Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Az Owon(ha b=n) szkópokkal nincs tapasztalatom...de itt a fórumon olvasgatva elvileg nagyot tévedni azzal sem lehet. Alapvetően az ismertebb, nagy, komolyabb nevekkel nem szokott olyan jellegű gond lenni, mint az alultesztelt feltörekvő gagyi kínai szkópokkal. Szerintem kapcsolóüzemű tápegységekhez bőven jó lehet az is! Ezeknél a nevesebb szkópoknál a "hihetőséget" fizeted meg leginkább, tehát hogy nem lesznek meglepetések a használat során..., szemben a hasonló paramétereket tudó ismeretlen kínai csodákkal...
Az Owon, Rigol, szkópokban van állítható (alul és/vagy felüláteresztő) szűrő?
Amikkel eddig dolgoztam abban vagy eleve volt ilyen (pl. Micsig), vagy pont akkor nem volt szükségem erre a funkcióra. Ezért számomra meglepetés volt, amikor először szembesültem azzal, hogy ez nem alapfunkció minden digitális oszcilloszkópban. Uni-T szkópja senkinek sincs?
Ugyan ott találtam OWOB SDS210s oszcilloszkópot 66ezerért ahogy nézem a trigger funkciókban és a 200-100Mhz sávszéleggségben térnek el. Szerinted a leírtakra jobb ár/érték arányú lenne nekem ez? Vagy időtállóbb az amit te is választottál? Youtubon nem találtam sok videót erről, talán még új?
Nekem olyan van. Szerintem a te céljaidra bőven sok..., de annyiért szinte ingyen van.... Eddig még sosem volt gond vele...
Ksözönöm!
Neked is Ge Lee! Most találtam Rigol DS1202Z-E -t 97 ért külföldi oldalról, itthon 150 körül van nyilván gariról ilyenkor kb lemondok de tudásban ahogy néztem megfelelne a leírtaknak. A Siglent-ek elég drágák és használtam se látok belőle. Jó lehet ez vagy szokott garanciális gond lenne az ilyen készülékekkel?
A Siglent-ek között nézz szét, sajnos mára elég borsos áruk van, vagy a pénzünk ér annyival kevesebbet, nem tudni. Néha van használtan is olcsón. Ha nincs igényed protokol dekóderre akkor a régebbi típusok is megfelelnek, azok használtan néha már 50-60 körül is vannak.
Kapcsolóüzemre a régi 1052DL+ is jó (újan 105+tréfa) csak kevés a memóriája, de a CNL-nek vagy a CML-nek már több. Ezek régi típusok de a mai napig gyártásban vannak, jók is, sőt tudnak olyat amit nekem az újabb nem, van benne szoftverből állítható szűrő (felül-alul-sáváteresztő), oda állítod ahova akarod, kapcsolóüzemnél az nagyon jó szolgálatot tesz a zavarok ellen. Vagy 1202X-E, 1104X-E, vagy az újabbak.
Itt van pl. a TME választéka: Bővebben: Link
Nem feltétlenül itt kell venni, de azért érdemes szétnézni. Olyat válassz szerintem, ami tud legalább valós 1Gs/s mintavételt, és legalább 10...20Mpts (vagy több) memóriával bír. Amely csak 100Msps-re képes, és/vagy csak n*10...100kpts memóriával bír azok felejtősek. Most nézem, hogy többféle UNI-T szkóp, is van a listában, digit multiméterben nem rosszak, de szkóp terén nincs tapasztalatom a márkával. Ismeri valaki, hogy milyenek a gyakorlatban? A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2026
Oszcilloszkóp ajánlásSziasztok!Szeretnék egy digitális oszcilloszkópot vásárolni, kapcsolóüzemű tápegységek, inverteres hegesztő javításához abszolút nem napi és munka szintű használatra kell de nem szeretnék gagyit venni amivel csak bajlódni lehet. A keretem 60-100e Ft de ha 120 ért sokkal jobb van akkor azt is megnézném, két csatornásban gondolkodom, nem kell hogy hozrdozható legyen de nem hátrány. Tudnátok kérlek ajánlani egy két típust ami szerintetek megfelelő a fent leírtakra? Köszönöm szépen!
A 138-astól nagyságrendekkel többet tud... Igazából ezekkel az olcsó kínai termékekkel egy gond van "csak", elhitetik veled, hogy jó paraméterekkel bíró műszert veszel potom pénzért... De valójában többnyire egy kiszámíthatatlan nyűgöt veszel csak a nyakadba, mert a legtöbben egy halom szoftveres/hardveres bug van, amit fel kell majd térképezned, ha mérni is akarsz, nem csak játszadozni....
A kettő közül a DSO3D12 kb minden szempontból jobb mint a másik!
Néztem, de mivel nincs konkrét felhasználási igényem, így egyik videó olyan, mint a másik. Majd rábökök egyre, míg a Forint tartja valamennyire magát.
A másodiknál 250Msa/s-t írnak. Az elsőnél valahol olvastam, hogy PC-re kötve spektrum analizátorként is tud működni.
Hidd el, nem titkosítom a fellelési helyét csak olyan gyorsan és egyszerűen. A csatlakozók nyákba forrasztottak, azokat lehet forrasztgatni, amíg a fólia el nem enged. Utána kábelekkel toldozgatva lengő aljzatokká válnak a következő forrszemig. Nem izgalmas minden negyedik mérést szereléssel kezdeni.
Ilyenkor rá kell szánni egy órát és meg kell nézni róluk pár videót.
Hogy őszinte legyek, egyiket sem venném meg. De az elsőnél legalább odaírták, hogy 500Ms/s -re képes (aztán ez vagy igaz, vagy nem), a másodiknál mélyen hallgatnak erről (az egyébként fontos) paraméterről. Hasonlóképpen, egyiknél sem láttam megadva a memória méretét (egy DSO esetében szintén fontos paraméter). A DSO138-nál azért remélhetőleg jobbak.
DSO138 helyett ET120MC2 vagy ZEEWEII DSO3D12Sziasztok,lecserélném a már kontakt hiba generátorrá lett DSO138 "szkópomat". Tudása számomra elég volt, ezen a szinten állok. Kinéztem két, egy fokkal jobbat. Az egyik és a másik. Nem nagyon tudok dönteni, kb ott vacilálok, hogy a drágábnak nagyobb a kijelzője, mint az olcsóbbnak, am kb DSO138 szint. Használt-e vagy látott-e valaki a felsoroltak közül egyet?
Ja használtam azt is, nagyon szuper.
Sőt azthiszem csináltam olyan is, hogy raktam egyik csatornára szűrőt (math-al), és aztán arra raktam FFT-t.
A Siglent-nek jobb az FFT-je. Én ezért választottam a Siglentet. Jól jött a kapcsoló üzemű tápegység zajának utólagos kiszűrésénél az FFT használata.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2026
Szia,
Ha még nem rendelted meg a Rigolt, akkor én a Siglent SDS804X-et ajánlanám helyette. Pár hónappal ezelőtt vaciláltam én is ezek közül, és végül a Siglent SDS814X-et vettem (ugyanaz, csak ez 100MHz-es), Banggood-ról. Youtube-on van is egy magyar srác, aki csinált csomó összehasonlító videót, talán fent van itt fórumon is: RIGOL DHO804 vs. SIGLENT SDS804X HD Két dolgot lehet talán a Rigol előnyeként megemlíteni, az egyik a HDMI kimenet (Siglenten is van egy olyan csati, de az teljesen másra van, nem szabad monitort oda bedugni), a másik hogy azthiszem DC tápfesz kell neki, szóval talán elmegy powerbankról is, tehát hordozható. Míg a Siglentnek 230VAC kell. De nálam ezek abszolút nem voltak relevánsak, főleg hogy LAN-ról full elérhető a szkóp, így a HDMI kimenetnek nem is látom sok értelmét. Azóta már elég sokat használtam és nagyon imádom, olyanokat tud hogy néha leesik az állam. Szerintem kicsit profibb mint a Rigol. De ha már megrendelted a Rigolt sincs semmi gáz, nem jársz vele rosszabbul. Idézet: Illetve egyszerűbb a jobb szkópokban lévő frekire beállítható "low pass" és "high pass" stb. szoftveres szűrők. „nem kell-e előbb szűrés és jelformálás,”
Azt ugye tudod, hogy a választott erősítő differenciális bemenetű "instrumentation" erősítő.
Jellemzően híd kialakítású érzékelők, mint erőmérő cellák, nyúlásmérő elrendezések, orvoselektronikai készülékek, stb. alacsony szintű szimmetrikus jeleinek az erősítésére tervezték.
Még egyszer köszönöm a segítő hozzászólásokat.
Egy RIGOL DHO804 és egy AD620 jelerősítő beszerzése mellett döntöttem. Mindenkinek sok értéknövelő tapasztalatot és jó egészséget kívánok!
A lényeg megvan; a jó kommunikáció, sokkal kellemetlenebb kérdések is szoktak lenni, de hibalehetőségből azért bőven van, amin elcsúszhat a segítség.
Ti biztosan jobban tudjátok, nekem az jut eszembe, hogy az erősítő egy dolog, de vajon a forrás, ami kijön a szenzorból, alkalmas-e már a kívánt mérésre, nem kell-e előbb szűrés és jelformálás, hogy utána vizsgálni lehessen a jelalakot. Mert valami ilyesmi lehet a cél, ha szkóp került a képbe. Ha csak az érzékenység miatt lett a szkóp megemlítve, és nem kell szemmel jelalakot vizsgálni, akkor főleg kell valami jelformálás egy esetleges erősítő+detektor előtt, ami láthatóvá teszi a jelek vizsgálni kívánt tulajdonságát vagy tulajdonságait. A másik, hogy ha ilyen alacsony frekvenciától kell jelalakot nézni, akkor az erősítőnek leginkább DC-csatoltnak kellene lennie (DC-1 MHz), nem? Amitől kényesebb az egész, még többet kell tudni az adott eszközök, a szenzor paramétereiről, viszont (szerintem) könnyű ilyen erősítőmodult találni, ha már az építés nem jön szóba. De csak ha egy szimpla erősítő tényleg megoldja a problémát.
Ettol meg a meresi helyet leirhatna ... ez kb az eleje ... dehogy aztan mitkezd vele es mire , hogyan befolyasol barmit is az legyen a sajat titka.
Vhol van kicsi potencial kulonbseg azt merne meg ... dee ez erosen lassan offtopic lesz semmi koze a szkopokhoz .... najo reszben ... de inkabb meroatalakitok es ultra kis zaju analog DC meroerositok tema koreben kellene tovabb lepni ... A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2026
Szerintem valamiféle szabadalom képes eljáráson, mérésen, műszeren töri a fejét, és nem cél, hogy a részletek nyilvánossá váljanak.
Ha hobbi project lenne, azt nem övezné homály. Idézet: „Az érzékelt felületi jelnél az áram értéke elhanyagolható, és az áramot (a teljesítményt) nem is kellene erősíteni. A feszültség erősítése a fontos.” Milyen feluleten lenne az a jel? Tulajdonkeppen milyen kozegben , milyen elektronikus eszkozben kell ezt merni? Meg kicsit homalyos a leirasod.
A segítő hozzászólóknak nagyon köszönöm a válaszokat.
Neked külön köszönöm a javaslatodat. Tőled szeretném még megkérdezni azt, hogy szerinted melyik (lehetőleg készen vásárolható) erősítő, vagy előerősítő olyan, amelyik sem a jelalakot, sem a frekvanciát nem változtatja meg, de fel tudja erősíteni a jelet 1mV-ról 0,1-1,0V-ra (azért, hogy a jel az oscilloszkópon már jól elemezhető legyen). A frekvencia várhatóan nagyon alacsony (3-30Hz) lesz. Szerintem a maximum frelkvencia legfeljebb 1 MHz. Az érzékelt felületi jelnél az áram értéke elhanyagolható, és az áramot (a teljesítményt) nem is kellene erősíteni. A feszültség erősítése a fontos. A feszültség mértékét (a jelalak és a frekvencia változtatása nélkül) jó lenne potméterrel szabályozni. Hegesztő szakmérnöki és környezetvédelmi szakmérnöki képesítéseim vannak. Azt godolom, hogy egy megfelelő minőségű erősítő, vagy előerősítő megépítése (beleértve a megfelelő elemek kiválasztását) komoly elekronikai eszközépítési tapasztalatot igényel. Ezért próbálkozás helyett inkább megvásárolnék egy jó erősítőt, vagy előerősítőt (lehetőleg kis méretben és kis energiaigénnyel). Várom a javaslataidat. Úgy gondolom, hogy a segítségeddel jól meg tudom majd oldani az oscilloszópos mérési feladatot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |