Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   221 / 262
(#) StMiklos válasza jtibor hozzászólására (») Dec 7, 2009
Szevasz!
Van ehhez hasonlatos eszköz, úgy hívják: villanypásztor
Mit csinál? többféle tápellátású és teljesítményű létezik /hálózati és telepes/, történetesen a telepes a következőt teszi: 12V-ról egy inverterrel előállít ca. 550V-ot. Az 550 az szabályozott, amint ezt eléri, leáll az inverter, ha rossz, felszalad 850-re is. Amit tölt: olykor 32mikrofarad kondi, de az nem elkó! És akkor egy időzítő ca. 2 másodpercenként tirisztoron keresztül rásüti egy nagyfesz trafóra, szekundere megy a kerítésdrótba. Javításkor nyilván nekem kellet kisütni, iszonyatos hangja van, mindig összerezzentem, pedig tudtam, mi jön.
Az rezgőkörfélét képez, és amikor lezár a tirisztor, a kondin marad ca. 400V, ezt kell "visszatornázni" 550-re.
Már ehhez is szép teljesítmény kell, próbáld meg kiszámolni, hogy 100V 6800mikrofarad, teljesen lesütve, 50/sec.-nál "mit ér"? Csak gondolom, az elkó felejtős, ezt a strapát/melegedést/impulzusüzemet nagy valószínüséggel nem bírja.
Elnézést, ha hozzászólásom nem teljesen építő jellegű, csak a problémákat látja.
Üdv: StMiklos
(#) zolyma hozzászólása Dec 6, 2009
Nos ha már nem válaszol senki akkor itt egy újabb agyszüleményem:
Autós invertert veszek,bekötöm szivar gyújtóra,a 220 as dugóba egy elosztó,az egyikre egy fénycsövet a másikra egy aksitöltőt dugok,az aksitöltőt rá az aksira.A kérdés az hogy az inverter termel e annyi áramot hogy az aksi töltő birja tölteni az aksit?
Ér ez egyáltalán valamit?Meghosszabítható ezáltal az aksi teljes lemerüléseig való idő?
(#) proba válasza jtibor hozzászólására (») Dec 6, 2009
Esetleg egy inverter 12/110v és ezt egy fettel szaggatva megkapnád a kívánt sebességet sokkal egyszerűbben.(netán stroboszkóp lenne?)
(#) kadarist válasza tunning16 hozzászólására (») Dec 5, 2009
Szia!

Próbáld ki ezt: Bővebben: Link Vagy válassz egy szimpatikusat innen:Bővebben: Link
(#) tunning16 válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 5, 2009
végül is ebből egy 12v dc 230v ac inverter lenne csak két trafóval ugy hogy :12 v akum látor utánna a 12v dc /12v ac inwerter és utánna12v /230v trafó.
(#) foxi63 válasza tunning16 hozzászólására (») Dec 5, 2009
Ok!
de legalább azt írd le, hogy mire kell.
Vagy nézzél egy inverter rajzot, ami tetszik, és annak a trafóját úgy kell megtekerni, hogy 2x12V primer tekercs és 1x12V szekunder tekercs, Ha nem kell 50Hz akkor jelentősen kicsinyíthető a trafó mérete. pl. PC trafó.
(#) foxi63 válasza zozi22 hozzászólására (») Dec 5, 2009
Szia!
Az inverter által előállított 230V földfüggetlen, és össze van kötve az erősítővel. Na nost az erősítőnek valószínűen kellene védőföldelés(esetleg árnyékolás miatt is), ennek hiányában összeszedi a zavarokat főleg az 50Hz hálózati szórt zavart.
Az ötletem csak annyi lenne, hogy az erősítő "földelését" próbaképpen a gépjármű testével össze kéne kötni, lehet megszűnik a zavar. Megoldás lehet az inverter aljzatába bekötni a gépkocsi testet.
Problémát okozhat, ha négyszögalapú az inverter, és nem színuszos. Valami adatot tehetnél fel.
(Nem tudom mennyire vagy otthon a dolgokban) jó lenne egy szakember a közelben.
üdv.: Foxi
(#) 187BodyGuard válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 4, 2009
Szerintem most fogjátok eldobni az agyatokat
Egy kis meglepetéssel fűszerezve.

Íme néhány videó a szuper inverteremről:
Fénycső inverter teszt 2X8W
Fénycső inverter teszt 3X8W
Fénycső inverter teszt 1X10W
Fénycső inverter teszt 1X18W
Fénycső inverter teszt 1X36W

És a végére a legjobbat:
Fénycső inverter teszt 70W (HPS Lámpa)
Fénycső inverter teszt 125W (HQL Lámpa)
Fénycső inverter teszt 125W (HgLi Lámpa)

És Ráadásul meg bírja szólaltatni valamennyire a 150W-os HPS-t is:
Fénycső inverter teszt 150W (HPS Lámpa)
(#) Georgee válasza ludy hozzászólására (») Dec 4, 2009
Az enyém megvan hosszabbítva, kivállóan dolgozik így is

ha1rri a rajz több ponton vérzik! Amugy van itt egy pár inverter rajz, nézz szét
(#) cobra111 válasza tornadoplus hozzászólására (») Dec 4, 2009
Fénycsövek akkor is világítanak, amikor elmegy a kép? vagy megfordítva a kérdést: az kijelzőn akkor is van kép amikor nincs háttérvilágítás (erős fény mellett közelről látszik)?

azt mondd meg nekem légyszíves, hogy az lcd panelt ki gyártotta, mert a fujitsu siemens monitorokat kétfajta belsővel árulják egyik AOC gyártmányú belsővel , másik viszont RTS belsővel. Ha AOC-s belseje van akkor szerencsés vagy hétfőn nézek valamit, ha nem akkor nem nagyon tudok segíteni, de megpróbálok.
Nekem fontos lenne tuni, hogy milyen tíousú a belseje!
Ha RTs belesjű a cucc akkor az lcd panel gyártója Innolux. Ami engem még zavar a sztoriba, h 100%-an nem tudom kizárni a táp inverter hibáját! Szkóppal mértél rá vagy digimultival?
(#) cobra111 válasza tornadoplus hozzászólására (») Dec 4, 2009
Az lenne a kérdésem, hogy az LCD panel gyártója Innolux, vagy AOC (TPV). Szerintem nagy valószínüséggel fénycső hibás a cucc (érzel bekapcsoláskor fura szagot?).
Ha jól értem akkor a kijelző lekapcsol 2-3 mp után?
Tápon a fényképen le van takarva fémburkolattal az inverter, vedd le le és elvileg alatta van egy elektrolit kondi. esetleg az nem púpos?
ha a felsoroltak közöl egyik se igaz, akkor vedd le a tápot és az alján van két db 8lábú FET nézd meg, h nincs-e esetleg rövidzárba Ha igen csere!
Ha nincs sehol semmi hiba akkor marad a mainboard hiba, általában a kristály szokott rajta elszállni, vagy van rajta egy eeprom, amibe a beállításokat menti. Cseréld le azt egy másikra nem baj ha új majd a proci beleírja a kis infóit.
Szerintem elég sok variációt leírtam csak az a problémám, hogy látnom kellene és párat méregetni, így távlatokból segíteni elég necces. De ha elakadtál írj bátran.
(#) edermester válasza Párna hozzászólására (») Dec 4, 2009
Persze... a routerre és a PC-re is fel kell cipőkanalazni a remserial-t... windows-os alkalmazását passzolom, csak linux alatt használtuk...

Gugli kidobta ezeket, windows kliens esetén inkább ennek olvass utána:

"I run serial over tcp successfully with ser2net.

Look at this topic.
http://wl500g.info/showthread.php?t=4535

On my pc I have a virtual comport software.

look here:
http://www.hw-group.com/products/hw_vsp/index_en.html

This works for my Solar inverter readings."

forrás: http://wl500g.info/showthread.php?t=2503
(#) pipi válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 1, 2009
első esetben kimegy az inverter biztije, vagy leold a túlterhelés miatt, második esetben valószinűleg füst. Az órákban szokott lenni visszaforgásgátló tudtommal
(#) hexaszer hozzászólása Dec 1, 2009
Sziasztok!

Ácskapocs hegyének kovácsolásához használok is saját gyártású indukciós hevítőket.

http://www.hvguy.4hv.org/ih/indheat/fetindheat.gif

A felépítés annyiban tér el ettől, hogy nem használok a kimeneten transzformátort, hanem leválasztott tápot használok. 6 db barkácsáruházban kapható legolcsóbb hegesztőtrafó páronként egy fázisra kötve a szekunder eléri a 240 V 20 A teljesítményt. Terhelésre eső a feszültség jól jön ha nincs áramkorlát. Ja és marad 6 db semmire sem jó sarokcsiszoló, mert az is jár hozzá kb 15e ft-ért.

Verzió 1.0(egy éve megy):

Oszcillátor:

TL494 cca 30-40 kHz > MIC4422 transormer gate drive

(Szerintem IR2110 és hasonlók felejthetők.)

inverter:

2x3db IRFP460 2x1µF 1600V MKP10 félhíd SF68 diódák

100x100x4 alulemez + P3-as hűtőborda

Nem melegszik, kb 40-50 fokos.

Illesztő induktivitás:

3x6 db 42x21x20 N27 E ferritből 6 menet 1 mm réssel.

Resonant tank:

5x1µF 1600V - 5 menet 50 mm átmérőben tekert 10 mm rézcső akvárium keringető szivattyú hűtésével.

Víz nélkül gyorsan túlhevül a csőtekercs.

A TL 494 frekvenciája a tank rezonancia frekvenciája alá van belőve. Üresjáratban kb. fél A-t vesz fel és nem száll el mint a győzelmi zászló.

Ha melegítendő darab bekerül a tekercsbe, a resonant tank frekvenciája kb. a TL494 által vezérelt inverter frekvenciájával fog megegyezni, de a terhelés miatt nem száll el a csúcsfesz. Igy a hevítés a munkadarab Courie pontjáig fog tartani, majd megint elhangolódik.

Ez ebben a konfigurációban egy 10x50 mm-es darab 10 A felvételénél kb 20 másodperc alat melegszik fel.

2 db berakása esetén 15 másodpercenként jön egy meleg darab.

Ez a kézi gyártáshoz jó, de az automatához lassú.

Verzió 2.0(Fél éve megy.)

Nagyjából minden ugyaanaz, de:

A TL494 helyett CD4046 PLL ic-vel van hajtva.
Itt már van tank fesz és fázisszög visszacsatolás.

Az oszcillátor elhangolódik, ha túlfut a tankfesz vagy az inverter árama.

A tankfesz korlátozásával szabályozható az teljesítmény, de ez nem túl egészséges az inverternek.

Viszont kb. 5 másodperc alatt melegíti ugyanazt a darabot.

Verzió 3.0(most készül):

Ugyanaz mint a 2.0, de szabályzott kapcsolóüzemű táppal. (Áramkorlát, tankfesz visszacsatolás)

Remélem sikerült segítenem és megmenteni néhány FET-et az értelmetlen haláltól.

Az őserdők pusztulnak.
(#) fassenkugel válasza janman hozzászólására (») Dec 1, 2009
3..500k egy inverter amit elfogad visszatáplálásra is a szolgáltató. ez nem annyira sok, de csak éves elszámolás van, gyak ugynanugy fizeted a számlát és év végén jóváirják a visszatáplálást. ez enyhén szolva is pofátlan eljárás. gyak egy évig használja ingyen a pénzedet..

nyugatabra oda vissza mérő óra van és havi elszámolás. továbbá dupla áron veszi át az áramot, mint a kisker ár. dehát nálunk ezzel is a multik seggét nyalják.
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Dec 1, 2009
Igen. Az a rendszernagyság (2,1kW) azért is érdekel, mert a mi villamosenergia fogyasztásunk is ca. ennyi, 5 év átlaga alapján 2603 kWh. Az inverter (Sunny Boy 2100TL) nagyon drága, aminél már csak a gyári napelemek húzósabbak. Ezért is örültem, amikor olvastam a fórumban, hogy saját magad raktál össze napelemtáblákat és jelen állás szerint jóval kedvezőbb az ára, a gyárihoz képest. Gratulálok! További sok sikert.
(#) melcher válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 1, 2009
Köszönöm a gyors választ, a kocsit nem akorom babrálni, de a fő kérdés hogyha egy inverterből 70W-ot veszünk fel, akkor az inverter is 70W-ot vesz-e fel a bemenetén. Bocs az értetlenkedést, de nem véletlen hogy a kezdő kérdésekhez írtam. Nem vagyok még tisztában ezzel. :hide:
(#) melcher hozzászólása Dec 1, 2009
Üdv!
Nemsokára hosszabb útra indulunk, és szeretném magammal vinni a laptopomat, amit az autóban szeretnék használni. Inverterre gondoltam (12V->230V). Egy 150W-os teljesítményű inverterre gondoltam, a kocsiban viszont max 120W van a szivargyújtóban. A laptop max 70W-ott fogyaszt. A kérdés, ha csak ennyi kell neki, akkor csak ennyit fog felvenni a bemeneti (12V-os) oldalon is az inverter? (Természetesen kicsit többet, mert van némi vesztesége is.)
Előre is köszönöm a választ
(#) fassenkugel válasza durkonorbi hozzászólására (») Dec 1, 2009
ezserint

márciustól október végéig vehető ki használható energia. 10% hatásfokkal számolva 270Wh/nap-tól 560Wh/nap-ig négyzetméterenként. ha ezt nézed hogy egy hűtő 60W-al megy 10 órát naponta, akkor durván 2.2nm kell márciusban csak ehez.

de lehet hogy a 10% túl optimista becslés a hatásfokra, mert a csupasz cella hatásfoka van 14, a drágábbé 17%-on (a kinai adatlap szerint amit vagy elhiszünk vagy nem)... amire rámegy egy üveglap ami koszódik +nem pontos tájolás +melegedés.. szóval lehet, hogy 3nm kell inkább. és ebben nincs benne az inverter, a visszatáplálási veszteség, stb. ha aksiba töltöd akkor még rosszabb a helyzet. mert az ólom aksinak a wattóra hatásfoka olyan 70% körül van...

érdemes lenne kiszámolni mikorra térül meg.
(#) cobra111 válasza ygipop hozzászólására (») Nov 30, 2009
Helló

Két lehetőség van a hibára. első:fénycső szállt el az lcd panelba, vagy az inverter része rossz a tápnak. Szervíz: profiszervíz.hu
(#) gkari válasza Journey hozzászólására (») Nov 30, 2009
Egy 660W-os generátorral aligha lehet egy 600W-os 230V/50Hz-es motort táplálni(kell az a 600W mech.telj.?)Az inverter hatásfoka biztosan kisebb, mint 90%, valamint a motor össz. felvett teljesítménye is több, mint 600W, mert induktív terhelés, meddő telj.-t is fogyaszt.Gond lesz az akku töltésével is, mert pl. 55Ah.-s akku tartós töltőárama nem egészséges, ha kb.6-7A-nál nagyobb!
Üdv!
(#) Freedomocska válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Nov 29, 2009
Azok 500V és 9 A-es fetek . A külön álló fet a PFC kör ,a másik páros fet pedig az inverter . Ezek egyáltalán nem melegednek és nincs hozzászorítva a fém házhoz sem -- sőt ha az apró hirdetés fényképét megnézed akkor még az is létható ,hogy egy vastag műanyag "fólia dobozban" van a fém házon belül .
(#) didyman válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Nov 28, 2009
És az az inverter azonnal begyújtja a csövet? Meg ha ilyen üzemre nincs felkészítve, elég hamar tönkre tud menni a sok gyújtásban a hidegkatódos cső és az elektronika is.
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 26, 2009
Az olaszok szinte kivétel nélkül IRFD110-et használnak meghajtóként a kistrafó előtt. Ha sok FET-et kell meghajtani, akkor szerintem is jobb lenne legalább 3-4A terhelhetőségű. Az inverter névleges terhelése környékén már elég langyosak az IRFD-k.
(#) Krisz03 válasza mex hozzászólására (») Nov 25, 2009
Ezt a feszültségfigyelést nem értem. Nem arra van a poti és az IC FeedBack lába?
Az inverter leállításáról tudok.
(#) Krisz03 hozzászólása Nov 25, 2009
Helló!

Nagyon nézegetem ezt az UC3845-ös invertert, hogy készíteni kellene belőle párat. A trafóval vagyok gondban. Vagyis tudom, hogy jó hozzá a PC tápból bontott, és áttekert, de mivel többet is készítenék, nincs annyi egyforma (csak a panelterv miatt bajos, ne kelljen mindegyikhez külön rajzolni).
Szóval a Lomex-nél kezdtem keresgetni magokat. Azonban ott sincs mindegyikhez cséve illetve kengyel. Vagy ez utóbbi nem is lényeges, ragasztani kellene, mint a PC tápban lévőket? Vajon melyik méretet lenne célszerű választanom? Használhatnék kisebbet is a PC tápban lévőnél?
Még egy utolsó: 6V-ról ugye nem tud üzemelni?

Krisz
(#) Dr.God Man hozzászólása Nov 25, 2009
ÜDV mindenkinek!

Valamilyen szinten engem is érdekelne egy ilyen DC-DC konverter. Nekem van jónéhány napelemem. A típusa DS-45. Adatai: 62,8V üresjárati fessz , rövidzár áram 1,2A . Ez a napelem 48V-os rendszerhez való elsősorban.

Itt láthattok egy grafikont amin a napelem teljesítménygörbélye látszik: Bővebben: Link

Az előző beszélgetésekhez annyit azért hozzáfűznék , hogy ha nincs elegendő napfény akkor a napelem kimeneti feszültsége leesik , a napelem teljesítménye terhelés mellett szinte 0W!
Így ha valaki tudna nekem egy olyan DC-DC konverter kapcsolási rajzot adni ami úgy néz ki , hogy bemenő fesz 45V-50V a kimenő pedig 14V körül van .Ami természetesen a napelem kimeneti feszültségének arányában kicsit ingadozik.Azt nagyon megköszönném!

Az előzőekhez hozzátenném azt is , hogy ha a napelemen nincs megfelelő terhelés akkor a megfelelő áramerősség sem nyerhető ki a napelemből! Ráadásul a konvertert úgy kell megépíteni , hogy megfelelő terhelést adjon a napelemnek! Tehát egy megfelelő ellenállással rendelkezzen! Amit össze kell hangolni a napelem adataival.

Én még a nyáron készítettem egy kis tesztet amiről grafikont is csináltam.Bár sajnos az ellenállás/ feszültség grafikont nem találtam meg de kis ügyességgel kivehető a két grafikonból is az adat!

A tesztet 3db DS-45 napelemmel készítettem amik párhuzamosan voltak kötve egymással!

Itt a link a grafikonról : Bővebben: Link

Az épített konverternek ehez az adatokhoz kellene igazodnia! Máskülömben semmit sem fog érni a konverter!

Az én elvárásaim a konverterrel kapcsolatban az alábbiak: kis méret , egyszerü pár alkatrészes felépítés , olcsó , egyszerü kivitelezés és jó hatásfok!

Én elképzelésem alapja valami ilyesmi kapcsolás lenne: Bővebben: Link
Csak módosítani kellene annyiban , hogy az IC végett egy 9V-12V-os stabil táp kellene. Csak a problémám az , hogy nemtudom , hogy milyen fetet kellene alkalmaznom a kapcsolásnál. Én IRFZ44-el már próbálkoztam de pukkanás és füst lett a vége.
Valószinüleg nagyobb feszültségü fetre lett volna szükség. A másik gond az volt , hogy eléggé melegedett a fet! Ezt kiküszöbölni mit ajánlotok?
A transzformátort a mért adatoknak megfelelően méreteztem. bár az indukció végett nemtudom mennyiben változik meg a trafó jellemzői a terhelésre nézve.

Köszi!
(#) tom75 hozzászólása Nov 23, 2009
Azt szeretném megkérdezni, hogy ezen a linken: http://circuit-zone.com/ediy_blog/29/inverter_100w_12v-220v_by_ic-4047_irf540.gif látható inverter működik középelágzás nélküli trafóval is?

Köszi
(#) dugabácsi hozzászólása Nov 23, 2009
Üdv összeraktam egy H-hidas motor vezérlést. A kapcsolásba az U6 és U10 egy műv. erősítő. Mivel az inverter 0-5V-ot ad ki ezért azt felerősítem 36V-ra ami a tranzisztorok bázisára megy. A motorok egyenként 18V-osak és max áramfelvételük olyan 16A-nál van. A Q5 tranzisztor egy PWM jellel van vezérelve. Ezzel állítom be a motor fordulatszámát. Az lenne a kérdésem, hogy ez a kapcsolás így működőképes? (R,L értékektől eltekintve).
Segítséget előre is köszönöm.

Dok2.doc

(#) szal válasza bundyland hozzászólására (») Nov 23, 2009
Tulajdon képpen egy problémád van csupán! A DVM mint olyan piszok nagy impedanciás eszköz, ráadásúl a "műszer rész" tápja nem közösíthető a mérendő áramkör semelyik pontjával sem! Tehát bármilyen "dugasztáp" rendelkezik annyi szórt kapacitással és átvezetéssel, hogy meg tudja bolondítani a "mérő művet", áramkörét! Viszont van egy átmeneti megoldás ami nem is nagy kiadás meg egy feltétellel biztosítja a zavar védelmet is! Minden esetre nekem nagyon "elem kimélö" megoldásként bevált. Mellesleg a zsebem se bánja...
Nem kell más mint egy bármilyen dugasztáp, ami legalább 5+3V-ot tud 20-50mA terhelés esetén. A következö lépés egy 7805-ös "háromláb". Majd a lényeg!
A ma már fillérekért kapható BNC csatlakozós ISA buszos hálózati kártyákon van egy 5V ról 9V-ra "müködö" inverter. Ezeknek a hibrid kockáknak a szigetelési ellenállása és a feszültség tűrése az 5V és a 9V-os kimenet között katalógus adat és nagyon kedvező! A teljes zavar védettséget úgy lehet elérni, hogy a 'primer' 5V-os -az áramkörünktől független pontját hozzákötjük a mért áramkörünk közös pontjához! Ezekből a "24 lábú kockákból" lehet olyan méretűt találni ami akár elfér a DVM-ben is az elem helyén. Minden esetre ez egy nekem bevált megoldás.
Következő: »»   221 / 262
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem