Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   675 / 727
(#) pucuka válasza fery45 hozzászólására (») Márc 10, 2021 /
 
Idézet:
„Vizsgáltuk a rugalmassági ellenállás nagyságát is. Érdekes volt. (A magyar fizikai szaknyelvben "rugalmassági ellenállást" írnak és beszélnek, viszont a helytelen fordítások miatt sokan "rugalmas engedékenységet" említenek.)”

Én nem látok túl nagy ellentmondást a kifejezések között.
Egyébként Newton II. törvénye, a dinamika alaptörvénye. Eléggé régi dolog, volt elég idő a megtanulására. Hogy hogy jön ide? A hangszóró mechanikai oldala miatt. Ez az elektromos oldalról nézve induktivitásnak látszik.
(#) deebo válasza deebo hozzászólására (») Márc 10, 2021 /
 
Amúgy valóban elképzelhető bizonyos magas rezonanciafrekvenciájú és nagy indktivitású hangszórónál az, hogy a rezonanciafrekvencia felett hamar emelkedik az impedancia, de ez eléggé speciális hangszórók (nagy érzékenységű PA) jellemzői és ezek alapján nem kellene általánosítani és mindenki mást lehurrogni.
(#) Szazbolha hozzászólása Márc 10, 2021 /
 
Sziasztok, vettem 4db 20cm-s mély hangszórót egy TOA 312ME hangfalból bontva. A helyszínen csak ohm mérővel tudtam megmérni. 3 db 6,4 Ohm volt, de egy csak 6,2
Ez mit jelenthet és van jelentősége?
(#) Gafly válasza Szazbolha hozzászólására (») Márc 10, 2021 /
 
Ha taperololással nem hursog, akkor szerintem gyakorlatilag semmi.
(#) Szazbolha válasza Gafly hozzászólására (») Márc 10, 2021 /
 
Köszi, hangos zenével lett lepróbálva vételkor... semmi extrát nem halottam.
De legközelebb tuti viszek egy kis dobozt, mert szabad levegőn nem tudom értékelni a mély hangszórót, max azt hogy bőven 1 Khz felett is sugároz.
És majd kézzel is megmozgatom, hogy hallatszik-e valami surrogás a porvédő alól.
(#) btamas81 válasza krapulax6 hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Én ugyan a világvégen lakok, de a papír írószer boltban kaptam.
(#) Szazbolha hozzászólása Márc 11, 2021 /
 
Kéne egy kis segítség. Ezt a 20cm-s mély hangszórót ajánlották nekem megvételre.   Bővebben: Link

Tetszik a hangszóró, szépen néz ki, de semmi infóm nincs róla. T/S mérésre nincs lehetőség. 
Még nem vettem így hangszórót, a 10eFT/db nem tűnik soknak, de el tudnám költeni másra is.

Típusszáma: M67 2H  De semmi más infó nincs róla, nem tudni milyen hangfalban volt, nem tudni minek a helyettesítője lehet, nem tudni a gyártóját sem.
Megvegyem? Látott már valaki ilyet? Valami javító készletből maradhatott meg, mert új.
A pereme igen érdekes., én még ilyet nem láttam.
(#) fery45 hozzászólása Márc 11, 2021 /
 
Kedves pucuka!
Én a hangszóró rugalmasságának szórásáról írtam. Bosszant, amikor egy intézmény hangrendszer telepítését kapjuk, és bizonyos darabszámban többlet hangszórót kell rendelnünk. Sőt ellenőriznünk kell az egyes példányokat. Ekkor tapasztaljuk a egyedek +/- 10-50 %-nyi eltérését. Ezt a többlet munkát és költséget nehéz a megrendelőre hárítani!
Másik: A hangszórónál én a rugalmasságot említettem. Ez a Hooke rugalmassági törvénye vonatkozik és nem Newton II. törvénye!
Harmadik: Úgy érzem, hogy jogos Magyarországon a magyar fogalmak helyes használata. A fizikában járatos egyének, például fizika szakos tanárok, a "rugalmas engedékenység" használatakor teljesen másra gondolnak. Van műszaki és szak értelmező szótár, melyben a fogalmak helyes használata le van írva. A fordító miért használ más kifejezést!
Mellékelek egy körábrát a hangszóró energia felhasználásáról.
A légellenállás két részből áll, a külső légtér kompressziója és expanziója, és a doboz belső légtér rugalmassági ellenállása (engedékenysége). Ezt az ábra nem mutatja.
Tisztelettel: H.F.

sas94.tif
    
(#) fery45 válasza deebo hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Kedves deebo!
"... nem kellene általánosítani és mindenki mást lehurrogni." Szabad legyen kérdezni, hogy ez kinek szól és milyen vonatkozásban.
Engedd meg, hogy hozzá szóljak a mondatod első részéhez. A dinamikus hangszóró a teljes hangfrekvenciás sávban ohmikus és induktív tulajdonságú. A kapacitív tulajdonsága 10 a mínusz harmadikon és hatodikon nagyságú az induktivitáshoz viszonyítva. nF kapacitás értékek és mH induktivitások vannak. A rezonancia mechanikus rezonancia. Elektromos rezonanciához nincs köze!
Köszönettel:H.F.
(#) deebo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Tessék? Ki beszélt itt elektromos rezonanciáról?
(#) pucuka válasza fery45 hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Idézet:
„Ez a Hooke rugalmassági törvénye vonatkozik és nem Newton II. törvénye!”

Hooke törvénye a rugalmassági törvény. Ez kifejezetten a rugó, esetünkben a pillére vonatkozik, nem a hangszóró teljes lengő tömegére.
Speciel nem erre gondoltam, hanem a mozgó tömegek viszonyaira. Magának a hangszóró lengő rendszerének is van tömege, amit mozgatni kell. Ehhez jön a mozgatott levegő tömege.
Idézet:
„A fordító miért használ más kifejezést”

Ezt a fordítótól kéne megkérdezni, aki sok esetben nem is szakember.
Ezért kellene inkább a magyar szakirodalomra támaszkodni. Vannak nagyon jó tankönyvek magyarul (műszaki könyvtárban elérhetőek, ha interneten esetleg nem is), de ma divatosabb a főleg angol nyelvű irodalom használata, a fordítási hibáival együtt.
(#) flaci76 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
A rugó engedékenysége létező fizikai jellemző m/N a dimenziója. Pont reciproka a rugóállandónak, aminek N/m a dimenziója. Egyik azt írja le, hogy egy N erőhatás akkor lép fel a rugóban, ha az 1m elmozdulásba kényszerítjük, a másik meg hogy hány méter elmozdulást kell rákényszeríteni, hogy 1N erővel nyomjon vissza. Idáig egységesek az általam talált szakkönyvek, a jelölésben már nem. A középiskolai négyjegyű függvénytáblázatban emlékeim szerint (sajnos most nem tudom megnézni) a rugóállandót D-vel jelölik, engedékenység pedig nincs benne. Számos irodalom (köztük magyar főiskolai jegyzetek) az engedékenységet említik és C-vel jelölik, valamint a TS modellben is ez a jelölés. Az engedékenység jobban illeszkedik a rendszerelméleti analógiákhoz, pl. a rezonanciafrekvencia kiszámításához használt Thomson képletbe is pont úgy szerepel a tömeggel együtt, mintha az egy villamos rezgőkör lenne kapacitással és induktivitással. Ellenben a rugalmas ellenállás kifejezéssel én még eddig sehol nem találkoztam.
(#) fery45 válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Kedves flaci76!
Szabad legyen hozzászólnom a "pucuka" hozzászólásodhoz. Én ezt úgy nézem, hogy olyan ez mint amikor "kérek fél pohár vizet". Aztán megkérdezik, hogy "félig legyen vízzel, vagy félig üres pohár legyen"?. Nem szerencsés a két fogalom egy vonatkozású használata.
Üdv:H.F.
(#) fery45 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Kedves pucuka!
Az előző hozzászólásomban közöltem egy képet. Ezt le kell töltened. Kérlek, hogy letöltés után majd szólj hozzá. A kép értelmezése nélkül ne váltsunk szót!
Tisztelettel:H.F.
(#) fery45 válasza deebo hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Kedves deebo!
Igazad van, senki se beszélt itt elektromos rezonanciáról. Sajnos több alkalommal vitatkoztak velem, mert ezt a mechanikai rezonanciát elektromos rezonanciának állították. Sőt, szerintük a rezonancia freki alatt induktív, felette meg kapacitív jellegű a hangszóró. Azon nem gondolkoztak el, hogy például egy 60 Hz-s rezonanciájú hangszóró tekercsének mekkora induktivitással és kapacitással kellene rendelkeznie az írt rezonancia frekvenciához.
Nem tisztáztuk, hogy milyen a rezonancia. Én néhány hangszórónak megkerestem az elektromos rezonanciáját és több tíz és száz kHz-n találtam! Szerintem ezzel nem kell törődni!
Üdv:H.F
(#) fery45 hozzászólása Márc 12, 2021 /
 
Kedves Kollégák!
Az eredeti teljesítményhez egy újabb adalék. Első képen egy 100 wattos hangszóró, a másodikon egy 100 wattos erősítő.
A hangszóró leégett. De alaposan. A gyártó a 7,5 cm kosárátmérőjű és 20 mm átmérőjű tekerccsel 100 wattosként adták el. A tekercs 0,1 mm átmérőjű huzallal volt tekercselve. Szerintetek hány wattos a hangszóró, és hány darab hangszóró kapcsolható erre a 100 wattos erősítőre?
Válaszotokat köszönve:H.F.
(#) deebo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2021 / 2
 
Mi nem vagyunk idióták, tudjuk melyik hangszórónak mi a valós terhelhetősége és itt sosem ilyenekről van szó..
(#) Dióda válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Bővebben: Link

Nemtudom de külföldi oldalon is eléggé érdekes adatok vannak a hangszóróról.
Adott leírásban egyik sorban azt írja hogy folyamatos 60W , a másik sorban meg azt hogy impulzus 12Watt. Eléggé ellentmondásos dolog.
Az apt100 az tudja a kraftot tolni az rendben is van azt mindenki el ismeri.

De az a kis kézbeillő szatelitsugárzó az életben sem tudhatja megközelítőleg még az erősítő negyedét sem.
Persze mint írtam vannak csodák de nem ebben a gagyi műanyag dobozba belehányt akármi szériában.
(#) pucuka válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2021 / 1
 
Letöltöttem, (bár egy kép megnézéséhez miért kell azt le is tölteni, ha .jpg ben lett volna, a megnézéséhez nem kéne letölteni) ezzel együtt sem látok ellentmondást, nem a rugóerőről kívántam szót ejteni, hanem a lengő tömegről, és a mozgatott levegő tömegéről.
Ehhez, mint tömegnek, a rugóllandóknak semmi köze egymáshoz (ahogy a részletező ábrád is mutatja), a rugó állandó(k) is egy létező, de másfajta hatás.
Látom, nagyon nem bírsz elszakadni ezektől a wattosditól. Túl kéne lépned rajta. Ránézésre tudnod kéne, hogy ha egy öklömnyi hangszóróra ráírják a 100 W -ot, az nem effektív teljesítményt jelent, hanem leginkább csúcs teljesítményt. Az pedig nagyon nem mindegy, ahogy már többször is, többen is elmagyaráztuk, méréssel bizonyítottuk.
(#) pucuka válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Egyetértek veled.
Az elektromos- mechanikus átalakítóknál, (amilyen egy hangszóró, vagy mikrofon) analógiákkal lehet áttranszformálni a mennyiségeket az egyik oldalról a másikra.
A hangszóró elektromos oldali vizsgálatánál a rezonancia jelenség a mechanikai oldalról transzformálódik át, és egyértelműen nem az elektromos oldal rezonanciája.
(#) deebo válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Hagyd, ezzel akarja bizonyítani, hogy egy 40cm-es PA hangszóró is csak 20W valójában.
(#) pucuka válasza deebo hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Ja. Csak nehezen viselem, hogy mindíg visszatér a csíkos lovához. Azt is ha írok valamit, garantálta félreérti. Kíváncsi lennék, ki lektorálta a könyvét. Mert könyvet írni nagy felelősség.
De részemről vége.
(#) TAttila77 válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
A hangfalnak és az őskövület 100V-os erősítőnek az ég egy adott világon semmi, de abszolúte semmi köze nincs egymáshoz! Ma már meg szoktuk mosolyogni a Beagot, mert árnyéka önmagának. Semmi másra nem való, mint bontásra.Hangja meg egyenesen gyalázatos. Még a 100W-osnak kikiáltott hangfalat is nagyobb kedvvel hallgatnám. Mifelénk egy 100W-os hangfalra nem szoktunk rábiggyeszteni 100W-ot. Jóindulattal is csak a 75%-át, de csak akkor, ha valóbamn minőségi darab. De a kedvedért mutatok neked egy olyan hangszórót, amire RÁ LEHET ADNI AZT AMIT ODA MERTEK ÍRNI. Ez egy jobb hangszóró:
http://www.bmsspeakers.com/index.php?id=bms_15cn680
Ez pedig egy jobb koaxiális driver:
http://www.bmsspeakers.com/index.php?id=bms_4592nd
És képzeld, az én tulajdonomban ilyenek is vannak. Ezeket pont annyival küldöm, amit ráírtak és már sok éve bírja koncertek sokaságát a hátam mögött hibátlan minőséggel és elégedettséggel úgy a zenészek álltal, mint közönség álltal.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2021
(#) deebo válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Mindjárt megmagyarázza, hogy az erősítőid valójában csak 15W-ot tudnak...
(#) TAttila77 válasza deebo hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Az! A hangfalat, amiben a triax van 2,5kW-os digit végfokkal járatom és tökéletes hozzá. 1250W csiklandizza idestova 2005-óta. Jöhetne és szivesen megmutatnám miként szól, ha feloldják egyszer a tilalmat. De az már egy másik mese. Én nem bántok senkit és semmit, kész tényeket közöltem, remélem tanúl belőle. Sajnálom, hogy már ismerős hangmérnök barátom sírva röhögve mulat ezeken a sületlenség írásokon jó ideje.
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Elmaradt ez a kis kép a kétutas koax driverem szerkezetéről. A közép driver tekercse látható majd 4" átmérővel, a magasé alatta van50mm átmérővel. A driver 500Hz-től vanb elengedve.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2021
(#) Ronin válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Ezeknél ha a mágnes hőfoka eléri a 80 fokot gond lesz.
(#) TAttila77 válasza Ronin hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Nem. Biztosan nem. Ezek nagyon neg vannak csinálva. /Azta hangerőt, már mi se viselnénk sokáig./ Egy titka van, hogy az ajánlott alsó frekitől kell engedni, különben ripityára reped a poliészter menbrán a fentebbi frekivágás általi káros rezonanciáktól. Én eddig 70 fokosnak mértem egyszer egy lézeressel eg nagyobb koncert után. Semmi gond nincs ezekkel. 1kW csúcsot bír, én újabban már 750-800W RMS-el hajtom. Ez is akkor van, ha kell a kraft és nagyot kell szólni több ezres tömegnek. Volt dolgom régebben a hagyományos mágnesű elődjeivel is. Azzal csak annyi volt a gond, hogy nehéz volt nagyon, 5kg volt a súlya. Ezek sokkal jobban kímélik derekainkat. Eléggé nehéz volt lineáris frekvenciamenetet produkáló váltót csinálni hozzá, sokáig azzal üzemelt, ma már biampban hajtjuk processzorról, mint a triaxiális 15"-osokat is a monitorokban. Nagyon szép hangjuk van, zenészek is szeretik.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2021
(#) zoka válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Kedves fery45!
Idézet:
„Nyugodtan a végéről egy jegyet levehetsz, és akkor talán közel fogsz járni az igazsághoz”

Te hiányoztál a fizika óráról?

P = U^2 / R

R műterhelés = 8 Ohm.
U erősítő kimenete= 47,58V
P erősítő kimenete = (47,58^2) / 8 = 283W

És te azt mondod, vegyek le egy számjegyet?
Szerinted 28W..... gratulálok, jár a taps

Szerinted a mérőműszer ennyit csal?

Magyarázd már el nekem, mire gondolsz. Valami rejtett erő a tér-idő kontinuumból előtörve megbolondítja a multimétert és fals adat jelenik meg, míg a műterhelést pusztán a képzeletem fűti?

Elfogadom, ha igazad van, de győzz meg róla, mert jelenleg azt állítod, hogy a Föld lapos.
(#) TAttila77 válasza zoka hozzászólására (») Márc 12, 2021 /
 
Kvantum fizikus
Következő: »»   675 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem