Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   253 / 255
(#) isamisa válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 13, 2007
Hi
Köszi
A rajz szerint csinláltam, és ha jól értem az összes reset láb a földen van.

A nyomógombal nem történik semmi érdemleges.

Betetem egy 100nF-osat párhuzamosan, semmi eredmény.

Öszekötöttem kondi nélkül, semmi eredmény,

Megpróbálom az ellenálást kicserélni, és közvetlen az 1hz-et rákötni....

Jah hogy diferenciáló tag... Csak nem ismerem fel, hiába tanultam most ilyet fél évig...

Irányítástechnika: PD-tag, PI-tag, PID-tag, egytárolós arányos tag stb... a végén kezdtem megőrülni hogy tanuljuk tanuljuk de semi értelme...
(#) pbalazs válasza isamisa hozzászólására (») Jan 12, 2007
Próbáld meg resetelni a percek számlálóit, ekkor a csőnek 0-t kell mutatnia, ha minden jó. Lehet, hogy ott áll a számláló, ahol a dekóder nem érti.

Ha egy az egyben a rajz szerint csináltad, akkor közvetlenül földre kötötted a reset lábat, úgyhogy egyszerűbb lesz léptetni: vagy nyomod a "minutes set" gombot, vagy kiveszed az 50nF kondit és rákötöd közvetlenül az 1Hz-et.

Ha az 50nF előtt jó a változás, akkor kicsi a kondi, vagy nagy a 10k ellenállás, és túl rövid impulzus lesz a 7492 bemenetén, ahogy huba is írta.
Multiméterrel nem tudod mérni a változást a kondi után, mert olyan gyors.

Ez a kondi-ellenállás páros egyébként egy differenciáló tag, nézz utána, ha érdekel.
Azért kell a két kondi, meg az ellenállás, hogy két helyről (másodperc 7492 és minutes set gomb) úgy mehessen jel a 7490-re, hogy egyik se nyírja ki a másikat.
(#) huba válasza isamisa hozzászólására (») Jan 12, 2007
Hát szerintem az az 50n kicsi oda átmenetnek. nem elég hoszu az ipulzus. szerintem köss vele parhuzamosam meg egy 100n ost s nézd meg mi történik.
(#) isamisa hozzászólása Jan 12, 2007
Nos. a másodpercek szépen mennek...
De utánna elhal a jel... berajzoltam mi a probléma még mindig.. Azt hittem a csű a rosz, de a panel csere után sem világít a perc 1-es. valószínű nem vesz fel semmi áramot, mert az ellenáláson 185V-ot mérek. Eközben a tápfesz 190V körül van...

A rajzon berajzoltam hogy a másodperc 10-est vezérlő 7492-ről hova megy a jel. Az 50nF-os kondi előtt megvan a változás. Utánna már semmi. állandóan csak 2,2V-ot mérek ott.

minek az a kis kondi bele? Meg miért kell a 10k-s ellenálláson lehúzni a földre??
(#) isamisa válasza zoknee hozzászólására (») Jan 11, 2007
Természetesen lesz róla minden...

Most már csak az az egy csű nem akar müködni.

Ráadtam külön tápfeszt nem világított. Cseréltem, nem világít az új sem, cserélem a 74141-et. nem sikerült, valszeg elrontottam a forrasztást. elég régi kéétoldalas nyák... téma hétvégére elnapolva, most tanulok egy sort. ( lehet tényleg csak egy sor lesz belőlee )
(#) zoknee válasza isamisa hozzászólására (») Jan 11, 2007
Örülök hogy működik végre
Majd egy videót kérhetnénk róla, esetleg pár szép képet, bedobozolva, meg kidobozolva .

Zoli
(#) pbalazs válasza isamisa hozzászólására (») Jan 11, 2007
Idézet:
„köszönöm a segítséget és hogy arra áldoztátok az időtöket hogy a sok hülyeségemet átnézzétek”

Nekem ez felüdülés így a vizsgaidőszakban.

Idézet:
„hogy valóban az 1Hz-az az 1Hz”

Szerintem jó a kapcs.rajz: az 1. lábat kell a 15.-re kötni, mert úgy oszt 5-öt.
(#) isamisa válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 11, 2007
pbalázs, Gyu, vicsys, zoknee, Tonsil , szabi83

Mindannyiatoknak köszönöm a segítséget és hogy arra áldoztátok az időtöket hogy a sok hülyeségemet átnézzétek.

Csak az én balgaságomon múlott az egész

pbalázs: ahogy írtad , a 7410-es 6-os lábán volt a bibi. Mert rosz helyre kötöttem, Az utolsó másodpercmutató 7490 14. lába helyett az 1. IC 4013-as 1. lábára...

Átköve szépen elkezdett számolni... Most már csak azt kell bemérnem amit Gyu mondott hogy valóban az 1Hz-az az 1Hz...

Köszönöm mégegyszer
(#) pbalazs válasza isamisa hozzászólására (») Jan 11, 2007
A kapcs. rajzban nem láttam hibát, úgyhogy induljunk el elölről:

1. ellenőrizd minden IC-nél a földet és a tápot

2. válaszd szét az 1Hz generátot meg az óraművet: ne legyen semmi a másodpercek 7490 IC 14-es lábán.

3. az óragenerátor kimenetére tegyél egy tranzisztoros erősítővel LED-et, és úgy nézd meg, hogy villog-e. Ezt nézd meg a 4017 12-es lábán és a 7410 6-os lábán is. Vagy mutatós multiméterrel is jól látszik a változás.
Lassítani is lehet 0,5Hz-re, ha az 1. 4017 reset lábát földre kötöd, minden kimenetét szabadon hagyod és a 12-es lábáról mész a 2. 4017 órajel bemenetére. Így multiméterrel könnyebb mérni, mert csak 2 másodpercenként lesz változás.

3. a másodpercek 7490 IC 14-es lábára köss 10K (vagy ami kéznél van) felhúzó ellenállást a táp felé és egy nyomógombot a föld felé. Ha nyomkodod, számolnia kell normálisan.

4. a kapcsolásban lévő nyomógombokkal, meg az összevissza kijelzéssel most ne foglalkozz, meglátjuk, mire jutottál eddig, aztán utána.
(#) Gyu válasza isamisa hozzászólására (») Jan 11, 2007
Amúgy még arra jöttem rá, hogy így nem 1Hz-en villog a led, nekem akkor a legpontosabb, amikor az első 4017 15-ös lába nem az egyeshez van kötve, hanem a 6-os hoz(stopperral mértem).Ja és az AC bemenetnél nekem 33K-s ellenállat van.
(#) isamisa válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 10, 2007
Igen erre már rájöttem hogy miért nem világít Kevés neki az áram. De ha be van kötve akkor a leden a fesz 1,8V és 2,5V között mozog. És ez a 7410-es adatlapja szerint állandóan a HIGH -ban van... Simán kivéve a ledet nem megy a kapcsi... Egy nyomogómbal (vele sorosan egy 1k-s ellenálás és párhuzamosan egy 10nF, a pergésmentesítés miatt) kapcsolgatva az óra 1-es változik, de nem normálisan, 1, 8,0 5, Szal össze visza. És ugysem indul meg a másodperc számlálása...
(#) pbalazs válasza isamisa hozzászólására (») Jan 10, 2007
Idézet:
„0-és kb. 2,6V körül mozgot”

Hát, ott 5V kellene. A 4017 kimeneti árama max. kb. 1mA. Szerintem túlterhelted a LED-del.

Idézet:
„A leddel együt bekötve sorosan a 7410-be. Nem villogott a led”

Ezt nem értem. A 4017 és a 7410 a LED-en keresztül volt összekötve? Úgy nem is szabad villognia, sőt, az lenne a baj, ha villogna.
(#) isamisa válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 10, 2007
Hi
Igen rajta van az 1K-n keresztül.
a 4017-es 12. lábán.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_57599.html?highlight=1#57599
Ebben a hozzászólásban van az összeollózott kapcsrajz.

A feszt a leden mérve (soros 470 Ohm, extra fehér led) 0-és kb. 2,6V körül mozgot.

A leddel együt bekötve sorosan a 7410-be. Nem villogott a led. Csak ha a földre kötööttem.
Isa
(#) pbalazs válasza isamisa hozzászólására (») Jan 10, 2007
Szerintem most nem kell illeszteni.
A 7410 3. lába tápon van?
Hol mérted az 1Hz-et?
(#) isamisa hozzászólása Jan 10, 2007
Hi
Ahogy nekem is mint Gyu-nak. van 1 Hz. Ennek örülök. Villog a led, ránézésre 1Hz-enként. Na már azt nem tudom ezt miért nem jó a 7410-nek

Az IC-kket is kicseréltem. Minden úgy van mint a rajzon. Lehet illeszteni kéne a 7410-es bemenetéhez?
(#) isamisa válasza vicsys hozzászólására (») Jan 10, 2007
Hi
Ok megnézem...
A cmos Ic-k is 5VDC-t kapnak.
a 2m2 persze nem tettem be. Hanem a 470Ohmot. Meg próbáltam egy 10K-s potival is játszani.

5,6V zéner-holnap meglesz...
(#) vicsys válasza isamisa hozzászólására (») Jan 10, 2007
Isamisa!
Tegyél 1 ledet a 4017 12-es (kimenet) lábára egy soros 820 ohmmal. Ha leded villog van 1Hz.
A cmos ick milyen tápról mennek? Az is +5V?
Én csökkenteném a 2,2Mohmot 470Kohra és betennék egy 5,6V-os zenert az 1nF-dal párhuzamosan. Gyanítom, hogy nem korrek a váltóról az átmenet detektálása.
(#) pbalazs válasza Gyu hozzászólására (») Jan 10, 2007
, csak mennyire 1Hz az 1Hz?
Ha nem méred be pontos frekimérővel, akkor jobb a hálózati 50Hz.

Nem rossz az, nem tudom miért fikázzák sokan.
Az órák nagy része arról jár, és nem olyan rosszak.
Én egész évben hozzá sem nyúlok, csak téli / nyári átálláskor.
(#) Gyu válasza isamisa hozzászólására (») Jan 10, 2007
Megcsináltam azt a generátort amiben a 4013 meg a 2db 4017 van és működik, egy ledet villogtattam vele, kb 1 másodpercenként villogott.
(#) zoknee válasza isamisa hozzászólására (») Jan 10, 2007
TTL IC-knél a jól emlékszek, a 0 szint az 0.8 V-ig van, az 1 szint 2V-tól van a bemenetre meghatározva, kimenetre pedig 0.4V, 2.4V -ok az értékek.
(#) isamisa válasza zoknee hozzászólására (») Jan 10, 2007
Hi
Most akarom kipróbálni. De szerintem 5V, meg 2 voltot kéne neki kapocslgatni...
(#) zoknee válasza isamisa hozzászólására (») Jan 10, 2007
Próbáltad már kézzel adogatni neki az órajelet? Úgy meg tudnád nézni, hogy az áramkör többi része jó-e. Nem néztem meg a nyákot, de gondolom az 1Hz-es generátor az a +5 V-ot kapcsolgatja ki/be, amit kézzel is meg lehet csinálni próbának.

Zoli
Multival nembiztos, de köss rá egy hangszórót egy kb 20 ohmos ellenálláson keresztül és a membrán mozgásán érzékelni fogod, hogy mi is jön ki a freki generátorból
(#) isamisa válasza Gyu hozzászólására (») Jan 10, 2007
Hát gondoltam a másik kapcsiból vett generátormak nem megfelelő az illesztése. A fesz érékekre gondoltam, vagy hogy csak egyszerüen nem megy az a rajz...

DE az ujjban is volt hiba, mostmár kijavítottam. Sajna igysem megy. Nem tudom, multival lehet mérni az 1Hz-et? Gondolok itt arra. hogy feszértékben mutatkoziki meg, és ennyit még csak le tud követni a multim...
Mert nekem folyamatosan 4,7V van a kimeneten....
Miért csináltál neki másik 1Hz-es generátort?
Azthiszem, hogy én is csak ezeket találtam!
Hi
FElrakom most ide a javított változatot. Létszi mutasd meg hogy hol volt..

Köszi hogy megnézted
(#) Gyu válasza Gyu hozzászólására (») Jan 10, 2007
ja meg még az első 7492- nek az 5ös-6os lábát össze kell kötni.
Én még találtam hibát, tegnap éjjel nézegettem és pl :a 7410-es ic nek a lábait nézd át, hogy hova mennek, meg mintha ezen kívül is lett volna még valami, de most nem jut eszembe, a tápokon kívül 3, vagy 4 hibát találtam.
Hi...

köszi hogy megnézted, az első három sem kapta meg. Meg a földet sem. De azt már ráterveztem nyákgyártás előtt..

És sajnos így sem megy. Próbáltam potmáterrel beállítani azt az ellenállást ami az 50Hz-es jel előtt van. De azt sem tudtam beállítani. Pontosan szerintetek hány volt meg hány mA kelll az IC.nek a bemenetre? Nekem 9VAC-m van. Nem 240 ...

Most végignéztem az egész nyákot. A tápon kívül nem találtam más hibát. (pedig nagyon igyekeztem )

Nem tudom mi lehet. Pedig olyan egyszerüknek tünnek ezek az 1Hz-es órajelgenerátorok..
Isa
Következő: »»   253 / 255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem