Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Egy Schmitt-triggeres oszcillátor kell 1khz-re, és a maradék kapukon meg át lehet engedni a jelet jelformálásra, vagy ha nem a hsználod, akkor a bemeneteket le kell földelni, és elvileg kész is...
Az ic ami kell hozzá pl 74hc14 pl itt egy példa a netről, a freki számításához szükséges képlettel: Bővebben: Link Vagy még-egyszerűbb módon pl egy ATTINY45 mikrovezérlővel, ez csak 8 lábú, van benne beépített LC oszcillátor így ennek az elemei se kellenek hozzá, és ebbe írva egy nagyon egyszerű pár soros programot, kész is az 1kHz-es oszcillátor...
Sziasztok!
Több mint tíz évvel ezelőtt volt a Rádiótechnikában, vagy a Hobbi Elektronikában egy nagyon-nagyon egyszerű műszer. 1 db CMOS IC-vel állított elő egy 1KHz-es négyszögjelet, a végén egy potméterrel lehetett állítani a jelszintet. A NYÁK belefért egy filctollba. Tudom, hogy vannak bonyolult, ennél sokkal pontosabb kapcsolások, de én - a Ti megtisztelő segítségetekkel - ezt szeretném ismételten megépíteni, mert annak idején is bevált, csak sajnos nem találom. Köszönettel: Csaba
Hello!
Mit kell becsapni? "Semakat varok vagy valami segitseget." Mi meg nagy betűket, és ékezeteket.. üdv! proli007
helo! Ti hogy epitenetek meg negyszogjel generatort legegyszerubben,12 v 70-80hz,motorhoz kellene hogy becsapjam a blokadot. Semakat varok vagy valami segitseget. Koszi
Lehet kapuzni az oszcillátort, menjen, vagy ne menjen.
Koszi a segitseget.
A +IN bemenet vajon mire valo?
Hello!
A 4011-as egy NAND kapu, de a hiszterézises 4093-al, egy ellenállással és egy kondival egyszerűbb négyszöggenerátor készíthető. 4011 üdv! proli007
Sziasztok
Az "Elektronika Alapfokon" c. könyvben van egyszeru negyszogjel generátor kapcsolas 4011 IC-vel. Valaki legyen szives tegye mar ki ide, v. küldje el nekem maganbam. köszi Pskferenc
Hello!
Ez egy alapkapcsolás, tehát működőképes, bizonyos határokon belül. Ha nem akar menni, akkor gyanítom, hogy nem kettős tápfeszültséget használtál hozzá. A + és- tápjel, a GND-hez képesti +12V és -12V-ot jelenti. De ennek kimeneti impulzusai is a GND-hez képest, +- feszültségű. De nem tudom mire is van szükséged. Először azt kellene tisztázni. Az hogy a kitöltést nem kell változtatni, az érthető, de kérdés, hogy változhat-e. Vagy szükséges-e a pontos 50% vagy nem. Ha pontos 50%-kell, akkor a Pucuka féle megoldás a nyerő. a 10..400Hz elég széles szabályozási tartomány, azt mivel szeretnéd állítani? Mert megoldás a gondra, számtalan lehetséges. üdv! proli007
A megoldásod nem igazán jó, mert a frekit változtatni kissé bonyolult. Azt javaslom, hogy inkább készíts dupla frekvenciára egy 555 áramkörrel egy astabil multivibrátort, itt a fórumon találsz kapcsolást, és számoló progit is, a kimenetére egy JK flip flop CLK bemenetével csatlakozva előáll az 555 által generált jel fele frekvenciával, és pontosan 50 % os kitöltéssel.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan négyszögjel generátort, ami szimmetrikus jelet állít elő, szabályozni lehet a kimenő frekvenciáját egy beállítható frekvenciatartományon belül. Pontosabban: kb. 10 Hz - 400 Hzig. A kérdésem az, hogy milyen alkatrészeket ajánlotok? Pl. itt van ez a cucc, megépítettem, de nem nagyon akar menni.. :no:http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electronic/square.html Ezek voltak az alkatrészek: C - 220 nF R1 - 10k R2 - 10k R - 1.67k IC - NE5532P műveleti erősítő Meglehet, hogy az alkatrészek rosszak.. Elkötni nem kötöttem, átbogarásztam csomószor. Kérdés: Ez egy működő kapcsolás egyáltalán? Építettem előtte egy másikat 555 ICvel, el volt kötve a rajza sajnos és amúgy pedig nem kell, hogy a kitöltést állítani lehessen.Nem tudom, de lehet, hogy ez a kérdés kezdő, de még sose építettem jelgenerátort, így nem is találkoztam ilyen kapcsolással. Előre is kösz a segítséget!!
Hello!
Csak belebeszélek.. "olyan nagyon STABIL és PONTOS kimeneti jelet biztosító négyszögjel " - "amivel programozhatom a négyszögjelet." Ez igen slampos, műszaki paraméternem nem mondható feltétel. Ezt fejtsd ki, mit is szeretnél, milyen pontosságban és milyen tartományban állítani.. És ha már PIC-el szeretnéd elkészíteni, akkor miért nem egy "PIC" topikban tetted fel a kérdést? üdv! proli007
Sziasztok.
Abban kérném a segítségeteket, hogy: Keresgéltem a neten, de nem találtam kifejezetten olyan dolgot, amely nekem bejönne. Nah szóval a következőt szeretném megépíteni: egy olyan nagyon STABIL és PONTOS kimeneti jelet biztosító négyszögjel generátort, amiben található egy pic, amivel programozhatom a négyszögjelet. jah és ami még fontos, hogy: LP - Low Frequency (Power) Crystal - Kis frekvenciás kvarckristállyal működtetett oszcillátor, energiatakarékos működés (200kHz-ig) ilyen oszcillátor kellene nekem bele. Nem tudom, hogy tudtok-e segíteni nekem ebben... Várom építő jellegű válaszaitokat... Üdv Shell
Olyan négyszögjelgenerátort szeretnék építeni, aminek frekvenciáját 500 kHZ-ig jó pontossággal(max +-3Hz) és stabilitással tudom állítani. Kitöltési tényező 50%. PIC-ben gondolkozom, készítem hozzá a frekimérőt. Ha van valakinek megoldása vagy ötlete, szívesen várom. köszönöm
Hello!
Nem ismerem elég mélységében a készüléket, csak voltam fizikoterápián és olvastam a kezelési útmutatót. Minden esetre azt láttam, hogy ezt nem orvosok, hanem elektronikus emberek tervezték. De ha nem haragszol, elvből nem nyújtok segédkezet ilyen készülék megalkotásához. Egyébiránt viszonylag elérhető áron (az életnél minden esetre sokkal olcsóbb) kapható, kisméretű TENS készülék (volt a kezemben), mely életvédelmi szempontból minősítve van. Ha neked egészségügyi szempontból szükséged van rá, akkor meg az OEP ingyen gyógyíttat, minősített - ellenőrzött készülékkel. Más számára meg nem biztos, hogy érdemes gyártani ilyen stílusú készüléket, ha nem akarsz pórul járni. Szóval nem biztos, hogy ezzel érdemes kísérletezni... Mint említettem, nem az impulzusok formai előállítása a fő gond, hanem a védelmek. Egyébként hagyományos alkatrészekkel is meg lehet (régi készülékekben meg is van) oldani. De az áram mellett feszültség igény is van. Életvédelmi szempontból ezek a készülékek igen csak a tűréshatáron mozognak. üdv! proli007
Ezekben teljesen igazt adok és az nem 1000 ma csak 100 ma max bocsánat azt elírtam
Az 1000 mA még elektrosokkhoz is goromba.
Ez mészárszékre kell?
Ahogy proli007 mondja, nem az impulzusok előállítása a probléma, még csak nem is igazán életvédelmi (az is) hanem leginkább élettani. Biztosan tudod, hogy milyen impulzusnak, impulzus sorozatnak milyen élettani hatása van? Mert ez a lényeg.
Tudod milyen gyönyörű lyukat lehet égetni az ember bőrébe? Ha akarod megmutatom, pedig szakember csinálta. A gyógyulás kb 1 év. Szóval lehet játszani, de csak magadon.
Helyel közzel igen hasonló feladatra lenne szánva meg mondom őszintén a mikrocontrollerekben nagyon nem vagyok jártas de a ez rá a megoldás akkor ezzel oldanám meg. tudsz ebben esetleg segíteni?
Hello!
Csak nem gyógyászatra adtad a fejedet, mert eddig ez egy TENS készülék.. Amúgy ezt a feladatot, ma már mikrokontrollerel oldják meg, és első számú feladat az életvédelem, ami kissé túlmutat az impulzusok előállításának műszaki problémáján. üdv! proli007
Sziasztok az alábbi kpcsolásra lenne szükségem ami ezt tudja:
Nem szimmetrikus kétfázisú négyszögjel Intenzitás tartomány: 0 - 1000 mA Frekvencia tartomány: 1 - 160 Hz 200 hz max Impulzus szélesség: 50 - 260 ľs Én az 555 icre gondoltam viszont ki kellene egészíteni még egy kapcsolással ami a kimeneti áramot stabilan tartja a beállytott értékre és lehet szabályozni egy késleltetővel hogy a mondjuk 10 hrz ki be kapcsolgatja a kimeneten 0,5 s tól akár egy percig és közte szünet. előre is köszönöm a segítséget
Helló ! Szeretem a lézert és szeretek vele kisérletezni . A Youtube-n láttam két db winchesterből kialakított projektort, mert galvónak nem merem hívni mert többen elharapnák a torkomat.
A winyóban lévő író-olvasó kart (lehet ,hogy nem így hívják) kellene mozgásra bírni, miközben vele együtt mozog egy ráragasztott tükör. Az erre irányított lézer fényt a tükör egy másik winyó tükrére vetíti. A kettőnek az eltérő ütemű mozgásából -és ezt kell szabályozni- remélhetőleg valami ábra keletkezik reményeim szerint. Ez augusztus 20.-án lenne a nagy közönség előtt bemutatva egy vize karnevál keretében. Tavaly a két tükrös spirográfnak már sikere volt vörös lézerrel. Idén bevetem a zöldet. Próbáltam 50 Hz-es szinusszal és már egy vízszintes vonalat már sikerült produkálni egy tükörrel de az 50 Hz kevés egy elfogadható ábra rajzolásához. Ha van valami ötleted szívesen fogadom. Különben a lézershow topikban már várják néhányan, hogy elkészüljön. Köszönöm a tanácsaidat. nagy hoho
Hello!
Közben megnéztem, a TL072 még jobban is szerepelt mint az LM358. Ha a kimeneti szintet is szabályozni akarod (és szimmetrikusan), akkor tehetsz egy potit is a zénerekre. A kimenti fokozatot megfejeled, egy követő erősítővel, akkor kedvedre változtathatod a jelet, 0..3V-ig. (Ha nem titok, elárulhatnád hogy mire jó, egy ilyen akármi.) üdv! proli007
Helló ! A + - 6 volt még jobb is mert ahhoz van stab kockám, és 358 is van. A kimeneti feszültséget is szabályozhatóra kell csinálnom de ezt már megoldom.
Köszönöm ,hogy segítettél. nagy hoho
Hello!
El felejtettem írni, hogy egy LM358-al próbáltam. De ha gond van a tápfesszel, akkor +-6V-al is járathatod. Majd megmérem a két IC-t, hogy mekkora a maximális kimeneti feszültsége. (Nem akartam egy Rail-to-Rail OPAMP-ot használni) üdv! proli007
Helló ! Jónak tűnik a hétvégén kipróbálom.
Köszönöm a segítségedet ! nagy hoho
Helló ! Köszi az ötletet. Bízom benne ,hogy ez elveszett rajz átfogja a kívánt tartományt.
Szevasz ! Köszönöm átrágom magam rajta !
Hello!
Ha ez megfelelő, használd egészséggel. Ha nem, akkor modizunk rajta. üdv! proli007
Szép reggelt!
Ez a feladat egy műveleti erősítővel megvalósítható...csak elveszett a rajz remélem átfogja a kívánt tartományt... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A kérdésem az, hogy milyen alkatrészeket ajánlotok? Pl. itt van ez a cucc, megépítettem, de nem nagyon akar menni.. :no:
Elkötni nem kötöttem, átbogarásztam csomószor. Kérdés: Ez egy működő kapcsolás egyáltalán? Építettem előtte egy másikat 555 ICvel, el volt kötve a rajza sajnos és amúgy pedig nem kell, hogy a kitöltést állítani lehessen.
Ez a feladat egy műveleti erősítővel megvalósítható...csak elveszett a rajz
remélem átfogja a kívánt tartományt...