Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső bekötése
 
Témaindító: atya, idő: Márc 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 23
(#) granpa válasza fektom hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Akkor 80W-os fojtó kell, használható a 4-65-ös (4-80 is)gyújtó (sőt az kell). Hogy miért van négy lyuk? Kisebb régieken azért volt, hogy ott lehetett beszúrni a vezeték kihúzáshoz (kikötéskor).
(#) didyman válasza granpa hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Dehogy lehet. A 80 W-os fojtó a másfél méteres 80 W-os T12-höz való (meg a 72 W-os T8-hoz), technikailag sem lene alkalmas két 36 W-oshoz, mert eltérő a csőáram (430 mA a 36 W-ra, 700 mA a 80 W-osra). A 36 W-os csövek üzemi feszültsége 85 V körül van, így a szükséges üzemi minimum 170 V körül lenne-új csövekkel, de ezt fojtótekerccsel már nem hajtják meg, viszont a gyújtók nem véletlenül vannak úgy elnevezve, hogy 4..22W series és 4..65 W single, utóbbinak ugyanis a gyújtási feszültsége akkora, hogy sorbakötve két csöves armatúrában nem képes megindulni, míg a 4..22 W-os meg a 36-os cső üzemi feszültsége alatt gyújt, azzal meg a gyújtás nem szűnne meg már üzemelő csőnél sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
(#) fektom válasza didyman hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Magyarán se a 4-22, se a 4-65 gyújtó nem megfelelő megoldás 36W-os fénycső sorbakötéséhez. Jó megoldás az lenne ezek szerint ha egy-egy fojtótekercset használnék külön mindkét fénycsőhöz.
(#) granpa válasza didyman hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Ez elég érdekes (régen fénycsöveztem már), én a 40W-os fojtó-2×20W-os csőre asszociáltam. Bár anno a Király utcai reklámtáblában működött (2 db. 80-as fojtó, 2×2db. 40-es cső).
(#) hubandika hozzászólása Ápr 22, 2014 /
 
Sziasztok!

Teljesen járatlan vagyok ilyen elektronikai dolgokban. Adott egy ilyen fénycső

http://bolthely.hu/tungsram/id/00725_Sylvania_Grolux_fenycso_T8_F15...x438mm

Ezt, hogy s mint kell működésre bírni? Mit kell vennem hozzá még a fénycsövön kívül? Annó volt ilyen előre össze rakott fénycső , lámpatesttel, amit csak kapcsolni kellett ki be. Ilyeneket nem tudjátok hol találok?
(#) pucuka válasza hubandika hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Ugyanott válassz hozzá előtétet is.
Bővebben: Link
(#) mathiace hozzászólása Máj 21, 2014 /
 
Sziasztok!
Érdeklődöm, a fénycsövet hogy kell kimérni? Mekkora ellenállásnak kell lennie az azonos végén levő érintkezők között? A gyújtóra van módszer, vagy cserélgetni kell? Trafónál ha pár ohm van a primer csatlakozói között és a szekunderen is? Más. Kérek linket, a gyújtó nélküli megoldásra!
Más: a ledes fénycső csatlakozója más mint a neoné? Elég kiiktatni a trafót és a gyújtót? Kb mennyibe kerül a ledes fénycső, tényleg nagyon hossszú az élettartama?
Más: lehet olyan ledet kapni, amit a régi fényvetőkbe a vonalizzó helyére lehet tenni (asszem r7s csatlakozós)?
Előre is köszi! Üdv: m
(#) pucuka válasza mathiace hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Ha a fénycső azonos végén levő két érintkező nem szakadt, és az üveg végei sem feketék, akkor valószínűleg jó a fénycső. Legalábbis elektromosan. A töltőgázzal még lehetnek problémák. Ezt csak próba alapján lehet eldönteni.
Nem trafó van benne (bár sokan így hívják), hanem fojtó. Ennek nincs szekundere.
A fénycsövet valamivel be kell gyújtani, mert a gyújtófeszültsége nagyobb, mint az égőfeszültsége. Lehet elektronikus gyújtót használni.
Neont LED -el helyettesíteni nem lehet, az egész más technika. Fénycső formájú LED világító testet még nem láttam, de lehet, hogy van. A fénycsőnek is meglehetősen hosszú az élettartama. Ha van ilyen formájú világító test, akkor abban biztos megoldották az előtétet, mert teljesen más követelmények vannak a LED -el szemben, mint egy fénycsőnél.
Van LED -es fényvető, de vonalizzó helyettesítésére alkalmasat még nem láttam, de lehet, hogy ilyen is van. Kutakodni kellene.
(#) mpeter58 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Ledes "fénycsövet" bármelyik Led szaküzletben kaphatsz(pl. www.villanyaruhaz.hu). A méretei és a csatlakozói hasonlóak mint a fénycsőé, de a bekötése nem! Ugyanott halogén vonalizzók helyettesítésére is találsz led fényforrást. Üzemórára, feszültségre is vannak adatok(Google a barátunk ). Bár ezt inkább mathiace hozzászólására válaszoltam.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) mpeter58 válasza mathiace hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Szia!
Kettővel feletted ott a link az elektronikus előtét beszerzésére (gyújtó nélküli megoldás).
(#) attiss66 hozzászólása Máj 24, 2014 /
 
Sziasztok! Nem tudna valaki feltenni ide egy kapcsolási rajzot?, két fénycső, 4 foglalat, két foglalaton van a gyújtó foglalata is, két gyújtó és egy trafó, 10 részes sorkapocs.
(#) attiss66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Szia! Milyen képek közt?
(#) attiss66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2014 /
 
Apám bekötötte párhuzamosan. A fojtótekercs 1db 36 w-os, a fénycsövek ,18w-osak darabonként. A gyújtók 4-22 w-ősak. Csak az egyik fénycső világít, s csak úgy ha egyedül van rákapcsolva a másik nincs a foglalatban. Ha mind a kettő rá van kapcsolva, akkor csak villog egyszer az egyik, egyszer a másik. De akkor is, ha csak az egyik van bekötve, tekergetni kell jobbra balra mire véletlenül felgyullad. Ha kihúzom a konektorból a dugvillát, aztán újra vissza meg se nyikkan a fénycső, megint tekergetni kell, hogy nagy nehezen folyamatosan égjen. A gyújtók made in china. A fénycsövek darabonként 300 Ft, az se lehet valami nagy márka, a fojtótekercs made in finland, azzal lehet, hogy nem lenne gond, csak szerintem kevés a két csőhöz. Szerinted hogy kombináljam, hogy mindkét cső menjen. Vegyek egy nagyobb teljesítményű fojtót? meg ki kéne cserélni a 300 Ft-os fénycsöveket, a végük már kezd erőteljesen feketedni, jól bírták, 1 órát mentek max.
(#) attiss66 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2014 /
 
Még mielőtt írtad volna, már azelőtt be lett kötve párhuzamosan. Átkötötem utána sorosan, de már úgy látszik késő. Meg se nyikkannak így. Akkor ezek szerint ki is nyíródtak a csövek? De a többi nem hibásodott meg emiatt a párhuzamos kötés miatt?/ fojtótekercs, gyújtók / Tehát, ha veszek két új fénycsövet, és sorosan kötve működni kéne neki.
(#) Gafly válasza attiss66 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /
 
Idézet:
„megint tekergetni kell, hogy nagy nehezen folyamatosan égjen.”

Sorbakötve az érintkezési hibák is összadódnak...
(#) Tomi111 válasza attiss66 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /
 
Üdv!
Szerintem is ott valami érintkezési hiba van. Pár óra működés ( még dupla teljesítményű fojtóval sem) nyírja ki a csövet. Tegyél fel egy fotót a foglalataidról és lerajzoljuk a bekötést.
(#) Tomi111 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2014 /
 
Az a rajz oké (nekem egyértelmű), de ha gyújtóval egybeépített a foglalat, akkor nem mindegy melyik vezeték melyik lyukba megy. A fotóra akartam rárajzolni a vezetékeket.
(#) attiss66 hozzászólása Máj 27, 2014 /
 
Köszi köbzoli, Gafly és Tomi111!

Vettem két új fénycsövet. Sorba lettek kötve és most prímán műkszik. Érintkezési hiba viszont van a foglalatoknál/ rugós odafeszítés/ nem tartom jó ötletnek, jobbszeretem a csavaros megoldást, az a tutti. Itt ha kicsit megmozgatjuk a vezetéket az egyik foglalatnál, lekapcs minden fénycső. De ez már nem nagy problem, fikszáljuk, odacsavarozom egy bilincses megoldással a vezetéket az aljdeszkához abban az állapotában, amikor jól érintkezik és így rendben. Most pöpecül viselkednek a fénycsövek/ pedig ezek is 300 Ft-.osak, amiket vettem megint.
(#) kérdező hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
Sziasztok!

Találtam egy kidobott elektronikus fénycsőelőtétet, viszont nincs hozzá semmilyen armatúrám, amibe belepróbálnám, hogy működik-e. Ránézésre semmi égés, semmi hiba nincs a panelon. A pufferelkót élettartam-növelés céljából kicserélem. Lehet, csak azért dobták ki, mert lámpacsere volt, egyszerűen megunták. Teljesítménye 2*58W. Meg lehet állapítani oszcilloszkóppal, hogy működőképes-e? 1 csővel el lehet indítani, vagy kizárólag 2-vel üzemel?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Szia!
Csak fénycsővel lehet próbálni és az áramütés veszélye miatt valamint a szkóp érintésvédelme miatt nem érdemes oszcilloszkópozni, esetleg leválasztótrafóval, ha mindenképpen szükséges..
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Rövid időre rátehetek két 40-es csövet?
(#) Tomi111 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Üdv!
Szerintem rövid időre rátehetsz két 40W-ost. Az, hogy megy-e egy csővel, nem tudom. Próbáld ki. Baja nem lehet.
(#) Mzolee hozzászólása Aug 18, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy helység felújításán dolgozom és pont 5db 18W -os fénycső fért el egy sorba amiből 2-2 -őt be is kötöttem sorosan és 1-et szólóban. Sajna itthon csak 40W-os folytóim vannak úgyhogy a szóló cső folytója igencsak forrósodik min. 80 fok C

Mindenképp kell mind az 5 cső és nincs már keret egy 18W-os folytó vásárlására mert a faanyag és az egyéb csavarok stb. már ígyis rengeteg pénzt felemésztett.

Segítségeteket kérem!
Üdv
(#) granpa válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Fogd egy 18 (15-20)W-os energiatakarékos égő elektronikáját, és kösd rá. Áruházak gyűjtőjéből kukázható; a legtöbbnek az áramkorlátozója (bemenő NTK, vagy 5-10 Ohm), vagy a csöve purcan ki. Elektronikája jó.
(#) Mzolee válasza granpa hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Ez nekem is megfordult a fejemben, csak a helyi teszkóban le van zárva a gyűjtő, nem fér be a kezem. Nekem és ismerőseimnek is csak 7-11 W-os kompaktok mentek tönkre/ezeket vettük anno..
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
(#) Tomi111 válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Üdv!
Ha vannak 40W-os fojtóid, akkor köss sorba vele még egyet. Egy 40W-ossal úgyis hamarabb tönkre megy a cső, túlhajtja.
(#) tipiusz hozzászólása Aug 28, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretnék beüzemelni 2db armatúrát! Elvben működőképesek voltak bontáskor! Cseréltem bennük foglalatokat, fojtót de semmi eredmény! Ha a csöveket beteszem a foglalatba a nullán megjelenik a fázis! Illetve ha a kondikat bekötöm akkor is!Mellékelem a képeket, úgy sejtem valami el lehet kötve bennük?! A fojtó polus jelölései: 2db 2/250 2db 1-1,5
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) granpa válasza tipiusz hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
A téma képei közt megtalálod az összes változatot a helyes bekötéshez. Az alapján ellenőrizd.
(#) tipiusz válasza granpa hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Köszi!
Pont ez az, hogy elvben kapcsolási rajzok alapján jónak kellene lennie! Ezért is kértem segítséget! Hátha tapasztalat alapján valaki....
(#) granpa válasza tipiusz hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Ezeknél a bedugós kötésű lábaknál kontakthiba gyakori. Kitágul, elhajlik, stb., mozgasd a drótokat. Ellenőrizd a fojtót, állás közben is meg tud szakadni.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
Következő: »»   18 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem