Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   168 / 168
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 2, 2026 1 /

V-MOS FET építési szempontok
Amikor felmerült bennem a megépítése, akkor még nem látszott, hogy milyen problémás az anyagbeszerzési oldala. Mint írtam akkoriban, hogy az sarkalt, hogy a DN2540-nek vannak csőhangra hajazó képességei bizonyos beállításban. Én úgy véltem, hogy ez szkóp nélkül is hallható lehet. Közben volt egy kis kitérőm VF6 ügyben, de ennek vége, és visszatértem e készülékhez. Alkotója szerint nem fog megfelelően működni, ha nem pontosan az általa megjelölt típusokkal van megépítve. Azonban ezek nemigen hozzáférhetőek. Esetemben nem vigasz, hogy Király Tibor a kapcsolásaihoz hozzáférhetővé szokta tenni az alkatrészek beszerzésének helyét az utánépítőknek. Így megunva a helyzetet belevágok a zárómunkálatokba. Ha nem mást, tapasztalatokat mindenképp szerzek.
Első lépés ebben az LF356 elképzelt beszerelése. Mint kiderült a házán mínusz van, ezért a bodafészekben szigetelni kell majd. Az majd kiderül, hogy megoldható e teflonszalaggal, vagy esztergáltatni kell rá egy teflongyűrűt. Egyenlőre a behelyezése a gond, mivel nincs CNC gépem ehhez. Azért persze tervem van, de az elkészülte fogja csak visszaigazolni, hogy jó volt e az.
Minden esetre az M4-es menetes szárakat kijjebb tekertem, hogy rá lehessen csavarni még egy M4x5mm-es távtartó. Az LF356 fejmagassága 4,9mm-es a leírás szerint, ami lehetővé teszi, hogy rászerelve a teflon lapocskát, lássam az LF356 adódó, szükséges lábhosszát. És ha ezt követően a lapocskákon sikerül a bevágott lábakat zárlatmentesen ráforrasztani az aranyozott tüskelábakra úgy, hogy még nagyjából merőlegesen is álljon… Akkor meg van a legkényesebb része e dolognak.
Ugyanis ezután már csak körbe kell jelölni a fejet a bordán, és adódik a fészekfurat helye, amit 5-5,5mm mélyre fogok fúrni. A szereléshez már rendelkezésre áll a két antisztatizáló csuklópánt, már csak a földelését kell megszerelnem.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 3, 2026 1 /

A pákám javítása odébb, így neki láttam az LF356 beforrasztásához. Tudtam már előre, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, mondhatni légből kapott ötlet a dolog. 75 évesen már más a szemem, kezem, mint hajdanán, így minden mozdulathoz szerencsésnek kellett lenni. Nos végül is eddig volt. A páka kedve alapján fűtött, a kis helyen minden moccanásnak következménye volt. A lábbevágás egy kicsit hosszabb lett (a rövidebb lett volna gáz), de ezt egy alátéttel megoldottam. Végül is kb olyan lett, ahogy gondoltam. Ma nem zörgök, de holnap jön a következő nem mindegy…
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 4, 2026 1 /

Mondom magamban, nem hiszem el…
Fel voltam készülve, hogy reszelhetem utána a rögzítő furatokat, hogy bele tudjam a furatba dugni az LF356-t. Lehetett volna elpontoznom, vagy bármelyik közbenső fúróval elhúzni a furatot, vagy mit tudom én… Ám megint szerencsém volt. Nem kellett a furatokat igazítanom. Valami csoda folytán minden stimmelt. Bevágtam egy vékony teflonszalagot, majd "betörtem”, hogy bele tudjam helyezni a furatba. Jöhet bele a hűtőpaszta…
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 6, 2026 1 /

Ebből nincs tapasztalatom, így csak reménykedni tudok, hogy az elképzeléseim szerint alakulnak majd a dolgok. Kerafol KP97 pasztával félig nyomtam a 9mm-es furatot, majd belehelyeztem a teflonszalagot. A teflonszalag a pasztában nehézkesen mozgott, mivel annak sűrűsége hatott rá. Ezután belehelyeztem az LF356-ot óvatosan, lépésről lépésre a pneumatikus hatás miatt. Ugyan hagytam egy vékony csíkot a teflonszalagon pont ezért, de a gyakorlat mutatja majd meg a paszta anyagsűrűsége, és a rés viszonya alapján az előtolás lehetőségét. Így óvatosan tekergetve a rögzítő anyákat haladtam azoknak bakon történő felvekvéséig, kellő szünetekkel. Kérdés persze marad, hogy a paszta dermedése és a furatban lévő kompresszió kiegyenlítődése után, lesz e olyan vákuumhatás, amitől felállítva utólag a paszta nem fog majd kifolyni…
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Máj 13, 2026 /

Apróságok
Elhúzódtak a dolgok. A sok részlettel való foglalkozás engem már nagyon fáraszt, dehát valamit valamiért. A 2SK170 még mindig kérdéses. Ha lenne megbízható darab, akkor pár napon belül meglehetne.
Ami megvan…
Megcsiszoltam a Teslákat, hogy forraszthatók legyenek. Készítettem a beállításokhoz mérőpontokat, és nagyjából összeszereltem, hogy lássam a hozzáféréseket. Jó lenne tudni, hogy így képes-e megfelelően működni. Kérdés, hogy az általam szerelt DN2540 „felizgatható-e annyira”, hogy hozza az elvárhatót. Addig is az EVAmp-ból megmaradt puffereket meg kell formáznom, mivel több mint egy éve nem voltak használatban.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Vas, 19:21 /

Úgy nézett ki, hogy elrendezés nagyján túl vagyok…
Azonban szembesültem a jobb oldal tükrözéséből fakadó bal oldali problémákkal.
A nagyjából a kétoldali hasonló elhelyezés ugrott, ugyanis más lett a DN2540, és a 2SA769 pozíciója. És így rögtön minden változott. Cserélni kellett a 2SA769 hűtőtalpát kisebbre, mivel a szembekötésnek nem maradt elég hely. A teflonlap az egészhez képest elcsúszott. Egy bordaközzel arrébb kellett volna fúrni, de akkor a visszacsatolás 22µF-jának útbe lett volna a poti háza, és hosszabb lett volna az alaplapi bemeneti átkötés. Ezért úgy döntöttem, hogy a meghajtó, és a visszacsatoló ellenállás ferdén lesz szerelve, és egy kis feljebb, lejjebb, odébb-el megoldhatóak a felmerült problémák. És ha ez nem lett volna elég, kiderült, hogy a tömbök rögzítése (2x2 M3-as furat) a túloldali bordalamellákra esik. Nos lett egy kis drukk bennem, hogy eltaláljam a lamellák középtáját a DN2540 alatti tömbnél. Ráadásul a 2,5mm-es fúróm sem volt valami éles. Nos sikerült hűtéssel, és a megfelelő fordulattal megoldani e problémát. A lamella oldalán ugyan keletkezett egy kis vakondtúrás, de sem a fúró, sem a menetfúró nem látta kárát a dolognak az állványos fúrógéppel való ténykedésnek.
Meglepődtem…
A minap tévézés közben rám jött egy kis kézidegesség, ezért felület kezelgettem az elemeket. Másnap a tömbök furatait átjelölgettem a bordára. Hát jól jött, hogy a fényes felületen jól kivehető volt az átjelölés épphogy karca…
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Csü, 15:40 /

Lassan de biztosan itt nálunk lesz a működőképes Stax SRA-14S fejhallgató erősìtők nagy része - most is egy újabb taggal bővült a hazai géppark.

Egy nagyon korai gyártású példányt (No. 0026), hoztak bemérésre és tuningra, amit elvállaltam, mert rendben ment rajta minden funkció. Àtnézve feltűnt, hogy az előerőstő modulban nincs benne a DC servo IC, amely a későbbi gyártású készülékekben már ott van
Nahát - mekkora meglepetés ilyen gyártás közbeni változtatást látni, biztosan másképpen is szól a készülék, ha valaki szükség esetén bekapcsolja az előerősìtőt.

A már általam kidolgozott földelési rendszer változtatást kiépítettem, és a Black Gate kondik is elfoglalták a méltó helyüket.
Most éppen járatom az új versenyzőt, hogy majd a hazai pályán jól szerepeljen a csúcs Stax fülessel összekötve
TJ.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Csü, 17:20 /

Átmeneti záróra
A rajzok is rehabilitálásra szorultak. korrigáltam az oldalhelyességeket, és a korai elképzelések gyakorlatból fakadó megváltozását. Ugyanis később derült ki, hogy az IC háza mínuszon van. Ezért el kellett szigetelni a földtől. Ezután nem volt értelme a külön elszigetelt hűtőtömbnek, hogy azt az első földcsillagpontra földeljem azt. Az IC emiatt csak árnyékolva lett a hűtőbordától indirekt módon. Így a plusz tömböt kihagytam. Ugyan azt írták, hogy az IC a mínuszos házzal árnyékoltnak tekinthető, de nekem szimpatikusabb volt az a saját elképzelésem, hogy a hűtőbordába süllyesztve, elszigetelve a hűtőpasztában építsem meg. Az IC jelölt nyolcas lába (NC) egy 10K ellenállással földelve lesz.

A jelenlegi helyzetem alapján a készülékbe beszerelem az alkatrészeket, hogy ne vesszenek el a dzsumbujban, mert úgy néz ki, hogy a 2db 22ohm 3W-ra, és a 2SK170-re még várni kell. Most félre teszem a mérés feltételeinek teljesüléséig, és végre hozzáláthatok a Hibrid 2-höz, aminek az alkatrészeit idáig csak szemmel vertem.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Csü, 17:21 /

És még kettő...
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Csü, 21:04 / 5

Én támogatom a saját építéseket (bizonyos szinten még a tiédet is), ezért örömmel látom, hogy tervben van a "hibrid-2".
Mégis azt javaslom, ezt most készítsd titokban, és csak akkor mutasd meg, amikor úgy érzed, készen van.
Tehát nem teszel fel 6-8 képet minden kis szigetelő lemezkéről, kifúrt lyukról, tömböcskéről amit kifaragsz, aranyozott bizbaszokról, stb. Csak a készet bemutatod. Köztudottan senki véleménye, javaslata, kritikája nem érdekel, ami szintén megerősíti, hogy nincs értelme a sok fura részlet elénk tárásának.
Ez természetesen csak egy javaslat, de talán többek is vannak akik egyetértenek velem, mert nem sok felfelé mutató hüvelykujjat látok (ha a semennyi az nevezhető nemsok-nak).
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:08
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 17:32 /

Kedves Alkotó!
Idézet:
„Mégis azt javaslom, ezt most készítsd titokban”

Ez érdekes kijelentés itt a hobbi elektronika felületén.
Mondják, nem a cél, hanem a hozzávezető út a fontosabb az ember életében. Amiért bizonyos részleteket is közlök az építéseimből az pont a kezdőknek adhat bátorítást, és segítheti a kiviteli elképzeléseket. Én úgy amatőrösen tudok itthon dolgozni, így néha ki kell találni, hogy egyáltalán, hogy tudom az elképzeléseimet megvalósítani. Nem mindenkinek van huszonkét pákája, mint Neked, így bizony ügyeskedni kell, ha nincs más. És bizony lehet csodákat tenni olykor...
Aztán meg, ha ez Neked zavaró... Mindig láthatod az azonosítómat, lépjél át nyugodtan. Még az is lehet, hogy sajnálni fogom, hogy már nem foglalkozol velem, és nem érdekel, amit közzé teszek.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Pé, 17:35 /

A V-DMOS FET erősítőt, tunerman fórumtársunk kapcsolását félretéve (mivel alkatrész beszerzési gondok akadályoznak), visszatértem Tóth Béla Hibrid (nálam) 2. építésének folytatásához.
Mivel volt szerencsém aludni rá jópárat, kicsit változtattam a tervezett huzalozáson. Mondhatnám apróságnak, de szerintem így előnyösebb audiofilileg, mivel abban minden kis dolognak lehet hallható eredménye. Az egyik ilyen a csillagpontos földelés, és a táp milyensége. A földelés esetében szétvettem a földcsillagpont földvezetékét, és a cső fűtésének földvezetékét. Így azokat külön-külön a táp földcsillagpontjából vezetékezem. Emlékeztetésül a Hibrid (1) egy egyszerű megoldással készült. A végfok FET-jének a cső fűtése volt a munkaellenállása, ezáltal egy hőforrással kevesebb lett a hűtés szempontjából. Most azonban ez szétválik, azaz a cső tápja külön hűtésre szorul. Mivel a cső fűtésének milyensége meghatározó annak képességiet illetően, ezért a Hibrid 1-nél bevált megoldást alkalmazok a Hibrid 2. tápjában.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Pé, 19:49 / 1

Idézet:
„...az pont a kezdőknek adhat bátorítást...”

Éppen ezt a csoportot próbálom megvédeni tőled.
(#) Ódenka válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 22:02 /

Próbáld meg elérteni: Ideje van, teje van, miért ne szoptatna?
Következő: »»   168 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem