Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   242 / 255
(#) Tom025 válasza beta hozzászólására (») Dec 5, 2007
Szia!

Én azt tudom mondani, bőven elég pontos a kvarcos órajelű PICes nixie óra. Legalábbis az én verzióm. Ha nem akarsz másodperckijelzést, kihagyod ezeket a csöveket és az ő anódjaikat kapcsoló tranzisztorokat.
Optó: Eddig nem is jutott eszembe, ha van olyan optó ami kibírja ezt a nagyfeszt (és úgy néz ki, van), akkor ugyanolyan jó lehet az a megoldás is, mint a tranyós.
A kondi is akár jó lehet akku helyett, bár nem próbáltam még.
(#) borvendeg válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 5, 2007
Kösz a segítséget nos az a heléyzet mint már írtam az 555 megy szkóppal megnéztem (igy nem kellet semit lelassítani h multival tudjam mérni) ma vettem új FET-et meg induktivitást de csak holnap vagy holnapután tudom kipróóbálni
beta!
Én sem teszek aksit az aksihoz hanem kivettem az ellenállást ami a töltést csinálja és egy bioselem tartóba teszek egy elemet a PIC erról is órákig fog menni.
(#) beta hozzászólása Dec 5, 2007
Üdv!

Többen kérdezték, hogy hol lehet nixie csövet beszerezni.
Nekem pl egy méhtelepen sikerült kibányásznom egy ösrégi számoló/számítógépből, ha jól emléxek 11 dbot, 0 Ft költséggel. Érdemes körülnézni mindenkinek

Ezek után kezdtem kutakodni, hogy mit is kezdjek ezekkel, akkor akadtam rá erre a nixie csöves órára, természetesen rögtön beleszerettem :vigyor2:
Persze nem akarok rögtön a közepébe vágni, lenne 1-2 kérdésem:

Mennyire pontos az óra, ha a PIC a saját órajelét használja fel? Mennyire nehéz beállítani? Ha nem vészes akkor inkább nem bajlódok a DCF77 vevővel, amúgy se akarok másodperckijelzést.

A másik, hogy láttam olyan megoldást, ahol a katódokat nem tranzisztorok, hanem optocsatolók hajtják meg.
ITT
Ez mennyivel stabilabb/instabilabb a másik megoldásnál? Mert nekem mindenesetre előnyösebbnek tűnik a kevesebb alkatrész és furat miatt (főleg hogy árulnak 4in1 tokozású változatot is ebből).

Ugyanezzel a kapcsolással kapcsolatban az is eszembe jutott, hogy mi lenne, ha az aksi helyett szimplán csak egy jó nagy kapacitású elkót (0.33 ... 1 Farad, 5.5V) használnék? Egy rövidebb áramszünet erejéig biztosan ez is bírja egy darabig...

Tudom, hosszúra sikeredett a hsz, de legalább leírtam a kételyeimet, és ha választ is kapok rájuk, akkor talán belekezdek én is a projektbe
(#) _JANI_ hozzászólása Dec 4, 2007
Lenne egy kérdésem...

DCF77-es modult csak a conrad-ban és személyesen lehet beszerezni?
Vagy van egyéb lehetőség is?
(Eddig még nem építettem rádióvevőt, de nem szeretném ezzel elkezdeni... )

A gugli minden behozott a DCF-ről csak ezt nem
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 4, 2007
Ezzel a módszerel akár az első inditást is el lehet végezni ezen a kapcs.tápon.
Én azt hiszem így kezdenék hozzá.

Vagy csak összeraknám, és menne a próba élesben.
(#) _JANI_ válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 4, 2007
A tápegységet kellene először életképessé tenni!

Lenne egy javaslatom a tápegység fájdalommentes élesztésére. Ehhez egy pár dolgot el kell távolítani.

Ezek a következől: T1-es fet tranzisztort, T2 MPSA42 viszacsatoló tranyó. (Az eredeti rajzban itt egy BC547 van... fölösledes 300V-os beépíteni, szerintem.)

A teszteléshez az R7-et ki kell cserélni egy 10K-s-ra. (Ez később még visszakerül...) S hamár ott vagyunk, akkor az U1 diódára is érdemes egy kis figyelmet szentelni. (Ki kell mérni diódavizsgálóval. )

Az 555-ös IC foglalatban van? -Érdemes lenne abba tenni.-

A tápfesz bekapcsolása után az "alap"oszcillátor kell h elinduljon. Ha van lehetőséged akkor egy frekimérővel ellenőrid le a 3. lábon a kimenő jelet. Ennek hiányádan egy feszmérő is megkefel a célnak. A voltmérőd, úgy tápfesz felénél kellene h. mutasson az eredeti frekibeállító alkatrészekkel. Mivel így csak egy gyors jeled van, ezért kicsit le kell lassítami az oszcillációt egy nagyobb kapacitású kondival. Szerintem 1-47µF eléggé le fogja lelassítani, h a logikai L és H szinteket is ellenőrizni lehessen. Ha a jelszintek a hármas lábon rendben megvannak, akkor következhet a visszacsatolóág próbája.

R5-öst a próbára 10k-s ra kell cserélni. A P1 (1K) timmerpoti fix pontjain, a következő fesz értékeket kell h. mérd:
GND felől: KB 350mV.
Kimeneti pont felöl (9V UT esetén Ugye enyitől használod!?) : KB 1.1V
A csúszka ezen értékek között kell h változzon.

Vissza lehet ültetni a T5-ös tranyót, de elötte érdemes ezt is kimérni, tranzisztorviszgálóval letesztelni.
A jó T5-ös visszaültetése után a P1 trimmer elfordítására az 555 kimenetén a frekinek is változnia kell. A trimmert GND (R6) felé elforgatva, a tranyó kollektorán (amit az R4 húzz tápfeszre) a mért feszültségnek emelkedni kell, úgy, ahogy a tranyó lezár. Mivel a tranyó collektora az 555-ös 5. lábán is elhúzza a belső feszültségosztó feszültségét. Ezért a frekvencia is változni fog... Az R5 felé tekerve a collektoron a fesz csökken, mert a tranyó, a bázis nyitófeszétől lassan kinyit. Erre a kimenő frekinek le kell csökkenni...
Ha a freki rendesen reagál a P1-re, akkor már csak a T1 teljesítmény fetet kell tesztelni és beültetni. De elötte vissza kell cserélni az R5-töt. (220K!)

-
Mint sok áramkör esetében, itt is érdemes egy megfelelő teljesítményű soros izzót beiktatni, a tápegység és a tesztelt berendezés közé, h. gond esetén ne a méregdrága alkatrészek menjenek tönkre.
-

Már csak az induktivitás a kérdéses. S persze a többi alkatrész is jó, és megfelelő helyen van, akkor elvileg a kapcsolás már üzemkész.

A fesz rákapcsolása elött a P1 trimmert forgasb el a GND felé. Azaz állítsd alapra, h. inkább alacsonyabb feszről, induljon. ...

Szerencsés élesztést kívánok.
(#) vicsys válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 4, 2007
R=resistor(ellenállat) C=capacitor (kondezátor)
R3 és C3 soros kapcsolatáról beszélek (izé, írok).
(#) borvendeg válasza vicsys hozzászólására (») Dec 4, 2007
Huha most egy nagyon hülye kérdés következik mi az az rc tag?? (elvileg a te kapcsirajzod van megépítve egy az egyben)
Ja,ja. C1 és C2. Ezek fontosak. Sztem a 830 is jó, de ha van inkább 730-at vegyél mert nekem is ezzel indult. (várom a fejleményeket!)
Apropó, fet D-S közötti RC tag is meg volt?
OK kösz a segítséget akkor holnap veszek új FET-et meg induktivitást (1A-osat) A puffer amit kérdeztél az a C1-el és C2-vel jelölt kondi igaz? az benne van
JANI neked is köszi a segítséget de adatlapom nekem is van de ez alapján nem tudom eldönteni h ez jó e de kösz mindenkinek Holnap megpróbálom a változtatásokat aztán írok h mi lett az eredmény.
Idézet:
„de mekkora teljesítményű legyen”

Én 1A-osat raktam bele. A tranya elvileg tényleg jó, ha el nem néztem vmit.
A puffer rajta volt a kapcsolásodon? (kimeneti és az 555 tápján is!)
(#) _JANI_ hozzászólása Dec 4, 2007
A jó link az IRF830-ra.
Köszi majd átnézem. Arra gondoltam még, hogy a tekercs 100uH de mekkora teljesítményű legyen.mert már csak arra tudok gondolni hogy ez a rosz.
Huh és most jut eszembe az MPSA42 helyett BF393 van bent de a boltban azt mondták hogy ez a helyettesítője meg lábkompatibilis is az MSPA-val...
Nézd át a kapcsolásod! A hiba pedig nálad van! Ha nincs benne LDR, tegyél a helyére 1db 1kohm-ot. Tehát összesen az eredő 470 ohm. (az egész alsó tag csak 1 db 470 ohm)
Na mindegy. Csatolok 1 leírást, remélem segít...
(#) huba válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 4, 2007
Ugye a fetbe nincs beépített zennerdióda? Mert nekem IRFZ-m volt kéznél és az került bele. A kimeneti fesz 60V nál nem ment fenneb+ forrosodott mint a nagynyavaja. Fél napomba volt mire rájöttem.
(#) borvendeg válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 4, 2007
bocs ezt az utolsó kérdést nem értem.Én is ezt kérdezem jó az IRF830 a 730 helsett???
A másik amit nem értek hogy a 100uH-s induktivitás mikor bent van akkor a fet egyre nagyobb áramot vesz feé majd elfüstöl (így tettem tönkre) DE! ha a 330uH van bent akkor a fet egyáltalán nem melegszik csak a feszültség nincs meg 170V de mért melegszik a fet 100uH-val?
Jó a másik tranyó? ( IRF830? )
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 4, 2007
S még valami!
Az LDR-nek is 1Kohmos a sötétellenállása!!!
Ha nincs kéznél megfelelő értékü, akkor egy 560 -470ohmos ellenállás kell az 1K és az LDR-fényellenállás helyett! Lásd << ITT >> ! A kék-LED-ek fényerőszabályzását!

Szerintem a legrosszab amit tehettél az az, h. ezt az alkatrész (1K + LDR-rt) rövidrezártad. ezzel megszünt a fesz.stabilitása, s kitudja meddig emelkedett a kimeneten a fesz... Ez is okozhat gondokat.
Nagyon hasonló a paraméterük!
De a fetekkel én nem nagyon vagyok köszönő viszonyban.
Ja! Ha az LDR-t sorba kapcsolta az 1K-s ellenállással, akkor természetes az h a kimenő fesz csökkenni fog. Mert a T2-es tranyó hamarabb nyit és így alacsonyabb kimeneti feszt fog beállítani. (Bár írtad h. egy két lehetőséget már kipróbáltál.) Ha han tartalékod, akkor a T2-est is cseréld ki. Sz.tem.
(#) borvendeg válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 4, 2007
Valszeg mivel sorba volt kötve az 1K-val de nem tudom az LDR értékét...
A kérdés továbbra is áll mi a baj? JÓ bele az IRF830?
Lehet h az LDR fesz a hunyó!? 1K BE! LDR KI! IRF730 adatlap. IRF830 adatlap.
(#) borvendeg válasza Topi hozzászólására (») Dec 4, 2007
Hello kösz a választ de mint már írtam az 555 megy.Azt elfelejtettem írni hogy 100uH-val is próbáltam de a fet egyre több áramot vett fel...Az iskolában találtunk egy 330uH-sinduktivitást ezt beletettem ezzel be is állt az áramfelvétel 100mA-re. de igy csak 150V volt rajta. Azt is próbáltam hogy ahol kihagytam az 1K-s ellenállást azt betettem igy sem javult de mivel párhuzamosan volt kötve az LDR ellenállással és az LDR ellenállás értéke hiányzik lehet ez is a gond.
Sikerült közben kinyírni a FET-et de sajna nincs itthon csak IRF830as FET-em ez jó bele??
(#) Topi válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 4, 2007
Jópofa... Kiszedsz belőle alkatrészeket, és az áramkör lelkét egy tök más értékű alkatrésszel helyettesíted, és csodálkozol hogy nem megy...
Ha nem tudod mit szedsz ki belőle, akkor ne tervezd át.
Az áramkör lelke a 100uH. Ez fet és freki függő, hogy mi lehet a maximális induktivitás. A 300uHenry már sok. Ezért tegyél bele 100uH-t.

De a legnagyobb baj, az LDR. Az LDR-nél az 1K-s ellenállást azért hagyd benne. A kapcsolásban az a rész egy feszültség osztót valósított meg, ami egy ún. feedback ágat valósít meg.

Legyen már tanulság kollégák... Ha valaki nem érti, hogy hogy működik a kapcsolás, akkor ne kezdjen el öncélúan alkatrészeket kihagyni meg kicserélni.
Első lépésben tedd vissza az 1K-s ellenállást. Ha így sincs tápfeszed, akkor pedig tessék visszarakni a 100uH-s induktivitást, mert nagyobb induktivitáshoz a frekvenciát is utánna kell húzni. Akkor az R2, R1, C4-et is át kell állítani. De akkor már romlik jócskán a hatásfok.
Ha így sem megy, akkor nem fut az oszcillátor, nézd meg az 555-öt. Annak a 3-as lábán egy négyszögjelnek kell lennie.
(#) borvendeg hozzászólása Dec 3, 2007
Hello mindenki
Az a problémám hogy megépítettem a Vicsys által a nixie órához tervezett nagyfeszültségű kapcsolóüzemű tápegységet. Van vele egy kis problémám. Az 555 megy ahogyan kell de a nagyfesz nincs meg. A beállító potinál elhagytam az LDR ellenállást és az 1K-t is igy 156Vra beálla fesz de a poti csavargatásával kb 1V-ot esik a fesz ha beteszem az 1k-t akkor kb 11V lesz a nagyfesz helyett. Jah az induktivitás 300uH lehet hogy ez a baj???
(#) vanzerr válasza sgt hozzászólására (») Nov 21, 2007
Ja... Igen ám csak nem mindegy, hogy mennyiért veszed meg. Sok esetben az eBay-ról történt vásárlás esetén, még szállítási költséggel is 1/3, 1/4-ed áron be lehet szereznia csöveket.
(#) sgt válasza zoknee hozzászólására (») Nov 21, 2007
Anno még www.elektroncso.hu néven volt, de most nem hajlandó megnyitni..
(#) zoknee válasza sgt hozzászólására (») Nov 21, 2007
És csomagküldést vállalnak Pestre?
(#) JZoli válasza sgt hozzászólására (») Nov 21, 2007
Címük? Milyen áraik vannak? Internetes oldaluk van?
(#) sgt hozzászólása Nov 21, 2007
Szentesen is van egy elektron és nixie csövekkel foglalkozó cég
(#) vanzerr hozzászólása Nov 20, 2007
Sziasztok!
Rendeltem az eBay-en néhány nixie csövet, 16 nap alatt érkezett meg Ukrajnából, atombiztos csomagolásban.
Tök jó...
Következő: »»   242 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem