Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   3 / 48
(#) cimopata hozzászólása Jún 3, 2020
Üdv.

Ahhooz hogy pick n pkce file-t generáljak az alkatrész központi kordinátáit mi alapján generálja?
Magából a footpring center pontjából amit annak idején minden footprintél elkészítettem?
Hogyan tudom megnézni hogy a generáét pick n place filet használva hová tenné az alkatrész csak ellenőrzés képpen?
(#) sdrlab válasza cross51 hozzászólására (») Jún 3, 2020
Köszönöm a kimerítő választ! Majd áttanulmányozom őket tüzetesebben is...

Egyelőre már megoldottam a következő módon: InComponent -el rászűrtem a kérdéses alkatrészekre, majd a második szűrési objektumnál beállítottam ezt - OnLayer('Keep-Out Layer') or onlayer('multi-layer') és a clearance-nél 0mm-t adtam meg. Ez így jónak tűnik.

A rétegeket is meg kell adni, hiszen csak erre a 2 rétegre kell ez a szabály..., a többire nem, még ezeknél az alkatrészeknél sem!

De, értettem a veszélyeit ennek a módszernek...
(#) cross51 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2020
Fel sorolok egy pár lehetőséget aztán használd amelyik tetszik

InComponent(Designator) query megadott designatorra fogja a szabályt érvényesíteni és az az alkatrész adott clearance el lesz, DE ezt nem ajánlom mert ha újra annotálsz akkor ugrik a rule

InComponentClass (class) query létrehozol class-okat az alkatrészekhez (alkatrész property-nél adja hozzá egy ClassName paramétert értéke a component class neve) előnye annotálásnál nem változik semmi, de ha alkatrész paramétert frissítesz ne felejtsd el beállítani, hogy ezt a paramétert ne bántsa.

WithinRoom(room) query a room-ok is component class-al működnek, de itt adott esetben tudsz adott területre is szabályt érvényesíteni nem csak adott IC-re.
pl.: BGA alatt akarsz csak 6mil-es clearance-el menni, de minden máshol 10 mil-t akarsz használni

HasPad(Designator-Pin) query adott pad-re meg tudod adni, hogy milyen clearance-el legyen ezt az első miatt nem ajánlom

HasFootprint(Footprint) query kb ugyanaz mint az előző
(persze ez kombinálható comp class-al)

Az én ajánlásom
Ha footprintekre kell: csinálsz component class-t pl.: MyClearance és csinálsz egy clearance rule-t ami az InComponentClass-al rászűr erre a class-ra

Ha pad-ekre kell: csinálsz Net és Component class-t is (érdemes net class használni, mert több vezetéket tudsz "megcímezni" és ha át is nevezed a vezetéket a net class rajta rajta hagyod így nem fog gondot okozni)
és a clearance rule-ban azT mondod, hogy InNetClass(MyClearanceNets) AND InComponentClass(MyCleranceComponets) és akkor nem fog a fentebb említett GND-s dolog fenyegetni mert lokalizálod a szűrést alkatrészekre

Remélem ez így nem sok infó, de döntsd el te melyik tetszik jobban, ha nagyon utánakeresel még lehet van erre más megoldás, de szerintem ezek a leggyakoribbak.
(#) sdrlab válasza superuser hozzászólására (») Jún 3, 2020
Ez nem jó, mert folyatás van a lábak körül, és pl ezt a réteget nem érintheti a szabály, mert összefolyik teljesen...
(#) superuser válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2020
Ha netclass-ba rakod a kérdéses lábakat, az részben megoldja. Apró szépséghiba, hogy az összes connected copper-re ez a szabály fog vonatkozni. Szóval pl. ha az alkatrész egyik lába GND-n van, a GND-re is érvényes lesz a szabály.
(#) sdrlab hozzászólása Jún 3, 2020
Sziasztok!
Adott néhány alkatrész...és a keep out réteg. Hogyan tudom szabályba foglalni, hogy erre a pár alkatrészre, ne folytasson clearance ellenőrzést?! Pontosabban, hogy egyedi clearancet adhassak itt meg rájuk, anélkül, hogy ez bármi mást érintene....
(#) cross51 válasza ativagyok hozzászólására (») Márc 8, 2020
A kiválasztott komponens alatt értem a No connect query-be írt komponenseket.

De egy ajánlás, hogy csináld és dobtam össze egy example projektet is.
1. Csinálj egy comonenst class-t azokhoz az alkatrészekhez amit kézzel akarsz bekötni (ha változik a designator-uk nem kell újra írni a szabályt)
- Ehhez Project->Options->Class Generation->User Defined Classes->checked
- amelyik alkatrészt akarod, hogy benne legyen annak adsz egy parameter-t ClassName-el aminek az értéke pl.: PolyNoConnect
- Ha alkatrészt frissítesz akkor vigyázni kell nem törölje a szabályt (de ha update-nél ki választod a replace selected...-et és ott az advanced alatt ki tudod venni a ClassName parameter így azt nem fogja piszkálni.
2. Ezt importálod pcb-re (most ezt nézzük üres pcb-re) van egy defulat poly rule létrehozol egy újat ez legyen magasabb mint a defulat poly rule query-be beírod, hogy InComponentClass('PolyNoConnect'), connect style->No connect és amik ebben a componens class-ban vannak alkatrészek nem lesznek a polygon-hoz kötve.
A példában nagyobb clearance-t is állítottam be.

Szerintem mecha és routing layer között nem tudsz clearance állítani a mechának pont az a lényege, hogy nincs elektromos információja.
Próbáld meg a keepout-al ahol nagyobb clearance kell, olyan vastag keepout-ot teszel és kb ugyanott vagy.
(#) ativagyok hozzászólása Márc 5, 2020
Lenne is egy újabb rule-os kérdésem: Clearance szabályt szeretnék beállítani egy Mechanical rétegen lévő sáv és réz sávok között, azonban sehogy sem akar sikerülni. Többféle módon próbáltam, a legegyszerűbb:
First Object: (OnLayer('Mechanical 4'))
Second Object: (OnLayer('Top Layer'))
Illetve a constraints résznél beállítottam, hogy "Any net".
Valamiért nem vizsgálja a távolságot. Mi lenne a megoldás erre?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2020
(#) ativagyok válasza cross51 hozzászólására (») Márc 2, 2020
Szuper, köszönöm Ez a megoldás már tetszik.
Azt a részét nem értem, hogy a kiválasztott komponensek nem lesznek bekötve és kézzel bekötöm. Megcsináltam a két rule-t és újrafolyatás után simán bekötötte a kiválasztott alkatrész lábára.
(#) cross51 válasza ativagyok hozzászólására (») Márc 1, 2020
Másik lehetőség pl GND polygon-ra csinálsz két GND polygon rule-t a nagyobb prioritásúnál beállítod a Connect Style - No Connect-re és írsz hozzá query-t mely komponensekre kell a kisebb prioritásúnál beállítod Relief Connect-re.
Majd ha újrafolyatod akkor a kiválasztott komponensek nem lesznek be kötve a polygon-ra és kézzel úgy kötöd be ahogyan akarod.
(A polygon properties-nél viszont a Pour Over All Same Net Objects legyen kiválasztva)
(#) ativagyok hozzászólása Feb 27, 2020
Köszönöm a válaszokat. Mindkét megoldás jónak tűnik, viszont esetemben aránylag összetettebb panelról van szó. Az első esetben nem tudom magamnak garantálni, hogy nem felejtek ki egy forrpontot sem. A második esetben pedig a net nélküli polygonra nem vonatkoznak a szükséges "Rule"-ok.
(#) StefuPeti válasza ativagyok hozzászólására (») Feb 21, 2020
Szia.
Legenerálod a polygont úgy hogy nem álitasz be net-et, majd azt az egy forrpontot "kézzel" odakötöd hozzá.
(#) cross51 válasza ativagyok hozzászólására (») Feb 20, 2020
Nem tudom, hogy ez e a legegyszerűbb megoldás, de tegyél polygon cutout-ot oda ahol nem akarod, hogy a polygon összefollyon a net-el.
(#) ativagyok hozzászólása Feb 20, 2020
Sziasztok,
Hogyan tudnám legegyszerűbben megvalósítani, hogy egy teliföld polygonja csak egy pontban csatlakozzon az adott nevű net-hez?
(#) dani555 válasza lóri hozzászólására (») Nov 13, 2019
Huh, hát tényleg, erre nem is gondoltam. Megnézem akkor arrébbtéve. Azért nem tudtam értelmezni, mert erre nem is gondoltam, hogy ez probléma lehetne. :/
(#) sdrlab válasza dani555 hozzászólására (») Nov 13, 2019
Tanszka válaszát értelmezd...
Idézet:
„De lehet,hogy 1 kivezetés végénél szeretnél elmenni,mert az is simán odaköti”
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
(#) lóri válasza dani555 hozzászólására (») Nov 13, 2019
Hát igen, pont a lábvégnél húzod a madzagot, azért köti hozzá. Érdemes egy osztással lejjebb vinni, vagy eltolni egymástól fel-le a diodákat.
(#) dani555 válasza Tasznka hozzászólására (») Nov 13, 2019
Ne haragudj, hogy kicsit megkésve, de itt van a .sch: A problémám a diódahídnál van, de látni fogod...

Sheet1.SchDoc

(#) Tasznka válasza dani555 hozzászólására (») Nov 9, 2019
Normális esetben nem köti össze,csak olyan helyen,ahol mindenképpen csomópont lenne.Vagy a sematikus rajz hibás,és nem mutat valamit, és bekötésnél csomópontnak látja.De lehet,hogy 1 kivezetés végénél szeretnél elmenni,mert az is simán odaköti. Bár én a 2016-os verziót használom,de dobd fel az sch-t,és megnézzük,hogy mi is a gond.
(#) dani555 hozzászólása Nov 9, 2019
Sziasztok!

Nem olyan régen kezdtem el használni az Altium Designert (v2019), viszont van egy olyan problémám, amelyben a Google nem a barátom. Ha a kapcsolási rajzon (.sch) kereszteződik két vezeték huzalozás közben, az mindenképpen össze lesz kötve egy csomóval. Viszont én ezt nem szeretném, mert a vezetékek csak elmennek egy más fölött/alatt, jó példa erre egy Graetz-híd AC bemenete. Kézi rajzban is így jelöljük tudtommal, esetleg egy kis görbülettel szokás, de arra nekem semmi szükségem itt; csak a csomó ne legyen ott, és kész... Tudna valaki, - aki jártas az Altium kezelésében - segíteni, hogy hogyan tudnám mgoldani a problémámat?

Minden építő jellegű hozzászólást előre is nagyon szépen megköszönök!
(#) HTEurep válasza zsombor9917 hozzászólására (») Nov 7, 2019
Szia!
Talán a legegyszerűbb megoldás, ha keresel egy olyan netlist formátumot, mely leginkább megfelel az általad preferált formátumnak. Abba kigenerálod a listát és pl. Excel-ben vagy egy saját programmal átalakítod a fájlt.
(#) zsombor9917 hozzászólása Nov 3, 2019
Sziasztok!
Altium designer 16 ban egy schematic rajzról egy net filet kellene kimentenem úgy, hogy így nézzen ki: NET ’kábel név’ kezdőpont(csatlakozó-pin) végpont(csatlakozó-pin)
Valaki tudna segíteni hogy ez hogy lehetséges?

Ezer hála, és előre is köszi
(#) sdrlab válasza lóri hozzászólására (») Okt 15, 2019
Végül megoldódott a dolog, licenc típus váltás után már engedte módosítani/másolni a letöltött könyvtárat is! Az továbbra is rejtély, hogy miért van az, hogy az egyikhez jó az egyik féle licenc, a másikhoz meg nem...
(#) lóri válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 14, 2019
Szia!
Találkoztam ilyennel. Leginkább az sch lib-ből nem enged copy-zni, azt meg kell rajzolnom, a pcblib-ből tudok másolni.
(#) sdrlab hozzászólása Okt 14, 2019
Sziasztok!
Letöltöttem egy alkatrész könyvtárat egy csatlakozóhoz. Majd szerettem volna ebből a saját könyvtáramba másolni a szükséges alkatrészt, és meglepődve tapasztaltam, hogy nem elérhető az Edit/Copy Component menü! Nem tudom semmilyen módon se átmásolni a sajátomba az alkatrészt. Gondolom valami szerkesztés elleni védelem lehet rá alkalmazva...de ez csak feltételezés!
Találkozott már valaki ilyennel? Mit lehet ez ellen tenni?
(#) sysy válasza lóri hozzászólására (») Okt 8, 2019
A ferde vonalak bus entry-k, csak a képernyő mentő nem áll a helyzet magaslatán.
(#) lóri válasza sysy hozzászólására (») Okt 8, 2019
Csak egy gondolat. Ha duplikált netname-ra hivatkozik, akkor az nem bus entry. Lehetséges, hogy nem netlabel a szöveg? Nem látom jól a képen, hogy a ferde vonal, az bus entry-e és a megjegyzési szöveg az nem csak portname-e. De lehet, hogy más a hiba. Várjuk meg a többieket, én csak egy lángossütő vagyok.
(#) sysy hozzászólása Okt 8, 2019
Sziasztok!

Küzdök egy hierarchikus kapcsolási rajzzal.
Van egy 256 pontos csatlakozó halmazom és egy 16 portos meghajtó áramköröm, amiből 16 darab épülne meg és ezek csatlakoznának a 256 csatlakozó érintkezőhöz (16x16). Nem akarom megrajzolni a 16 meghajtó áramkör kapcsolási rajzát, hanem az Altiumban használatos buszokkal és Repeat funkciókkal akarnám összekötni a két egységet.
Az istenért sem tudom beparaméterezni a buszt, hogy bekösse nekem a 256 vezetéket a 16 áramkör 16 portjába.
Duplikált netname-ra hivatkozva dob fel egy csomó hibát.
Az internetet feltúrtam de nem találtam meg a megoldást.
Youtubén sem volt használható videó számomra.
Mellékelek néhány képet, hátha tud valaki segíteni nekem.

Előre is köszönöm!
(#) matheattila válasza david10 hozzászólására (») Aug 29, 2019
Szia,
Nagyon szívesen
Eagle-t csak nagyon keveset használtam de nekem nem tetszett a felhasználói környezete, azóta már több éve Altium-ot használok bonyolultabb áramkörökhöz, a pofon egyszerűekhez (vasalásos módszerhez) meg Sprint Layout-ot.
Szerintem nehezebb megtanulni kezelni az Altium-ot, mint az Eagle-t viszont ha már egyszer megtanultad akkor utána már könnyedén dolgozol majd benne. Altium messzemenően többet tud, mint az Eagle ezt akkor tapasztalod meg mikor többrétegű (4+) nyákokat tervezel benne, pl. nagyfrekvenciás differenciális sávok automatikus impedancia meg sávhossz kiszámítását végzi el helyetted, meg nagyon egyszerű benne egyszerre több sávot párhuzamosan megrajzolni, áttérni egyik rétegből a másikba meg ehhez hasonlók... a lényeg, hogy az elején be kell állítani mindenféle szabályt (design rule, clearence, meg ilyenek) ez nagyban megkönnyíti majd a munkád.
Mindemellett az áramkör megtervezése után árqamköri szimulációkat is végezhetsz benne és még a 3Ds modelljét is megnézheted a panelednek.
Néhány link kezdésnek:
Bővebben: Link
(#) david10 válasza david10 hozzászólására (») Aug 29, 2019
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos akitől van a rajz az nem valami segítőkész, pedig közel 200 dollárba kerül egy kész panel alkatrészekkel.
Egyik szép őszi estén nekiszomorodok és megrajzolom a nyákot.
További szép estét mindenkinek!
Következő: »»   3 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem