Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   250 / 255
(#) Szamy válasza zoknee hozzászólására (») Márc 15, 2007
ja kérem,így könnyű , nekem ez a "nixi2 gif" nincs meg.az oké volt hogy arra a tüskesorra kell kötni a t1-t3 at ,de nem értettem hogy 4-6 gombokról mit magyaráz a leírásban németül. thanks. viszont nekem 10 megás kvarccal is siet,minek tegyek bele nagyobbat(10,24-est)?így is le kell fognom pár pikoval,-nekem ez más órakapcsolásnál bevált(kerti öntöző),az kb 5 percet mászik el egy év alatt,pedig kültérben van.
(#) tibeebe hozzászólása Márc 15, 2007
http://www.amug.org/~jthomas/watch.html itt egy igazán retro darab.
(#) zoknee válasza Szamy hozzászólására (») Márc 14, 2007
Hello!

Belinkelem a kapcsrajz azt a részét, ami a gombok csatlakozóit mutatja, ( nem simán az 5 voltot kapcsolgatja a bementre, hanem az anódok kimenő jeleit kapcslják vissza )illetve egy magyarázatot hogy arra a 2x3 as tüskesorra hogy kell rátenni a 7 gombot és két kapcslót. T1-T7 gombok, S1,2 kapcsolók, amik lényegében nem kellenek, ha nem használsz ébresztőt, és a számlálót se.
(#) Szamy hozzászólása Márc 14, 2007
"st4: i/o zum pic, z.b. zaehleingang" tehát ide kell gombot varrnom,amivel léptetem az órát amikor a kapcsolót átkapcsolom?ha igen,hova jön a két kapcsoló? légyszi nem a stekker nevét írd,hanem, hogy a pic melyik lábára megy a vellany.tehát mégegyszer:t4,5,6 ezek hova mennek?köszi előre is!
(#) zoknee válasza Szamy hozzászólására (») Márc 12, 2007
Mire gondolsz?
Az órát a T7 nyomvatartása mellett lehet beállítani a T4 T5-el, T6al pedig resetelni az időt.
A dátomot a T1 nyomása mellett lehe a T4 T5 T6-al. Az ébresztőt pedig a T2 nyomása mellett lehet állítani. Az egyik kapcsolós az ébresztőt kapcsolja, a másik meg átvált számlálóra, ami az IO bemeeten lefutó éleket számolja asszem.
(#) Szamy hozzászólása Márc 12, 2007
és manuálisan be lehet állítani,vagy felejtős?-amúgy igen 22pf.
(#) zoknee válasza Szamy hozzászólására (») Márc 12, 2007
Én szerintem 22pF-osat tettem bele, mert a bauteile.txt alapján vásároltam, a kapcsolási rajzon hülyeségek vannak beírva, azt nem is nézegettem, bár kiirhatta volna, hogy ott nem a helyes értékek és típusok vannak . De már lassan mindenki talál benne hibát, aki megépíti
DCF nekem se megy még, pedig a modul ok, építettem már egy DCF órát régebben, abban tökéletsen működött, és most is van jel, még a másodpercekre is rátalál(T3 gombot ha nyomod, kiirja az aktuális DCF státuszt), de nem tudja venni a pontos időt egyenlőre...

Valakinek csak sikerül a DCF-et beüzemelnie, Haverom csak azért akarja megépíteni ezt az órát.
(#) Gyu válasza Szamy hozzászólására (») Márc 12, 2007
Hi én úgy tudom állítani az órát, hogy a kapcsolók ki vannak kapcsolva rajta és nyomom folyamatosan a t7 gombot és a t4-t5 gombbal tudom állítani a percet és órát, ha a t3-at nyomom meg akkor lenullázódik.Én frankón beletettem a 22nanós kondikat, bár gyanús volt, de mondom biztos úgy van, aztán nem is működött.
(#) Szamy hozzászólása Márc 12, 2007
igazad van,de ezek szerint két hiba van.mivel én csak angolul beszélek,német nix,azt hittem ez az ellenállás téma csak nálam van jelen,így nem erre gondoltam(mondjuk erre se jön rá aki először foglalkozik pic-el).én a kvarc melletti 22n kondikra gondoltam.olyan megygyöző,hogy komolya majdnem elhittem még a beültetési is annak megfelelő,nem kerámia tokos.
más: most akasztottam rá a dcf-et,nuku szinkron(szkóppal megnéztem,a dcf ad).te esetleg rájöttél hogy lehet órát állítan?nekem csak a dátum megy.
(#) zoknee válasza Szamy hozzászólására (») Márc 11, 2007
Igen, van egy hiba a kapcsolásban, de a nyáktervben már korrigálva van, meg a hibajegyzékben a fejlesztője fel is hívja a figyelmet, hogy lemaradt 3 ellenállás, ami lehuzza a gombokat 0-ra. Én elsőre megépítettem, és elsőre működik, tudok rajta mindent állítani (de sajnos DCF még nem tudott szinkronizálni, lehet hogy még nem tökéletes a DC-DC konv árnyékolása...)
(#) Szamy hozzászólása Márc 10, 2007
ez az a bizonyos német verzió,de ledobtam a katód oldalról a 4028-at meg a tranyókat,kapott helyette 74141-et(mikrowill),és át lett tervezve a panel-de gondolom ez feltűnt.egyébként van egy oltári hiba a kapcsolásban.aki most épít ilyesmit először annak el nem indul....,de legalább a progi működik.viszont dcf kell hozzá,mert az órát nem lehet beállítani,csak a dátumot.
(#) Szamy hozzászólása Márc 10, 2007
az enyém kész...

http://img0.tar.hu/szamy/size2/28769777.jpg?1173557563&8e09f913fa123214cf6e48d0ce3ba4c3

http://img0.tar.hu/szamy/size2/28769776.jpg?1173558116&f7c69fae720460bc549c4183c06d015e
(#) zoknee válasza Gyu hozzászólására (») Márc 10, 2007
ok, majd leírom, amit megértettem De azt írtad, tudsz németül, nekem meg emlékfoszlányaim vannak...
nekem is kezd mot egész pontos lanni egyébként.
(#) Gyu válasza zoknee hozzászólására (») Márc 10, 2007
Igazából, csak egy magnóból belezett AC9V-os trafó van rajta, de sztem a fali adapter is megfelel a célnak.Nemtudom mi az a korrekció, igazából annyit értek az óra beállításához, hogy az időt, meg a dátumot betudom állítani.Ha lesz egy kis szabadidőd, akkor nemírnád le nekem , hogy melyik gomb, illetve kapcsoló mire való?
(#) zoknee válasza zoknee hozzászólására (») Márc 10, 2007
Idézet:
„Olcso állítható falo adaptert?”

Azaz univerzális fali adaptert? Csak nehezen jön össze a gépelés ezen a szombati pénteken...
Kicseréltem 7805-öt, már jobban 5V az 5V
Kíváncsian várom hogy mit szól hozzá az óra.
Meg gyorsan barkácsltam egy kultúráltabb billentyűt, mer a 7 gombos kábeldzsungel nem volt a legideálisabb
(#) zoknee válasza Gyu hozzászólására (») Márc 10, 2007
és milyen tápot használsz hozzá? Olcso állítható falo adaptert? Illetve mi van beállítva a korrekciónál? 50/50?
Én is leértem már hogy fél nap alatt szedett össe 1mp-et.
Még csiszolok rajta, meg kicserélem a 78L05-öt 7805-re.
(#) Gyu hozzászólása Márc 10, 2007
Tettem a 10Mhz-es quartz helyett 10,24Mhz-es és pontos(legalábbis 5 órán belül nem volt 1mp eltérés), mindenféle állítgatás nélkül.
(#) gtk válasza Gyu hozzászólására (») Márc 8, 2007
Tegnap tanulmanyoztam egy regebbi (no mcu) mux modszert a Nixie csovek vezerlesere.Ott is 180V anod aramot hasznal es az elotet ellenallas 33k.Egy T nyitott allapotban sontoli a csovet,zart allapotban meg folyik 33k-on az anod aram.
(#) gtk válasza Gyu hozzászólására (») Márc 8, 2007
A sipolast en is meg fogom majd figyelni.
Idézet:
„Megfelelő vezérléssel, talán még hangszórót is lehetne csinálni belőlük”

(#) Gyu válasza gtk hozzászólására (») Márc 7, 2007
Helló!
Én nem a 12mA-ra gondoltam, hanem a max üzemi áramra ami 2,5mA.És ebben a kapcsolásban zavaró, ha feljebb állítom, mert annál hangosabban sípolnak a csövek(egyébként függ a sípolás frekvenciája a megjelenített számtól).Megfelelő vezérléssel, talán még hangszórót is lehetne csinálni belőlük
(#) zoknee válasza gtk hozzászólására (») Márc 7, 2007
Idézet:
„I = 180/4700 = 0,038A”

Egyébként ha mind a 180V az ellenálláson esne, akkor mi jutna a csőnek??? Annak kell az a 140-150V.
(#) zoknee válasza gtk hozzászólására (») Márc 7, 2007
Szerintem jó az.
Az ellenálláson kb 30V-nak kell esni, mert a cső 150V-on gyújt be (180V-os táp mellett)
Így az ellenálláson (és a csövön) átfolyó áram: I=30/4700 = 6.4mA.
Olyan mint egy előtétellenállás.
Igaz ez kissebb mint 12, de nem világít olyan fényesen, és hosszabb lesz az élettatama szerintem.
Nekem egyébként az anódok előtt 10k van, és az 50k-s poti helyett pedig 100k-t tettem be, és gyönyörően működik 180V-os tápról.
(#) gtk válasza Gyu hozzászólására (») Márc 7, 2007
Idézet:
„Amúgy 180V ra vittem fel a feszt a csövek anódján 4,7K-s ellenállás van”

Sehogy sem all ossze a kep...

A Pulse Currrent Z573M eseteben 12mA.
Ha 180V-al szamolok :
I = 180/4700 = 0,038A
Igy sem 12mA..
Na meg az ellenallason a fogyasztas kovetkezteben esik a fesz.
Szoval ez nekem homalyos
(#) zoknee válasza Gyu hozzászólására (») Márc 6, 2007
Igen, a második menüben lehet korrigálni a loop a és a loop b értékekkel (egyik 1/4 másodpercenként, a másik másodpercenkét korrigál, de ezt próbáld megfejteni a leírásból, az a biztos) nekem már 1 perc alatt van az eltérése egy napon belül, szép lasan csak meglesz
(#) Gyu válasza zoknee hozzászólására (») Márc 6, 2007
Nem megy pontosan még 10Mhz-es kavics van benne, de utóbb vettem észre, hogy 10,24-es kell bele.Amúgy csomó funkciót nem tudok rajta, hogy mire való, mert nem teljesen tudtam lefordítani azt a szöveget.Amúgy a menüjében is lehet korrigálni?
(#) zoknee válasza Gyu hozzászólására (») Márc 6, 2007
Neked egyébként pontosan megy az órád? Mert nekem még nem sikerült pontosan beállítani, még játsok a korrekciókkal. Neked kellett egyáltalán valamit állítani? Mekkora kvarcot tettél bele?
(#) Gyu válasza Gyu hozzászólására (») Márc 6, 2007
Gondoltam teszek fel pár képet, meg egy videót az órámról, a videó végén dátumra váltok át.Kicsi a felbontása mindegyiknek.
(#) Gyu válasza gtk hozzászólására (») Márc 6, 2007
Az 1Megás ellenállat a PNP bázisa és az NPN kolektora között van.Z573M csövekkel csináltam és a csövek adatjapjában lehet hogy nincs max fesz, de max áram az van és amikor állítottam a tápon ezáltal megnöveltem a csöveken átfolyó áramot is.Amúgy 180V ra vittem fel a feszt a csövek anódján 4,7K-s ellenállás van, egyébként 140V-tal is begyújt.Ja és jobban megfigyelve azzal a potival tudom kismértékben állítani a csövek fényerejét.
(#) gtk válasza Gyu hozzászólására (») Márc 6, 2007
Gratulalok!

Milyen tipusu csovekkel csinaltad?

Mux: 10-en vmennyi Khz az sok szerintem.
Az biztos hogy 7 szegmenses LED kijelzot nem lehetne ilyen nagy frekin muxolni.Majd kiprobalom en is

En 200 Hz muxra gondoltam ..4 csonel 25Hz /cso,az mar nem vibral..

Mekkora max feszt mertel allitani neki?
(Egy adatlapban sem lattam hogy irta volna a max feszultseget)

A potival szerintem sem lehet allitani semmit.
Tegyuk fel: hogy a cso csak 180V-nal gyul be,es 155V koruli feszen meg vilagit,akkor ha az anodaramot kapcsolo tranyo emiter-colectorat osszekotnenk egy megfelelo ellenallassal,akkor muxolasok kozott megtartana a cso egesi feszultseget ,amit ugye azzal a potival lehetne beallitani megfelelore.Ilyen formaban latom ertelmet a potinak.

(#) gtk válasza zoknee hozzászólására (») Márc 6, 2007
Koszi hogy megnezted!

A .c filet nezegettem,pontosabban a ..display fv-t,nagyjabol ertem,de eddig meg nem derult ki hogy hany Hz-en muxol.
Vegulis mostmar nem is olyan fontos tudni.Nekifogok tervezni a sajat verziot

A dupla tranyos megoldas valoban lehet vedelem...
Gondolkodom hogy igy epitsem ,vagy egy tranyoval, bazisan egy BA157-el vedelemnek.

Legyszi aruld el hogy az 1megas ellenallas a ket tranyos fokozatnal hol van,mert ez szamomra nem derult ki
(szerintem a pnp bazisan..)

Kosz mindent!
Következő: »»   250 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem