Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HDMI bekötés
 
Témaindító: badonorbi, idő: Feb 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) tbarath válasza djuice hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Van benne elektronika, ég és föld a két protokoll.
A probléma a tápellátás lehet szerintem, szabvány szerint a hdmi portnak csak nagyon kis áramot kell tudni kiadni magából, jó eséllyel több kell a cuccnak. Nincs külső tápcsatlakozód?
(#) djuice válasza tbarath hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Kösz! A moncsinak hogyne volna 220-as tápzsinege! De ez az adapter csak ennyi:

hdmi-vga.jpg
    
(#) tbarath válasza djuice hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Nem a moncsinak, az adapternek.
Ugyanis aktív alkatrészek vannak benne, a tápellátás viszont a hdmi-ről jön.

Idézet:
„Some active devices, such as actively powered HDMI cables or in-line signal extender boxes, will by default attempt to power their electronics by taking power from the 5V line (+5V power) available on the HDMI connector. The HDMI specification requires all source devices to provide at least 55mA (milliamps) on the 5V line for the purpose of reading the EDID of a display. While 55mA is not enough current to operate most HDMI accessory devices (which typically require about 100 to 150mA), most source devices on the market today provide significantly more current on the 5V line than the HDMI specification requires. As a result, the vast majority of accessory devices can operate when interfaced with a source device that provides more than the required current (i.e. over 100-150mA) on the 5V line. However, manufacturers should provide a provision for their powered HDMI accessory devices to obtain external power, and consumers are encouraged to look for this external power provision when purchasing such products.”

Link
(#) hentes5 hozzászólása Máj 19, 2018 /
 
Sziasztok
Remélem nem lesz OFF a kérdésem: Ha veszek egy 20m hosszu HDMI kábelt aminek az egyik végén levágom a HDMI dugót, később vásárolok egy uj forrasztható HDMI dogót akkor a kábel újból használható lesz ugyan úgy mint azelőtt hogy elvágtam volna? (egy másik szobába kellene húznom a HDMI -t, de nem szeretnék bazi nagy lyukat fúrni ha nem muszáj...)
(#) tbarath válasza hentes5 hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
Hát...
A hdmi-nél a 20 méter sanszosan csak aktív (erősítős) kábellel fog menni.
Aztán egy kb. ujjnyi csatlakozón ott van 19 pin.
De még ha sikerül is megcsinálni, akkor is száz MHz nagyságrandű jelet kellene ennek a kábelnek _jól_ átvinni. Nem mondom hogy lehetetlen, de nem triviális...
(#) hentes5 válasza tbarath hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
A "jól átvinni" alatt mit értesz pontosan (nincs semilyen minőségű kép)? Én egy nvr kamera rendszert szaretnék rákötni hogy néha tudjam a TV-n is nézni. (biztonsági okokból nem szeretném lehoni a TV mellé az NVR-t) Nincs tervben filmek nézése HD-ben.
(#) sargarigo válasza hentes5 hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
Ekkora frekvencián már minden kis tüskének önálló saját élete van. Valószínűleg senki nem fogja tudni megmondani hogy mi lesz a szerelés eredménye. Szvsz jobban jársz ha inkább fúrsz egy kicsit nagyobbat, aztán körbe nyomod valami szilóval. Amúgy a kamera rendszerek általában tudnak kompozit videó jelet is kiadni, miért nem azt viszed a tvhez? Sokkal vékonyabb a vezeték, és azt "kedvedre" darabolhatod.
(#) hentes5 válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
Azért nem szeretnék nagyobb lyukat fúrni, mert a falban szeretntem volna elvezetni (egy vékony csőben). Így ha esetleg cserélni kell akkor könnyen kihúzható és cserélhető lenne (persze megint kellene 1x forrasztani) DE nem kellene falat bontani.

Erről jut az eszembe: mekkora az esélye annak, hogy egy ilyen eredeti HDMI kábel tönkre megy ha tudjuk, hogy a bekötés után maximum a TV lecserélésekor nyúlok hozzá legköyelebb? (ha nem töröm meg akkor gondolom magától nem tud elhasználódni?)

Sajnos csak 2 kimenetem van egy HDMI meg egy VGA. (Kérdéses még az is, hogy megéri-e inkább cserélni NVR-t).

kompozit videó jel alatt milyen kimenetre gondolsz? (s-video, meg a sárga dugóra?)

köszi a választ
(#) tbarath válasza hentes5 hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
A HDMI digitális jel. Szóval itt vagy van olyan jó a kábel, hogy a protokoll hibajavító képességét nem haladja meg a hibamennyiség, és akkor tökéletes lesz a kép, vagy pedig annyi hiba lesz, hogy időnként megáll a kép, durvábban bekockásodik, vagy - leginkább - egyáltalán nem lesz. Szóval itt nem szellemképes lesz vagy ilyesmi. Persze kérdés az is, hogy milyen jelet akarsz átvinni, mert manapság már HDR 4k 60Hz a teteje a dolognak, szóval ha "csak" 720p menne át akkor annak azért kevesebb is elég.
Az NVR cseréje szerintem fölösleges, displayport vagy dvi csatlakozóval se járnál jobban, a jel ugyanaz rajtuk. A 20 méter ugyanis sok. De az NVR-ben az N betű ugye a network, szóval nem tudod hálózaton elérni a dobozt? Mert akkor az is lehet, hogy pl. egy rpi is elég lehet a TV-nél, és akkor csak egy ethernetet kell behúznod, ami sokkal könnyebb, két csatlakozót krimpelni a végére nem nagy dolog. Illetve ha már ethernet, akkor javaslom inkább az ún. hdmi extendereket, amik a hdmi jelet sima cat5 ethernet kábelen viszik át. Plusz 2 doboz, plusz fogyasztás, plusz hibalehetőség, plusz költség, de reálisabbnak tartom.

Illetve lehet érdemes lenne olyanokat megkérdezni, akik foglalkoznak ilyesmivel. Link, google első találat. Szóval náluk van kábel, van csatlakozó, rá is tudják tenni, a kép alapján szerintem krimpelik. Lehet hogy van az a pénz, amiért házhoz mennek és megcsinálják.

Találtam még egy releváns linket, idézem:
Idézet:
„Forrasztható HDMI dugó
Ha a forrasztható HDMI dugót választjuk, akkor nem ússzuk meg a HDMI kábel forrasztását, ami nem egy egyszerű művelet, mert nagyon közel van egymáshoz az a 19 kis érintkező, amelyre a nagy jelsebesség miatt profin kell forrasztanunk. Ez mindenképp jó forrasztóberendezést és nagy rutint követel.
Sokan vetitek fel azt a megoldást, hogy mi lenne ha egy gyári szerelt kábelről levágnátok az egyik dugót, behúznátok a falba, majd felforrasztanátok egy HDMI dugót a levágott helyére. Ezzel az a gond, hogy a gyárilag szerelt kábelek nem forrasztásra vannak kitalálva, ezért ezek nem olyan szigeteléssel vannak ellátva, amely bírná a forrasztási hőfokot. Gyakorlatilag pik-pak felszalad az éren a szigetelés ahogy megkezded a forrasztást.
A forrasztható dugót mindenképp a tekercses kiszerelésű kábelünkhöz ajánljuk, mert ez a kábel jobban bírja a forrasztás hőfokát.”


De a csavarozós cucc is is érdekes, a mini/micro hdmi se rossz ötlet.
(#) hentes5 válasza tbarath hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
Elég lenne a 720p is, egyébként a minőség nem olyan fontos, mert az NVR feljátsza az eseményeket, csak ha a ház másik oldalán nagyon ugat a kutya akkor nem kellene kimenni megnézni, hogy mi van. (lustasag) Szóval a folyamatosság a lényeg, hogy látni lehessen van -e valami mozgás. A terv akkor a következő lesz:

Fogom a HDMI kábelt, elvágom a dugótól kb. 30-40 cm -re. A "rejtekhelyen" lévő NVR oldalán összeforrasztom a kábeleket. Ott nem baj ha csúnya a kábel, hosszabban le tudom szedni a szigetelést igy nem szabadna gondnak lennie a forrasztásnál.

Ha nem jön össze:
UTP kabel és egy Raspberry-vel fogom megoldani a kérdés csak az lesz, hogy a RPi-vel le -e fogom tudni szedni az NVR-rről a videó képet úgy, hogy közben nem ölöm meg a belső hálózatot..

A mini HDMI viszont már lehet elfér a falban (kicsit megfaragnám a dugót ), csak át kell alakitani a klasszikus HDMI-re mind a 2 oldalon.. hm..
(#) hentes5 hozzászólása Máj 20, 2018 /
 
Újabb kérdésem lenne, az működőképes lenne, ha:

Az NVR -be egy HDMI kábel menne aminek mind a 2 vége sima klasszikus HDMI lenne. (ez kb. 15m) Az NVR masik felén egy 1,5 méteres redukcióval átváltanám HDMI female -re. Ebbe a HDMI female -be bedugnák egy HDMI -> micro HDMI redukciót. Ebbe a micro HDMI konektorba beledugnák egy micro HDMI kábelt (2m). Innentől kezdve kellene elrejteni a kábelt ami most már mehetne a falban. A TV oldalon kijön a micro HDMI amit egy újabb redukcióval vissza váltanám sima/klasszikus HDMI-re?

Működne ennyi hosszabbitás és váltással?
(#) tbarath válasza hentes5 hozzászólására (») Máj 20, 2018 /
 
Már kétszer leírtam, most utoljára: a 20 méter sok. Jó eséllyel a 20 méter alapban se menne, hát még még átalakítók és egyéb jelveszteséget okozó dolgok tömegeivel. Szerintem 10-15 méter körül van az, ahol még simán működik egy kábel, utána vagy nagy szerencsére, vagy aktív (erősítős) kábelre van szükség. Persze a tévedés jogát fenntartom.

Szóval én először kipróbálnám ezt csodát a szobában feltekerve a TV és az odavitt NVR között, és ha így teljesen stabilan megy, csak akkor állnék neki a fúrás-faragásnak.
(#) Dr.PCB válasza hentes5 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Szia hentes5!
Tbarath-nak igaza van, 20m sok. Nekem már a 10m+3m sem működött, pár percenként fekete kép és megszakadt a kapcsolat. Cseréltem egy jobb minőségűre és rövidebbre a 3m-est azóta jó. Szerintem 10m fölé nem menj; ha hosszabb kell akkor használj HDMI-UTP átalakítót azzal menni fog hosszabb távra, de ezek is mind aktív eszközök. Ha HDMI-t akarsz forrasztani akkor készülj fel, hogy nem egyszerű, mert nagyon rövid kábel csupaszítás kell és minden adatvonal pár külön árnyékolt. Minden ér tömör réz, nem sodrott és nagyon vékony. Vezeték előkészítése szerintem fél óra(!) az erek kifejtése és még az ereket is ki kell mérni. Én két egyforma színű bekötéssel még nem találkoztam. Eddig rajtam kivül nem merte senki megforrasztani a csatlakozót pedig ez a legkönnyebb része. Egy pár csatlakozót már felforrasztottam, de úgy vagyok vele, hogy szerintem még magamnak se fogom többet megcsinálni. üdv.
(#) BI-AMP hozzászólása Okt 2, 2018 /
 
Sziasztok!
A netten találtam ezt a képen látható kapcsolást. Szerintetek működhet?
Egy fajta MHL kapcsolás, mellyel elvileg az okos telefont össze lehet kötni a TV-vel HDMI-n keresztül képátvitel céljából.
(#) Bakman hozzászólása Dec 16, 2018 /
 
Hello!

Használt már valaki "HDMI Audio Extractor"-t? Működnek ezek? 4000 Ft körül mennek az eBay-en. A fejlesztőkörnyezetben lévő bug miatt a hang csak a Raspberry HDMI kábelén jelenik meg, nem nagyon van időm kivárni azt a fél évet, amíg kijavítják, már ha kijavítják.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Használok ilyet, Chromecast hdmi kimenetéről (mondjuk más kimenete annak nincs is) a hangot ezzel szedtem le és küldtem át az erősítőbe. Működik, nincs vele baj. Na jó, ezt megcsillagozom.

Annyi "bajom" van vele, jogy vagy hdmi-n tolja ki a hangot, vagy spdif-en, a kettő együtt nem megy. Ráadásul ez egy "okos" eszköz, szóval ha egy passzív hdmi splitter-en keresztül osztom a Chromecast jelét a TV-nek és az "extractor"-nak, akkor a Chromecast magába fordul tőle. Ez a cucc kommunikál hdmi-n keresztül a bemenetére kötött eszközzel, ha jól emlékszem akkor hangkimenet-váltásnál jelez is valamit a ccast-nak az meg leállítja a lejátszást (pause).
Mondjuk ez nem hiba, hanem tulajdonság, de számomra az lett volna az ideális, ha két irányba is megy a hang.

Jelenleg nem használom, szóval ha pesti vagy (esetleg jársz erre), akkor oda tudom adni kipróbálni. Vagy akár Pi-vel is kipróbálom amit szeretnél, az is van itthon.
És ha rendelsz akkor arra figyelj oda, hogy ne brit/usa/stb. táppal rendeld, mint ahogy nekem sikerült
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Hogy érted azt, hogy vagy HDMI-n vagy SPDIF-en tolja a hangot? Nekem mindössze annyira lenne szükségem, hogy az RCA kimeneten jelenjen meg a hang.

Ha van kedved, kipróbálhatod. Töltsd le ezt: [kis türelmet, a DropBox szórakozik velem...] (normál, asztali alkalmazás)
Csomagold ki, másold a Raspberry-re majd indítsd el. Kattintás után indít egy zenét, mindössze ennyit tud a program. Ha kilépsz a programból, megáll a zenelejátszás. Amennyiben az RCA kimeneten megjelenik a hang, akkor jó, ennyi kell nekem.

Budapest nekem kiesik de azért köszönöm az ajánlatot.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) Bakman válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Itt a link (közben lejárt a módosítási idő): Bővebben: Link
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Most hogy mondod, tényleg van rajta analóg kimenet is
Na azt sose próbáltam, de gondolom erre is az vonatkozik, mint az spdif-re, azaz vagy hdmi passtrough, és akkor hdmi-n van hangkimenet, vagy nem, és akkor spdif + 2 rca.

Holnap ha lesz időm kipróbálom a programot.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Milyen pi-re van fordítva a cucc?
Nálam most egy pi0 volt kéznél telepítve, arra raktam fel, hiányzott még a libgtk-3-0 és a libunwind8 is neki, ezek telepítése után elindult, majd kultúráltan közölte, hogy "Illegal instruction".
Gondolom pi2/3-ra van fordítva, szóval ARMv7 kell neki. De mielőtt szétbombázom a mediacenter pi3-amat erősítsd meg ezt légyszi!
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Hagyd a fenébe, ennyit nem ér. Van alternatív megoldás, omxplayer.
  1. omxplayer -p -o local myaudio.mp4
Igen, ARMv7 kell.

Rendelek egy ilyen ketyerét aztán meglátjuk.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2018 / 1
 
Ja, azt hittem, valami "speckó dolgot" csinál a programod, ennyi erővel a kodi-s pi-vel is tesztelhettem volna.
Na mindegy, ha már összeraktam ezt a furulyát akkor leeszteltem omxplayer-rel, az általad becsomagolt wav-ot játszottam le. Simán megy, kirakja RCA-n a hangot. (A -o local paramétert kihagytam, mert ssh-n mentem rá.)
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Az -o paraméter lehetőségei: hdmi/local/both/alsa. Ezzel csak azt adod meg, melyik kimenetre irányítsa a hangot.

A speckó dolog a programomban, pontosabban a fejlesztőkörnyezetben (Xojo) az, hogy az abban lévő (beépített "MoviePlayer") jeljátszó mindig a HDMI felé küldi a hangot, nem lehet rajta változtatni. Nekem viszont két analóg csatornára van szükségem.

Egyébként igazad van, ehhez a teszthez nem kellett volna semmi, csak az omxplayer és egy hangfájl. Viszont, ha az RCA-n van hang, akkor ez nekem bőven elég. Köszönöm a törődést!
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2018
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Szívesen
(#) brigi hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a TV HDMI csatlakozó aljzatán két irányú kommunikáció van? Tehát ha a TV-n játszok zenét azt egy hangleválasztóval rá tudom tenni analóg erősítőre, és a szintén HDMI DVD lejátszóból a TV felé menő jelet is? Nyilván vagy erre vagy arra irányban. Esetleg hozzávaló kütyü tippetek lenne akkor szívesen fogadnám!
(#) tbarath válasza brigi hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Nincs kétirányú komm (most a CEC-et és hasonlókat hagyjuk), "A" eszköz kimenetéről megy "B" eszköz bemenetére. Viszont a TV-ken szokott lenni optikai hangkimenet (S/PDIF), azt egy megfelelő DAC analóggá tudja alakítani, és az már mehet az analóg erősítőbe. Megfelelő, értsd: a hangminőségben számodra megfelelő. Az ilyen ezerpárszáz Ft-ostól (link) elmehetsz egészen a többszázezres vagy milliós, audiofil kategóriáig is (link).

És a kérdésed előtt pont egy olyan eszközről beszélgettünk, amit a 2 eszköz közé lehet tenni, és leszedni a hangot, ami így nem a TV-be megy, hanem máshová.
(#) brigi válasza tbarath hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Köszönöm szépen, lehet nem értek hozzá (sőt biztos). Azért kérdeztem a két irányról mert van egy HDMI kimenetű DVD lejátszóm, és ügye egy HDMI csatlakozójú TV-m. Nos ha a DVD lejátszó hangját szeretném erősíteni, vagy a TV t (amit netről nézek vele YouTube stb) akkor is működjön. Tehát kétirányú...
Ha másképp nem járható ez az út akkor kell csinálnom az erősítőmnek még egy bemenetet és a DVD lejátszót azon keresztül csatlakoztatni.
(#) tbarath válasza brigi hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Írd már le a TV típusát, mert az alapján egyértelműen meg lehetne mondani, hogy van-e neki hangkimenete.
(#) brigi válasza tbarath hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Inkább lefotóztam.
(#) tbarath válasza brigi hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Ja, gépeljem be én a típusszámot, egyszerűbb így neked.

Na ezen elvileg van optikai hangkimenet.
És támogatja a HDMI ARC-ot, ami az "Audio Return Channel" rövidítése. Ami azt tudja, hogy a TV "visszaküldi" a hangot, de ennek a kihasználásához ezt támogató (házimozi-) erősítő kell.
Szóval ha ilyen a konfig:
[TV] -hdmi- [házimozi erősítő] -hdmi- [dvd lejátszó]
, akkor a házimozi erősítő tud hangot "kapni" a TV-től is (ha TV adást nézel) és a DVD játékostól is (ha DVD-t nézel). De ez az analóg erősítőddel használhatatlan.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem