Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Bitpontos lemezkép másolat kell a gép meghajtóiról, amiből hiba esetén vissza lehet állítani vagy másik vasra átvinni az egészet, akár virtuális gépre. Legalábbis én ezt szoktam tenni, amikor kritikus gépet hoznak adatmentésre (eleve mindig, mindenről a nulladik lépés a bitpontos másolat).
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2026
Egyszerűen ha nem lehet macerálni, mert annyira kényesek az adatok, akkor hibát sem lehet keresni... ✕
Persze ez egy egyszerű könyvelő prg, de nem lehet tudni, hogy mit hová ír, meg miket használ.
Viszont, ha összeraknék egy másik gépet, a mentésről 100%-osan folytatható a munka. Azonban 150 cég anyaga is rajta van...itt már nem árt a rendkívüli óvatosság.
Természetesen macerálás előtt adatmentést is lehetne csinálni, hogy esetleges gond esetén vissza lehessen állítani. Úgy nem lehet hibát keresni, ha macerálni se lehet...
Az a gond, hogy túl sok a hiba lehetséges okozója. A HDD macerálása veszélyes lehet, mert DOS-os könyvelő prg fut WIN alatt. Egyszer már a HDD pucolás okozott egyheti anyag újra bepötyögését. Múltkor (tavaly) az oldotta meg, hogy 2 féle RAM volt benne, amelyek közül az egyiket kivettem. Azóta rendben működött. Proci melegetés, meghajtó (driver) probléma, meg sok minden mást javasolnak. Ez "sziget" üzemű, internet/hálózatmentes gép, csak dolgoznak rajta...
Persze készítenek mentést és utána (holnap) elém kerül a gép. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2026
HDD egészségi állapotát is valahogyan ellenőrizni kellene, mivel ilyen korú rendszernél az is lehet a hiba forrása.
Kék halál hiba?Régi PC, Pentium procival időközönként feladja (a leckét) Bővebben: LinkTávolból kéne valami okosságot mondanom erre...de én már jó régóta nem találkoztam hasonlóval. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2026
[https://www.jam-software.com/treesize_free/treesize-free-windows-7.shtml]TreeSize Free[/url] progi megmutatja mi mekkora!
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2026
Pontosan, ha kiüríted a lomtárat, akkor az az összes meghajtóra vonatkozólag fog kiürülni.
Hogyan nézhetem meg a "rejtett fájlokat " ? A " Lomtár" -at a "D" meghajtón nézem: 0 bájt a tartalma.
Nézd meg a rejtett fájlokat is, valamint a Lomtárban a D meghajtót válaszd ki.
PC,Windows7 \"D\" meghajtó felszabadításaTanácsot kérek! Windows7 (szabad nevetni!) "D" Adatok meghajtó 337GB-ból már csak 45,4GB szabad. Rendezéskor csak a "Lomtár" -at látom amit rendszeresen törlök, jelenleg is üres. Ha összeadom a " D " meghajtón lévő fájlok tartalmát kevesebb mint 8GB az eredmény. Ha valamit letöltök háttértárba (HD) teszem. Valamitől a jelzett, még szabad 45.4 GB is tized GB-onként de csökken. Mit pakolhat a gép a " D " meghajtóra amit sehol nem látok/találok? Ha ez azért van mert a 7-es verziót már nem frissítik, akkor is valahol meg kellene találnom a töredezett fájlokat. Felhasználó szintű ismeretekkel várom a választ!
Ja vagy úgy!
![]() Akkor legközelebb tisztázzuk a fogalmakat! ![]() Mit jelent az, hogy fordítva rádugni? ![]() Amúgy te honnan tudod, hogy Massawa kartárs mit, hogy hajlítgatott?
Fordítva tényleg nem dugható be, viszont bele lehet törni a műanyagot a SATA kábel dugójába, ha nem vigyáz az ember (régebben CD meghajtónál nekem már véletlenül sikerült).
Bocs az a kép a régiröl van a szöveg meg eltünt. Szoval a régi tápon az 5 ér egyedi huzalokbol van mégis a két SATA csatit elforditva szerelték rá és itt amugy sem lett volna gond a forditással.
Az ujjon egy széles fekete vastag 5 eres szalagkábel van (az erek egy testet alkotnak) és minden SATA egyformán van rápréselve. Az alapvinyok ebben a gépben vertikálisan vannak egymás mellett és ott kellett egy SATA csatlakozot 180 fokban elforditani a két szomszédoson nem is lehetett mert ahhoz túl közel voltak igy a másodikat sikerült átforditani. Az sem volt egyszerü, mert a ott volt a közbülsö meg nagyon közel volt a gépház fedeléhez.
A legujabb be Be Quite tápon van igy…
Lefordítom:
A vastag szalagkábelt hajlítgatta, úgy hogy a sata (dugó) 180 fokban elforduljon és azt a sata csatit a (hanyatfektetett) vinyóba (vagy másba) bedugta. Tehát az a csati elfordítva állt a többihez képest, a 7 SATA csatlakozós kábelen, amelyen 7-8 cm-ként vannak azonos pozícióban a csatlkozók...comprende?Ilyen sata táp kábelt persze én sem láttam még eddig... A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2026
Ha sikerülne is fordítva rádugni, mert az L alakú profil vége mondjuk letört, akkor sem lenne elektromos csatlakozás, mert az érintkezők csak az egyik oldalon vannak.
Ki van ez találva a botkezű mekkmesterekre is tekintettel.
Sem a tápkábelt, sem az adatkábelt nem lehet "fordítva" rádugni az SSD-re.
Márpedig ez volt . A régu táprol két külön ágon jott a SATA táp és nem figyeltem oda, hogyan volt rádugva az SSDre . Az uj tápon meg 7-8 cm-ként van 7 SATA csatlakozo, a gépbe meg egy ketrecben van 2 SATA egység HDD meg SSD) es noná hogy forditva vannak beszerelve azaz a 7 cm-n meg is kell forditani a csatlakozot ( persze elöször ezt elněztem meg fel sem merült, hogy forditva is rá lehet dugni . ) ez az átforditás ilyen rövid kábelnél nem leányálom , már azon gondolkodtam hogy megforditom az egyik egységet, de azután mégis sikerült a vastag szalagkábelt ugy hajtigatni , hogy helyesen legyenek a csatik.
En is arra gondoltam csak nem volt Molex anya. Van egy nagy doboz Molex összerakhato csatlakozom csak pontosan ilyen nincs ( mint mindig
) olyan anya nincs az öreg tápon igy abbol nem tudtam kitermelni. Az uj táp kábeleit meg nem akartam szétvágni ( kb 1,5 m kellett igy begyömöszölni a dobozba, a táp gariban van)
A konditeremben 3x egymás után kinyomta a 130kg súlyzót, majd gyorsan átment PC-t szerelni, ezután meg se érezte.
2 ágú FDD SATA holnapra megvan... (nekem félre van téve belőle egy maréknyi. Több ágút meg rossz tápok levágott vezetékeiből készítek).
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2026
Elég erősnek kell lenned hozzá, hogy az "L" alakú csatlakozóra fordítva rá tudjad dugni a kábelt
Egyértelmünek (SATA) egyértelmü mégis forditva is rá lehet dugni. Szerencsére semmi nem történik csak nem megy az eszköz.
A másik baj az, hogy a régi gépeken sok 4 polusu Molex csati van az új tápokon meg csak jobb esetben kettö és elosztot meg nem olyan egyszerü kapni - raktáron senkinek nincs (5 helyen kerestem) és mindenki 2-3 hetes szállitást mond. Annyi idö alatt joval olcsobban megjön Kinábol is még olyan is amit itthon sehol nem tudtak ajánlani (3 águ Molex eloszto) a gépemben 3 extra kártya van mindegyiken MOLEX tápcsatlakozoval). A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2026
Pedig relatíve sokan teszik: 2-3 havonta megtalál legalább 1 adatmentési eset, aminek ez az oka. Ha csak egy-egy drive esik áldozatául az is problémás tud lenni ha éppen nem volt róla backup, de amikor egész RAID tömbök "párolognak el", mintha sosem léteztek volna - na az már csúnyább eset.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2026
Mondjuk, egy laikus nem tudja előre a buktatókat - attól laikus. : -)
Ha valaki úgy cserél moduláris tápot, hogy nem a hozzá adott kábeleket használja fel lustaságból, vagy nem ellenőrzi ilyen esetben a végeredményt, az meg is érdemli.
A fix volt a biztonságosabb mert a moduláris tápokon még gyártón belül sem azonos a bekötés, így ha valaki csak tápot cserél de kábelezést nem, akkor könnyen azzal találja szembe magát, hogy leégette az egész gépét, de legalábbis azt a részét amelyik nem bírta el az 5V-os ágon a 12V-ot.
Kb. a leggyakoribb felhasználó általi hiba: nagyon sok meghajtót hoznak miatta adatmentésre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) olyan anya nincs az öreg tápon igy abbol nem tudtam kitermelni.