Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gamma és egyéb műszerek
 
Témaindító: mrn, idő: Nov 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mrn hozzászólása Nov 9, 2006 /
 
Sziasztok!

Múlt héten kaptam kb. 100kilónyi Gamma műszert.
Volt tulaj azzal hívott fel, hogy nézzem át, kell-e valami belőle mert vinné a méh-telepre. Persze végül semmi sem került oda...

Ha valaki tudja, mire használhatók ezek a műszerek, kérem, segítsen! Ha nincs semmi hasznuk (valami régi ipari vagy katonai cuccok), szétbontom őket, a házukat meg visszaadom, h. vigye az illető a méhtelepre.
Az évjárat a bennük lévő (többnyire orosz) TTL IC-k dátumai alapján kb 1976. A műszaki Egyetem selejtezte le kb. 20 éve.
Egy előlapi matrica szerint "FCSM VVO MOBIL MÉRŐÁLLOMÁS". Egyik-másik hátulján nagyfesz (0,25 - 1,5 - 2kV) be -és/vagy kimenetek, szinte mindegyiken van Start, Stop, és Reset gomb, meg "Program" be- és "Printer" kimenetek (orosz szabványú tankcsatlakozókon), a számlálókon dekádkapcsolók. Az előlapokon milliónyi helipot. A számlálóban 4kHz-es kvarc (!!!).
A típusszámok: NC 308: az a bizonyos számláló (2db, egyik LED-es, másik Nixie-csöves)
NK 350/B: másfajta számláló
NK 314: nagyfesz táp?
NK 350/A: ?? ("CPS" skálás Deprez)
GNP-516-11: ??? (Number of channels feliratú Jacksley az előlapon)
NC-313 - ???

A tápegység (Hypersil-trafós), sajna mindegyikben Graetzestől-pufferestől műgyantába öntve(az egyik áttetsző műgyantás, onnan tudom hogy mi van benne). Ezzel együtt is vannak benne kincsek (helipotok, kvarc, telj. tranyók, hűtőbordák, stb),

Terveim szerint hamarosan felteszek fényképeket is.

Bocs, hogy ilyen hosszú lett, és előre is köszi a segítséget!
(#) Frankye válasza mrn hozzászólására (») Nov 9, 2006 /
 
Gyanúsan katonai cuccnak tűnik...
Fotó sokat segítene!
(Megj.: Ha annak bizonyul, akkor frankó alkatrészbányára leltél! Ha kell segítség a bontáshoz, néhány dologért cserébe beszállok szívesen! )
(#) mrn válasza Frankye hozzászólására (») Nov 13, 2006 /
 
Ha összejön, még a héten töltök fel fotókat. Egyébként a helipotokon, a spéci kvarcokon (3db), és a bazinagy 7szegmenses kijelzőkön kívül sok hasznos nincs bennük, csak egy - egy közepes hűtőborda, meg 2-2db BD245A-246A (Texas) tranyó. A helipotokkal is lesz mit szenvedni: egy kivételével meg se moccannak, totál beléjük van kövülve a zsír, jöhet a szétszedés meg a denaturált szesz. A nagyfesz táp (vagy micsoda) amint felcsavartam 2kV-ra, szörnyű visítás kíséretében megpusztult (lehet, h nem szereti az üresjáratot... ). Ha ezt sikerülne életre kelteni, szerintem egyben hagyom, jó vesz vele mérni az átvezetéses kondikat.
(#) Frankye válasza mrn hozzászólására (») Nov 13, 2006 /
 
Várom a képeket!

Hajaj! Helipotikkal lesz mit küzdeni!
(Azért ha kell segítség, csak gondolj rám! :yes: )
(#) drhati hozzászólása Nov 14, 2006 /
 
Helló! Kéne GMcső, csak eddig nem sikerült sehonnan szereznem. Ha tudjátok honnan lehet szerezni légyszi írjátok meg...
(#) Frankye válasza drhati hozzászólására (») Nov 14, 2006 /
 
Nehéz ügy lesz!
Próbálj meg használt katonai cuccokat árusító boltokban körülnézni.
Esetleg biztonságtechnikai boltok is szóba jöhetnek.
Vagy, ha van ismeretséged, akkor a közeletekben lévő katasztrófaelhárító, illetve a Védelmi (régen: Polgári Védelmi) szervezetnél kérdezősködj, hátha selejteznek le mostanság GM csöves dozimétert...
(#) drhati válasza Frankye hozzászólására (») Nov 14, 2006 /
 
Kösz a tanácsot! Próbálkozom....
(#) Kera_Will válasza drhati hozzászólására (») Nov 14, 2006 /
 
Akár csinálhatsz is !

Kémcsőből , darab félbe vágott rézcsőből, vékony CuZ drótból, réz toll betétből. Argon gáz töltéssel 1 csepp alkohol hozzá adásával. Vákumot létesítve a csőben. Vhol láttam leírást is . Meg is lett :

Geiger müller számlálócső:
Hmm... a jóöreg GM. )) Ki ne ismerné, vagy hallot volna róla? A kereskedelemben az ősrégi detektorokat ezzel csinálják. Tulajdonképpen nem is olyan rossz, leszámítva pár kellemetlen tulajdonságát. Először is. Ha túl közel tartjuk a sugárzó mintát, a cső felaktiválódhat. (Pl. magas radonkoncentrációbban mérünk... Ezután állandóan ketyeg. Ha levesszük az ionizációs feszkót, akkor meg süket lesz. Ha egyszer 'átütött', mert kicsit magas feszkót adtunk neki, akkor az érzékenysége lecsökken, vagyis újra kell(ene) kalibrálni) Ezekkel együtt jó kis eszköz, nem hiányozhat az ember mellől. Mindenféle kapcsolási rajzzal hozzá tele még a padlás is. Vannak akusztikus, mutatós műszeres, meg digitális számlálók is. Az oroszoktól annó LCD-s multiméter kivitelűt vettem. Volt tán ezer FT, vagy ilyesmi... Ellenben sajnos boltban igen drága, a csövet is aranyárban adják, illetve nem is igen lehet beszerezni, ha beugrok a sarki fűszereshez érte. Ezért ezt talán házilag is érdemes elkészíteni a következőképpen: (Az orrom előtt csináltak egyszer egyet, ott lestem el.)
Vágjunk ketté hosszában egy 8-as rézcsövet, feszítsünk az egyik félcső előtt vékonyka drótszálat (végén apró parafadugóval összehozva. Majd az egész mechanikát toljuk egy kémcsőbe. Réz golyóstolbetétből vágjunk le egy csövet. Ez lesz a drótra forrsztva, illetve ez lesz a vakumcsonk. A drótra úgy forrasszuk, hogy a tollszár lógjon be a kéncsőbe 2..3cm-re, s a drót éppen középen feszüljön. (Távolság azonos legyen a félbevágott csőtől!!) A félcsőre zománcos drótot kell forrasztani, majd kivezetni az elektródát az üvegből. Az egészre nyomjunk kenyérbelet, vagy gyúrmát, majd állítsuk fejre! Most szívjunk fel fecskendőbe FBS-t, s nyomjunk és a gyúrmán keresztülszúrva a tűt annyit, hogy a gumidugó kialakuljon, de a tollbetét csövébe ne folyjon vissza a trutyi. A tűt kihúzva gyurmával tömítsük le a tű helyét is, másképp az FBS kifolyik. Száradás után vegyük le a gyurmát, s nyomjunk még egy adag FBS-t biztosítás gyanánt, hogy jókora válla legyen a kémcső végén s várjunk türelmesen a száradásra. Ezután csatlakoztassunk a tollcsőre vákumcsonkot, szívjuk ki a levegőt, majd nyomjunk bele (védőbúra alatt persze, nehogy a kezünkben szétdurranjon a cső!!!) +1Bar argont, s ezt csináljuk meg 8...10-szer. (Átöblítés) Ezután 1 csepp isopropil-alkoholt juttassunk az utolsó fuvallattal a kémcsőbe, majd a vákumtartályt (minimum 10l-es!) Szívassuk le 8000Pa-ra, majd a csapon szippantsuk bele a kémcsőből az argont. Ekkor létrejön a kb. 10000Pa nyomású argon, illetve alkoholtöltet a csőben. Az argon az ionizációhoz, az alkohol pedig a kisülés kioltásához kell, mert kitágulva a nyomás kissé megnő, s a kisülés emiatt kialszik. Ekkor fogóval a cső tövét préseljük erősen össze, s _nem eresztve a szorításon_ kapjuk le gyorsan a vákumcsövet, s azonnal ónnal, pisztolypákával forrasszuk le a csonkot. Kis gyakorlattal egészen bele lehet jönni a GM-gyártásba. )) Az elektronikát kb. 100V-ra állítsuk, kössük a zománcdrótra (félbevágott cső, nagy elektróda) a negatív sarkot, míg a plusszot a tollbetétre. A feszültséget szépen, óvatosan emeljük párszáz voltig, amíg az áramkörre kötött teszthallgató nem kezd el kattogni. Állítsunk be kb. 1 kattanás/sec-et, és ezzel házi, -kissé irányérzékeny- GM-számlálónk üzemkész. )) Kémcső helyett gyógyszeres, fűszeres üvegcső is megteszi, úgysincs nagy meleggel a GM. (Baj is lenne, ha melegedne...)

http://www.tar.hu/norbimagan/fizika/sugarzas/sugar_det.htm

GM és egyébb mérők linkje
(#) drhati válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Huh...elég "bizarr" De azér kösz!
(#) László zs válasza drhati hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Miért nem veszel inkább? 1600pénz. SBM20 Már elég régóta fent van. Nekem egy orosz katonai sugárzásmérőben van ugyanez a fajta (kicsi sugárzásokhoz) + egy üvegcsöves (nagy sugárzásokhoz). 200R/ó-ig mér és van rajta ellenőrző sugárforrás is (ha fél évvel korábban írsz tudtam volna eladót is).

Ui.: az eladó nem Én vagyok.
(#) mrn válasza Frankye hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Íme, a képek!
A minőségükre próbáljatok nem figyelni, 560kP-s CCD-vel készültek, sietve... Ide nem fért fel az összes (6MB), akit érdekelnek a belükről készült fotók (a 4kHz-es kvarc, a műgyantás táp, stb.) e-mail cím ellenében elküldöm.
Frankye, téged biztos érdekel, ha elküldöd az emailedet, küldöm a képeket.
Az én címem:
Nem hinném, hogy katonai cuccok, 40x ezres a sorozatszámuk.
Remélem, nem lett CRC-hibás a Zip-be csomagolt multipart RAR fájl! (floppyról...)
(#) László zs válasza mrn hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Jöhetnek a képek. (A személyes adataimnál lévő címre.)
(#) Frankye válasza mrn hozzászólására (») Nov 15, 2006 /
 
Köszönöm! A címem:

Előre is köszi!
(#) mrn válasza Frankye hozzászólására (») Dec 16, 2006 /
 
Bocs, hogy eddig nem írtam, nem volt időm netezni.

VÉGRE KIDERÜLT, MIK EZEK A MŰSZEREK!!!
Haverom találta meg egy olyan oldalon, ahol már én is jártam korábban.
Nézd meg a www.gammatech.hu -t! A múzeum képei között fent van néhány kép a műszerekről.

Fény derült a titokzatos rövidítésre is : "FCSM VVO mobil mérőállomás"

Az FCSM eléggé kézenfekvő rövidítés: Fővárosi Csatornázási Művek!!! Igen, az!
A VVO: Vízilétesítméy és Vízimunka-engedélyezési Osztály

EZEK VÍZMINŐSÉG-ELLENŐRZŐ MŰSZEREK!
Ezért úgy döntöttem, egyelőre nem belezem szét őket, sőt, lehet, hogy rendbeszedem. Sok meló lesz vele, de nem sok költség: 5-20Ft-os TTL IC-k vannak bennük, amelyik orosz, azt kicserélem Texasra, és kész. Még a nagyfesz tápot kell megjavítani az egyikben, na meg azok a fránya helipotok...

Azért valamikor eljuttatom a többi képet is.
Köszi a segítséget!!!
(#) Frankye válasza mrn hozzászólására (») Dec 16, 2006 / 4
 
Én kösz a választ!
Egy rejtélyt sikerült megoldani!
(#) hoemaco válasza mrn hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Kissé régi a topik, de az érdeklődők kedvéért.

Az NK350 egy impulzusszámláló, differenciális és integráló üzemmóddal. Amit én találtam egyetemen, ahhoz szcintillátor mérőfej volt, lényegében sugárzásmérő.
(#) mrn válasza hoemaco hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Köszi az infót! Még van belőlük néhány, de azt hiszem pont az általad említettet sikerült úgy 3 éve összetörnöm, pedig az volt az egyetlen ami hibátlannak tűnt... Épp hurcoltam őket, nem volt becsavarozva a rackbe, én meg ügyesen a hátlapja felől fogtam, a műszer kicsúszott előre, 1m magasból előlappal a beton járdára...

Nem tudom mi baja lett, nem is nézegettem sokáig mert az idegbaj kerülgetett, a kártyákon és aljzataikon nem láttam sérülést, alaplap nincs, mert huzalozott, nem tudom mi szakadhatott meg vagy záródhatott rövidre, de azóta tök süket Az előlap persze teljesen összeroncsolódott, kijelző előtti jó vastag plexi összetörött és a váz is deformálódott.

Az NK350/A-t vagy B-t ismered? Mert csak egy betű az eltérés, de teljesen különböző a két műszer: a A-n Deprez műszer van, a B-n hétszegmenses LED kijelző, és úgy emlékszem a kezelőszerveik is mások.

Most, hogy így felhoztad, lehet, hogy lövök róluk pár jobb minőségű képet, azóta vettem egy digitális fényképezőt. Bár lehet, hogy már nincsenek szalonképes állapotban, mert azóta is szabadtéren vannak tárolva sajnos, bár tető van felettük, de a klímát megkapják egy az egyben...
(#) hoemaco válasza mrn hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Nekünk egy dobozban van felül egy B és alul egy A.
Ha jól értem, az alsó adja a feszkót a mérőfejre (azon állítható 500-2000V között vagy ilyesmi). A felső meg a számláló. De nem találtam róla leírást. Illetve a neten a BME-ről egy mérési útmutatót sugárzásméréshez, de túl sok abban sincs benne.
Nem egyértelmű számomra, hogy más mérőfejhez is jó volt-e a cucc.
Odáig eljutottunk, hogy a felsőn lehetett állítani hogy X mp-ig vagy X impulzusig mérjen (Time Constant vagy mi gombbal), és a számtekerentyűkkel lehetett beállítani az X-et. De hogy hol jelzi ki az eredményt, azt nem tudom, a leírásokból úgy tűnik, hogy ahhoz kellett még hozzá valami. A hátulján van printer port, az biztos, de ha jól láttam, az analóg impulzusok is ki vannak vezetve. Esetleg nem volt hozzá semmi más cuccod? Amúgy ha van kedved, a józsefvárosi kandóban vagyunk, nézz be
(#) mrn válasza hoemaco hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Hú, itt valami kavarodás van szerintem a típusszámokkal. Van nekem is olyen tápom, ami 250-2000V között állítható, de annak NK314 a típusa.

Tettem fel képeket róla ehhez a HSZ-hoz.

Tehát nincs olyan műszeretek, amin kijelző lenne?

Az NK350/B-n kellene lenni egy 6 digites 7 szegmenses kijelzőnek, nem oda kellene kiírnia az eredményt?

Van még néhány cuccom, de pl. az NK350/A már nincs meg.

GNP-516-11-ből van azt hiszem több darab is.

Szerintem keressétek meg a gyártót, még léteznek, hátha tudnak segíteni doksikkal.Gamma Műszaki zRt.

Van múzeumuk is, itt még megtalálhatóak ezek a műszerek, jó eséllyel dokumentációjuk is van hozzájuk.

Itt a múzeum, jelenleg nem működik a honlap, de remélhetőleg pár napon belül újraindul: Gamma Múzeum .

Itt 2006-ban még voltak fent képek erről a mérőrendszerről. Időpont egyeztetés után személyesen is el lehet menni. Oktatási intézményről lévén szó szerintem biztosan segítenek feléleszteni a rendszereteket, már csak azért is, mert jó reklám lenne nekik, hogy a mai napig használatban vannak 30-35 éves műszereik is.
(#) hoemaco válasza mrn hozzászólására (») Jan 14, 2012 /
 
Neked nem egy dobozban volt az A és a B?
Nincs kavarodás, nem tápegységről van szó, hanem a mérőfejnek állít elő kV-os tápot.
A digitális kijelző megvan a felső egységen (a B elvileg), de nem vagyok benne biztos, hogy mit jelez ki, a mért eredményt, vagy csak azt, hogy hol tart a mérésben (amikor elindítjuk, elkezd számolni, majd megáll; előtte a tekerőssel állítottuk, hogy meddig számoljon. De az egyetlen sugárforrásunk, ami van, arra nem reagált..)

Kösz a linket, nem tudtam, hogy a Gamma még létezik!
(#) johnred hozzászólása Szept 17, 2019 /
 
Illatos úton egy modern iroda-ipartelepen vannak de nem nagyon állnak szóba civilekkel (tapasztaltam)
(#) bikfic hozzászólása Szept 22, 2020 /
 
Hátha elolvassa valaki...
A közelmúltban hozzájutottam egy Gamma 350/B-hez. Az internetről tudtam meg, hogy a rakaszban az alsó helyre valaha a 350/A egységet rakták. Ez nekem nincs meg. A felső (számláló) egységről szeretnék minél többet megtudni; mire használták, hogyan mért, esetleg kapcsolási rajz, működési leírás lapul-e valakinek a fiókjában? Ha netán lenne, jó lenne, ha kaphatnék egy értesítést. A Gamma Műszaki Múzeum honlapja e sorok írásakor nem működött.
A fáradozásokat előre is megköszönöm!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem