Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   676 / 727
(#) Gafly válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Utolsó dolog a pandémia miatti zárás előtt, amit hangositásban láttam bárkitől innen, az a "Számadó" volt pár éve.
(#) tothbela válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Szerintem ezt a NASA használta az űrrepülők hajtóművében, csak kidobálta mert nagyon hangos volt.
Viccet félretéve, szép darabok.
(#) TAttila77 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Azok. És hála a magasságosnak én még kb. harmad áron meg tudtam venni mikor még a Storm Audio volt az első BMS forgalmazó. Mikor átvette 2008-9 körűl az Elimex és rájöttek, hogy a neves L-acoustics több BMS sugárzót hadznál, úgy felvitték az áraikat, hogy az már lélektani határokat is meghaladja. Méregdrága.
(#) fery45 hozzászólása Márc 13, 2021 /
 
Kedves hozzászólók!
Örülök a sokféle véleményeteknek. Több kijelentésetekkel egyet értek, míg mással NEM!
Például: Nem tehetek arról, hogy a múltkori képen látható pici hangszóróra a gyártó 100 wattot írt. Korábban 600 és 1600 wattos hangszórót mutattam. Az utóbbi kettő PA minőség!!
A rosszalló véleményeteket címezzétek azon gyártók és kereskedők részére, kik ilyeneket jó pénzért árulnak. Ne nekem! Felvetődik a kérdés, hogy mit tanítanak a külföldi egyetemeken a vill. mérnököknek, hogy ilyen adatokat közölnek hangszóróikra erősítőstül. Sőt, Ti milyen erkölcsös fazonok vagytok, hogy helytelenül velem "pattogtok".
Magyaráztok mindenféle elméleteket, pulzus teljesítményeket, ...stb. Az nem jut az eszetekbe, hogy megvizsgálnátok ezek igazát. Mi többen 1, 5, 10 milli szekundumos villamos pulzus hatására vizsgáltuk a különböző hangszórók membrán mozgását, és hallható hangot. Szokol rádió hangszóró kattanását se adták a nagy PA hangszórók! Megjegyzem, hogy az 1000 Hz rezgés fél periódusa csak 0,0005 másodperc. Át kell értékelnetek a pulzus elméleteteket és egyebet.
A BEAG 100-s erősítőt azért választottam, mert saját építésű erősítőimet ki ismeri. Azt írhatok amit akarok, mondhatjátok joggal.
Gondolom feltűnt a trafón a 7293-s IC. Erről "zoka" kolléga 283 watt teljesítményt vesz le műszeres mérés alapján. Kedves Zoka ezt az IC-t több más IC,vel ismerem. Valótlanságot nekem ne írj!
A hangszórók teljesítményét, még a PA-t is, át kell értékelnünk műszeres mérés alapján. Érdekes, hogy a 600 wattost 20 wattig, az 1600 wattost 50 wattig, és a legutóbbi 100 wattost 1 wattosként üzemeltetve semmilyen károsodás nem tapasztalható!
A mellékelt első képen egy doboznyi PA hangszórók leégett tekercsei láthatók! Nem vagyok "hasra esve" a PA-tól! Ezek is csak marketing minőségűek!
A második képen egy általam épített erősítő. Az alatta lévő két BEAG a teljesítményre utal. Négy csatornás keverője és két sávos hangszín szabályzója van. Ohmos és 100 voltos kimenettel rendelkezik. A trafókat én terveztem és tekercseltem. Ugyan is 100 voltos rendszerekkel is dolgozom.
A harmadik kép olyan hangszóró tekercseket mutat, melyek hangszórókban vannak. Elkészültük után mesterségesen terhelhetjük hangfrekvenciával, szinuszos jellel, vagy külön mély- közép- magas hang sávval. Pontos képet kapunk az elviselhető teljesítményről. A két alsó már leégetett! Sok-sok ilyen kísérlet alapján pontosan látjuk az üzemeltethető teljesítmény nagyságát.
Hát ennyit röviden. Üdv Mindenkinek.
(#) deebo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 13, 2021 / 1
 
Miért csinálod ezt? Miért? Áruld el mi értelme szándékosan félreérteni mindent és butaságokat ismételgetni?
Idézet:
„PA hangszórók! Megjegyzem, hogy az 1000 Hz rezgés fél periódusa csak 0,0005 másodperc. Át kell értékelnetek a pulzus elméleteteket és egyebet.”

Az impulzuszserű terhelés nem azt jelenti, hogy 1KHz megy rajta hanem azt, hogy nem folyamatos a terhelés a zene alatt, hanem időszakos, például lábdob. De ezt te is nagyon jól tudod, csak a hülyét játszod! Vagy, ha esetleg nem esett ez még le, akkor nem tudod, közöd nincs az egészhez és ne szólj ide hozzá, mert inkompetens vagy.
(#) TAttila77 válasza fery45 hozzászólására (») Márc 13, 2021 / 2
 
No én most kaptam agypípot tőled.
Ezt már komolyabb fizikus sem érti, nemhogy mi. Drága csillagom. Én soha életemben egyetlen kis vackerály hangszórót sem égettem le, de te termelsz rendesen lelkes élvezettel. Majd harminc éve hangosítok már, lassan beleőszűltem teljes mértékben. Én tudom mit lehet egy hangszóróra rákötni és mit nem. Aki hangszórókat pirongat-kojtoltat, az meg is érdemli.Pláne direkt élvezetből.
Szerintem te sem érted debebo. Alszok rá egyet, hátha bevillan a MIÉÉÉÉÉÉÉÉRT.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2021
(#) zoka válasza fery45 hozzászólására (») Márc 13, 2021 / 1
 
Kedves fery45!

Idézet:
„Gondolom feltűnt a trafón a 7293-s IC. Erről "zoka" kolléga 283 watt teljesítményt vesz le műszeres mérés alapján. Kedves Zoka ezt az IC-t több más IC,vel ismerem. Valótlanságot nekem ne írj!”

Ha tudnál értelmezve olvasni, és utána néztél volna láthatnád, hogy ez nem 1 IC-ből kivett teljesítmény, hanem 4db IC összteljesítménye. 2-2 sorba kötve, és azok párhuzamosan.
És azt gondolom ezt rajtad kívűl bármelyik fórumtárs megérti és elismeri. És azt állítod, hogy csak hazudtam valamit a mérőműszeres méréssel kapcsolatban...

Most már rájöttem...te mágnes nélkül tesztelgeted a natúr tekercseket.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2021
(#) Moderátor hozzászólása tothbela hozzászólására (») Márc 13, 2021
 
Idézet:
„Az a baj, hogy mindig ezer dologról van szó, így a sok bába között elvész a gyerek.”


Béla fórumtárs fején találta a szöget! És nem csak ide, hanem a világ összes fórumára igaz ez.

A legtöbb félreértés oka, hogy egy hozzászólás több, vagy nagyobb lélegzetvételű, a válaszoló pedig csak egy kiemelt "morzsára" reagál. De itt már a játszótéri óvodások szintjére süllyedt a színvonal. Bebe-beee, nekem nagyobb, a mienk jobb, én okosabb vagyok, ügyesebb vagyok, csak énnekem van igazam, "ÉN MÁR LÁTTAM OLYAN EMBERT, AKI HALLOT OLYANRÓL, AKI ISMERT OLYAT, AKI..."

Akinek nem inge..., mindenki más meg értsen belőle, aki meg egyikbe sem tartozik??? Az így járt.

Szóval, ha nem marad abba ez az "erő fitogtatásos szócsatározás", akkor egy időre beköszönt a jégkorszak a topikra, amíg a mindennemű ilyen hozzászólásokat (valameddig visszamenően) ki nem gyomlálom.
De ha csak a topikba való beszélgetések maradnak, akkor szent lesz a béke!
(#) Szazbolha hozzászólása Márc 13, 2021 /
 
Itt a hobbielektronikán van másik topik ahol hangsugárzók építéséről vagy hangszórókkal kapcsolatos konkrét dolgokról lehet kérdezni, beszélgetni?
Vagy mostanában nagyon kevesen építenek hangfalat és ezek a témák eloffolódnak minden fórumon?
(#) deebo válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 13, 2021 /
 
