Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Akkor a 30V-osat veszem. 11k/db
http://www.urbanelektronika.hu/
termékeink/egységcsomagok/zene-hangtechinka Pontos linket nem tudok adni mert akárhova kattintok mindenhol csak a főoldal címe van.
Olyan trafó a legjobb ami 250 VA és 2x29V . 2x30V -al sem lehet nagy probléma. Ha szimpla ,és nem hidalt akkor a 250W is elegendő.
Belinkelnéd azt ,hogy melyik KIT röl is van szó?
Lehet ,hogy földhurok , vagy az előfok tápja brummos és azt viszi bele.
Akarok építeni egy sztereó erősítőt (TDA7294) , de KIT-ben szeretném venni. Urbanelektronikán néztem 7k ha kettőt veszek + elé veszek egy LM1036-os előerősítőt. A táp kérdéset szeretném megkérdezni.
Ugyanitt van TOROID trafó 300 V/A 36V meg 300 V/A 30V.Melyiket vegyem illetve akkor 2 kell belőle ha sztereót akarok?
Teljesen összeraktam az erősítőt és mos már a tesztelés is megvolt. 4ohm, +/-45V táp , Lm hangszínszabályzó , 47K (nyílt-húrok) erősítés. Azt kell mondjam , nem semmi azért amit produkál .
De még lenne mit finomítsak rajta. A be és ki kapcsolásnál pukkan (az Lm 1036-miatt) és a loudnes kapcsolásánál is pukkan . Aztán a tda - nak van egy kis brumm hangja 4700uf / 100nf . Mit javasolnátok ezek megszüntetésére ? köszönöm.
Igen, és eddig csak azért nem lett baj mert nem testeltél még rá.
Ha jól értem a két ic felfogatásán negatív táp van , és nem egymástól kel elszigetelni a két ic-t hanem a test-től.
Mivel általában a H - bordát a vázhoz fogatják . Ami az én esetemben műanyag és ezért nem halt meg az ic. Amúgy sikeredet megoldani a műanyag távtartót nyomtam meg becsavarozásnál.
Ha rossz akkor a bordán negatív táp van.Ha letestel akkor az IC R.I.P.
Ismét akadt egy kis gondom az ic szigettelésével . Az 1db hűtőborda műanyag vázhoz van fogatva szóval nem kapcsolódhat semmihez . A 2db ic alá tettem hővezető gumit, csavar-hoz pedig műanyag hézagolót. Elméletileg így jónak kellene leni-e. De sajna az ic és a bordán diódamérésnél van mérhető érték. Mi lehet a gond ? Vagy nem dióda mérést kellene használnom?
Egyébként működik tökéletesen mindkét oldal így.
Semmi vész csak már ismerem a témát elég jól.
Ezt és a borda elszigetelését szokták elhanyagolni.
Köszönöm. A 100nf kondit pedig jó hogy megemlítetted mert kimaradt én is most vettem észre miközben nézelődtem itt a rajzok között.
Igen . Simán párhuzamosan vételezhetsz a másik végfoknak. A pufferkondikkal párhuzamossan rakj egy -egy 100nF kondit .
Sajnos a felirat nincs csak filcel van ráírva 400W
Sikeredet beüzemelni a tápegységet és vele a tda7294-et . Egyenlőre tökéletesen üzemel a 46V-ból 44V-lett üzemkész állapotban. Nem melegszik stabilnak tűnik ,kisebb terhelés mellet is. Közben megépítettem a másik oldali végfokot is . Kérdésem az lenne még , hogy erről a tápegységről Párhuzamos kötéssel üzemeltethető mindkét oldali erősítő? köszönöm előre is.
Terhelés nélkül azt a feszültséget fogod mérni a kondikon, amire maximálisan fel tud töltődni (üresjárati feszültség), jelen esetben 46V-ra. Ha raksz rá legalább 10-20w terhelést, akkor derül ki igazából, hány V-ot ad le.
Teljesítmény ellenállást, vagy megfelelő feszültségű/teljesítményű izzót használj! Kíváncsi vagyok az eredményre!
A trafón kell lenni valami feliratnak . Az mit ír?
Egy olyan műszer beszerzése javasolt , ami megbízhatóan tud váltófeszültséget mérni
Köszönöm a gyors választ. Igazad van de akkor ez a műszerem ami van az nagyon pontatlan lehet. Mert AC 30V (most mértem újra 32V) és Bufferelve +/- 46-47V mért érték. Szerintem akkor ráteszem és majd kiderül mi lesz. Ha jól értettem az ic-nek van védelme, és letilt hiba esetén. Ha meg melegszik akkor marad a vissza tekercselés.
köszönöm.
Ha valóban 2x30V váltód van (ami nem +-), akkor abból nem lesz 46V. Valójában még elméletileg is csak 30x1,41-0,7=41,6V, de valójában ettől is kevesebb, mert a legkisebb terhelésre is esni fog valamennyit (közelítő adatként általánosan használt módszer: DC=ACx1,35)
2x30V trafófeszültség már jó, ahhoz nem kell hozzányúlni. Ha túl nagy a feszültség, akkor állandóan "csattogni" fog az IC belső védelme, akár áramban, akár hőben túlléped a határokat. Illetve nagyban romlik az üzembiztonság, a hőmegfutási kockázat növekedése miatt.
Köszönöm
Erre már én is gondoltam , csak ilyet még edig nem csináltam és ezért gondoltam rákérdezem mi történik ha így használnám. Ráadásként pont 4-ohm-os hangfalaim vannak . Egyébként miben jellenkezik a probléma ha igy használnám (+/-46V 4ohm )? Esetleg jelentős ic melegedés terhelésnél ? Vagy pedig terhelés nélkül is melegszik nagyon ? Esetleg lefüstölne azonnal az ic? Tanácsodban 2*29V Ac - javasoltál ami nálam jelenleg +-30V Ac. Természetesem amit egy gagyi műszerrel mértem.
Határeset , de így már 4 ohm-on biztosan bajok lesznek.
Nem olyan nagy ördöngösség letekerni pár menetet egy toroidról. 2x AC 29V -ra tekerjed. Az eredeti szigetelőanyag ,is remekül visszatekerhető ha használsz 2 oldalas ragasztószalag darabokat. De beiktathatsz egy sor köpper szalagot is. (méteráru) A tekeréshez készíts "vetélőfát" , olyan mint a szövőszékeknél.A kivezetések kialakítását meg úgy ahogy gyárilag volt. De ha bent össze volt kötve a tekercs vége és eleje akkor inkább vezessed ki mind a 4 vezetéket. Csak jelöljed meg melyik az eleje és a vége. A tekerési irány ugyanaz maradjon mint előtte. 1-2 óra alatt lehet végezni és tuti nem lesz gondod.
Sziasztok.
Sikerült szereznem egy 400W-os toroid trafót, amit a tda7294 végfokhoz akarnék használni. A gondom vele hogy bufferolás után +/-46V-ot kaptam. Ez nem sok az ic-nek ? Csatolom a kapcsolási rajzot ha esetleg valamit módosítani kellene ekkora tápnál . Igaz a leírásban max 50V van irva. köszönöm!
Ehhez kotord elő a ventillátort is mert ez egy P4 (s478) hűtője. Egy ilyenel megy az én sztereóm is persze ventillátorral és úgy jó de nélküle pillanatok alatt tüzes amint odacsűrsz neki.
Ha ventilátort ráteszel akkor mindenképpen, ha nem akkor ne diszkózz vele.
szerk: eddig csak a képet néztem, most meg a hozzászólást is, az odaírt méretek alapján elég sovány, magyarul ez baromi kicsi hozzá. Valószínű a 100Ft-os érmét túl nagynak gondolom...
Sziasztok!
7294-nek elég lehet ez borda? (Talán egy procié lehetett.) A méretei: 6,9X8,3X3,5 /Sz x Mag. x mély/ Köszi
A stand-by/mute lábaknak folyamatosan pozitív tápon kell lenniük tudtommal!
Hello
Én is csináltam 2 hidalt 7294 es végfokot.nagyon jól működöt.Az egyiket véletlenül letesteltem és eldurrant az egyik ic.Kicseréltem és azóta fél hangerőig szépen szól utánna nagyon torzan.A másik probléma a bekapcsolással van.A stand by és a pozitiv érintésével be kellene kapcsolnia elvileg, de csak akkor szól ha folyamatosan csatlakozva van a pozitivval.Lehetséges hogy a másik ic-t is megsütöttem és azt is ki kell cserélni.Ha valakinek van más ötlete irjon.Kösz a segitséget.
Helló!
Idézet: „Ez a torzulás inkább a tápegységre utalna, de akkor a jelalak másik felének kéne "lemetsződnie"” Szerintem is a tápegység okozza ezt a torzítást. Nem az IC-nek "fogy el a tudománya". A 7293 IC +/-50V-al hajtható maximum, tehát még +/-10V-al többet is kibírna. Itt a párhuzamos kapcsolásnál a feszültség nem elég, azért kezd torzítani. Azért ez érdekes, hídkapcsolásnál elegendő feszültség van, de a tarfó árama kevés, viszont az is igaz, hogy emiatt visszaesik a feszültség, bár ez valamennyire igaz a sima párhuzamos kapcsolásra is, csak ott kisebb mértékben. Szóval be vagyok kerítve :bummafejbe:De összességében megérte hidalhatóvá tenni a nyákokat, közel 300W a meglévő táppal is, és a 4 Ohm-os hangszóróval is elboldogul. A sima híd ezt nem tudná.
Természetesen hiszek neked, csak furcsálltam a dolgot.
Pedig ez egy korrekt módszer, erre alapulva lehet műszert is építeni (itt van pl. egy: Audio Distortion Meter).
Minden periodikus jel felbontható felharmonikusok összegére. Ha egy tökéletes, 1kHz-es szinuszt küldesz be az ideális erősítőbe, akkor a bemeneten és a kimeneten is csak egyetlen vonal jelenik meg a spektrumban az 1kHz-nél. Ha az erősítő torzít, akkor a kimeneten megjelennek a spektrumban az 1kHz felharmonikusai, a torzítás jellegétől és nagyságától függő eloszlásban és amplitúdóval (ezért van pl. különbség a csöves és a tranzisztoros hangzás között, mivel a cső és a tranzisztor nem ugyanazokat a felharmonikusokat adja hozzá az eredeti jelhez). Ha ebből a jelből valamilyen módszerrel kiiktatod az alapharmonikust, akkor csak a torzítást okozó komponensek, felharmonikusok maradnak. Az alapharmonikus nélküli, csak a torzítást okozó komponensek, valamint a torzított, teljes jel nagyságának aránya adja meg a torzítást. Wikipedia AllAboutCircuits |
Bejelentkezés
Hirdetés |

:bummafejbe: