Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
 
Témaindító: mokus, idő: Jún 4, 2007
Lapozás: OK   173 / 173
(#) Teaway válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Az egyik NYÁK gyártó ezt írta:

Aranybevonat: kémiai (0,1 µm) vagy galvanizált (nikkel 5 µm + 1,5 µm arany)
(#) Egri Frédi válasza Teaway hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Nem tudom ki írta, nem is érdekes ...
A kémiai vagy vegyi arany alá vegyi nikkelt tesznek ( ehhez nincs szükség villanyra ), a galván arany alá galván nikkel kerül, amit elektromos árammal választanak le.
Gondold végig logikusan: ha 1.5µm alá raknak 5µm -t, akkor 0.1µm meddig maradna meg a felületen ... Legfeljebb elfelejtették leírni.

De mostmár tényleg: OFF
(#) mnyugger válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 4, 2021 /
 
Igen! Szégyenlik az elavult .......
(#) Skori válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Nekem lenne más tippem is, hogy miért. Pl. vannak rosszindulatú emberek, akik folyamatosan azt nézik, hogy mibe lehet belekötni, vagy éppen kit és miért lehet feljelenteni. Ha beengedsz egy olyan csoportot amiben van néhány ilyen típusú ember, akkor utána állhatsz elébe néhány feljelentésnek, vizsgálatok indulhatnak ellened, méghozzá attól függetlenül, hogy a feljelentőnek igaza van-e. Ha emiatt anyagi vagy akár erkölcsi kárt szenvedsz, azért senki sem fog kártalanítani.
Egy nagyobb gyár esetén azért más a helyzet, mert nekik vannak fizetett, alkalmazottként foglalkoztatott jogászaik, akiknek belefér az idejébe ilyesmikkel foglalkozni.
(#) Egri Frédi válasza Skori hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Ez már nagyon OFF, de ... Mikor a "talpig becsületes magyar" vállalkozónak dolgoztam és kiöntetett velem a szennyvízcsatornába kb. 300l tömény maratólevet megkérdeztem tőle: nem kéne legalább lecsapni a rezet benne, hogy a szennyvíztisztítónál ne öljük ki a lebontásért felelős baktériumok nagy részét ? Válasz: Mit foglalkozol vele ? Nem a te gondod. Egyébként meg a szőlősgazdák tonna számra használják permetezésre a réz-gálicot ... Ugyan abban a városban a nyomtatott áramköröket gyártó külföldi cég100 millióért építtetett szenyvíztisztító telepet ezelőtt úgy 20 éve. Egy ilyen tetű mit érdemel ???
Említhetnék még pár megtörtént esetet, de nem ez a helye ...
(#) Egri Frédi válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Elfelejtettem írni, hogy ezt éveken át heti rendszerességgel.
(#) Skori válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 5, 2021 /
 
Értem, de attól, hogy van ilyen is, még nem mindenki lesz becstelen. Viszont attól, hogy valaki becsületes, még nincs védve ilyesmi ellen.
(#) designer válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Szeretném megépíteni az Ersa AC szabályozót. A nyák rajzon lévő alkatrészek nem egyeznek a kapcsolási rajzon lévőkkel. Melyiket használjam? A fűtőbetétem 24V/150W (010102J).
(#) giskard hozzászólása Nov 27, 2021 /
 
Sok sok éve használok Solomon SL 10 forrasztó pákát.
Előnyök: olcsó, változatos és olcsó hegyek hozzá.
Egy hegy elég sokáig bírja. SMD IC-től kezdve mindent forrasztok vele.
(egyszer megadta magát, trafó csere (mezei, ami befért a dobozába is), meg egy egyszerű áteresztő tranzisztoros fesz szab, hűtőborda a doboz hátsó felére csavarozva), ez volt kb 7 éve, azóta is teszi a dolgát)
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
(#) Alkotó válasza giskard hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Az SL10-hez a feszültségstabilizátor nem szerencsés választás.
Abban "hőmérő szenzor" van, tehát annak jelét kellene összehasonlítani valamivel, így egy állítható és közel állandó hőfokon lehetne tartani a pákát.
Ez talán nem tűnik fontosnak, de a hozzá való pákaállomás/szabályozás a bekapcsolási idő jelentős hányadában egyáltalán nem is fűti a pákát, tehát hegynek és fűtőbetétnek is növeli az élettartamát.
Itt látod én milyet raktam össze hozzá.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
(#) Ge Lee válasza designer hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
És valóban, erre nem is figyeltem csak pakoltam szokás szerint az alkatrészeket. A sajátomat nem tudom megnézni mert macerás lenne szétszedni, de szinte biztos hogy a rajzon vannak a jó értékek. Hozzáteszem, nem tudom hogy abban a fűtőbetétben is ugyanaz a hőelem van-e mint a 80W-osban, ha nem akkor úgy is mérni kell és annak megfelelően módosítani a potis osztó körüli részt.
(#) giskard válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Hűha, én még valami 4500 körül vettem.
Igen, én is gondoltam rá, hogy csinálok hozzá szabályzót, meg kalibrált digitális hőmérséklet kijelzőt.
De egyszer beállítottam és annyira el lett találva, hogy azóta se kellett hozzányúlni, így feleslegesnek ítéltem.
(egy kibe leden kívül nincs is kivezetve semmi )
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Sok olyan páka van ami úgy működik, hogy nem hőmérsékletet szabályoz hanem csak elé van kötve egy triakos teljesítmény szabályozó, nekem is van ilyen, 1500Ft volt a páka, a szabályozó meg benne van a nyelében. Elforrasztgatni el lehet azzal is, olyankor van gond amikor jön egy nagyobb hőelvonó felület és nagyobb teljesítményre lenne szükség, de az nincs, mert fixre van állítva.
(#) Suba53 hozzászólása Nov 28, 2021 /
 
Nekem WELLER TCP24-es pákáim vannak. Még soha nem éreztem szükségét, hogy más fajtát használjak.
A PT-A7 hegyet használom általában, de mindig van egy második is az asztalon PT-B7, vagy PT-B8-as heggyel, ha combosabb dolgot kell forrasztani, kiforrasztani. Amióta átálltam DC táplálásra azóta a kapcsolója örök életű, és gyakorlatilag nincs veszteség a kapcsoló elemen. Két másikban triac van beépítve a nyélbe, ( Azok 24V váltóról mennek. ) azok sem égnek be soha, de azokon azért van egy kis veszteség a triacon eső feszültség miatt.
SMD alkatrészekhez néha használok PT-K7 hegyet, ez a készlet mindenre elég, amikkel foglalkozok.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2021
(#) designer válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Köszönöm. Azt honnan lehet megtudni, hogy más a hőelem? Csak a kipróbáláskor?
(#) Ge Lee válasza designer hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Ha találsz róla adatlapot ahol ez le van írva akkor onnét, ha nem akkor csak elindítás után. Minimumra tekert potival kell indítani, meg kell egy hőmérő amit bele tudsz nyomni a hegy végén lévő ónba.
Következő: »»   173 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem