Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   125 / 191
(#) berkesandor válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Szerintem keskenyebb a pereme, kb. 4 mm-nek mérem, plusz nem ér le fenékig, ezért tettem bele a korongot.
(#) gyula66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Ezek a vezérlők jók solomon pákához ? Ha igen tudnál rajzot adni?
(#) Ge Lee válasza gyula66 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Jók, mivel eredetileg is ahhoz készültek. A solomonhoz a 16V AC vagy a 12V DC helyett 24V AC vagy DC tápfeszültség kell, és át kell méretezni az osztó értékeit is, mert ezekkel az értékekkel úgy 100 fokkal hidegebb lesz a páka mert abban más típusú hőelem van.
Az osztó értékei sem kritikusak, nem muszáj ragaszkodni a 100k-10k-15k értékekhez, lehet a fele (51k-5k-7k5) de akár a tizede is. Nekem a 10k-s potiból volt éppen felesleg itthon.
A hőmérséklet függvényében 5 pontban beskáláztam a potit is ami, természetesen ez a solomonnal máshogy fog alakulni.
Az LM358 másik feléből a 330k-1u páros akár el is hagyható, anélkül is ugyanúgy működik csak elcsúszik néhány fokkal az aktuális hőmérséklet. Nem is igazán értem hogy azt a tervezője minek rakta oda, mert semmit nem csinál csak ezeknél az értékeknél széthúzza egy kicsit a szabályozás hiszterézisét amire semmi szükség nincs. Persze csak elvben húzza szét (átkapcsoláskor elhúzza egy kicsit a poti csúszkáján lévő referenciafeszültséget), mert megmértem és ugyanúgy 8-10 fokon belül tartja a hegy hőmérsékletét. Kisebb értékekkel (pl. 1k poti) már nem tudja elhúzni.
A fetre és triakra tettem egy pici hűtést de anélkül sem lesz túl meleg.
(#) davtsik1 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Olvastam, ezért is vettem olyat. De ez rövidebb, és bele rakva hossz irányba kotyog.
(#) berkesandor válasza davtsik1 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Tegyél alá valamit.
(#) Ge Lee válasza davtsik1 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Azon a képen amit csatoltam látszik hogy a mostanában kapható solomon hegynél nem rövidebb a weller hegye sem, szinte pont ugyanakkora. Ha rá van húzva a hüvely és megszorítva a csavar akkor egyáltalán nem lötyöghet, éppen az a lényege a hüvelynek hogy a helyén rögzítse a hegyet.
Ha arra gondolsz hogy csupán beletéve lötyög az meg természetes, a saját hegye is lötyögni fog benne mert a fűtőelemben hosszabb hely van a hegy számára mint amekkora a hegy.
De ez igazából lényegtelen, mert maga a fűtőszál nem fűti a fűtőbetétet teljes hosszában hanem csak a végén lévő 1/3-ad vagy 1/2-ed részt. Amikor hidegen bekapcsolod a pákát akkor fogd az ujjaid közé a fűtőbetétet amíg nem lesz nagyon meleg, és érezni fogod hogy az alsó fele nem melegszik.
Kaptam egy Ersa fűtőbetétet amit egy kontakthibás szabályozóval szétégettek, többször hevült vörös izzásig a betét, záraltos lett belül a fűtőszál. Ezen is jól látszik hogy a fűtőszál csak a betét felső részét, csak azt a részt fűti ahol a ráhúzott hegy körbeveszi. Így van ez a solomonnál is.

efb.JPG
    
(#) berkesandor válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Én tettem, megnyugtattam a lelkem. (ha van rá szükség, ha nincs.)
(#) gyula66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Köszönöm! Kipróbálom.
(#) kleinie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Mivel készült a kapcsolási rajz, ha szabad kérdeznem?
(#) elektroncso válasza kleinie hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Bár nem tőlem kérdezted, de a rajz a Tina áramörszimulációs programmal készült.
(#) Ge Lee válasza kleinie hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
A tinával ahogy már előttem írták. A képen a működése is látható ha a hőelem helyére egy 2Hz-10mV peak szinuszjelet kapcsolok. Munka közben kb. úgy fűt hogy 1s fűtés 4-5s szünet és így tovább.

szab.jpg
    
(#) kleinie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Ismerős volt, azért kérdeztem. Letöltöttem én is, de még nem próbáltam ki. A digitális forrasztóállomás témában felrakott kapcsolást (Aoyue Int3210) akarom leszimulálni. Ill. csak darabokban tudom, az Atmega8 én leszek a kapcsolásban Még azt nem tudom, hogy a pákában mi rejtőzik pontosan. A fűtőbetéthez csak 2 szál megy. Felmelegítve mértem rajta mV-okat, de az ellenállása is változott jócskán.
(#) Ge Lee válasza kleinie hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Elvileg a tina az abban futó programot is tudja szimulálni a köré épített elektronikával együtt, de ezt sosem próbáltam mivel a programozáshoz nem értek. Utána kell olvasni, biztos vannak erről a részéről is videók vagy leírások, talán még a Tina honlapján is.
Az összes szoftver közül ezzel lehet a leggyorsabban megrajzolni bármit azért szoktam előnyben részesíteni.

t_p.jpg
    
(#) kleinie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Nekem a TI féle Tina van, abban nincs ilyen funkció sajnos.
(#) gyula66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Ez a szabályzó ennek az állomásnak a pákájához is jó?
(#) Ge Lee válasza gyula66 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Így első ránézésre nem, mert annak a 840CDJ a pákája, abban meg elvileg a 84100J fűtőelem van, még egy link amiből csak 2 szál drót jön ki. Mondjuk azt nem értem hogy a csatlakozóban miért van annyi tüske, lehet hogy ennek a nyelében is van valami elektronika, de ezt a pákát nem ismerem.
(#) berkesandor hozzászólása Jan 29, 2018 /
 
Bővebben: Link
Ehhez tervezett egy jó barátom nyákot, gyártatok belőle pár darabot.
Összehozom a Solomon pákával, kíváncsi leszek milyen lesz.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 30, 2018 /
 
Sziasztok.
Ma megérkezett a HAKKO 907 klónom. 3€-ért vettem, úgy voltam vele, hogy ennyiért még a hülyének is, hát még nekem! Másrészt ha mégsem volna jó akkor sem megyek a Dunának.
Első benyomások jók voltak, finom gumi bevonatos fogó, ami stabilan a helyén van, nem úgy mint a Solomonomé. A kábele meglepően hajlékony, rosszabbra számítottam. Korábban olvastam, hogy ezeknek a klónoknak a legnagyobb bajuk a rossz minőségű hegy. Lehet, hogy én fogtam ki egy jobb példányt, de olyan szépen befutotta az ón a TIP-et ahogy kell. Mindenféle durva oxidmarószer nélkül. Persze jó kérdés, hogy a bevonat mennyire lesz tartós. Fogása is kényelmes számomra, hosszabb a nyele mint a Solomoné, de a hegy és a fűtőbetét rövidebb. Az első dolgom volt, hogy lepattintottam a menetes rögzítőt a tuchelről, mert nekem csak útban van. Apró üröm az örömben, hogy szinte azonnal javítással kellett kezdenem, egy zárványos forrasztást sikerült összehozni az összeszerelőnek, azt kellet kijavítanom.
Most már csak egy állomást kell hozzá összehoznom, próbából egyenlőre csak a labortápomból adtam a fűtőszálra 12V-ot (a fűtése értelemszerűen 24V amúgy). Összegezve elégedett vagyok.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
(#) paulhardcastle hozzászólása Jan 31, 2018 /
 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni az alábbi kombóval (tervvel) kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata?
Találtam egy elég jó állapotban lévő régi LR20-ast és szeretném feléleszteni. Tápja nincs.
Van 24V váltós trafóm, szívesen építenék egy szabályzós tápot, ha úgy alakul. Emellett sok apróságot vásárlok Aliról, így megakadt a szemem a kínai hőfokszabályzós elektronikákon.
Vajon össze lehetne házasítani a kettőt? A Weller termisztorral dolgozik, sajna azt nem tudom, a kínaiak hogyan szabályoznak?
Előre is köszi a segítséget
(#) diablo hozzászólása Feb 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Kinéztem magamnak ezt a forrólevegős forrasztóállomást (Bakon BK870A), aminél feltehetően a többi hasonló kínai állomástól eltérően nem a nyélben található a ventilátor és a fűtés (bár ez utóbbi lehet itt található), hanem magában az állomásban, úgy ahogy az a profi állomásoknál szokott lenni. Egyébként van olcsóbb, analóg változata is.
Szerintetek ezt lenne érdemesebb rendelni, vagy egy ehhez hasonlót amihez pár dollárért lehet kapni csere alkatrészeket?
Olyan sok tapasztalatom nincs az ilyen pákákban így nem ismerem pl. az elhalálozási arányukat, ezért megköszönném ha segítenétek a döntéshozatalban.
Amúgy olyan sok helyem nincs, így ezen is kattogok már egy ideje.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2018
(#) szucsistvan123 hozzászólása Feb 7, 2018 /
 
Üdv!

Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
USB-s páka
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2018
(#) kleinie válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2018 / 1
 
Volt itt valaki, aki próbált valami ilyesmit. Szerintem nem való semmire. Egy 70W-os forrasztóállomásom van. A minap próbáltam forrasztani egy D-SUB 25 csatlakozót, a lábakat szépen lehet vele, de a csatlakozó fém házára forrasztott vezetékhez kevés volt ez is.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2018
(#) szucsistvan123 válasza kleinie hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Nem folyamatos használatra venném, csak vész esetére, ha valamit gyorsan meg kell forrasztani.(táskába elférne! )
De ezek szerint akkor em érné meg?
(#) kleinie válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2018 / 1
 
Te tudod, neked mi éri meg. Mondjuk ennyi pénzért... De ilyen táskába cuccnak, inkább vennék valami 30W körüli sima "bádogos" pákát. Ezek a pici pákák max. arra jók, hogy kiszúrd a szemed. Egy komolyabb fémfelülethez ezek kevesek.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2018
(#) szucsistvan123 válasza kleinie hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Na mindegy! Lehet, hogy kipróbálom, csak azért kérdeztem, mert nm akarok használhatatlan vackokra költeni!
Köszi a válaszokat!
(#) diablo válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Arra jó lehet, de a TS100-as páka az igazán ajánlott erre a célra. Igaz, papírok szerint 5V-tal nem megy, de vannak 12V-os power bank házak is (18650 akku kell bele), ha a hordozhatóság a cél.
GBDY0052 kuponnal most csak 38,99$ pár darab erejéig.
(#) Saggitarius válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Ha NEM szamitogeprol jaratod (ott limitalva van az USB max arama 500mA-re ami 2.5W teljesitmeny), meg talan-talan 0402-es vagy esetleg 0603-as meretu SMD cuccokhoz elegendo. Azt nem emlitik, milyen homersekletre melegiti a hegyet. Az is lehet, hogy csak olomtartalmu onhoz elegendo a homerseklete.
(#) diablo válasza Saggitarius hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Fűt az ezerrel. Furat szerelt alkatrészt is lehet vele forrasztani, persze nem 400V-os 4700µF-os kondikat. Amúgy egy 555-ös kapcsolgatja benne a fűtést.
(#) Saggitarius válasza kleinie hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
kleinie nem csupan a teljesitmenytol fugg mire kepes egy paka. Ha gondolod keszithetek videot egy 60W-os regi Metcal SP-200 mekkora feluletet kepes felmelegiteni es dolgozni olommentes onnal (olvadaspont 217C)
(#) Saggitarius válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Esetleg nem gondolkodtal gazos pakan? Picik, aranylag erosek es meg a villanytol is fuggetlen. Wellernek is van! Weller pyropen
Következő: »»   125 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem