Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangmodul, hangrögzítő IC
 
Témaindító: dino, idő: Dec 25, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Márc 27, 2022 / 3
 
Jól haladsz.

Ami végfokot illeti, szerintem nincs jelentősége hogogy milyen tranzisztorok vannak benne. Viszont lemaradt a rajzról a végfok GND-je. És ha már javitod, akkor megforgathatnád a meghajtó tranzisztorokat is, mert akkor egyből látszana, hogy ez egy "H hid".

T5-nek igy tényleg nem érthető a szerepe, szerintem
Idézet:
„Master clear. When configured as MCLR, this pin is an active low Reset to the device.”

reset akar lenni (különösen ha a MCLRE konfigurációs bittel ez van beállitva), da akkor kellene ott lenni kondenzátornak (vagy legalább helyének). Szóval ezt ott szerintem még egyszer meg kellene nézni alaposabban...
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Márc 27, 2022 /
 
Sajnos átnéztem elég alaposan és minden rajta van a rajzon, ami a panelen is. A hiányolt kondit C1 néven találod meg a VDD láb mellett. Visszarajzoláskor megpróbáltam szisztematikusan haladni és nagyjából azt az elrendezést felhasználni, ami a NYÁKon van, azért ilyen a dolog

A javításhoz valószínűleg elég lenne a tranyókat kicserélni, mert mind rossz - persze itthon véletlenül sincs, LOMEX fele meg majd szerdán tévedek. Elvileg "raktáron" van nekik, majd meglátjuk.

atrajzolt.JPG
    
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Márc 27, 2022 /
 
Az a C1 az nem az, amire én gondoltam volna.
Ha már úgyis boltba mész, akkor szerintem tegyél/vegyél mindegyik végtranzisztorral párhuzamosan egy védődiódát. Forrasztási oldalon elfér, baj nem lehet belőle...
(#) HA5AWS válasza Bakman hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Szia!
A szegmens gombok mit takarnak? Erről van-e valami leírás? A HEstore leírást elolvastam de a manuális kezelésről nem tudtam meg sokat. 100 könyvtárat tud meg abban 255 fájlt de azt nem tudom hogy vezérli. Köszönöm az infókat ha van bővebb leírás.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2022
(#) Inhouse válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
A segment 1-14-ig amit elérsz az ellenállásos megoldással, tehát ennyi fájlt indíthatsz közvetlen gombokkal alapból. Illetve lépegethetsz előre hátra, mint egy hagyományos lejátszón (prev/next). A 100 könyvtár/255 fájlhoz már kell pl. egy Arduino és program.
Nagyon sokoldalú, és olcsó kis panel, és minősége is kiváló.
(#) HA5AWS válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm, még annyi kérdésem lenne, hogy a közvetlen elérésű fájlt kell-e könyvtárba tenni illetve a filename a segment szám?
Üdv: Gábor
(#) Bakman válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Az első 14 fájlt tudja így lejátszani. Itt van egy kis trükk a dologban. Ugyan a fájlokat elvileg számsorrendben lehet elérni, ez a gyakorlatban nincs így. Azt veszi elsőnek, amelyik a memóriaterület elején helyezkedik el.

Tehát, ha a kártyára másolod a 0001.mp3, majd a 0003.mp3 és végül a 0002.mp3 fájlt, akkor a lejátszási sorrend

0001.mp3
0003.mp3
0002.mp3

lesz. UART-on keresztül vezérelve is így működik a dolog, jelen esetben a második szám a 0003.mp3 lesz. A reklámok mappát nem tudom hogyan kezeli a modul, valószínűleg azok speciális elbírálás alá esnek, ott mindig az "ADVERT" mappában keres és valószínűleg ott is érvényes az előbbi sorrend.

Ahhoz, hogy ne keveredjenek össze a sorrendek, vagy egyesével kell a fájlokat másolni a kártyára vagy olyan fájlkezelőt kell hazsnálni, ami csoportos másolásnál a névsorrend szerint másol.
(#) Inhouse válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Én meg találtam ezeket az infókat anno, szerintem benne van a PDF-ben. A fizikai sorrend számít a kártyán, tehát abban sorrendben legyenek felmásolva, ahogy sorban kell legyenek. Nem rendez ABC szerint, az biztos.
(#) HA5AWS válasza Bakman hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Köszönöm!
Üdv: Gábor
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Nos a végtranyók cseréje megtörtént, a vezetősávokat kijavítottam. DSO nano kis kéziszkóp szerint a kimeneten van hang, viszont amikor rákötöm a hangszóróját, akkor a kimeneten megszűnik jel lenni - amint leveszem a hangszórót, a jel visszajön (az egyik dallam folyamatos lejátszáson van). Valakinek van ötlete, hogy merre keresgéljem a jelenség okát?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2022
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Ápr 1, 2022 / 2
 
Szia, jól haladsz.
A tünetek alapján a meghajtás szenved erőn felül, és amint egy kis terhelés éri, már nem győzi szuflával.
Rajzod alapján kézzel átrajzoltam, hogy szerintem hogy nézne ki. Talán igy mások is jobban átlátják és tudnak segiteni.
Ha a 2k2-k egyik végét kiemeled, akkor "statikusan" is ki lehet próbálni.
Nekem gyanús még mindig, az egyik korábbi rajzod, ahol nem volt a végtanzisztorokhoz bekötve a GND.

vegfok.jpg
    
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 1, 2022 /
 
Igazad lesz ezzel a GND dologgal. Az előző "mester" keze munkáját dícséri ez a vágás... Csak olyan apró nyoma maradt ott a vezetősávnak, hogy csak ezzel a hátulról átvilágítós trükkel látszik egyáltalán belőle valami.
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Ápr 1, 2022 / 2
 
Pótoltam azt az átvágott szakaszt. Győzelem, van hang - s még mekkora hang! Nem viccelek, fülvédőben ülök itt a tesztelés alatt

Köszönöm a segítséged!
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Ápr 1, 2022 / 2
 
Hogy szerepeljen egyben a kapcsolási rajz (kijavítva) és a picben lévő program is az utókornak. Ha elszánom rá magam, akkor befejezem a nyáktervét is és azt is megosztom majd.

A modul használata egyébként nagyon egyszerű, a programban három dallam van, ezeket a 2-4 csatlakozók testre húzásával lehet indítani. Az utolsó láb testre húzásával azonnal elhallgat a dallam, így le lehet állítani a lejátszást. Az utolsó "dallam" egyébként egy iszonyatos szirénahang, simán lehet riasztónak is használni
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Ápr 1, 2022 /
 
Azt értem hogy mostmár működik (sok energiát fektettél bele)
de azzal a reset izével mire gondolt az Alkotó?
Valamint azon még mindig elgondolkoznék, hogy tegyek-e diódákat a "H-hidra".
Persze ne "javitsuk" meg, ami működik "gyári" állapotban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2022
(#) Travolta válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 1, 2022 /
 
Idézet:
„Valamint azon még mindig elgondolkoznék, hogy tegyek-e diódákat a "H-hidra".”

Azokat nem csak induktív terhelés esetén szokás beültetni, amikor motort hajt meg?
(#) Gafly válasza Travolta hozzászólására (») Ápr 1, 2022 /
 
De kit zavar, ha mégis:
- Orditani akkor is fog.
- Nem hifi, hogy itt anyázzuk egymást emiatt.
- Ritkábban megy tönkre a cucc.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Jún 27, 2022 / 1
 
Miután Tomi (a modul tulajdonosa) szeretett volna egy tartalék darabot, s én vissza is rajzoltam az eredeti kapcsolást, gondoltam piszok egyszerű lesz egy ugyan olyat készíteni. Nade! PIC16F627-est DIP foglalatban égen-földön nem találtam (persze valami hamisított kínai darab biztos lett volna, de én biztos forrást kerestem), ezért SO foglalatú példányt tudtam venni. Ha meg már emiatt újra kell rajzolni (hiszen hogy néz az ki, hogy adaptert fabrikálok hozzá), akkor jött, hogy minden SMD tokozású lesz a NYÁKon, ami csak lehet. Majd ezután jött, hogy bele kell férni a számára kiszabott helyre, így ennek megfelelően kellett dobozt is választani. S ha már amúgy is újratervezem más alkatrészekkel (amiket lehet kapni), akkor jött a gondolat, hogy az amúgy hiányzó funkciók is bekerülhetnének (mindezt anélkül, hogy új programot írnék hozzá). Így került be egy 555-össel felépített PWM. Persze emlékeztem Gafly diódás felvetésére, s ennek örömére azok is bekerültek, hisz helyet ebben a méretben szinte nem is foglalnak. Persze raktam rá ICSP csatlakozót, hogy könnyű legyen programozni (végül a tüskesort nem is forrasztottam be, enyhe megtámasztással volt elég kontaktus a PICKit2 és a PIC között).
0805-ös méretben dolgoztam, hogy kényelmes legyen forrasztani, s az egész cucc elsőre fel is éledt. A doboz kialakítása a méretek miatt érdekes lett, a hangszóró csatlakozót szétvágtam, s úgy ragasztottam be, ahogy a képeken is látszik. A hűtőborda szintén egyedi kialakítás, kerestem egy darabkát, amiből ki tudtam alakítani kis fűrészeléssel, csiszolással, fúrással... A hőkamera tanúsága szerint igazából a bordát el is hagyhattam volna, folyamatos izzasztás közben se melegedtek a tranyók.
Amit viszont nem gondoltam volna, hogy végül ennyire drágán jön ki az egész hóbelebanc. Kb. 15000 lett rajta az anyagköltség, amiből a PIC16F627 önmagában vitt 1200-at. A JLCPCB-nél legyártatott NYÁK nem hagy kívánni valót maga után, még a mélyen lévő forintárfolyammal együtt is megérte. Az Eagle 7-tel készült projektfájlokat csatoltam, ha valaki utánam szeretné csinálni.
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Ügyes vagy.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Jún 30, 2022 /
 
Köszi a dícséretet, a képek a "ki mit épített" topikban vannak róla. Kicseréltem a hibás potit, most már a hangerőszabályzás is gyönyörűen megy, a hangon csak azt venni észre, hogy halkul, vagy éppen erősödik, jól sikerül belőni a PWM frekvenciáját, valahova 100kHz környékére.

Idézet:
„de azzal a reset izével mire gondolt az Alkotó?”


Nekem egyetlen tippem erre a dologra, hogy a STOP gombot oldotta így meg vele. Ugyanis, ha jól megfigyeled, az a reset izé ugye pont az MCLR lábon van. Ha visszafejteném a kiolvasott HEX kódot, akkor szerintem azt találnám benne, hogy megnézi meg lett-e nyomva a STOP gomb, s ha igen, akkor egy pillanatra magasra teszi az MCLR lábat, amitől meg a PIC újraindul és várja az újabb bemenetet. Kb. így nézhet ki a pszeudókódja, ha tippelnem kellene:
  1. dallam lejátszó ciklus
  2.  ha RB4 megnyomva -> RA5 legyen magas (és induljon újra a PIC)
  3.  egyébként RA0, RA1 = dallamtömb[választott dallam][következő hangja]
  4. ciklus vége
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem