Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   168 / 171
(#) Tomi20 válasza Tarzan hozzászólására (») Aug 22, 2007
Heló

Igen, azokkal a FET-ekkel építettem. Nagyobb tesztre még nem került sor, eddig max 10 percig szólt nagyon hangosan, de akkor tényleg jól szólt. +-24V-ról üzemel.
(#) Tarzan válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 22, 2007
A vf2-idet irf540-9540-nel építetted?
Hány voltról és hogy muzsikálnak hídban?
Volt már nagyobb teszt?
(#) Tomi20 válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 14, 2007
A szimmetrikus bemenetűt, mert eleve úgy készítettem, hogy hídba fogom kötni.
(#) proksa1 hozzászólása Aug 14, 2007
őő ez attol függ mien kapcsolás, a szimmetrikus bemenető változatot építetted meg? mert a legtöbben a simát, ahol nincs szimmetrikus bemenet.
(#) Tomi20 válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 14, 2007
a műveleti erősítő invertál. nem? az egyik az invertáló, a másik a nem invertáló bemenetre kapja a jelet, így pont 180 fok van a két jel között.
(#) proksa1 hozzászólása Aug 14, 2007
őőő nem egészen. mivel ha a másiknál a pozitívat kötöd a az erősítő földjére akkor az a mégfok nemfog valójában jelet kapni. Inverter kell hozzá, ami 180 fok fázist fordít a hidaláshoz.
(#) Tomi20 hozzászólása Júl 19, 2007
Heló

Megépítettem két VF2-t, hídba is kötöttem őket. Én úgy gondolom, hogy mivel a rajzon lévő bemenetek közül az egyiket mindíg GND-re kell húzni, a másikra, meg jelet adni, akkor arra a végfokra kössem a hangfal negatív vezetékét, amelyiknél a negatívra kötöttem a jelet, és a pozitívat meg GND-re húztam. Természetesen a másik végfokon meg fordítva (pozitívra a jelet, negatívat GND-re). Jól gondolom?
(#) lamalas válasza Tarzan hozzászólására (») Júl 11, 2007
A VF2 valoban nem taparam vezerelt, hisz a muv.erosito utan levo szimmetrikus BJT tranyos fokozat foldelt bazisu kapcsolasban muxik ... ezt egyebkent a szerzo le is irja. A taparamvezerles elve a csatolt kepen lathato. A muveleti erositok kimeno fokozata szinte mindig AB osztalyu igy a nyugalmi aramon tul mindig az aktualis kivezerlesnek megfelelo aramot vesznek fel a tapbol. Ezt a valtakozo aramot hasznaljak ki a kovetkezo tranzisztoros fokozat vezerelesre. Nagyon roviden ennyi a lenyeg. Azonban nem szoktak nagyon ajanlani ezeket a kapcsolasokat, mert amellett, hogy a hangjuk sem szokott nagy szam lenni, termikusan is instabilak is lehetnek ... persze ez kialakitastol/topologiatol is fugg. Mindenesetre a "szokasos/hagyomanyos" erosito topologiak altalaban jobb eredmenyt adnak.
(#) proksa1 hozzászólása Júl 11, 2007
Korrektül én sem tudnám leírni, de a feszültségváltozás nem a zeneren, hanem az elötte lévő (a 60V-osban 4.7k-s) ellenálláson jön létre, valami olyasmi lehet hogy minnél jobban kivezérled a végfokot, ugye annál jobban nő a müveleti által felvett áram is, az áram minnél nagyobb annál nagyobb feszültségesést okoz az ellenálláson, és a meghajto rész ennek függvényében vezérli a FETeket. Nekem azért nem tünik jonak valami az elgondolásomba mert a meghajto tranyok bázisa 22uFos kondikkal földelve van.
(#) Tarzan hozzászólása Júl 11, 2007
Hello!
Tina-ban szimulálható a vf2. Nekem működött, de nem ugyanazt az átvitelt mutatta, mint amit többen kimértek. Szóval nem a valóságot mutatta, végülis szimuláció.
Ja, és mondja el valaki, hogy mi az, hogy tápáramvezérelt?
Itt ugyanis az műverősítő tápáramát 12Vzener-kondi párosról kapja, amin üzem közben aligha jön létre feszültségingadozás. Vagy rosszul látom?
(#) Isti válasza Müszi hozzászólására (») Júl 6, 2007
Ebbe a hibába én is beleestem, mert a rajzon az M N-nek látszik

Peti 85: IRF540 az tényleg 200-300, de a IRFP240 500, viszont azt nem kell annyira félteni az erősáramtól, az szívósabb.
(#) nebszter85 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 6, 2007
Aha.
De ezen a rajzon +/-60V van feltüntetve vagy az én szemem rossz?
És akkor ide az én tápom tökéletes.
(#) vicsys válasza nebszter85 hozzászólására (») Júl 6, 2007
Célszerű lenne a szerző honlapján megadott paraméterekhez igazodni... Ugye elolvastad?
Bővebben: Link
Csatolok 1 linket ha nem találnád meg.
(#) nebszter85 válasza Müszi hozzászólására (») Júl 6, 2007
Még lenne egy kérdésem.

A tápegységem feszültsége pufferelés után
+/-50V milyen feteket használjak a VF - 2-ben?

Előre is köszi.

Üdv: Jani
(#) nebszter85 válasza Müszi hozzászólására (») Júl 6, 2007
PF.
Köszike én vagyok a hülye elnéztem jóhogy így nemtaláltam semmit.
Köszike a felvilágosítást.

Üdv: Jani
(#) Müszi válasza nebszter85 hozzászólására (») Júl 6, 2007
nem n hanem MPSA42, MPSA92
(#) nebszter85 válasza Tarzan hozzászólására (») Júl 6, 2007
Hali.
Kellene nekem egy kis segítség.
Szeretnék egy ilyen VF - 2 építeni s nemtudom hogy milyen tranzisztor ez az NPSA42, NPSA92 tudnátok benne segíteni esetleg mivel lehet helyettesíteni.
Előre is köszi a válaszokat.
Üdv: Nebszter
(#) Peti_85 válasza Isti hozzászólására (») Júl 5, 2007
Szerintem beleteheted, ha meg tudod oldani a dióda, meg az ellenállás dolgát!
Mert mézegetve az adatlapot, nincs nagy eltérés! sőt...
Egyébként 200-300 Ft körül mozoghat az ára az 540-nek és a 9540-nek
Peti.
(#) Isti hozzászólása Júl 5, 2007
Az irf540, 9540 helyére csak úgy minden nélkül be lehet tenni IRFP240-9240-t?
(#) proksa1 hozzászólása Júl 5, 2007
a végfok tápáramvezérelt, de a szimulátor nem veszi figyelembe a müveleti tápáramát.
(#) MaSTeRFoXX válasza zorro41 hozzászólására (») Júl 5, 2007
Pedig az erősítő működőképes... Hallgattam már egy ideig
Az ilyen szimulátor progikban Én nem bízok meg 100%-osan
(#) zorro41 hozzászólása Júl 5, 2007
ewb-vel szimulálva nem müködik. mi lehet a gond
(#) MaSTeRFoXX válasza maTaKee hozzászólására (») Júl 5, 2007
Köszi!, De közben újra felkerült a 3B oldal
(#) Tarzan hozzászólása Júl 5, 2007
(#) maTaKee hozzászólása Júl 4, 2007
itt van a cikk a VF2 -ről (MaSTeRFoXX)

1.ZIP

(#) Tomi20 válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 30, 2007
Hi

Igen. nem akarlak megbántani, de elolvastad a honlapon leírt dolgokat? Abban minden részletesen le van írva!
(#) maTaKee válasza Peti_85 hozzászólására (») Jún 30, 2007
tehát akkor ha jól értelmeztem akkor egy sima 4148 dióda + 1db 820 ohm -os ellenállás eléghozzá, és a két szélső lábára kell ráforrasztani!?
(#) Peti_85 válasza maTaKee hozzászólására (») Jún 30, 2007
Szia!
Bővebben: Link
Nézegesd meg ezen az oldalon a műhelysaroknál, és azon belül pedig a VF-eknél és megérted.
Egyébként a dióda miatt kell ráforrasztani, mert azzal van termikus kapcsolatban, de ha már ott van a dióda, akkor rákerül az ellenállással együtt.

vegfet2.jpg

(#) maTaKee hozzászólása Jún 30, 2007
üdv!
lehet h hülye kérdés de ittminek kell a tranyóra ráforrasztani egy ellenállást??
(#) Tom025 válasza Tarzan hozzászólására (») Jún 2, 2007
Köszönöm a hozzászólást, olvasgattam Király Tibor oldalát, de nem vettem észre azt a rajzot, de én is ilyesmire gondoltam. IRF540-9540-nel lesz, mert van belőle pár darab itthon. Hűtéssel nem lesz gond, SOA-t meg majd megnézegetem..
Üdv, Tom
Következő: »»   168 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem