Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 7
(#) davix95 hozzászólása Márc 7, 2016
Sziasztok!
Tudom nem ez a topic téma de fölöslegesnek gondoltam egy újat nyitni. Annyi lenne a problémám,hogy van egy DS1307 modulom rajta a 32.768kHz es kristállyal elem stb. ,de naponta kb fél percet téved ezzel nem lehetne valamit kezdeni ? Szobahőmérsékleten van az egész esetleg a hőmérséklet állandó tartásával meg lehet oldani a problémát ? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) wincso válasza mechanika hozzászólására (») Feb 20, 2016
Szia!
Szerintem se , mert mert se alarm se init nincs benne
(#) Mate78 válasza mechanika hozzászólására (») Feb 16, 2016
szia

szerintem nem mert nincs alarm funkciója, sem megszakítás kimenete.
DS1337-tel viszont meg lehet.
(#) mechanika hozzászólása Feb 16, 2016
Sziasztok!

DS1307-tel meg lehet oldani, hogy hetente ugyanakkor felébresszen egy uc-t?
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 8, 2015
Ha a Vcc minimum 4,5 V, akkor minimum annyi, nem tudsz alá menni.
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 8, 2015
Sziasztok!
Adatlapban az szerepel, hogy a Vcc 4.5-5.5V lehet, a Vbat 2V fölötti, és akkor tudok olvasni és írni az IC-be, ha Vcc=Vbat * 1.25. A tervem az, hogy lithium ion celláról táplálnám az IC-t, tehát Vcc 3.5-4.1V között mozogna, a Vbat-nak pedig stabilizálnék 2V-ot, tehat az 1.25*-ös különbség meg lenne. Kíváncsi vagyok, vajon próbált-e már valaki kommunikálni ilyen alacsony Vcc mellett? Esetleg használható lenne 3V3-as rendszerben?
(#) wincso hozzászólása Aug 25, 2015
Sziasztok!
Újabb rejtély
Ha elmegy a táp az rtc elfelejti az időt , elem van , jó is .
mindig 00:00 ról folytatja ha táp megjön
Köszömet előre is
(#) wincso hozzászólása Aug 25, 2015
Köszönöm mindenkinek azt hiszem értem
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 24, 2015
A Bit 7 az első regiszterben a Clock Halt (CH) bit. Ha ez 1, akkor az oszcillátor nem megy, nem jár az óra.
(#) Bakman válasza wincso hozzászólására (») Aug 24, 2015
Ha bekapcsoláskor (áramszünet végeztével) a kontroller újra beállítja az RTC -t, akkor ez a kontrollerben lévő program hibája. Ebben az RTC IC-ben nincs EEPROM, teljes áramszünet esetén (elemet is megvonod) alaphelyzetbe áll.
(#) Kovidivi válasza wincso hozzászólására (») Aug 24, 2015
Az inicializáló részt csak akkor kell futtatnod, ha be akarod állítani az időt. Ha újraindul a PIC, akkor nem akarod az időt beállítani, azt az RTC tárolja! Elemet nem válaszd le róla, mert akkor elfelejti az időt, viszont ha elmegy a táp, viszont van elem, akkor az időt tovább számolja az RTC!
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) wincso hozzászólása Aug 24, 2015
Sziasztok!
Ds1307 táp mellett elem is rá van kötve.
De amikor elmegy a tápfeszültség és visszajön akkor a pic újra inicializálja tehát elállítja az időt.
Szerintetek elég a ds1307 első használatakor inicializálni és utána többé nem is kell, úgy értem ha egyszer elindult, utána a pic programjából ki is lehet venni az inicializálós részt, ha a pic újra indul ne állítsa el az időt?
És ha táp, és elem nélkül van a ds1307 utána újbóli használatkor kell e inicializálni?
Előre is köszönöm
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 8, 2015
Helló!
Eléggé háklis az IC a kvarc típusára. A sima órakvarcommal csak kondenzátor segítségével indult el a rezgés, másik SMD kvarcomnál meg csodálkoztam, hogy néha megy, még gyorsabban is számol, aztán szép lassan leáll. Néha berezgett, néha nem. Levettem a két kondit, és láss csodát, tökéletes! Ami még nagyon fontos, első beállításnál a másodpercet is be kell állítani, mert a 7.bit-jébe 0-t kell írni, és csak akkor indul el az óra. Ez a datasheet-ben is benne van, igaz kicsit elrejtve.
(#) wincso hozzászólása Jún 5, 2015
Sziasztok!
Nem mai a téma , de számomra aktuális lett.
Tudnátok segíteni egy Ds1307 RTC -ből nem tudom kiolvasni az adatokat, a beírás simán megy.
Oshonsoft Basic compilert használok.
Előre is köszönöm
(#) Kovidivi hozzászólása Jan 2, 2015
Sziasztok!
Ebay-es EEPROM-os DS1307-ről van szó, a hozzá adott kvarccal használtam. Van több példányom is, de mindegyik napi kb. 10-12mp-et késik. Utánakeresve láttam, hogy a kvarc valószínűleg nem passzol hozzá. Bővebben: Link Kerestem egy legolcsóbb kvarc órát, kivettem belőle a kvarcot, és azt használva pontos lett az RTC-m. Már majdnem 1 napja tesztelem, de eddig nincs késés. Mondjuk még így is megéri EEPROM-mal meg nyákkal együtt, csak kis módosításra szorul, és kész!
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 10, 2014
Sziasztok!
Nekem is van ilyen modulom 24C32N eeprom-mal, meg DS1307 RTC-vel. Nem tudom, milyen indíttatásból raktak EEPROM-ot is a nyákra, de én örülök neki
Sikerült már írnom programot, ami 30byte hosszúságig (azt hiszem I2C puffer miatt ennyi) elment bármit, a megadott címtől kezdve, majd visszatölti egy másik tömbbe. Ha kell valakinek, megosztom szívesen. Ha jól olvastam az adatlapban, akkor 32byte-os lapokra van osztva a memória, gondolom ezért hibázott a visszaolvasás, ha lap elejére már írtam 5byte-ot, a következő adatot viszont a lap közepétől próbáltam írni.
Most írtam egy algoritmust, ami így néz ki: char b=(int((a+sizeof(data)+3)/32))*32+32;
b- a következő lap kezdő memóriacíme lesz
a- az első adat kezdőmemória címe
sizeof(data) - tömb mérete, ami tárolva lesz.
Ezáltal 32byte-onként tudok menteni, így működik a program, de pazarlásnak érzem ezt a megoldást. A legfelső memóriacím 4096. Jól silabizáltam ki a dolgokat?
Köszönöm!
(#) Bakman válasza zlanczky hozzászólására (») Jún 4, 2014
A Clear Clock Halt parancs tartalma micsoda? A legfelső bit (0x80 -as címre) nulla legyen és elindul a számlálás. Legalábbis a testvére (DS1307) így viselkedik.
(#) zlanczky hozzászólása Jún 4, 2014
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata DS1302 kezelésben? Az init részben kiadom a clear write protect (0x8e) és a clear clock halt (0x80) parancsot, majd olvasom a sec regisztert (0x81), de a legfelső bit = 1 marad, ami azt mutatja elvileg, hogy clock halt állapotban maradt. lásd a mellékelt képernyőt. Mi lehet a baj? Köszi előre is.
(#) holex válasza sooty hozzászólására (») Máj 23, 2014
Így már világos, köszönöm!
(#) sooty válasza holex hozzászólására (») Máj 23, 2014
A 0x68-at tartalmazza az adatlap (1101000) de ezt a címet kiegészíti az írás és az olvasás bitje:
Idézet:
„The slave address byte contains the 7-bit DS1307
address, which is 1101000, followed by the direction bit (R/W), which for a write is 0.”

Ezért a kiküldendő bájt már 0xD0 (11010000) íráskor és 0xD1 (11010001) olvasáskor.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
(#) holex hozzászólása Máj 23, 2014
A DS1307-nek most akkor mi a címe? 0x68 vagy 0xD0? Neten írnak ezt is, azt is, az adatlapban 0x68 van, mégis csak 0xD0-val működik... Elmagyarázná ezt nekem valaki?
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
(#) janimester hozzászólása Nov 6, 2013
Üdv. Összeraktam 20mhz-en beállítva 18f4550-en a ds1307-em de azt vettem észre hogy az adatok oda vissza ugrálnak , pl.: a másodperc számláló elmegy 2-ig majd visszaugrik nullára aztán a délelőtt és délután jelző rövidítések is ugrálnak de fogalmam nincs mitől. SCL-SDA lábak 4,7k-val fel vannak húzva VDD-re 32,768khz-es quartz a helyén van backup elemet is rákötöttem. Egyébként most volt először indítva az rtc.
(#) Balagemann2031 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 27, 2013
Nem a PC órája, hanem az RTC modulom DS1307 IC-je.
(#) Bakman válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 26, 2013
Mármint a számítógép órája csúszkál? Ha igen, minden bizonnyal a netről szedi a pontos időt.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 26, 2013
Sziasztok! Már egy jó ideje tökéletesen működik az óra, észrevettem egy érdekes dolgot. A számítógépem és az óra között 34-40mp eltérés van. Azt vettem észre, hogy napi 1-2 mp et elcsúszik, de 3-4 naponta visszakorigál. Ezen eléggé meglepődtem. Találkozott már valaki ezzel? Vagy ez csak nekem meglepő?
(#) Balagemann2031 hozzászólása Szept 22, 2013
Közben elkészültem az áramkörrel, és sikerült írnom az RTC modult. Viszont ha olvasok minden honnan nulla jön, próbáltam több regbe is írni de nem tudom vissza olvasni, mármint onnan is nullát ad... Az író rutin biztosan jó, mert a control regisztert tudom írni, már az SQ kimeneten beállítottam ez 1Hz-t. Ha az SQ kimeneten megjelent az 1Hz akkor a CH bit nulla, és megy az óra? Az olvasás rutint még vizsgálom, mert lehet hogy ott van a hiba, viszont jó lenne tudni hogy most megy-e az óra vagy még nem...
(#) Balagemann2031 válasza gabi20 hozzászólására (») Szept 15, 2013
Szia! A vezérlő egy PIC18F14K50 lesz, (USB bootloaderrel) A megjelenítő pedig egy 2x16 os kék-fehér LCD. Lesz mit leprogramozni Remélhetőleg a jövő héten kész lesz a "hardver"... Közben tanulmányozom az adatlapokat.

1.jpg

2.jpg

(#) gabi20 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 15, 2013
Szerintem nyugodtan kezd a DS1307 - el, ha órát akarsz építeni nemhiszem hogy szükséged lesz az EEPROMra. Amúgy az RTC is tartalmaz 56B RAMot amit tetszőlegesen fel tudsz használni. Arra figyelj hogy az RTC - ben a control register egyik bitjét át kell állítani hogy elinduljon az oszcillátor. Én elég sokat szívtam miatta. AVR - el csinálod?
(#) Balagemann2031 válasza gabi20 hozzászólására (») Szept 15, 2013
Szia, köszi szépen, akkor lehet hogy az eprommal próbálkozom elöbb...
(#) gabi20 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Szept 15, 2013
Szia az EEPROM - al nem kell foglalkozni ha nem akarsz. Ha az RTC áramkör Slave címét küldöd ki, akkor csak azzal fogsz kommunikálni, az EEPROM - al nem.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem