Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   10 / 19
(#) mlaci96 hozzászólása Ápr 5, 2012
Sziasztok !
Van egy gyárilag 6 voltos tekercses töltésszabályzóm ,
fél gázon 7,8 voltot ad le egyenáramba ,viszont váltó áramba 12-14 voltot . Mi lenne a megoldás ha 12 voltos akkut szeretnék használni . Jah ,és 1 tekercses a fessz. szabályzóm .
(#) Szakbarbár hozzászólása Feb 25, 2012
Sziasztok! Simson s50-em van...
Egy nagyon egyszerü 12v os fesz szabályzónak a kapcsolási rajzát megköszönném! jah és akksit lehetne-e kondenzátorral helyettesíteni??!!
(#) fecooo8778 hozzászólása Nov 28, 2011
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem h a mellékelt kapcsolásra maximum hány volt kapcsolható? Mert nem simsonba akarom.
Előre is köszi!
(#) Quebec válasza hibbantpasi hozzászólására (») Aug 9, 2011
Üdv

Köszönöm a gyors választ. Bírni fogja ez a magas feszültséget? Az adatlapja alapján úgy vettem ki, 36V a határa a TL431-nek. Nekem 55-60V-ra kellene.
(#) hibbantpasi válasza Quebec hozzászólására (») Aug 5, 2011
Szia!

Az alul linkelt fesszabályzót már megépitettem,remekül működik (az R3-at 470 ohm-ra cserélve).
Pár százasból megépithető.
orosz fesszabályzó
(#) Quebec hozzászólása Aug 5, 2011
Sziasztok

Egy Simson 21W-os töltőtekercséhez szabályzó elektronikát szeretnék készíteni. A legnagyobb gondot az okozza, hogy terheletlenül 55V-ra is felszalad nálam. A múlt héten megvalósítottam egyet az alábbi kapcsolóüzemű szabályzóval, de úgy néz ki, kivégeztem. A maximális bemenete 60V, gondoltam az 55V belefér. De arra nem számítottam, hogy egyenirányítás után még ennél is nagyobb lesz az egyenáram feszültsége. Elkezdett melegedni, hiába ejtettem vissza fordulatot alapjáratra, tovább forrósodott. Mire lerángattam a vezetéket, kipurcant szerencsétlen.

http://cgi.ebay.com/3A-LM2596HV-Voltage-Regulator-DC-Converter-Buck...2fd720 .

http://cgi.ebay.com/LM2596HV-DCDC-4-5-55v-Step-Down-Converter-Adjus...t_1274

A fenti elektronikát ráforrasztottam egy próbapanelra, elé egy 4A-es Graetz és egy 100µF-os 63V-os kondi. A kimenetére pedig egy 2200µF-os 35V-os kondi. Beszerelés előtt kipróbáltam 19V AC-vel, szépen beállítottam 12,65V-ra.
Úgy döntöttem, nekifutok mégegyszer ... Ötleteket szeretnék, amivel mondjuk 40-50V-nál (AC vagy DC) le tudnám határolni a max. feszültséget. Ez alatt pedig ne jelentsen plussz terhelést/ veszteséget.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) kistotti01 válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 23, 2011
Hello!
Igen, jó lesz az áramkör módosítások nélküli is. Én néztem be egy kicsit. Hűtés mindenképp elengedhetetlen lesz. De az elegondolással szemben kételyeim vannak. Szerintem 2 töltőtekercs se lesz elegendő az akkumulátorról történő lámpa üzemeltetéshez. Elméletben ugyebár elől 35w-os hátúl pedig 5W-os izzók vannak a lámpába. Tehát ez 40W. Még elegendőnek is tünne, hiszen 2 töltőtekercs papíron 42W-ot tud. De a 42W-ot biztos, hogy nem tudja leadni. Mert hát ugyebár ott vannak a fránya veszteségei a generátornak, elvégre tekercs van ott, ami körül mágnes forog. Egyrészről ez, másrészről a lámpán kívűl elég sok egyéb fogyasztó van, amik korántsem kis teljesítményűek. Indexek: 2x21W, féklámpa 21W, duda stb... Ami pedig a legfontosabb azt a 40W körüli teljesítményt a töltőtekercsek nem alapjáraton adnák le, hanem a motort elég becsületessen forgatva. De véleményem szerint, az elgondolás müködőképes, de az akkumulátort sűrün kellene tölteni. Tehát mondd el ezeket neki, aztán ha benne van, akkor építsd meg neki. Aztán lehet, hogy 1 hónap múlva keresni fog, hogy mégiscsak kerüljön vissza bele a vílágítástekercs.
(#) r3pl4y válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 23, 2011
A világító tekercs van kicserélve elvileg töltőtekercsre... őszintén egy havernak kellene segítenem ebben...tehát nem az én mocimról van szó...én nem vettem volna ki onnan a világítótekercset... de neki minden akkuról kell, hogy menyjen... nekem meg tök mindegy, nem az enyém... nekem annyi lenne a dolgom, hogy egy töltésszabályzót csináljak neki így és ennyi... ahogy néztem semmit nem kell itt változtatni, mert a Z diódák előtti ellenállásoknak nem hiszem h sok köze van ahhoz, hogy most nagyobb áram megy át, mivel az csak a kimenő fesz stabilizálás miatt van ott, ha jól értelmezem a rajzot... igazából itt a tirisztor ami gondolom kérdéses, de a datasheet szerint ki kellene bírnia még a két töltőtekercs által leadott áramot is... bár itt gondolom már hűteni kellene...

Csak azért kérdeztem, mert nem vagyok biztos a dolgomban, és gondolom van itt olyan aki tudja, hogy jó lesz e ez így biztosan...
(#) mex válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 22, 2011
Idézet:
„Továbbá így első ránézésre a zéner diódák előtét ellenállását kellene átszámolni nagyobb áramerősségre.”

Miért is?
(#) kistotti01 válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 22, 2011
Hello!
Ha simsonról van szó, akkor hogyhogy 2 töltőtekrecs van benne? Mivel a gyári gyújtáson 1 töltő, 1 világítás és 1 gyújtás tekercs található. Ha "tuning" gyújtásod van, akkor változhat a felállás. Ha szabad érdeklődnöm mit szeretnél üzemeltetni az akkumulátorról, hogy nem elegendő 1 töltőtekercs? Nekem rengeteg extra fogyasztó van a motoromon és 2,5 éve nem volt tölteve az akkumulátor ami benne van. Tehát elegendő töltést nyújt 1 tekercs. Ha simsonról van szó, akkor a gyári helyre én 7Ah-ás aksit tudtam bepréselni, nagyobb nem fér bele. Igazából az áramkör áttervezéshez a félvezetők teljesítményét nézdd meg katalógusban, ha bírják akkor az rendben van. Továbbá így első ránézésre a zéner diódák előtét ellenállását kellene átszámolni nagyobb áramerősségre.
(#) r3pl4y hozzászólása Jún 22, 2011
Sziasztok!

Én a csatolt kapcsolást akarom megépíteni.
Csak kicsit más itt a helyzet ugyanis 2 töltőtekercs van a motorba...ezeket párhuzamosan akarom összekötni, hogy nagyobb árammal tudjak tölteni, ugyanis elég nagy Ah -s akksit teszek bele, mivel szükségem van rá egyéb okok miatt...
Egy töltőtekercs 21W leadására képes ami 12V fesz mellett ugye cca. 1.75A max. na most mivel ezek párhuzamosak lesznek így ugye 3,5A lenne a max töltőáram...a kérdésem az lenne, hogy ez a kapcsolás elbír annyit, vagy 2x -rezzem meg, és a két szabályzót közösítsem, ne a tekercsek végeit?

fesszab.jpg

(#) Swedhart hozzászólása Máj 18, 2011
Sziasztok valaki felismeri -e ezt a fesz szabályzot és netán tudná a bekötését és elmondaná megköszönném négykerekü robogohoz akarom bekötni.
(#) kistotti01 válasza cracky86 hozzászólására (») Ápr 26, 2011
Akkor probáld meg azzal a másik fesszabályzóval fesszabályzóval. Legalább kiderül a tekercsed müködőképessége.
(#) cracky86 válasza feri949 hozzászólására (») Ápr 26, 2011
Ez 12v-os, a régi motorban volt. úgy tűnik ezzel jó lesz, mondjuk fél gáz kell, hogy 14V meglegyen!
(#) feri949 válasza cracky86 hozzászólására (») Ápr 25, 2011
Igen de az ELBA 12 voltos a tekercses meg 6 volt.
(#) cracky86 válasza feri949 hozzászólására (») Ápr 25, 2011
Tudom, csak sima töltőm meg van itthol, azért gondoltam.
(#) feri949 válasza cracky86 hozzászólására (») Ápr 25, 2011
Szia!
Nem nagy összeg a Graetz.
(#) cracky86 válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 25, 2011
Tiszteletem!

Először is kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

A témát folytatva:A Graetz is kinlódik, elveszi az áramot... Ha a sima régifajta 5 szálas(2szürke;2zöld;1piros) fesszabályzót teszem be ahhoz nem kell graetz ugye? Csak a 2 zöldre rá a tekercs, pirosra meg az akku, ha jól emlékszem, a szürke meg csak a hátsó lámpához korlátozza csak a feszt 5w-ra.
(#) kistotti01 válasza cracky86 hozzászólására (») Ápr 24, 2011
Mindegy, hogy mire teszed, csak váltakozó feszültséget adjon ki, hogy ki tudd probálni a greatz-híd müködőképességét. Mivel mint már méréseidből kiderült a tekercsed valószínűleg rossz lesz (de még ne kiabáljuk el), ezért az egyenírányító hídat is le kell tesztelni, hogy jó -e...
(#) cracky86 válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 24, 2011
Sima adapterre vagy ilyesmire tegyem csak, úgy jó lesz?
Rendben. Akkor ez annyit jelent, hogy valószínűleg a tekercs rossz. 80%-ba tekercs hibára gyanakodok. De menjünk 100%-ra biztosra. Nézük meg a motoron kívűl az egyenírányítót. Ez úgy kellene kivitelzni, hogy keresel otthon vagy kérsz valakitől egy mindegy hogy mekkora és milyen feszültségű hálózati trafót csak biztosan mükődőképes legyen. Kiveszed a motorból a greatz-hídat és rákötöd a trafó 2 kivezetésére. (Érintésvédelemre nagyon figyelj!) Aztán mérsz ugyanúgy a greatz-hídon váltó és egyenfeszültséget, és leírod ide a mért értékekt. Vagy a másik megoldás, ha van otthon egy másik müködőképes egyenírányító hídad, akkor azt tedd be a jelenlegi helyére és végezzd el ugyanazokat a méréseket amiket az előző hozzászolásomban írtam. Várom a fejleményeket.
AC 0,04-0,05 (a tekercs 2 szála között)
DC 1,5-1,9 (Másik két lábon)

de a kábeleket nem húztam le sehonnan(Graetz-on és fesszabályzón is fel volt dugva
Rendeben van. Akkor most már megtudod mérni a dolgokat amiket írtam. A greatz- hídnak ugyebár 4 kivezetése van. Ebből kettő a bemenő váltakozó feszültség a tekercsről. Kettő pedig a kimenő egyenírányított feszültség. Ez eddig gondolom tiszta sor. Nincs más dolgod, hogy a bemenő oldalon tehát ahova a tekercsről jövő vezeték megy ott mérned. A greatz-hídon van 2 kivezetés így jelölve: ~ A pirossal jelölt részre állítod a műszered, és mérsz alapjáraton, illetve a motort megpörgetve amedig csak lehet. (De azért szét ne pörgesd ) A fordulatszám növekedésével a feszültségnek növekednie kell. A mért értékeket feljegyzed. Következő lépés. A műszeredet a feketével jelölt pontra állítod. A piros mérőzsinorodat a greatz + kivezetésére, a fekete mérőzsinorodat (com) pedig a greatz - kivezetésére teszed, és szintén mérsz alapjáraton és a motort jól megpörgetve. A mért értékeket írd meg ide nekem és akkor már okosabbak leszünk, hiszen ki fog derülni, hogy az egyenírányítód illetve a tekercsed müködőképes e.
ilyen lenne
Ha teszel fel egy képet arról a műszerről, vagy megmondod a típusát, akkor megmutatom rajta melyik méréshez hova állítsd be.
őszintén mondva nem igazán értek a műszerhez...ilyen körbetekerő-gombos digitális cucc, és az ACv-DCV állásoknál van sok szám20, 200, 1000...stb. de ha jól mértem akkor csak 10,1, 10,6 ot tölt az akkura, a régi fajta fesszabályzóval, graetz előtt csak villog minden, akárhogy tekerem(ugye a hozzáértés) az elba-val meg semmit nem mértem.
(#) kistotti01 válasza cracky86 hozzászólására (») Ápr 23, 2011
Hümm érdekes eset...
Nos az a kérésem, hogy végezd el a méréseket amiket írtam. A hibakeresés eszköze a mérés. Az előbbiekben leírtam, hogy mit mérj, de ha nem volt egyértelmű, akkor most bejelöltem kék, illetve piros színnel. Mint írtam minimum, illetve maximum értékek kellenek. Nem kell semmit se megbontanod a méréshez. Szépen leveszed az oldaldeknit, aztán a greatz-hídon mérni tudsz.
Idézet:
„esetleg a graetz-ra menő tekercs szálai lehetnek megcserélve.”

Mivel ott váltakozó feszültség van, ezért nem tudod felcserélni.
Nos egy dudanyomás egy aksinak meg se kottyan. Ott más problémák lesznek. Ha elvégezted a méréseket, tudunk továbblépni a hibakeresésben. Mivel akkor tudni fogjuk, hogy a tekercs és az egyenírányító jó e, az ELBA meg ugyebár új, tehát nyert ügyünk lesz. :yes: Továbbra is várom a mért értékeket...
(#) cracky86 válasza kistotti01 hozzászólására (») Ápr 23, 2011
A bekötés jó, esetleg a graetz-ra menő tekercs szálai lehetnek megcserélve. feszültség nem ingadozik a zöld szálon, ami az elba-ba megy, de ki semmi nem jön. most néztem az akkut, első dudanyomásra lehervad... az lehet a baj? mert az elba meg ugye védi magát nem?
(#) kistotti01 válasza cracky86 hozzászólására (») Ápr 23, 2011
Üdvözöllek!
Nos akkor a lehetőségek. Az ELBA mint írtad cserélve lett, tehát akkor annak tökéletesen jónak kell lennie. Akkor nézzük tovább. Tekercs és greatz-híd ellenörzése, illetve müködőképeségének vizsgálata: Kapj elő egy multimétert és mérd meg:
-AC V állásban az egyenírányító bemenetén eső feszültséget alapjáraton, illetve max. fordulaton. Ezeket jegyezd fel.
-DC V állásban az egyenírányító kimenetén eső feszültséget alapjáraton, illetve max. fordulaton. Ezt is jegyezd fel.
Ha tökéletesn müködik a tekercs és az egyenírányító, akkor az egyenfeszülségnek kb. 1.2V-al kevesebbnek kell lennie a váltófeszültségnél.
Utánna, ha ez rendben van és megfelő, akkor elvileg minden tökéletes, tehát csak 3 variáció maradt:
-Vezeték elkötés
-Vezeték szakadás
-Valamilyen érintkezési hiba.
Ezeket mind mérni tudod multiméter szakadásvizsgálójával, illetve megnézed az álltalam mellékelt kapcsolási rajz alapján, hogy minden jó helyre van e kötve. Várom a fejleményeket.
Kistotti
(#) cracky86 hozzászólása Ápr 23, 2011
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy 12V-os simson-ban bekötöttem a töltést, graetz-ig ugye megy a két töltőszál, egy test, és kijön egy egyenírányított áramszál, ami megy az ELBA lábaira, a test, és az index mellé. Valamint lenne egy kijövő szál az ELBA-ból, ami töltene...de itt kezdődik a probléma, ugyanis semmit nem tölt. Befele még megy áram, ki viszont semmi. ELBA cserélve lett, akkut töltöttem töltővel is, mert mint olvastam csontra merült akkura, ill. üresen nem ad áramot, de semmi különbség sajnos. Több ötletem nincs sajnos, így gondoltam megkérdezem, hátha járt más is így, és van a hibára valami megoldása.
Következő: »»   10 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem