Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Egy kb akkora méretű alu lap, mint a nyák lesz az megfelel és akkor az lehet is a doboz egyik oldala, vagy hasonló. MEg kell csinálni, rátenni egy alu lapot és megnézni, hogy hogy melegszik. Nekem a dobozban volt egy alulapra felfogatva, de már nem emlékszem mennyire melegedett. Az viszont tuti, hogy ellátta a dolgát a szabályzó, mert haldokló félben volt az aksi és 10 perc motorozás után már elég jól feltöltötte úgy ,hogy az önindítót is bírta forgatni utána.
Szerintem nem zavarsz rá még 35W-ot, hiszen az eredeti izzót kiveszed. Vagy nem? Ezt plussz akarod?
Ok. BT151-et mekkora hűtéssel lássam el? Vagy inkább kis venti?
Neked mennyire melegedett?
Bármilyen kisáramú NPN tranyó jó bele. A 2n2219 is jó lesz.
Igen és annak a fesz.szabályzónak van egy max teljesítménye. Biztos nem lehet rázavarni még 35W-ot!
A xenon tudom h müködik nem ez volt a kérdés...
Nem nagyon akarok bele okoskodni a dolgokba, de ha van akksi a motorba akkor van benne feszszabályzó is. Én simán betenném a xenont, ha már ott porosodik a polcon. Egy kapcsolót tennék a világításnak, hogy ne menjen állandóan, ha a tiéd olyan, ezt nem tudom, de az enyém az mindig világít. Azt is csak azért, hogy amikor már jár a motor, és van töltés akkor kapcsoljam a világítást. A xenon bekapcsoláskor több áramot vesz fel, viszont ha már megy akkor kevesebbet, jóval mint a hagyományos. Ezért birnia kell a töltésnek, az indításnál felvett több áramot pedig visszatölti akksiba. Szerintem.
Köszi hogy elmagyaráztad és segítettél!
Csináltál már mást is mocihoz v autóhoz?
Szerintem a világítótekercs egyik vége tutira le van testelve. Olyat, hogy nincs letestelve csak a töltőtekercsnél szoktak csinálni. A kimenetet meg igen az aksira kötöd, biztosítékot rakhatsz be, kb 5A-es jó lesz szerintem. Ez úgy működik, hogy ha az aksin nincs nagy terhelés, akkor az aksifesz feltöltött állapotban kb 14,5V. Ilyenkor mivel magas a fesz a szabályzó szinte nem enged át semmi feszt. ha terheled az aksit ,akkor csökken a fesz, a szabályzó meg próbálja kompenzálni és egyre nagyobb áramot enged át a tirisztoron. Szóval nem kell félni, nem lesz túltöltve az aksi.
Mesés, így már ok.
Tehát megnézem hogy a világítás kábelein van e a testtel kontakt és akkor ezszerint kötöm rá amit linkeltél és annak a kimenetét pedig az akksira? Biztit rakjak? Ez így tuti müködik és így annyit ad az akkura amennyit a fogyasztók elvesznek a másik töltő mellett?
Csak akkor kell rá, hogyha a tekercsed egyik vége sincs letestelve. Mivel itt le van az egyik, ezért a graetz-el nem tudsz egyenirányítani, de ez nem is gond, mert a tirisztor majd elvégzi helyette. Ha úgy vesszük akkor a tirisztor is egy dióda, csak ezt ki-be tudod kapcsolgatni.
hu vazze most jól összezavartál
Most miért kell kihagynom az egyenirányítást ha világításon váltó van? Kösz a türelmet!
Na megvan a rajz, viszont a nyáktervet nem találtam sehol. Szerintem elveszett valamikor egy formázás közben. Túltölteni biztos nem fogja, mert pont töltés szabályzónak lett kitalálva ez a kapcsolás. A lényeg, hogy neked az egyenirányító rész nem kell, hanem a világítótekercsről jövő vezetéket a rajzon a graetz kimeneti+ pontjára kell kötni. Mivel neked a tekercs egyik vége testelve van. Nekem is így volt megcsinálva, tökéletesen ment. Bővebben: Link
Kérdés lehet-e ezt rákötni az akksira.
Nem töltené túl vagy ilyesmi? Köszi a segítséget!
Akkor egybe van. Ki hogy csinálja... ha az nem lenne, akkor szépen felkúszna a fesz 20V fölé is.
Szerk: Nem kell egyenirányítani, azt majd a szabályzó megcsinálja. Előszedem neked a szabályzót ,ami jól bevált és tökéletesen működik. Kapsz majd hozzá nyák tervet is, ha megtalálom a gépen. Azt a túlfeszvédőt meg lehet, hogy ki kell majd kötni.
Köszi, így már értem a sztorit.
A fesz.szabályzóba van építve. Tehát a kövi a teendő: a világítás áramot egyenirányítom, fesz.szabályozom és rákötöm az akksira?
Ott van egy túlfeszvédő, ami nem engedi a feszt fentebb. Ha fentebb menne, akkor mint egy zéner dióda, lesöntöli a feszt, így stabilizálja nagyjából, de ez még mindig váltófesz. Az aksira meg max 14,5V egyenfesz mehet rá. Ha nem lenne a világítótekercsen a védőrész, akkor egy kisebb gázadásra simán kivágná az izzókat. Valahol lennie kell egy kis egységnek, ami fel van csavarozva a vázra és megy bele 1 vezeték, ami olyan színű, mint amilyen a világítótekercstől jön. Na az a túlfeszvédő.
Jó, de légyszi pontosíts már kicsit mert nem értem miért kell fesz.szabályzó amikor a világítás kábelen nem lehet több 13-14V-nál mert elszálna az izzó. Tehát szerintem az is fesz.szabályozva van.
Ennyi erővel direktbe kötöm a világítás kábelt az akksival...
Azt ne mond már, hogy nagy és drága a plusz fesszabályzó. Itt az oldalon van egyszerű tirisztoros szabályzó direkt ilyen generátorokhoz, kb egy gyufásdoboz méretű és 500Ft-ból összerakható. Ha ennél olcsóbb és kisebbet találsz, akkor megemelem a nemlétező kalapomat. Ha tényleg külön van a világítótekercs, akkor tényleg ez a legjobb megoldás. Fogni és egy szabályzóval ráengedni azt a feszt is az aksira. És ha más nem ért az elektronikához és nem tudja elkészíteni, akkor még egy kis hasznot is szerezhetsz belőle, ha te készíted el másnak.
De ez az elektronika nem csak nekem kell és ezért kell mások számára is könnyen elhelyezhető (kicsi), beköthető egységet kivitelezni!
A plusz akksi betétele nem müködik!!! Hiába van benne 2 akksi egyszer azokból is elfogy a töltés aztán ugyanott vagyunk csak még hely sincs a csomagtérbe. A plusz fesz.szabályzó sem szimpatikus mivel az sem kicsi ráadásul drága.
Jó hát én azt értettem hall jeleadónak.
Nem tudom pontosan hogy müködik, de most számít ez? Tessék itt az enyémnek spec ilyen a gyújtóköre:
am 1 kérdés: probáltad eggyáltalán már csak simán akksira???
mert lehet hogy bírná én az én robogómba pl 75Ah akksit tettem ami eggy 200w os kocsi erősítőt hajtott de még azt is szépen töltötte a kocsiba is azt használtam zenélésre és kb 15 km alatt annyit töltött bele hogy 2 órát ment rolla a kocsiba a zene (240w) és kutya baja a fesszabályzónak Na de a tied lehet hogy nem tudna ennyit tölteni, de ha meg se próbálod??? ha lehuzza az akksit akkor meg lehet filózni... És belinkelted milyen a tekercs a mociba... nekem a quadba is ilyen van (vagyis igy néz ki) és ott is akksiról megy a lámpa 35+21 és volt már benne 4 ah akksi és most7-es van de szerintem a motorok vissza töltését nem ugy tervezték hogy a gyári fogyasztása a plafon legyen. vagy szerezz még eggy fesszabályzót és rá a világitás tekercsre és az akksira azt is, akkor túl nem lessz töltve és duplán tölt.
Akkora hall jeladó.
Ott szerintem az egy tekercs, a gyújtásnak. tudtommal a gyújtótrafóban van egy elektronika és semmi más nem kell neki, csak egy tekercs. A robogókban CDI gyújtás van, ahol a tekercs adja az impulzust, amivel jelzi, hogy mikor kell gyújtani. Az egyik periódusban feltölt egy kondenzátort, a másikban pedig ezt kisüti a gyújtótekercsen keresztül, ezzel szikrát adva. Szóval elvileg nincs benne hall jeladó.
Nekem nagyon szimpatikus ez a kivitelezés csak hát az baj, hogy nem rendelkezem én sem akkora tudás alappal, hogy megvalósítsam.
Hát egy 47 000 µF-os csak elég lenne nem? Az még bele férne valahova.
A hatodik, a fekete, az a hall jeladó a gyújtásnak és a többi tekercs közül még legalább egy a gyújtásnak indukál áramot a szikrához.
Szerintem meg a hatodik, a fekete kiöntött a gyújtás tekercse. A többi túl vastag és kevés menettel rendelkezik ahhoz, hogy a gyújtásé legyen. :yes:
[OFF]NEM okoskodni akarok,csak ötletként mondom hogy szilárdtest relé nem jó?
_confused: Akkor tuti nem lenne szünet az átkapcsoláskor!
de lehet hogy ahol az 1-es , 2-es van oda jó lenne egy pótméter???
de az jutorr eszembe hogy a 2. relé megduplázásával, de ugyan ugy bekötve, ha eggy picit késöbb kapcsolna az eggyik mint a másik akor nem lenne szünet ![]() én tuti igy csinálnám meg
Én erre gondoltam, tudni kéne hogy a relé váltása közti szünet okoz e gondot?
vagy esetleg eggy kondenzátor nem e tudná áthidalni azt a pár 100-ad másodpercet? nemtom ehhez nem értek ![]() Az 1-es, 2 es négyzet egy valamit (nemtom mit) jelöl amik bizonyos áram erősségtöl kapcsolják a reléket, én szerintem valami állítható kéne oda hogy a legjobban be lehessen lőni. (ezeknek a megtervezéséhez szakmabeli kell) ![]() ![]() ennyit tudtam
Külön megy ez majdnem biztos, az 5böl egy a gyújtáshoz mig a többi 4 gondolom a világítás és a töltés, a világítás pár olyan 45-50watt, a töltés pár meg 25-30watt. De lehet 3 tekercs a világításé és 1 a töltésé. Mind1 szerintem ez sokat nem változtat a problémán.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ott szerintem az egy tekercs, a gyújtásnak. tudtommal a gyújtótrafóban van egy elektronika és semmi más nem kell neki, csak egy tekercs. A robogókban CDI gyújtás van, ahol a tekercs adja az impulzust, amivel jelzi, hogy mikor kell gyújtani. Az egyik periódusban feltölt egy kondenzátort, a másikban pedig ezt kisüti a gyújtótekercsen keresztül, ezzel szikrát adva. Szóval elvileg nincs benne hall jeladó.