Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Gondoltam már én is a trafós megoldásra, de a trafó sem képes szimmetrizálni szerintem. Mivel a frekit változtatnám, a kondit el kell vessem, a segédfázisnak is külön kell tekercselnem. Ezen gondolkodtam tegnap este.
Tudok olyan trafót készíteni Z-Z?? amelyik kimenete 90°-kal eltolt 2 fázisú aszimmetrikus terheléshez készül, primer oldala pedig közel szimmetrikus terhelés a 3fázisú hlózatra(inverter) nézve?
Amit most ajánlok az nem igazán szakmai megoldás,de bíztosan jól müködik és sem a motorod sem az inverter nem látja kárát.
Add el vagy cseréld el az 1fázísú motort 3fázisúra és minden gondod megoldódik. Az 1fázisú dágább így nem lehet probléma a csere. Még egy előny a 3fázisú motor minden szempontból jobb.
Némi tapasztalat és szakismeret után én azt mondanám, hogy nem egészséges 1 fázisú motort működtetni 3 fázisú inverter-ről. Az egyfázisú motort nem erre tervezték! Fő és segédfázisú tekercse van ami abszolút nem szimetrikus tekercselésű. Az inverter jó esetben hibaként értelmezi az árameltolódást, rosszabb esetben simán elfüstöl. A védelméröl annyit, hogy elég sokat cseréltem már.... Egy sima szakadás az egyik tekercsben is ölt már meg omront...
Ha folyamatos, állandó terhelésű a motorod, akkor egyszerűbb áramkorlátozással megoldható a fordulatszám szabályozás. Ha mindenképpen invertert akarsz, akkor rakj be a kettő közé egy 3 fázisú trafót 1 fázisú kimenettel. Ha Omronhoz hozzájutottál, nem hiszem hogy egy ilyen trafó beszerzése gondot okozna. Bár én még mindíg az áramkorlátozás mellett teszem le a voksom. Egyfázisú motoroknál remekül működik ![]()
Sziasztok!
Én ezt nem vitatémának szántam, és nem háromfázisú motort keresek a frekiváltómhoz, és nem frekiváltót keresek a motoromhoz, hanem van egy motrom és egy inverterem! Lerajzoltam, mit is akarok csinálni. Tudom, ez így nem jó a motorok felépítése miatt. De azt is tudom, hogy nincs lehetetlen!!!! Én is ebben a szakmában dolgozom, igaz hogy csak 6 féle inverter 11 típusával, és az is mind 3 fázisú motort hajt. Ezt aláírom! De nekem 1 fázisú motorom motorom van, az invertert nem akarom megölni. Bár ezt nehéz a belső védelem miatt. Az adatlap nekem is megvan, ráadásul magyarul. Ha figyelmesen nézitek a rajzot kiderül, hogy egy csillagkapcsolású motor ahol hiányzik az egyik tekercs! HOPPÁ!! Na innen hogyan tovább?????
Neked egy polaritásfordító inverter kell, 2A terhelésre. Ezt gazdaságosan nem lehet megoldani trafó nélkül. Itt most nem a több kilós 50Hz-es vasakra gondolok...
Egy kapcsolóüzemű tápot kell építeni, ami szigetelt (elválasztott kimenetű) 12V-ot ad, 2A-rel, ennek a pozitívját összekötheted az akku negatívjával, így előáll a kettőstápod. A szabályzást úgy kell megoldani, hogy a kimenet "kövesse" a bemenet feszültségét, mert az erősítőknél nem annyira gond a tápfesz néhány voltos ingadozása, azonban a szimmetria lényeges.
Hogy hibával leáll arra gondoltam én is, a kondit nem hagyhatom, mert az inverter kimenete nem szinuszos, hanem impulzus és a konditól megkergül az inverter. rosszabb esetben el is romlik. Meg akkor csak pl. U és V között lenne a terhelés. Akkor pedig 100% hogy leáll, mert szakadást érzékel. Ha W a közös, akkor csak az U és V közöt folyik feleakkora áram, ez lehet hogy még nem baj?
EZIDÁIG SZÜLETETT TAPASZTALATAIM.
A számítógépes tápot hiába piszkálod semmi értelme, a vasmagot is kidobhatod 470kHz-en nem jól "muzsikál" (nem megfelelő az anyaga). A HAGY vasak sem igaziak, valami zöld gyűrűmagom is volt - nem a legjobb-. Ha hiszed, ha nem már sokmindent kipróbáltam, de maradok a visszarajzolt kapcsolásnál. A legjobban ezidáig az általam legutoljára elküldött kapcsolás működött - mint írtam már a forrasztó ónt is megolvasztotta, de lassú a felfűtés - a freki is kisebb volt a kelleténél-. Az 555-ös IC-t is felejtsd el normális PWM-es IC kell. Az áramot célszerű figyelni, mert a FET megfőhet. IC-vel és kristállyal előállítani a jelet: - felejtsd el-. Ha nem alkalmazol tekercset (inverter kapcsolás miatt) túl nagy feszültségek szükségesek egyébként csak langyos a páka. A FET-en keresztül egyenáramot szaggatok a pákára megoldást szívem szerint, nem alkalmaznám. A PIC-et is sajnos el kell felejteni a lassúsága miatt ill. az alacsonyfrekis PWM miatt. (Amiket előbb leírtam azok a METCAL pákára igazak, de ha pl. mást akarsz melegíteni, akkor egy általam régebben csatolt kapcsolás tökéletesen megfelel. Ja ne felejtkezzünk el a páka kábeléről sem az MX-500-nál koax (régebben láttam elvágva egyet), az SP-200-nál fogalmam sincs.) Egyszóval Luki fórumtársunk igazán jól ismeri a METCAL pákát. Ma vettem a megépítendő kapcsoláshoz T157-2 és T80-2 magokat sajna a T106-2 elfogyott, pedig ahogy az egyik fórumtársunk írta valószínű, hogy ilyen van benne (utánamértem - valóban ez lehet, de a keresztmetszetét viszont a számítások alapján nagynak találom). IC-nek UC3825 megy bele, mivel ez hasonló a megadott IC-hez illetve ez beszerezhető és frekiben is bírja akár (1MHz-ig így 470-en tökéletesen tud működni). Na meg később ez megy egyik tápegységembe. Luki nem tudod véletlenül hogy mekkora a max áram ami átfolyhat a pákán? Vasárnap hozzákezdek összerakni deszkapanelen, addig sajna még továbbra sincs időm rá. A MX-500 hegyét régebben szétszedtem kíváncsiságból. Felépítése: csatlakozás aranyozva egyébként semmi különös (koncentrikus elrendezés középen a "meleg ér", a forrasztó rész és a csatlakozó között ismét semmi különös valami rézötvözetből készült hengeres anyag leginkább egy vastag PAX tollbetétre hasonlít csak hosszabb, a forrasztó hegy anyaga ismeretlen bevonata ahol forraszttol vastag, a hengeres tollbetétszerűségbe emlékezetből kb.: 8mm megy bele az átmérője itt vagy 2-3mm lehetett, erre volt elhelyezve a néhány menetes tekercs ami lehetett vagy 5 menet valami ismeretlen de merev anyagból). Az SP-200-at még nem néztem meg (majd ha tönkremegy fényképezem is).
Esetleg ez: inverter. Vagy csak az eleje a teljesítmény tranyókig. Bár ez nem szinuszos.
it van egy teljesen más elven működő. Ezt az elvet használják a PWM vezérlő ic-k be is. Még ki kell egészíteni pár dologgal de jó lesz ez. A bemenetre a PWM ic ből jövő 50%-os négyszögjelet kapcsoljuk, amit egy egyszerű kapcsolás fűrészjellé alakít. Az egyik az inverter azért kell hogy a negatív tartományba fordítsa a fűrészjelet. Ezt a két jelet hasonlítja össze a két kompatátor.
( lásd:idődiagramm) Ezt most nem részletezem a rajz alapján megérthető. A kimeneteken pedig a terheléstől függő két egymástól független kitöltési tényezőjű négyszögjel jelenik meg. Természetesem az ellenállásokat még méretezni kell és ugy kell beállítani a fűrészjel max amplitúdóját hogy a max kimeneti feszültséghez képest kicsit magasabban legyen.
Meg valami. Lehet trukkozni, hogy 2-2 FET vezerleset osszekotjuk. Igy nem negy kimenetre lesz szukseg hanem kettore csak. Illetve lehet ugy trukkozni, hogy ha van egy PWM kimenet meg egy DIR (irany) akkor ha a PWM 0 akkor fekezzen a hid (ket felso FET nyitva), ha nem nulla akkor iranytol fuggoen vezessen. Ehhez persze kell egy inverter meg nehany es kapu.
Remek végre rájöttem a hibára!!!
Van az úgy hogy néha az inverter trafójából hangok kelnek szárnyra. Szinte hallom, ahogy csörgedezik az áram a vezetékekben, azaz valami a trafóba berezonál és kerregő hangot generál. AZ eset akkor következik be, mikor a vezérlő IC tápfeszét kicsit változtatom. (SG3524 külön kis trafóról kap tápfeszt kb 12-17 V) Nos: azt vettem észre hogy 15 volt környékén van az a feszültség ahol a kimeneti fesz. pontosan egyenlő Remélem értitek. (Bár nem értem mééé?). Tehát az se mindegy hogy az ic 12, 15 , 17 voltról megy. Pedig az adatlapján 10-35 V a működési tartomány!!!!!! Ugyhogy ezt nem értem, de megoldom ugy hogy beteszek egy 15 v-os zenert az IC-nek, az fogja be a pofáját végleg. Tehát így hogy a kimeneti fesz egyenlő (35,27 és –35,3 ) a világvége elhárult. Már csak azt kéne tudni hogy vajon mér zizeg néha a táp, úgy hogy nincs is beterhelve???? Ha valaki kapizsgálja a választ és leírná azt megköszönném.
nem müv. erősítő!
angol neve: SCHMITT TRIGGERS DUAL GATE/HEX inverter amugy ott van 74HC14 -es IC-nek, a 6 darab inverterje... üdv
defaxxxa poniromet
![]() így maradt nagyromet... el is törtem a vázát nem bírta a terepet kisebb barbákodásaim: mivel alapjárat az sose volt jó így fölúrtan a karbi alapjárati levegőcsatornáját ![]() ![]() aztán egy kis tuning ami minden mocinak egészségére válik a henger és a blokkfelek között a felömlőcsatorna illesztési hibáját ki kell javítani!!! örvényeket okoz...bla bla (csak blokkszétzedéssel lehet jelen esetben nem nagy cucc ![]() aztán a karbinál is van azt kicsit nehezebb kijavítani de legalább a tömítés ne lógjon be... a kipuffból is kiszedtem minden folytást ![]() bocs az offért ![]() nah annyira nagyon nem kell átalakítani nem fontos inverter.. helyette a gyári gyújtótek is jó lesz ... azon is van 300V AC kb asszem (a gyári az nem trafós hanem a tekercsen van föltekerve a sec meg a pri is...) utána már csak EI tiri jel és kész.. visszatérve a cuccra sztem jobb ha kidobod a hallt a 3,14csába.. nekem egyátalán nem vált be helyette egy jeladótekercs (+diódás vágóák) és ha sima trafós akkor 2msec monostabil.. ennyi
sziasztok!
tegnap apám haverjától kaptam egy rakatnyi ic-t. megnéztem őket mindenhol, a 7406-os egy inverter ic, de a többivel nem tudtam mit kezdeni. lécci segítsetek megondani hogy mire valók, és ha lehet valami kapcsolási rajzot is küldjetek hogy ne álljon már a polcomon ![]() a típusok siemens hyb 41256-12 8848 motorola mc14508bcp qqqtr9008 (24 láb) zilog zo844004psc z80 sio/0 8705 (40 lába van ![]() a segítséget előre is köszi
hm.. ez jóó! kössz! hol lehet ilyet kapni??
![]() Közben találtam egyik pic adatlapján kristályos oszcit, csak olyan inverter kell hozzá ami bírja a 100MHz-t. nemtom, szerintetek 74VHCT04AMTC jó? mer 4,7ns-ot ír typical "váltási időnek". ![]()
Kétlábú szörny a lámpa. Meghajtása szerintem is áramgenerátoros. Kb 400Hz-en megy az inverter, és 2 trafóval oldja + a 25kV - 80V-ot.
Az 1ik trafó rögtön az izzó "mellett" (tehát nem a nyákon) ,műgyantival kiönve található, ezt 4 FET-tel(600Voltosak) +valósított híd hajtja. A másik "trafó" vagy folytótekercs, szerintem a hídnak ad variálható feszültséget. Ez a készülék 24 voltról megy,induláskor 10A az áramfelvétele, ami lekúszik 2,2A-re. És szerintem vetekszik egy 150-200wattos halogénlámpával a fénye.
Sziasztok!
Volt nekem egy fénycsőgyújtó áramköröm. Szép kis kétcentis íveket húzogattam vele. Aztán egy borús őszi napon fordítva adtam rá a feszt. ![]()
annyit szólok hozzá hogy az RTÉK 90valahanyas könyvből van (talán a 92 es) műxik az tuti...
én is ezt vettem alapul mikor elkezdtem fejlesztgetni ..... amostaninak már semmi köze ehez ![]() azért nem teccett mert túl nagy ![]() optokapura gondoltam én is nem lett volna nagy cucc megcsinálni vele... csak ha egy kis olaj kerül oda .. utána ráragad a csuva és csak csoldákozol hogy mi a ráké nem ad szikrát a hall jeladó egy fos legalábbis a TLE4905.. volt egy noname valami orosz technika ![]() ugyhogy megcsináltam a 3. verziót a tekercses jeladót a gyári tiris sinyó is tekercses csak 2 tekercs
Egy számítógépes szünetmentes a gépet (kb 200W) képes akár 1 órán keresztül is életben tartani.
Ha nem valami eszméletlen nagy keringetőd van akkor egy ilyen ketyere is elég Ha magad szeretnéd építeni akkor 3 fő áramkör kell: - akksi töltő - inverter - kapcsoló az akksis és a hálózati üzem között Akksitöltőt nem olyan nehéz faragni, az inverterhez itt a HE-n van cikk a kapcsoló pedig lehet egy sima relé is, mivel nem szükséges, hogy folyamatos legyen a tápellátás. Mármint kibírja, ha 1 tized másodpercig nem kap szuflát.
Szeretnék segítséget kérni főleg azoktól akik vettek a gépbe NEON-t és az inverter bedöglött. Én egy Colink invertert vettem és két nap után bedöglött. Kicseréltem mindent benne és nem műxik, de viszont a trafó melegxik rajta. Ha valaki tud segíteni h mi lehet a problémára a megoldás vagy esetleg van valami működőképes kapcsrajza szívesen fogadom!!!!
![]()
IGEN! :yes: A fent közölt kapcsolásomban a diódák VAGY ( OR ) kapcsolást alkotnak! Köszönöm hogy felhívtad erre a figyelmem.
![]() ![]() A kapcsolás megoldható lenne tisztán VAGY-kapukkal is... Csak egy kicsit filózni kell azon, hogy milyen tipusú IC-t (IC-ket) alkalmazz. Ime egy pár példa, a VAGY-kaput tartalmazó CMOS IC tipusokból: 4071 = 4db 2-bemenetű kapu; 4075 = 3db 3-bemenetű kapu; 4072 = 2db 4-bemenetű kapu; 4078 = 1db 8-bemenetű kapu és egy inverter. Ezen IC-k megfelelő kapcsolásával megoldható a feladat. ![]() (#43620) miklosch : Azt, hogy diódákkal vagy logikai kapukkal építed meg az áramkört, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy. Ezt neked kell eldöntened. ![]()
HÁÁÁT nyáktervem az nincs mert papít cetlikre terveztem de ha gondoljátok előkereshetem valahonnan. De csak lefényképezni tudom max. De itt egy kép a legutóbbiról egybe van építve egy aluláteresztővel és a hűtőbordán pedig egy inverter ami 12V ból adja neki a cumót.
Nem egy-egy kis inverter, hanem ha megnézed az 500W-os rajzát akkor rájössz. De ha mégsem: 1db 2N3055-ös csak 10-15A-t bír--> ezért párhuzamosan kell összekötni őket (ahogy a rajzon is van), hogy a tranzisztor max áramai összadódjanak.
akkor úgy látom mégis csak aza gyári 3kw-s inverter éri meg trafóval együtt.
egyébként találtam a neten egy helyet ahol 3 Kw-s inverter-t lehet kapni 6 kw pillanatnyi csúcsteljesítménnyel szinuszos jelet készít így bármit ráköthetsz.
És kb 60 ezer ft trafóstól. szerintem egy ilyen nem lehet olcsóbban összehozni vagy ha igen akkor mondjátok meg hogy mennyiért lehet trafóval együtt. Mert ha mondjuk mindennel együtt kijön van 20-30 ezerből akkor megéri összedobni
Az inverter áramköre egyenfeszültségből (pl.12V-os aksiból) csinál 50Hz-es váltakozófeszültséget (négyszögjelet, ami jobbaknál szinusz), melyet a trafó feltranszformál 230V-ra (áttételtől függ). Tehát jelen esetben a transzformátort fordított bekötéssel használjuk.--> Nem 230V váltakozó feszültségből csinál 12V-ot (letranszformálás), hanem 12-ből 230-at (feltranszformálás). Dióhéjban ennyi.
A mai inverterekben (szünetmentes tápokban) ha jól tudom már trafó sincs. De javítsatok ki ha tévedek. És ha nem tévedek, akkor nem tud valaki feltenni egy ilyen rajzot? Megköszönném.
Az hogy elvágnak bármilyen vezetéket a betáp oldalon, az on-line tápnál (esetleg), csak a töltőrészt veszélyezteti,hálózatkimaradást észlel és kijelzi/üzenetet küld/dudál - és a kimenet továbbra is él, hiszen az inverter tovább megy az akkuról, ahogy addig is tette. Akár úgy is lehet kialakítva, hogy még egy fázissal is töltsön tovább.
Nem igazán értem a gondodat: ha van egy háromfázisú generátor vagy inverter, annak van egy közös pontja amit vagy összekötünk a földdel(nullával), vagy nem. A különbség az érintésvédelmi filozófában van: ha összekötjük, akkor nem lesz "leválasztva" így a földdel szemben a fázisvezetők érintése ugyanolyan veszélyes mint a hálózatnál, viszont a védővezetőt földelve (nullázva) a szokásos érintésvédelem alkalmazható. Fi-relés védelem is szóba jöhet, bár ez a ritkább. Ha nem kötjük össze a hálózati nullával a generátor (inverter) közös pontját, akkor a fázisvezetők érintése sem életveszélyes, mert a földhöz képest nem mérhető rajta feszültség, még a "fáziskereső" glimm sem világít. Itt az érintésvédelmet legtöbbször fi-relével oldják meg. Ezek az én ismereteim a témáról, ha frrrr kolléga olvassa talán többet tud mondani, főleg a szabványok, előírások terén. Ha ez egy fixen telepített, központi cucc, akkor kiépítenek egy független vezetéket/csatlakozókat "SZÜNETMENTES" felirattal és terhelhetőség megjelöléssel. (a takarítónő lehetőleg ne ebbe dugja a porszívót) Ilyen esetben célszerű a nullákat összekötni, hogy a szokásos érintésvédem létrejöjjön.
Ez attól (is) függ, hogy On-line vagy Off-line rendszerű a cucc. Az Off-line rendszerűeknél a kimenetre egyszerűen kiküldik a bemenetet és túl alacsony v túl magas hálózati fesznél beindul az inverter és ez kerül a kimenetre.
Az On-line módúak képesek a leválasztásra, mivel itt állandóan az inverter jár és az akkut egy külön töltővel töltik. Ennél lehet választani, h összekötöd-e a nullát vagy független a hálózattól. |
Bejelentkezés
Hirdetés |