Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 12
(#) Ódenka válasza nj67 hozzászólására (») Márc 6, 2022
Szerintem, hasonlóan a fél hornyos asszinkron motorok tekercseléséhez a mágneses mező jobb, "lágyabb" kölcsönhatással bír a forgórésszel. A félhornyos tekercselés is finomabb, egyenletesebb forgatóerőt biztosít. De egyszerűségénél fogva a gyártók is inkább maradnak az egész hornyos tekercselésnél, gyorsabb, olcsóbb és nem foglalkoznak a forgó mágnestér nyavajgásaival, darabosságával. A ferde hornyú forgórész is hasonló hatású a tekercselést meg nem bonyolítja.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2022
(#) nj67 hozzászólása Márc 6, 2022
Tisztet fórumozók
A kérdésem a kefés motorok forgórészére vonatkozna:
Mi a különbség az egyenes és ferde ( a tengellyel nem párhuzamos ) hornyú forgórészek kötött?
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) nj67 válasza Laci66 hozzászólására (») Márc 6, 2022
Köszönöm az anyagot és elnézést, hogy csak most válaszolok.
(#) Laci66 válasza nj67 hozzászólására (») Feb 19, 2022
Ha sikerül feltenni itt a másik könyv.
(#) nj67 válasza Ódenka hozzászólására (») Feb 18, 2022
Köszönöm szépen!
(#) Ódenka válasza nj67 hozzászólására (») Feb 13, 2022
Üdv!
- Barabás Miklós: Villamos forgógépek tekercselése

Küldve...
(#) nj67 hozzászólása Feb 13, 2022
Tisztelt Fórumozók!

Néhány hónapja vagyok tagja a közösségeteknek. Jó néhány fórumotokat olvasom rendszeresen, nagyon sok jó dolgot lehet tanulni a hozzászólásokból.
Egy szívességgel fordulnék hozzátok:
Szeretném tőletek elkérni (akinek megvan elektronikus úton) két könyvet.
- Barabás Miklós: Villamos forgógépek tekercselése
- Karl Wilkinson: Kis villamos motorok áttekercselése

Ha esetleg valakinek még meglenne(számos helyen kerestem már):
- Deák-Molnár I.: Villamos gépek szerelése
- Máté Lajos: Villamos forgógépek

Nagyon szépen köszönöm ha valaki ezek közül bármelyiket eltudná küldeni az alábbi email címre:
***@***.**

E-mail címet SOHA, semmilyen okból nem írunk ki nyilvános oldalra, mert a spam-botok ezekre vadásznak! Egy kérdést pedig csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) swich válasza erbe hozzászólására (») Okt 20, 2021
Nem vagyok látnok, volt több darabom ebből az állórészből, köztük rossz is. Egy ilyet vágtam szét és derült ki a menetszám.
(#) swich válasza granpa hozzászólására (») Okt 20, 2021
Értem akkor a menetszám csökkentése növeli az áramfelvételt a sorbakötött elrendezésben. Lehet megpróbálom újratekercselni.
(#) erbe válasza swich hozzászólására (») Okt 19, 2021
Jó szemed van, ha leszámoltad a 130 betekercselt menetet.
(#) granpa válasza swich hozzászólására (») Okt 19, 2021
Nem nagy etvasz az állórészt megtekercselni, a forgórészt sokkal nehezebb. Kipróbálhatod a leletet, de kisebb feszültséggel, mert a nagyobb áramot nem biztos, hogy bírná a forgórész.
(#) swich hozzászólása Okt 19, 2021
Sziasztok, hozzámkerült egy nagyon régi Makita kézi gyalugép. Levan égve az állórész tekercse. Találtam bontott dolgaim között egy olyan állórészt aminek a vasmag mérete tökéletesen megegyezik viszont a menetszám nem egyezik. A gyári 145 menet, amit találtam 130 menet és vastagabb huzattal van tekerve. Beleszerelhetem működni fog megfelelően? Vagy engedjem el a gondolatot és keressek gyárit? Válaszokat előre köszönöm.
(#) bitmixer válasza generaloszi hozzászólására (») Júl 26, 2021
Úgy látom, régen jártál itt utoljára. BLDC motort is vállalsz áttekercselésre? Pl. ilyet:
https://www.aliexpress.com/item/4000029439258.html
kösz, üdv
(#) bistvan196700 válasza tönöpö hozzászólására (») Máj 26, 2021
Szia nagyon jó lett. Mivel impregnáltad?
(#) gömb válasza tönöpö hozzászólására (») Ápr 5, 2021
Szívesen.
A vasveszteség és a kommutációs veszteség melegíti a motort üresben is, azzal nem lehet mit tenni (illetve lehet csak nem biztos hogy megéri).

A H tekercs alapból szimmetrikus, nem mindig/feltétlen kell egyensúlyozni még magasabb fordulat mellett sem.
Volt egy régi flex itt amit Bergmann-tekercssel csináltak gyárilag. Az a sima koszorú. Na annak meg volt furkálva rendesen a forgórésze.

(Amúgy a kiegyensúlyozás az kicsit túl van tolva néha, mármint láttam olyat hogy egy gyári forgórész, meg volt vágva egyik oldalon, aztán vele szemben megintcsak meg volt vágva... Inkább hagyták volna úgy. )
(#) tönöpö válasza granpa hozzászólására (») Ápr 5, 2021
Nem, teljesen simán megy. Még 1-1 centis szilot is nyomtam a hornyok lezárása végett, az sem vitte el a kiegyensúlyozottságát. Két, satuba fogott késélre raktam a tengelyeket. Vízszintbe mozgatva a késeket nem gördült az sehova, vagy ha finoman meglöktem, akkor nem állt meg, forgott a kés élén tovább. Teljesen jó lett. A régi, rossz kefét kis erővel végighúztam egy kemény papíron, és az erősen nyomot hagyot, mint egy 2B ceruza. Így választottam hozzá korábban puha kefét, mert ez egyébként is alacsony fordulatszámú.
(#) granpa válasza tönöpö hozzászólására (») Ápr 5, 2021
Nem rezonál kicsit sem forgás közben? Kiegyensúlyozásról nem írtál.
(#) tönöpö hozzászólása Ápr 5, 2021
A kész forgorész:
(#) tönöpö válasza gömb hozzászólására (») Ápr 5, 2021
Szuper lett. Tegnap befejeztem a tekercselést. A leszedett 0,5 ös drotot használtam fel, mert csak pár méter 0,5ös volt itthon. Igy is néhány tekercset meg kellett toldanom pár menettel, pedig megsorszámoztam öket. Az uj keféket valamennyire becsiszoltam, de majd bekopik. Csak kb. 1mm-es szikra van. Üresjáratban nagyon picit langyosodik.
Köszönöm a segitségedet!
(#) tönöpö válasza gömb hozzászólására (») Ápr 3, 2021
Nagyon köszönöm a segítségedet!
(#) gömb válasza tönöpö hozzászólására (») Ápr 3, 2021
Én csak ráhajtanám vagy ráhurkolnám (nem tudom milyen a kommutátor kialakítása) mert a z utolsónak a vége ugyanide fog menni es ha forrasztani kell akkor egyszerűbb a végén.
Meg lehet amúgy az elején is csak akkor a végén mégegyszer meg kell olvasztani.
(#) tönöpö válasza gömb hozzászólására (») Ápr 3, 2021
Ok, most így már értem, és ki is jött. Még annyit, hogy pl. az első tekercs betekerésekor megtehetem azt, hogy kezdéskor a kezdő szálat mindjárt be is forrasztom a kezdő horonyba rakott szál alatti kommutátor zászlóba? Mert ha összecsavarom, akkor a végén nem fogom látni, hogy melyik a kezdő és melyik a vége a tekercsnek? Mert ugye az első tekercs kezdőszálát ha beforrasztom, a vége megy a másik elejére.
(#) gömb válasza tönöpö hozzászólására (») Ápr 3, 2021
Igy van.
A hornyok számozása nálam most I/O errort eredményez
Mindenesetre minden tekercs egyforma, én ha ilyet tekercselek sose számozok hanem ránézésre rakom be, ha H akkor egyik megvan, fordítok a forgórészen 180 fokot és ugyanúgy csinálom meg mint az elsőt. Aztán visszafordítom, és eggyel arrébb ugyanez. és igy tovább. Kiadja magát.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2021
(#) tönöpö válasza tönöpö hozzászólására (») Ápr 2, 2021
Elolvastam még háromszor, és leesett.
Tehát ha belenézek a fémházba, és képzeletben a tengelyre merőleges, és a két mágnes középvonalával párhuzamos a két kefe összekötő vonala, akkor nem kell elforgatni. Ez van nálam is.
(#) tönöpö hozzászólása Ápr 2, 2021
Az óra járásával megegyező irányba haladva az 5. horonyból kilépő 5. tekercs "v" végének a 6. horonyban lévő "k", azaz kezdő tekercsvéggel kellene találkozni, de ott vég van, pedig szerintem pontosan követtem a táblázatot.
(#) tönöpö hozzászólása Ápr 2, 2021
így jobban látható
(#) tönöpö válasza gömb hozzászólására (») Ápr 2, 2021
Igen, 12 tekercs van, 12 horony, 12 komm. szelet.
Átnéztem én is a Barabás-Karsai könyvet, a 248. oldalon ír erről, a "H" tekercselés lenne jó szerintem. A 249. oldalon táblázatban a 12 hornyos forgórészhez megadja a tekercsek elhelyezését. Lerajzoltam úgy, ahogyan a 10 hornyosnál elmagyarázta a bekötésüket, de itt nem jön ki nekem: az 5. tekercs vége a 6. horonyban nem talál szabad tekercskezdést, csak véget(rajz)
A kommutátorra való bekötés magyarázatodat sajnos nem értem. Tudnád egy kicsit "öregesebben", számomra is érthetőbben leírni?
(#) gömb válasza generaloszi hozzászólására (») Ápr 2, 2021
11 éves, de csak érdekességképpen: az indítómotorokban pont hogy jó nagy tartalék van gerjeszthetőség szempontjából tehát ha sikerül több rezet beletenni akkor mind a maximális mind a folyamatos üzemű teljesítménye nőni fog. Állandó üzemre való átalakitásnál még a hornyok kitágítása is megérné.

Abban a konkrét kérdésben: vastagabbal, ugyanannyi menettel. Így egy minimálisan csökken a gerjesztésen eső feszültség, és annyival több jut a forgó részre.
Ha a menetszámot növelnénk az állórészen akkor is nőne a maximâlis nyomaték de valamelyest "lomhább" lenne a motor, nem biztos hogy felpörögne inditózás közben az eredeti fordulatra a nagyobb gerjesztés miatt.
(#) gömb válasza tönöpö hozzászólására (») Ápr 1, 2021
6 pár tekercsnek kéne lennie rajta ha 12 hornyos.
Akkor kell elforgatni a kötéseket ha a kefék nem a pólusok középvonalában vannak. Ha a pólusok közötti üres rész fölött vannak a kefék amkor kell ~90 fokot tekerni a kötéseken.

A rajzon, bár gond nincs vele, de miért a másik oldalra menne a kötés? 1-6 tekercset én 3-4 re kötném, ha nem kell csavarni rajta.
(#) tönöpö hozzászólása Ápr 1, 2021
Az elképzelt bekötésről csináltam egy rajzot. Így jó lehet?

Rajz.jpg

Következő: »»   2 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem