Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség stabilizátor
 
Témaindító: amex, idő: Márc 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 44
(#) amex hozzászólása Márc 17, 2006 /
 
Sziasztok.

Nekem egy olyan gondom volna, hogy a házban amelyben lakom a hálózati feszültség (230 V) sajnos nagyon nagy mértékben ingadozik. Ezért szükségem lenne egy olyan áramkörre vagy készülékre ami hasonlít a számítógépes UPS-hez,
annyi külömbséggel, hogy ezt a villanyóra után köttetném be hogy az egész ház feszültség és áram ellátását stabilan 230 V-on tartsa kb: 20A mellett.

Hallottam már ilyen készülékről, csak nem tudom hol kellene utána nézni, hogy létezik-e vagy mennyibe kerül? Esetleg házilag legyártható-e?
A segítségeteket köszönöm
(#) creative válasza amex hozzászólására (») Márc 17, 2006 / 7
 
Figyelj amit mondasz az egy olyan probléma amit az elektromos műveknek kötelességük helyreállítani ellenkező esetben szerződést szegnek mivel a szerződésben lefoglalt és szabványosított feszültséget nem biztosítják és ez mellett az otthoni készülékeid épségét is veszélyeztetik.... Amit viszont szeretnél csinálni az egy elég bonyolult és iszonyat költséges dolog lenne gondolj csak bele hogy egy normális maximum 5ampert leadó UPS is csak maximum 20percig birja és azt is 200ezer környékén vesztegetik mivel az akkumulátor iszonyatosan drága és nem utolsó sorban nem időtálló tehát inkább csak szólj az elmű-nek és ha náluk nem érsz el semmit akkor lehet őket perelni (azt hiszem) és sok sok sok ezret megspórolsz magadnak...

Remélem azért tudtam segíteni
Üdv Creative...
(#) G-Lex válasza creative hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
Én egy picit másképp tudom... bár lehet, hogy tévedek. a hálóati fesznek bizonyos korlátok között kell lenni. az már egy negatív dolog, hogy a korlátok között erőteljesen ingadozik a terhelés függvényében. És nem a túl alacsony vagy a túl magas feszültség gyilkolja ilyenkor az elektromos eszközöket hanem az ingadozás. erre lehet kapni külön egységet. A drágább szünetmentesek is képesek erre. Viszont van egy ketyere amiben csak ez a funkció van. tehát áramkimaradás ellen nem véd viszont a hálózati ingadozást szűri. persze így is van egy bizonyos ingadozás, de csak 1-2V. Ezek az eszközök olcsóbbak viszont ekkora teljesítményre nem lehet kapni.

Az APC 600 és 1200VA-es egységet gyárt. kb 5A terhelést bír el. Ez 10-16eHUF.
Az eszközről bővebb infó ITT

Kapcsolási rajzokért és infókért látogass IDE
(#) amex válasza creative hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
Szia.

Azt tudom hogy a problémát nem nekem kellene megoldani de az Elmű nem reagál. Ha valamim tönkre megy akkor nekem kell bebizonyítani hogy az a feszültség ingadozás miatt ment tönkre. ( Ami mint tudjuk lehetetlen bebizonyítani. A legérzékenyebbek a kapcsoló üzemű tápok és trafók, de ezek maguktól is tönkre mehetnek.( anyaghiba, gyártási elégtelenség, elfáradás, stb.) Nos én nem szeretném megvárni míg elromlik valami.

Amit én keresek az hasonló elven kellene működjön mint a PL.:78xx stab ic. csak váltakozó nagyfeszre és nagy áramra meg teljesítményre. Akkumlátort nem akarok beépíteni, mert nem szünetmentes tápot akarok, hanem stabilizátort.
(#) G-Lex válasza amex hozzászólására (») Márc 17, 2006 /
 
Ha megnézed az előző hozzászólásomat, akkor megtalálod amit keresel.

Amúgy lehet bizonyítani az ingadozást. Az én szünetmentesem (Smart UPS 700) pl naplózza a hálózati fesz értékeket. Az meg köztudott,h a kapcsolóüzemű tápok nem szeretik az ingadozást, tehát bizonyítható.
(#) Sebi válasza G-Lex hozzászólására (») Márc 18, 2006 /
 
A névleges hálózati fesz: 230V, +-10% ingadozást minden erre a hálózatra tervezett készülék elviseli. Lehetnek ennél nagyobb impulzusok is, ezek levagdosása érzékeny eszközöknél indokolt lehet. Teljesen felesleges azonban stab.feszről járatni a villanybojlert,porszívót stb. Nem látom az okát, miért lenne érzékeny a kapcsolóüzemű táp a változó bemenőfeszre, az adott tartományon belül, hiszen ugyanúgy feladata ennek kivédése: a magasabb bemenőfesz kevesebb melegedéssel jár ebben az esetben, mivel az impulzusszélesség csökken (adott terhelésnél). Ezek a tápok inkább a rövid időn belüli gyors ki-be kapcsolástól szeretnek elhalálozni.A 30ezer alatti szünetmentesek általában off-line módúak, ami azt jelenti, hogy egy relén keresztül a bemenet ül a kimeneten, tehát a beállított tartományon belüli változások ugyanúgy ott vannak a kimeneten is. A naplózós az nem rossz, adott esetben lehet bizonyíték is. Amire még halvány utalás volt, az a ferrorezonanciás stabilizátor, ami tkp. egy bazi nagy trafó, járulékos tekerccsel, ami 50Hz-re hangolt kört alkot jó nagy kondikkal. Amit még használtak régebben, az a motorral mozgatott hatalmas toroid, ez szépen odatekerte magát a megfelelő helyre (220V), persze kellett neki 1-2 sec míg beállt. 1-2kVA teljesítményű transzduktoros-autotrafós elektronikus AC-stabilizátorok néha megcsíphetők börzéken, selejtezéseken.
Szóval meg kell határozni, mik azok amik feltétlenül igénylik ezt a bánásmódot, hogy a költségek elfogadhatóak maradjanak.
(#) potyo válasza Sebi hozzászólására (») Márc 19, 2006 /
 
Van olyan, hogy a tekercselt forgórészű aszinkron motor tengelyét lefogják, a forgórész tekercselésének egyik végét hálózatra kötik, és a másik végére kötik a fogyasztót. A forgórész helyzetének állításával állítható a kimeneti feszültség. (Biztos van valami neve, csak nem tudom mi.) Ez egy stabil, üzembiztos dolog, viszont nagy és viszonylag drága. De a +-10%-ot mindennek el kell viselnie. A trafó meg marhára nem érzékeny a feszültségingadozásra.
Múltkor olvastam valahol, hogy a szervizes azt mondta a páciensnek, hogy azért ment tönkre a trafó, mert a feszültség 220-ról 231V-ra lett emelve.
(#) G-Lex válasza Sebi hozzászólására (») Márc 20, 2006 /
 
Nem tudom pontosan mennyit ingadozhat a fesz, de akkor átkötöm az én gépemre a szünetmentest és letöltöm róla a naplót aztán becsatolom a grafikont.

Személyes tapasztalat: eddig 1-1.5 évente cseréltem a tápomat. mióta (3éve) megvan a szünetmentes , azóta nem volt táp gondom. hozzáteszem,h elég gyakran villanik fel rajta feszültség stabilizálást jelző led, ami a túl alacsony hálózati feszre panaszkodik és többször is átvált akkumulátoros üzembe. Ja és ugyan az a táp márkája, típusa. Ja és nem a táp gyártáshibás mert másik gépembe más táp van és az is már 2* meghalt... no meg egyszer vettem egy márkás tápot is, de az is ilyen sorsra jutott. és hát évente nem akarok márkás tápot venni ha ugyan addig bírja mint a mercury
(#) Sebi válasza G-Lex hozzászólására (») Márc 20, 2006 /
 
Ez érthető, én is azt írtam, hogy az alacsony bemenőfesz a károsabb a kapcsolóüzemű tápoknak. Persze a szünetmentes átvált, és ezzel kíméli a motyót.
(#) Paso hozzászólása Ápr 25, 2006 /
 
Sziasztok !

Kis segitséget kérnék hozzáértö embertől.
Van egy OBI-ban kapható tápegységem ami 220V-ról üzemel és
12V 4.5A ad le a kimeneten papir szerint.
Hűtőtáskák hálózati használatához való, szivargyújtó aljzattal.

Idáig NiCd és NiMh akkumulátorok töltéséhez használtam tápnak, de
vettem egy GRAUPNER LIPO CHARGER4 töltőt és ezt is erről a tápról szeretném használni.
A problémám az hogy üresen terhelés nélkül 16,2V-ot mérek a táp
kimenetén, ha rádugom a Graupner töltől és elkezdem a töltést akkor töltés közben 15,56V - 13,62V közötti értékeket mérek.
Ez a töltö 10,5V és 15V között használható, előfordul töltés közben, hogy
átmegy Error módba, a töltö villogó leddel jelzi hogy a feszültség a megadott határértéket átlépte.

Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne a táp kimeneti feszültségét egyszerüen stabilizálni.
Esetleg kapcsolási rajzot tudna e valaki adni ?
(#) deguss válasza Paso hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Idézet:
„...de vettem egy GRAUPNER LIPO CHARGER4 töltőt és ezt is erről a tápról szeretném használni. ...”


Ne haragudj, lehet hogy csak én nem értem, de most egy töltőt szeretnél egy tápról üzemeltetni?
(#) Paso válasza deguss hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Igen pontosan.
Egy Lithium-Polimer töltőt szeretnék egy tápról működtetni, de a táp kimenete nem stabilizált 12V-ra.
A táp stabilizálását kellene megoldanom, nagyáram 5A mellett.
(#) NBalage válasza Paso hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Hűha..
az 5A szép...
szerintem szerezz be egy kiszuperált PC tápot mert az tud 7-8 esetleg 10 amperokat is a 12voltos kimenetén.
Ha nincs az se gond mert van stabilizálásra egy zeneres megoldás és egy veszültsészabályzó IC-s megoldás..
Bár az okosok tanácsát kérném hogy ekkora áramerősség mellett lehet e zenert használni mert sztem az a jobbik megoldás...
A feszültség szabályzó IC viszont nem tudom hogy elmegy e 16-17 voltról... Meg ahhoz egy párat biztosan párhuzamosan kell kötnöd...
(#) Sebi válasza Paso hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Ha a jelenség csak a figyelmeztető LED villogása, és a töltés folytatódik, akkor nem kell vele törődni, a töltő a beállított árammal fog tölteni. Ha abbahagyja a munkát, az már gond, mégsem bonyolítanám az életet stabilizátorral, hanem tennék 1 megfelelő terhelést a táp kimenetére - pl egy 10W-os izzót. Így terhelve már biztosan nem lépi túl a 15V-ot, a töltőnek meg - gondolom - nem kell 1-2A-nál több, ezért nő meg a táp pufferfeszültsége.
Kicsit bonyolultabban párhuzamos stabilizátort (tkp ez is terhelés) is lehet alkalmazni.
(#) Paso válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Nem csak figyelmeztet hanem le is állitja a töltést,
ez egy mikrovezérlös töltö.

Erről a tápról lenne szó

Még egy kép

Ha jól látom akkor csak zenner diódák vannak Gratz-be kötve és egy kondival pufferelve.
Ennek a kimenetét kellene stabilizálni egyszerűen ha lehet.

Az áramerősségre szükség van mert a töltő 1C-vel tölt és egy 3000mAh aksinál ez 3A.
(#) Paso válasza Paso hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Ezt a képet akartam másodiknak, csak hibáztam

És erről a töltöről

Érdekes módon van amikor hajlandó rendesen tölteni, de van amikor a töltés elején már letilt
igy stabilizálatlan feszültségü tápnál.
(#) Chip válasza Paso hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Szia!

Szerintem ennél bonyolultabb nem fog kelleni...
(tranzisztor persze lehet másmilyen is)
(#) Chip válasza Chip hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Bocs, az a tranzisztor, amelyiknek az emittere a kimenetre kapcsolódik legyen inkább 2n3055 (és hűtőbordán)
(#) deguss válasza Paso hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
halihó!

Ez a táp azt mondod 15V körül ad le feszültséget? És ez elbír 4-5A-t? Hogy van ez pufferelve? Mekkora annak a picike kondinak a képen a kapacitása? Nem aluldimenzionált egy kicsit?
Mert pl. egy hűtőtáskának (DC-motor) nem kell szín-tiszta egyenáram. És ha te terhelés nélkül mérsz, NE számíts hiteles eredményre. Mindenképp pár W-t terheléssel mérd a feszültséget!
Ha valóban egy komoly töltőhöz kell stabilizált egyenfesz, és fontos hogy kicsi legyen, takarékos, meg ne fűtse be a szobát, én egy kapcs. üzemű tápra szavazok. Manapság már annyi kis IC-van erre, hogy csak nah. De csak ha akkor ha valóban ilyen precíz töltőnek kell. Mondjuk én nem tudom elképzelni, milyen töltő az, mely nem bírna el 2-3V feszültségingadozást? Miből áll egyátalán a töltő része?

Egyébként tévhit, hogy egy 3000mAh-s akkumlátor töltés közben folyamatosan 3A-t venne fel. Ez csak akkor van, ha !teljesen! le van merülve. Egyébként egy akkumlátor töltésének áram az idővel (vagyis a töltöttséggel) exponenciálisan csökken.

Nah, írd meg mire jutottál.

Üdvözlet: deguss
(#) Sebi válasza Paso hozzászólására (») Ápr 25, 2006 /
 
Nos, a szivargyújtócsati alatt az a szaggatott vonal azt jelenti, hogy mérsékelten simított egyenfesz jön ki, és a max. terhelésnél áll be a 12V. Ajánlottam az izzót mint kiegészítő terhelést, sztem először ezt próbáld ki, mert nincs 1szerűbb. Akkor vezet eredményre, ha a töltőd nem rühelli a brummos tápot.
Melléklet 1 "teljesítmény zener", parallel stab. A tranyó vezetni kezd, ha a tápfesz meghaladja a Z-dióda+dióda+B-E nyitófeszt, és az ellenálláson meg a tranyón elemésztődik a felesleges fesz. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogyha a fogyasztó eleget zabál, akkor neki nincs dolga, nem disszipál.
AZener 13V-os+1 dióda 07-el meg a Si tranyó kb 0,5..0,6V nyitóval Kb 14,3V-nál fogja meg a puffert.

limiter.GIF
    
(#) Rendszer válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 26, 2006 /
 
A töltö specifikációjában az van leírva hogy ha a bemenő feszültség 10.5V alá vagy 15V fölé megy akkor átmegy a töltö error módba. Ezt a piros és kék led egyidejű villogása jelzi, egyébként más hibát is ilyen módon jelez.
Pl. ha nincs aksi kötve a kimenetre akkor három felvillanás majd szünet, majd megint három felvillanás jelzi.

Nekem egy felvillanás majd szünet majd megint egy felvillanás jelenik meg töltés közben, ez jelenti a nem megfelelő bemenő feszültséget.

Ez a tápegység amiről képeket raktam fel ezek szerint nem stabil feszültséget ad le, hol több, hol kevesebb gondolom terhelés függvényében.
De gondolom, hogy nem túl bonyolult dolog lenne a kimenő feszültséget stabilizálni, nagyáram mellett.

A két kapcsolás egyszerűnek tűnik számomra kivitelezés szempontjából, ha megépítem valamelyiket tudni fogja ez a táp amit elvárnék tőle ???

Sebi az általad küldött rajzon nem látom az alkatrészek értékét, milyen tranzisztor milyen dióda, stb ....
(#) Paso válasza (») Ápr 26, 2006 /
 
Találtam egy kapcsolást, szerintetek ez megfelelne nekem ???

Rajz
(#) Sebi válasza Paso hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Ha ennyire bonyolítani akarod a dolgot, a válasz:igen. A párhuzamos stab. ák.-ben a tranzisztor lehet egy BD 241 v. hasonló, ahogy írtam, a zener mondjuk 13V-os ZPY13+egy dióda 1N400x. Így 14,4V körül "fogja meg" a tápot. A kollektorban levő ellenállást úgy célszerű megválasztani, hogy kb 1-2V legyen rajta a fesz-esés. (akár el is hagyható ebben az esetben, hiszen szerintem ennél többet nem is kell lejjebb húzni a feszen). A soros stabnak a teljes 5A-t ki kell bírnia, a párhuzamosnak csak annyit, amennyi "felesleges", tehát a max. terheléshez közelítve (ill. 14,4V alatti kimenetnél) egyáltalán nem fűt, minden telj. a fogyasztóra kerül.A talált rajz stabilizáló hatása 13,5V körüli bemenőfesznél szinte teljesen megszűnik, hiszen nincs "miből" elfűteni a különbséget.
Szóval, mondom még 1szer: tégy rá 1 izzót, hadd világítson (10W). Sztem a töltő legfeljebb 3...400mA-t vesz fel a közölt adatok alapján.
(#) _JANI_ válasza Paso hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Valóban a legegyszerűbb az áteresztő tranzisztoros feszabályzó, csak egyszerűsége miatt nincsen pluszz szolgáltatása, nem védett a kövidzárlattó és a túlterheléstől. (RT ÉK 2003. 271 oldal.)

Mivel egy olcsó megoldást keresel, ezt a viszonylag nagy áramot egy
Idézet:
„mefelyelt”
stabilizátor IC-vel is kilehet alakítani. A 7812 stab ic 1A biztosít, a plussz tranzisztor viszi az áram jelentős részét. (RT ÉK 1976. 172 oldal)
(#) Sebi válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
Na de JANI, honnan veszed a megfelelő nagyságú bemenőfeszt? Hiába tud 5A a táp, akkor 12V van a kimeneten, amikor meg 300mA a terhelés, akkor 15...16V. Ebből - jó esetben - NPN-átereszővel stabilizálva max.500mA vehető ki. Saccra ekkor már csak 14V körüli lesz a puffer (ki is számol6od). PNP-s LDO val talán el lehet menni 2..3 A-ig a megoldástól függően.
Mondjuk ez nem is igény, hisz a töltő sztem max. 0.5A-t vesz fel, hisz ezért marad olyan magasan a puffer.
(#) dbase válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
Első ránézésre sem bír a táp 4,5 A-t.
Mekkora a trafó benne cm*cm*cm?Szerintem max 2 A tud.
És az a bajod,hogy nagyon leterheli a töltő a tápot és leesik a fesz.Pufer kell oda és mérni a feszt !!
(#) PCB válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
Szia !

Nem kell bonyolítani hiszen az LM338K 5A -es Regulátor IC. Ezzel és két ellenállással beállítható 0 - 30 V -ig minden feszültség.

Üdv pcb
(#) Oneill hozzászólása Máj 16, 2006 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy nagyon fontos témában. Az én "kedves" áramszolgáltatóm a 220V helyett van mikor 230-at ami még elvileg OK de mértem már 234V-ot is küld a házamba.
Hiába van kondik sorozata a gépem trafójában nem simít annyit hogy stabil legyen az áramforrás. Ezt a winchester és egyéb alkatrészek nem szeretik. Úgytudom hogy léteznek olyan IC-k vagy áramkörök amikre ha pl 250V-ot adok akkor a másik oldalán CSAK IS KIZÁRÓLAG 220V jön ki. Nos de az a helyzet hogy nem csak 1 vagy 2 gép van a szobámban. van 4 gépem amit szoktam is használni általában egyidőben és 150W-os erősítő stb. Én arra gondoltam hogy az egész szobám áramellátását stabilizálnám. Ehhez kéne nekem rajz, ötlet, IC típus vagy bármi más hozzászólás, segítség. Az áramkörnek (esetlegesen 1 IC-nek) 220V mellett 16A-t kéne kibírni. Gondolom ha van ekkora teljesítményű IC akkor azt nagyon keményen kell hűteni. Állatira fontos lenne! Hétvégére elkéne készüljek.
A válaszokat előre is köszönöm: Oneill
(#) eSDi válasza Oneill hozzászólására (») Máj 16, 2006 /
 
Fel kell hogy homályosítsalak hogy a 220V az csak régen volt 220V már megemelték 230V-ra.(azt ne kérdezd hogy miért) Ha ez a fesz tönkrevágná a vinyódat akkor a táp a béna mert lazán kell mennie 100-260V között bárhol mivel kapcsolóüzemű a táp. És hidd el az erősítő se fogja megadni magát. ha nem home made az erőlködő akkor a hátulján tuti fel van tüntetve az hogy a névlegets fesz 230VAC. Semmit nem kell stabilizálni, semmi értelme.....

Jah! A 230V az középérték és azthiszem +-10% eltérés a megengedett.
(#) Oneill válasza eSDi hozzászólására (») Máj 16, 2006 /
 
Kösz az infót.
Az erősítőnek tutira nem lessz baja mert egy Roland PA150-es mindenhol relés és bizti. Az tény hogy a tápom az nem túl jó. Codegen 300W
De azért érdekelne hogy megoldható lenne-e ez a dolog. Mármint a stabilizálás. Láttam a PC World nemű újságban egy olyan elosztót amiben állítólag van feszstab.
Ha ennek nincs értelme akkor megkérdezem hogy a villámvédelemnek lenne-e??
Az is érdekelne
Oda sztem nem elég egy sima gyors bizti mert ott áthúzna sztem az áram. Oda mit ajánlanál?
Következő: »»   1 / 44
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem