Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Hello mindenkinek!
Még régebben építettem egy sztereó és egy mono erősítőt TDA7294-el. Amikor külön használom a sztereót és a monot akkor nincs semmi gond, viszont amikor a 2 bemenetét egy sztereó jack elosztóba dugom akkor eléggé búg, megnéztem a 2 végét kell összeérinteni hogy búgjon (nem a GND-ket). Sőt csak akkor búg amikor trafóról megy, ha lekapcsolom és csak a pufferről megy akkor nincs semmi gond. Mi lehet ilyenkor a baj? és hogy lehet elkerülni? Előre is kösz a válaszokat!
Akkor biztosan az a leggyengébb láncszem. Ha kicseréled végre azt a 350 Ft-os alkatrészt, akkor majd a trafó lesz.
Ja* nem bűn hűtőbordára szerelni a graetz-t.
Ez a meglepö az egészben, akárhogy kinozom a masinát, a trafó szobahömérsékletnél többre nem megy fel! Kézfejemet ráteszem, még talán kis hideges fémes hatása is van, taperoltam a tekercselést, ott se volt semmi... A hires 3A-s Graetz forrósodik csak hajtás közben
Annak idején nem volt divat kispórolni az utolsó gramm anyagot is, mint például a mai gagyi cuccokból.
Könyörgöm, tegyél már bele egy normális graetz hidat... És a 4700µF puffer sem valami sok. Melegszik a trafó?(természetesen nem 30 fokosra, annyira akár üresjáratban is szabadna neki)
Akkor biza, jó nagy kamusi modon csinálta meg a Videoton ezt az EA6383-at, ELVILEG gyárilag 2x30W RMS és 2x 50W zeneire mondták, és irták is, hátulján 220V "160W". Szegény trafócska 1db 70W-os IC-t nemtud meghajtani...
Erre nem tudok mit mondani. Ha a bizti 400mA, az max. 92VA. Ha 800mA- akkor az lehet 130W vagy 120W -mint ahogy már írta Cirokl-.
Ha nincs egyértelmű vélemény, akkor a trafó méreteiből nagyon jó közelítéssel be tudom azonosítani, amiből következik a teljesítmény ismerete is.
Az RA6363s rádióerősítőben (feltehetőleg innen származik a trafó) 800mA-es a primer biztosíték, és a készülék hátuljára maximális teljesítményfelvételnek 130W van feltüntetve.
Ha lomha, akkor maximum 230x0,4=92VA-re számíthatsz. Ha valóban ennyi, akkor az tényleg sovány a 70W-hoz, de mondjuk 50-60hoz szűken jó lehet, és az is elég nagy hangerő tud már lenni.
Az ajánlott greatz olcsóbb mint 1 gombóc fagyi.
Hello, igen értem én, csak ugy vagyok vele, hogy feleslegesen nem akarok elmászni az elektronikai boltba venni greatz hidat, meg meginn költeni rá, ha a trafó miatt semmiképp nem lenne jó... 400mA-es a gyári olvadó biztositék a trafó elött, ebböl hány VA-re lehet következtetni?
Ha a trafó valóban 120VA-es, akkor az elég 1db IC-hez. El kéne már rugaszkodnod ettől a greatztől. 3A nem elég és kész. 10A-es kocka kell, már a típusát is belinkeltem neked. Ez is, a puffer is csak eszköz, a cél a sima egyenfeszültség, illetve a kézben tartott feszültségesés. Ha esik a feszültség az természetes, hiszen a trafó szekundere is csökken a terhelés hatására, és a puffert is megrángatja a változó áramnagyság. Azt kell elérni, hogy a maximális teljesítmény környékén is még maradjon elég feszültség. És pusztán azért kell mindez, mert a tényleges Pmax, elsősorban a feszültségtől függ.
Nálam 2 IC megy egy jól méretezett 250VA-es trafóról, és Ic-nként külön tápegységről, amivel nagyon nagyot szól. (mértem is, amit itt megtalálsz valahol)
Jelenleg 1db végfok megy róla, simán összehuzalozva, teszt céljából, de ez sem akar rendesen szolni. Graetz csere segithet a dolgon, hogy legalább 1 IC-t elbirjon rendesen? Köszi
Úgy tudom ,hogy ez épp optimális , habár az 2x29V lenne. Ne használjad 4 ohm-os hangszóróval, vagy hűtőtönkös megoldással kell az IC-t felszerelni. De csak egy híd-hoz elég.
Üdv.A hidalt verzió 25-30V-ról megy 8 Ohm-ra.Ezzel meg 42V lesz az meg szerintem sok lesz.
hello! hidalt erősítőhöz ez a toroid elég lesz?
http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=75700
Ha tudsz szerezni még egy ilyen trafót, akkor használhatod úgy, hogy egy modul-egy trafó, tehát dual-mono rendszerben.
Hát akkor szerintem kuka az egész
10 ezerbe kerülne hozzá egy megfelelő toroid trafó
Alapvetően itt a gond a vidi trafó az 120va -es szerintem ez ide kevés lesz meg a pufferen is kéne hizlalni és a graetz is lehetne több , minden esetre ez a táp még 1 panelt sem tud kiszolgálni .
Torzitás kezdeténél 34V-ról leesik a tápfesz 31-30 körülre, 30 alá nem megy. Ez egy Videoton 6383s erősitő trafója lenne 2x 50V 4700µF puffer,, jelenleg 1db TDA7294 van rajta, "teszt" üzemben, késöbb 2 lenne.
Először is tudni kéne mekkora a trafód ami most van , mennyi a puffer , egy panel vagy netán sztereó stb.... annyi biztos valami esetleg több dolog sem stimmel .
A tápfeszültséget mérd meg, amikor torzít. Ha több voltot csökken a vezérlés nélkülihez képest, akkor vagy a puffer lesz a kevés vagy a trafó.
Egy bizonyos hangerő után olyan mint ha elfogyna a teljesitmény a TDA7294-esemnek, elmegy a basszus, csak torzit, meg a közép hangok is összetorzulnak. Gyenge a tápegység mi?
Gyári 3 Amperes Graetz melegszik, már épp forró is, ha kicserélem nagyobbra sokat segitene? Vagy trafó csere? Köszi
Táp nélkül mmm ez érdekes , szerintem csak ha full zárlatos azt tudod mérni a jóságát nem igen !
Sziasztok!
Hogy tudom megmérni táp nélkül azt hogy működik-e még az ic vagy már halott!?
Korábban már szóba került ez a marshall féle felhasználás,ebben a topikban. Ha visszakeresel akkor megtalálhatod a kapcsirajzokat is.
Megnéztem, valóban ez van benne. Arra gondolok, hogy azért, mert mikor itt a hangszóród 8ohm-os, akkor az egyes erősítőkre 4-4ohm jut, amihez valóban max.+-30V-ot ajánl az adatlap.
Nem illik az adatlappal szembe menni, de én mégis nagyobb feszültséget javaslok. Amit Bassmester mondott a tápegységről, az szerintem is kifogástalan lenne hozzá. Én konkrétan mértem a teljesítményt 4ohmon is ez "egyke" IC-n, méghozzá +-40V körüli feszültségen.
10% torzítással? Ha hidat akarsz csinálni, akkor az alább leírtak szerint tedd! Azt nem az adatlapból másoltam, hanem már építettem néhányat
With Rl= 8 Ohm, Vs = ą25V the maximum output
power obtainable is 150 W adatlapból másolva!!!!
Nem kell stab! 2x28V-os trafó kell (max. 2x30V) és csatornánként 250-300VA terhelhetőség. 10-35A-es Graetz, csatornánként 2x10000 µF/50V puffer.
A hidat nem jó 4 Ohm-mal terhelni mert nagyon melegszik és a tápot is gyilkolja. +/- 40V ról, egy jó hűtéssel (hűtőtönkös megoldás) 200W körüli impulzusokat is lazán leadogat 8 Ohm-ra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ja