Lehet mindenhol ugyanaz az ember offolja szét a topikokat térítés közben.
(#) Gafly válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
(#) elektrorudi válasza Gafly hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Idézet:
„Az egyik zeneszámban a nem különösebben jó akusztikájú szoba bal hátsó részéből hallottuk az énekhangot, miközben a kutyák és macskák jobb elölről hallatták a hangjukat.”
Pesszimista és nem hozzáértő vagyok. Egy sztereó rendszerből csak a hangsugárzók magasságából, és a hangsugárzók közötti síkból hallhatunk hangokat. Ha nem így van, akkor valahol, valami durva fázistolás van a rendszerben. Sok ilyen zseniális hangsugárzó született már, ami két hangszóróval is "teret" varázsol. Elismerem, hogy kellemes hallgatni, de...
Az impulzus átvitel fontosságát és megjelenését ebben a hangsugárzóban értem és a kalapom megemelem előtte.
(#) Karesz 50 válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 15, 2021 / 2
 
Idézet:
„Egy sztereó rendszerből csak a hangsugárzók magasságából, és a hangsugárzók közötti síkból hallhatunk hangokat. Ha nem így van, akkor valahol, valami durva fázistolás van a rendszerben.”

Ebben egészen biztosan tévedsz, de soha többé nem folyok bele ilyesmibe. Megfogadtam
(#) Szazbolha válasza Gafly hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Köszi nagyon érdekes cikk volt.
Sajnos az ára egy másik dimenzióba helyezi ezt a terméket, nekem elérhetetlen.

Mezei hangfal barkácsolóként még csak azzal küzdök, hogy szeretnék egy kicsi BandPass mélynyomót csinálni és a cső/port hossza akkora, hogy sehogy sem fér a dobozba.
Ezen a mélynyomón állna egy közepes térfogatú doboz, amiben egy szélessávú szólalna meg.

A másik kérdésem az, hogy karcsú hangfalat szeretnék, de a szerkezet túl magas lesz és a zenehallgató fejmagassága felett lesz a szélessávú (kb. 130cm), akkor mit tegyek? Megdönthetném a hangszóró és előlap síkját, de ezzel behatárolom a hallgatási távolságot.
(#) Gafly válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Én nem értek (valamint közöm sincsen) hozzá, de annak örülök, hogy élvezettel olvastad a cikket. És akkor ma már nem keltem fel hiába, és szóltam hozzá a fórumhoz.
(#) Ge Lee válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 15, 2021 / 1
 
Amit írsz az a gagyi átviteli rendszerekre igaz. Nyugodtan eljöhetsz, megmutatom hogy a 2 doboz szélességénél (inkább távolságánál) közel dupla szélességből hallasz hangokat, tehát a sztereó rendszer alkotta tértől jóval kintebbről is. Majdnem ugyanez igaz fel-le is, a dobozok síkjánál feljebbről és alóla is. A jelenségre én sem tudok magyarázatot, de semmi köze nincs a fázistoláshoz. Létezik direkt fázistolós "térhatás növelő" áramkör, de annak ehhez semmi köze, nem is így szól. Többet meg azért kár erről írni, mert nem tartozik a topik témájához, meg csak felesleges vita, topikzárás lenne belőle.
(#) Cinema válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Itt is folyik elbeszélés egymás mellett. Mindenkinek igaza van, de mégsem.
Én már sem itt, sem a "prohardver" fórumon nem szólok bele semmibe, mert vagy értetlenséggel, vagy szakmai gőggel találkozok, egyik sem vezet sehova. Segítőkészség sajnos a nulla felé tart, egyre kevesebben építkeznek, mert drága lett minden.
Kiszámoltam: házi mozihoz kell (nekem) 5db. egyforma hangsugárzó, ha megveszem a jó minőségűnek mondott hangszórókat, alkatrészeket a hangváltókhoz és a dobozokat legyártatom, mert nincs helyem fúr-faragáshoz, többe kerül, mintha készen vennék kb. hasonló minőségű hangsugárzókat, amire garancia is van, meg szép, meg neve van, meg egyébkéntis.
A profi hangtechnikában meg egyik oldalról nézve: a pénz nem számít, mi mennyibe kerül, a másik oldal meg: oldjuk meg okosba, a fiúk majd összedobnak valamit, pár bulit csak kibír az is.
Köszönöm, nekem egyik sem kell.
Valahogy a józan gondolkodás és tervezés, kivitelezés elment szabadságra, de remélem visszatér valamikor.

Üdv!
(#) Cinema válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Band-pass mélynyomóból Én még nem hallottam jót. Mindnek az az egyik hibája, hogy "késik" a hangja, vagy valami okból kifolyólag nincs szinkronban a többi hangcsatorna mélyhangjaival. Brutál mélyet tudhat, meg viszonylag kicsi, meg nem kell bele plusz vágószűrő, de valahogy engem nem nyert meg egyik sem. Ha a profi hangtechnikából lesek el dolgokat, akkor ott egyáltalán használják ezt az egyébként érdekes hangsugárzót.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Mivel a fül irányhallása a magasabb hangok fele jobb, a mélyek fele kevésbé, ezért az irányhallást döntően a magas vagy a szélessávú hangszóró elhelyezkedése fogja meghatározni. Mielőtt bármilyen doboz faragásába belekezdenél próbálj ki valamit, ne 2db-ot hanem 4db-ot köss be ezekből, és úgy helyezd el őket mintha a fal 4 sarka lenne. Nem kell szó szerint a 4 sarokba rakni, de a 4db alkosson egy akkora téglalapot ami még éppen elfér a szemközti falon, azaz ahonnét majd a zenét hallgatod. Ha jól csináltad olyan sztereó teret kell kapnod mint még soha, és egy más dimenzióba fog lépni a zenehallgatás.
(#) Gafly válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Adatlapod szerint itt laksz a szomszédban, Kálmánnal csaphatunk egy BandPass megnézést valamikor, ingyen ebéddel, ha szereted a bográcsos kecsepörköltet.
Kecske nincsen, macska van (látszik is a szőrökön. ).
Szerintem egyszer már elcipeltem a Puskás technikumba találkozóra, mostanság már a polcról nem veszem le az tuti...
(#) Szazbolha válasza Cinema hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Ez egy régen fennálló probléma. Az anyagi kertek, de szerintem a legtöbb barkácsoló eljut ahhoz a gondolathoz, hogy nem spórolásból, nem olcsóbban fog saját hangfalat építeni, mint a kommersz hangfalak, hanem valami egyedibbet, neki megfelelőt.
(#) Szazbolha válasza Cinema hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Köszi a választ. Én még nem halottam BandPass mélynyomót, csak olvastam róla. Az elsőt most építeném, de elfogadom amit írtál, több a hátránya mint előnye. Több ok miatt gondoltam BandPass-ra: alacsony érzékenységű a felhasználni kívánt hangszóró, szeretném ha a hangszóró nem a doboz felületén lenne(dizájn) és nem kell hangváltó.
(#) Szazbolha válasza Gafly hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Köszi a meghívást, mindenféle pörköltet szeretek és mindenféle hangfal érdekel.
Szívesen meghallgatnám.
A saját elképzelésem szerint alul lenne a port nyílása. Lehet ez sem a legjobb megoldás.
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Akarsz valóban normális komoly BandPass mélysugárzót építeni? tudok benne segíteni. Használunk ilyet és nem egyet építettem már korábban. Ha szeretnél ilyet, akkor jelezz. Mire kell? Ez itt a fő kérdés.
(#) Szazbolha válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Köszi a segytséget. Egy szélessávú hangszóró alá kéne, szobai használatra kis teljesítménnyel.
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Milyen hangszóród van amiből ilyet szeretnél?
/Előre szólok, hogy a SAL és MNC-t felejtsd is el, még a gondolatát is. Azok semmire valók./
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) Szazbolha válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Daytone DA175-8 Bővebben: Link
Egy barkácsoló szerint BandPass-ban jobb(?) mint zárt vagy reflex dobozban, a kamrák méretére is adott ajánlást, de ezzel a 15/10 literrel modellezve nem tünik előnyösnek.
Az AmpsLab-on (barkács oldal) is szinte ugyanúgy szerepel CROW II projektben: Bővebben: Link
Ez lenne az alap koncepció és egy külön dobozban a szélessávú
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
(#) reloop válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Nem reprezentatív mennyiség két BandPass hangsugárzó, eddig ennyit építettem. Mindkettő nagyszerűen teszi a dolgát, remélem neked sem fog csalódást okozni.
(#) Szazbolha válasza reloop hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Köszi, de már a modellezésnél gondjaim vannak, UNIBOX-al modellezve eltérő értékek jönnek ki, mint a mintának vett projektben: Bővebben: Link
(#) TAttila77 válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 15, 2021 /
 
Há tazzal a literrel egy bilit tán építhetsz. Egy 50l-es piklit építs és 40%-ánál belől legyen elválasztás! A nagyobb üregben egy db reflex cső kerűl, a kisebbikben csak egy reflex nyílás A nyílás mérete 8cm és nagyon le kell kerekíteni kívűl-belől egyaránt. A reflex cső pedig egyszerű lesz, mert a kb 63mm-es szürke PVC csőből kell csinálnod. Azért, mert hangolni kell saját magad ízlésére. Több csövet kell majd levágnod 5cm-estől 2cm-enként 20cm hosszúságig. Amikor majd ugye készen leszel ennek peremét is nagyon le kell kerekíteni belűl is! Vagy szerzel egy kb. ekkora átmérőjű változtatható hosszúságú reflexcsövet, lekerekített végűt.
egyenlőre ennyi '5-20cm közti hosszal kell, majd játszadozni a hangolással. A hangfaladat úgy készítsd el, hogy mindenképpen egyenlő oldalú négyzet alapú hasáb forma legyen, ettől a formától nem térhetsz el. Én a PVC csőt ajánlanám reflexnek, mert egy, azt is meglehet gyönyörűen formálni, mint a gyári csöveket, valamint a zt úgy kell kialakítani, hogy azt esetleg be is lehessen akár dugni-zárni, ha netán-tán úgy jobb a helységed akusztikájával. tehát endkívűl kompatibilis és multifunkciós dobozt kell kapj a végén, amit apró mozdulattal hangolhatsz, ugyanis ezeknek a dobozoknak két rezonanciájuk van, ha a felső 80-120Hz között jobban szól akkor elviselhetetlen "kongó hordó hangú" dobozod lesz. Azért is kell ezt csinálni vele, mert nem tudom te mit szeretsz basszusnak hallani és nem tudom neked mi hogy szól jól és ezek a dobozok igen csúnyán is tudnak szólni, ha rosszúl hangolják, ill. be sem hangolják azt a hangszóróhoz! A helység akusztikája megint nagyon fontos és főleg az elhelyezése ezen tipusú hangdobozoknak. A hangolást úgy kell végezni, hogy a két rezonancia közel essék egymáshoz 10-20hztávolságra kb. és ekkor beszélhetünk egy jó sávszűrős BandPassról. A nagyobbik üreget nem tulzásba véve be kell borítani belől vatelinnel, vagy ha úgy ismered Flízzel. Nem kell sok, jobb erős tűzőgéppel el lehet végezni. Mondom mégegyszer, NEM kell sok. A másik kisebb üreget nem kell bevonni semmivel sem! Ebben lesz a nagyobbik reflexnyílás ami mélységét a doboz anyagának vastagsága ad, ebbe az üregbe néz majd a hangszórób menbránja. És itt meg is válaszolom 15-16-os rétegelt lemezből építsd. /tehát a másuik reflexnyílás mélysége a rértegelt lemezed vastagsága. Nem pozdorja-forgácslap, vagy ki úgy ismeri Bútorlap, nem MDF lap, csak rétegelt lemez. Szuper tartós lesz, és nem kényes anyag. A hangfalad kisebbik ürege lesz alúl a nagyobb reflexnyílással. Aztán a nyílást kialakíthatod akár eelipszis alakúra is, vagy kerekített sarkú mégyzet alakúra is, mint a NEXO PA. subokban. Pl. így: https://www.fedora.or.id/2018/05/skema-box-subwoofer-nexo-ls1200-ma...p.html
Továbbiakban majd kérdezz, ha elkészűltél privátban és fojtatjuk a rezonanciáid mérésével. Ehhez kelleni fog egy hanggenerátor,egy 100R ellenállás, kiváló anlóg voltmérő és egy kis teljesítményű erősítő. Ez így nagyon egyszerűen ennyi, így megérted te is, továbbiakban már csak a neheze jön.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
Következő: »»   676 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem