Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Valaki tud esetleg egy konkrét kapcsolási rajzot erről az óráról, mert ezeket nézegetem de csak darabjait találtam meg, nem PIC-eset!!!! Mondjuk lehet hogy csak én nem láttam. Amit megtaláltam az meg nem igazán működik, vagyis azt olvastam. Én is szeretnék ilyen órát csinálni, sikerült csövet szereznem 250Ft-ért, vettem is egyből 12 darabot.
Hi!
Itthon próbálkoztam már 2 féle égetővel, és egyikkel sem ment. Haverom meg otthon van a témában, azért kértem meg. Érdekesség, hogy talált otthon ő egy ilyen PIC-et, próbaként felprogramozta, és azt sikerült. Szóval az én 2 PICemmel van vmi . Egy jóbarátom felajánlotta, hogy megnézi nekem őket, hogy jók-e... Úgyhogy várok, addig meg forrastgatom majd az ellenállásaimat a panelre, van pár darab
Olyan nincs, hogy 2 PIC is rossz...
...úgyhogy célszerű lenne visszaszerezni a haverodtól a PIC-eket, nehogy tönkretegye őket valóban Próbálj inkább TE otthon egy égetőt gyorsan összerakni, nagyobb sikered lesz, ha működik!
Szia(sztok)!
Na ez tetszik a legjobban! itt A propelleres sajna ugytunik eltunt. Arra gondoltam hogy: van egy-ket kissebb meretu feher -fekete tv-m,milyen lenne egyikbol orat csinalni? Mar van egy felkesz de mukodokepes oram AVR-el.Ezt kellene tovabbfejleszteni![]() Ha valakinek van otlete hogy,hogy tudok irni kepcsore ne fogja vissza magat!
Hát jelenleg gondban vagyunk, mert nem sikerült a PICet megprogramozni
... Haverom azt írta, hogy egyik PIC-et sem tudta megprogramozni. Nmetom mitől lehet, egyik zsír új volt, akkor vettem, neki meg rendes programozója van, nem olyan, amivel én próbálkoztam. Majd még utánnajárok, de idegesít, hogy már vettem 2 PICet, és egyik sem akar működni...
Még nemszereztem be a nixiket, de magcsináltam azt a vezérlést amit korábban isamisa is megcsinált, de neki nem működött rendesen és ha nekem sem fog rendesen működni, akkor megcsinálom azt amit ti csináltok.Majd írj hogy milyen lett!
A választ már megkaptad
Te is nekiálltál ennek az órának? Vagy csak tervezed? Mi most állunk beültetés előtt, hétvégén kifúrtam a kb 340 furatot A jövő héten meg lesz felprogramozott PICem, ugyhogy már csak sok-sok-sok idő kel...
Ott van a lap alján zippelve...
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Simple_DCF-Nixie-Clock/...ck.zip
Helló!
Ehhez az órához hol találtátok meg a pic-be égetendő programot, mert én nem találom azon az oldalon ahol van a kapcsolási rajza, de lehet, hogy vaksi vagyok.?
Hello!
Hogy áll az óra? működik már minden számjegy?
Hi!
Ma nekiálltunk az órának, lemarattuk a kétoldalas nyákot. Elsőre egész jó lett, de a fúrás még hátravan Meg a PIC-et is fel kell valahogy programozni... Remélem működni fog Így sikerült a nyák: (kapcsolás egy korábbi hozzászólásban)
Hi
Kösz az érdeklődést. Beforrasztottam az uj csövet. Azóta nem került elő. A vizsgáka csak a héten tudtam le. Amúgy valószínü az a nixi meghajtó IC nem tudja dekódolni a jeleket, de nem tudtam még leellenőrizni. De most hogy írtad előveszem nézegetni. És most kemény tervezésben meg számolsában vagyok hogy érdemes e igénybevenni Mechanikus kollega szakértelmét a JLH dobozolása ügyében. Mert nagyon profi és szép dobozokat csinál csak nekem számolgatnom kel hogy mennyi időt jelentene nekem és mennyi pénzbe kerülne ha én akarnám megcsinálni. komoly fejtörés modhatom....
Idézet: „azért ment bele mert a vezeték kerületén lévő vékony réteget leoldotta, és azon a kis résen keresztül be tudott menni” Jaja, én is erre jutottam.
Szerintem azért ment bele mert a vezeték kerületén lévő vékony réteget leoldotta, és azon a kis résen keresztül be tudott menni. Az hogy mekkora vákum van benne azt nemtom, mivel neongáz van igazából a csőben
Idézet: „A belső vákuum olyan hihhhetetlenül nagy volt, hogy átszívta a sósavat az üvegburkolaton” Hát, ebben azért kételkednék. Akkor a levegő miért nem jut át évekig? A sósav meg egy éjszaka alatt. Sőt, szerintem ha vízbe tenném, az sem menne bele. Na mindegy. Most tök párás belül a cső, a fém cuccok meg oxidosak, meg száraz buboréknyomok vannak rajtuk. Hát, ezt elk..tuk. Nem kicsit, nagyon. Lehet, hogy széttöröm a burát, hogy alaposan megvizsgálhassam a belsejét. Idézet: „Most akkor mi van a belső vákuummal? Hogy ment bele?” A belső vákuum olyan hihhhetetlenül nagy volt, hogy átszívta a sósavat az üvegburkolaton...előfordul :yes:
Na erre varrjatok gombot:
adott volt egy palást kijelzős, drótlábú Nixie cső, aminek csúnya oxidos volt minden lába. Gondoltam, hogy sósavba teszem a csövet egy éjszakára, ami lemarja az ón bevonatot, a rezet meg nem bántja. Ez így is lett, de A SÓSAV BELEMENT A CSŐBE Ahol a belső cuccok nekiérnek a csőnek, ott látszik a legjobban a felületi feszültség miatt, de látszik az is, ahogy eszi a belső fém elemeket és kicsi buborékok képződnek. Képet ne kérjetek, nincs gépem. Most akkor mi van a belső vákuummal? Hogy ment bele? A láb-üveg érintkezésnél elvékonyodhatott a láb és a vákuum behúzta a savat? Fene se gondolta volna ...
Köszi, de ilyen árak mellett inkább várok a boltra, hátha megjön egy héten belöl olcsóbbér, azt nekiállok az órának, most hogy nincs több vizsgám
Én olyan 900Ft-ért láttam a neten pont azt a fajta csövet ami nekem is van. Z573M
http://www.elektroncso.hu/lista.php Isa
Hello!
Nem tud valaki olyan bltot, ahol vannak eladó nixie csövek? Hetek óta járkálok utánuk, aki neten hirdette, annak pont elfogyott , egy bltban meg már több mint egy hete ígérgetik, hogy jönni fog hamarosan. Mondjuk csak megjön jövhétre...
Miután eltört véletlen a csö, azután féleraktam parkolópályára, és összeszedem a projektjeimet... meg rendbeszedem az alkatrészeimet.
És vizsgaídőszak is van... És nem tudok rászánni kicsit hosszab időt. De lehet maeste kicserélem a csövet...
A 74141 bemeneteire közvetlenül mehet a 0 és 5V, de egy bemenetet se hagyj lógni a levegőben!
Szerintem ne csinálj másik vezérlőt, mert a saját hibáidból tanulsz a legtöbbet, és a végén többre fogod értékelni. Bár, ahogy emlékszem, én sok komplett óra paneljét törtem össze kalapáccsal, mert nem tudtam megcsinálni. Na az igazi örömöt okozott
Hi
A 7490 kimenetén mérésem szerint az a kód van... De ezt még átnézem az adatlapja szerint... Jah, foglalatban vannak az Ic-k. Megróbálom direktben. ekkor elég lenne ha 5V-ot és nullát adnék neki?? Vagy a nulla helyett inkább, 0,6v-ot? Mert azt hirtelen nem tudom hogyan.. Jah hát meg is néztem csak ez pont az egyik szupi másodpercszámláló volt... Nah lehet hagyom a francba az egészet, és csinálok egy uj vezérlőt az egészenek. úgy ahogy a másik kapcsi van. 4017-ekel végig. Meg MPS-A 42-vel.... Amugy a csövek jók. a lábakrol lekötve a főld felé világít..
Az egész számlánccal az a bajom, hogy a reset nincs kivezetve, így nincs egy kezdeti alapállapot. Szerintem ez a te bajod is. Ugyanis induláskor nem tudni, hogy éppen hol áll.
Amikor csináltad, elfelejtettem mondani, hogy egy reset azért kellene. A 7490 kimenetein az a kód van, aminek lenni kell, tehát 0 és 9 között? Csak mert a többi kódot nem biztos, hogy érti a 74141. Foglalatban vannak az IC-k? Ha igen, akkor 7490 és 7492 kivesz és direktben adni a kódot a 74141-nek a "derengés" kiderítése miatt. Már nem emlékszem, hogy mitől szokott ez lenni. Ha eltört a cső, legalább alaposan meg tudod nézni, hogy milyen belül
Hi
jah, megvan. ellenálás, kondi nélkül adtam neki az 1Hz-et. a 7490 kimenetein szépen lehet mérni a kódot. De a 74141-es nem dekódolja. Az utánna következő 7492-es viszont veszi a jelet, és szépen ugy változnak a számok mint a másodperc 10-esei. utánna már mind a kettő csőben csak valami derengés van, a jó perc 10-es csöben is. Na és hogy most visszajöttem megírni ezt az üzit, lerántottam a földre és eltört az egyik cső.
A perc számláló tök ugyanolyan, min a másodperceké, ez, gondolom, megvan.
Közvetlenül kell impulzusokat adnod a bemenetre, ilyenkor nem kell oda ellenállás, de ha ottvan, az nem baj. És ne legyen semmivel összekötve a percek 7490 bemenete, csak az impulzus forrással. Ellenőrizd a tápot is az IC-ken. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

. Egy jóbarátom felajánlotta, hogy megnézi nekem őket, hogy jók-e... Úgyhogy várok, addig meg forrastgatom majd az ellenállásaimat a panelre, van pár darab
Mar van egy felkesz de mukodokepes oram AVR-el.Ezt kellene tovabbfejleszteni
sajna nem. és nem is próbálgattam...