Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   92 / 97
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 22, 2009
Réz vagy alu lemez,vastagabb sem jó árnyékolásnak,kisebb frekvenciákra pláne nem.
Ónozott lemez,vagy vas/ acél 0,5-0,8mm.a +felelő.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 21, 2009
Udv Mindenkinek!

Lenne egy gyors kerdesem: ha nem onozott vaslemezt hasznalok arnyekolasnak, hanem egy oldalas nyakot, akkor egyenerteku RF arnyekolast kapok?

Koszi a segitseget:

Joe
(#) szendi001 hozzászólása Dec 20, 2009
Mellekelten felteszem az 1.0 verzios nyak tervet az SO42p TBA120 parosu radiohoz. Van benne egy keramia szuro, tettem melle egy LM368-ot, es a piros vonal menten eltorve csak a KF resze is hasznalhato, tehat elvileg ossze lehet dugni az epulo tuneremmel is.
Tudom nem a legkisebb panel a vilagon, de legalabb elfer nehany extra alkatresz, ha modositani kell.

Mivel a francia radiot epitem, ez a verzio egyelore talonban van nalam, de ha valaki nekiall, szivesen irok teljes alkatresz listat, pontos beultetesi pozicioszammal. :yes:
Ha valaki talal benne hibat, kerem szoljatok, szivesen modositgatok rajta, pozitiv hozzaszolasok eseten.
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 20, 2009
A Conrad-ban is lehetett hasonlót (gagyibbat) kapni zsebrádió formában, nekem is van ilyen, az még a CB-t is fogja, de nagyon kellemetlen hangolni az áttétel miatt.
(#) szendi001 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 20, 2009
Apam, szerintem itthon le is csuktak, ha volt egy ilyened pottyos kendovel letakarva Nagyon szep es hihetetlen ritka radio lehetett.
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Dec 20, 2009
Műsorvevőben még nem találkoztam olyannal ami venné ezt a hullámsávot pedig létezik. Bővebben: Link
(#) Medve válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 19, 2009
Én vezetéknélküli telefonokból szedtem ki ilyen IC-ket, kerámiaszűrőstül. Persze bokorba kell érte menni
(#) szendi001 hozzászólása Dec 19, 2009
Helyzet jelentes :

Levasaltam a francia radio paneljet, azt irja a koma, mar amennyire lejott a francia angol online forditasbol, hogy az AFC-t ki lehet iktatni hangolas idejere.
A tunerem oszcijat atalakitottam, BF199 -el azonnal beletalaltam az FM savba. Feltunt, hogy a 22 pf forgo trimmer kondi sok lesz 137 megara (kene vagy 5 pf), 5 menet mag nelkul 5 os csevetesten, ket varikap es kb 10 szazalek kondi behozza az egeszet 100 Megahertz kore. kb 25 szazalek trimmer leviszi 88 Megara az oszcit. Egyelore minden jo, mindket KF tekercs 10,7 mega korul van, holnap jon az eles teszt a Maplinos KF-el. Az en MC3362-m meg valahol a repteri raktarban lehet, varom de csak Karacsony utanra.

Szep estet:
Joe

(#) gerenk válasza kadarist hozzászólására (») Dec 19, 2009
Köszi a segítséget, azt hiszem át kell olvasnom az
RTÉK 2009 meteo műhold vételével kapcsolatos cikkét,
aztán nekikezdek valamelyik vevő elkészítésének.
Tetszik a francia projekt is, már régóta tervezem hogy elkészítem, igaz nem meteo vételre akartam.
Megvettem az MC3362P ic-t is Debrecenben, tavaly
800 Ft volt, kvarcok is magvannak, az LCM mérőt is elkészítettem, GDO-m, frekimérőm van, a feltételek adottak.

(#) kadarist válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2009
Jó a kis csatornaraszter, azzel nincs gond. Csak amikor léptetsz, még mindig jön adás, még mindig... Csak amikor ellépsz vagy 30-40 kilohertzet, akkor gyengül, majd szűnik meg a vétel. Legalább 50 KHz KF sávszélesség kell!
NOAA hangminta:noaa_mp3
Erről az oldalról való:mark
Szerinted a PLL VCO ezzel a 12,5 KHz raszterrel megfelelő, vagy át kell programoznom?
Van egy BRG FM301 rádióm annak szeretném a vevőjét
használni az FM10 zsebrádió helyett, 10,7 MHz 15KHz
sávszélességű kvarcszűrővel indul, CA3089 FM KF
ic-vel működik.
Hf. erősítő kell-e, vagy hogyan tovább, ha a meteo műholdat akarom pc-re behozni?
(#) 20sz Jófiú válasza kadarist hozzászólására (») Dec 19, 2009
Igen-igen! Ezt régebben én is meg akartam építeni de inkább áthangoltam a meglévő műsorvevőket. Hát ez nem ma volt!
(#) kadarist válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 19, 2009
Szia!

a '89-es évkönyben volt a kapcsolás.
(#) gerenk válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 19, 2009
Már nem tudom melyik ÉK-ben volt, de arról a cikkről és kapcsolásról van szó ami itt 3 hozzászólással visszább
található. Az a kapcsolás lett elkészítve.
(#) kadarist válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2009
Szia!

Éleszd újra! A 160 megás sáv még mindig tele van sok érdekességgel, nem is beszélve 145 megáról, na és persze 137 MHz-ről, a műholdas sávról.
(#) 20sz Jófiú válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2009
Ez nem az 1992-es RTÉK-ben volt?
Régebben megépitettem a konvertert, külső PLL-es
oszcillátort kapcsoltam az S042 ic-hez /MC145152 PLL.
ic-vel működő VFO /, 130-150 MHz sávban lehetett hangolni 12,5 KHz csatornaraszterrel.
M10 zsebrádió 10,7 MHz kf fokozatát kapcsoltam a kimenetre.
Nem nagyon tudtam fogni vele semmit sem, lehet hogy éppen rossz időben, próbálkoztam, csak arra emlékszem
hogy valami különös gépadószerű adást fogtam, lehet
hogy a NOAA adása volt, csak akkor még ezt nem tudtam,
azután a fiók mélyére került.
Lehet hogy érdemes lenne a konvertert újraéleszteni.
Csatolok egy pár képet.
(#) kadarist válasza Medve hozzászólására (») Dec 19, 2009
Gratulálok! Igen, visz mindent
(#) Medve válasza kadarist hozzászólására (») Dec 19, 2009
Megépítettem ezt a kapcsolást, ajánlhatom. 2m-en használtam, de jött rajta a rendőrség is...
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 19, 2009
Megtaláltam az ominózus cikket. Csak lehet találni a CCIR vagy OIRT-sávban (vagy kicsit felette-alatta) üres részt, ahova lekeverhetjük zavartatás nélkül a 137 MHz-es sávot.
(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 19, 2009
Ez így van, teljesen egyetértek. Aki URH mikrofonokat és hasonló hobbi célú áramköröket épít, annak teljesen felesleges akármilyen komolyabb műszer, mint a kínai rádió frekimérője. Megveszed, 6 csavart kiveszel a helyéről, meg elvágsz X vezetéket, és a kezedben van a frekvenciamérő panel kompletten, ami 200 MHz-ig teljesen elfogadható eredményt ad.
Nekem vannak itthon repülőmodellezéshez távirányítóim, és saját készítésű FM adók is... 20 cm-es 'antennával' már egy méter távolságról korrektül veszi a jelet, és kijelzi a frekvenciát (mindegyik adó frekvenciáját az adott felbontás mellett hibátlanul kijelzi). A felbontás ugyan csak 100 kHz, de otthoni méricskélésre több mint elég.
Ennél egyszerűbben és olcsóbban kizártnak tartom a frekimérő kivitelezését.
Persze, sosem lesznek olyan paraméterei, mint egy erre a célra épített céláramkörnek, vagy műszernek. De a többség itt nem is forgalomba kerülő termékeket szeretne 1 Hz pontossággal bemérni és beállítani...
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 19, 2009
Egyesek mindig a bonyolult +oldásokat keresik,egyébként -5fokban odakint,az Orion tuner is elhangolódik ugyanúgy mint a Silvercrest kisrádió kb.100-200kHzet.
Nos ez nem a frekimérő miatt van hanem az alkatrészek,főként kondik hangolóelemek hőfoktényezője miatt mint tudjuk.
Akinek precíz vevő kell munkához hobbyhoz,az vesz magának 1 Yaesut vagy Motorolát 25ez.ért és kész.
Aki viszont otthonra szeretne fm.mikrofont,vagy jelátjátszót pl.beltérihez vagy máshoz,annak +felel 1Ic.be integrált lcd.kijelzős is +a kínai is.
50KHz pontosságot és ez elegendő 100-200MHz en.
Egyébiránt mit már leírtam más topicban,a vevőim áthangoltak frekvenciamérő be van építve,tehát külsőre ritkán van szükségem.
Az adópaneloknál mivel kvarcosak szintén nem kell,mert a vevőn látom a jelerősséget +frekit,mondjuk a 7/9-ik felharmonikuson.
pl.20,480MHz kristállyal 163,8MHz,és 184,3MHz amit most fejeztem be 4 tranzisztorral állítható bemeneti erősítővel.
A káros felharmonikusok kiszűrése jelentett eleinte gondot,mert 207MHz,Szentesi 10Ch-igencsak zavarta csíkozódott stb.
Most már ez is ok.Bfr96ts vég tr.kimenetére 3db.tekercs,+3db.kondi került.Lásd pi szűrő.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 19, 2009
Szia Kadarist, A konverter jo megoldas lehet ha van egy jo alapvevo. Tegyuk bele femdobozba es a konverter legyen a tuner resz? Vegulis ez egy ketszer transzportalt vevo lenne, 1. kf 100 Mhz Nem zavarnak be az eros FM adok az alap frekin?
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 19, 2009
Szia Pucuka,

Az igazsag az hogy ar teljesitmeny viszonyban a gagyi radio verhtetetlen. Ertem, hogy nagyon jo frekimerot lehet epiteni, meg is nezem a frekimeros topicot, de ha talalok egy radiot zsibin 2 euroert, valoszinu hasznositom a moduljat. A meres hibaja elhanyagolhato egy ilyen oszcillatornal, mivel ha melle teszek egy csavarhuzot maszik vagy 50 kHz-et. Masik problemam: ha ket muszerem van es mindkletto ugyanazt mutatja, akkor nagy valoszinuseggel nem kovetek tul nagy hibat. Nehany frekimero alacsony jelszintnel is mer, csak eppen a freki harmadat mutatja :yes: Tobben tobbfele megoldast alkalmaznak, a Lidles radio egy vola mukodo megoldasok kozul, szinte ingyen.
Termeszetesen meres ismetles, minoseg, abszlut pontossag tekinteteben teljesen egyet ertek a velemenyeddel.
Udv: Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 18, 2009
Szendi! Gondoltál-e konverterre? Mármint a 137 megát a CCIR broadcast sávba lekeverni. Egy üres frekire. Ha jól emlékszem a '90-es RT évkönyv "Amatőr kapcsolások" rovatában volt egy ilyen konverter S042-vel. Holnap előkotrom a rajzot és a leírást.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Dec 18, 2009
Üdv!
Azért az ilyen vevővel való frekvenciamérés elég gagyi megoldás, pláne ha az csak egy átbuherált vevővel történik. Ki mondta, hogy a középfrekvencia pontosan 10,7 MHz, ráadásul milyen pontosan, mekkora stabilitással, megmérte-e valaki egyszer is?
Még mérővevővel is elég kunsztos frekvenciát mérni a levegőből.
Nem igazán értem, miért nem jó egy rendes frekimérő, miért kell frekvenciakijelzőkkel imitálni a mérést. Vannak jó nagyfrekvenciás előosztók, csak át kell nézni a frekvenciamérős topikba, kaphatók is, nem is drágák. Aki RF technikával foglalkozik, annak alapműszer.
Medve
A szignál építéséhez lehet ötleteket meríteni Ferkógyerek által rajolt blokkvázlatból, amplitúdó stabilizálás, AM, FM. A vezéroszcillátort lehet egyszerűbben is, elég lehet akár egy varikapos oszcillátor, ha elég stabil, a kimenőfrekit meg lehet frekimérővel mérni.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 18, 2009
Sziasztok!
S041 ki nem talaltam volna. Igy legalabb ertheto, hogy egesz jo parositas, es tobb leiras is jelent meg, szoval mukodik.
Sp8647 IC vel akartam osztot csinalni a meglevo freki meromhoz, de ebayen nincs ilyen ic..., de ha talalok egy Lidlos radiot, azonnal lecsapok ra. Koszonom a tanacsokat, holnap tobbet tudok mondani.

Ezzel mertem meg a tunerem kf rezgokoreit, de GDO hoz kepest alacsonyabb frekit mutat, gondolom a jarulekos kapaciasok miatt. A rajzon PNP tranyot jeloltek, de a BF199 termeszetesen NPN, minden mas jo a nyil iranyat leszamitva. 20 volton nagyobb jel jon belole, a pic-es frekimerom jol latta. URH-n tuti nem jo. Udv Joe

rezgeto.JPG

(#) Novak válasza ferzoo hozzászólására (») Dec 18, 2009
Annyiban hadd egészítselek ki, hogy az említett rádiókban található frekvenciamérő a 10,7 MHz-es KF értéket még beleveszi a mérésbe. Így ha adót akarsz vele bemérni, akkor a kijelzett értékhez hozzá kell adni 10,7 MHz-et, hogy megkapd a bemenetre jutó frekvenciát. Illetve ezekben a mérőpanelekben sokszor SC3610-es IC végzi el ezt a funkciót, melynek van egy lába, ahol ki lehet választani a KF értékét. Alapesetben ez ugye a 10,7 MHz-re van beállítva, de ha magas szintre húzod ezt a lábat, akkor 70 kHz-re áll át. A 100-150 MHz-es tartományban pedig az a -70 kHz-es érték nem fog megjelenni a kijelzett értékben, gyakorlatilag pontos lesz a frekvenciamérőd.
Az említett IC egyébként 10 MHztől egészen 200-220 MHz-ig használható (adatlap szerint csak 150-ig, de még fölötte is teljesen hibátlanul működik).
Természetesen ha vevőoldalon az oszcillátor frekijére vagy kíváncsi (és nem a vételi frekvenciára), akkor ugyanígy érdemes átállítani a KF értéket, vagy fejben hozzáadogatni a 10,7-et a kiírt értékhez.
(#) ferzoo válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 18, 2009
Nem kell semmiféle osztó +előtét.Legegyszerűbb ha beszerzel 1frekimérős rádiót pl.használt Orion tuner vagy ahhoz hasonló cucc.Ha ez nincs,akkor marad a lidl-ben a kisrádió.
Jó megoldás lehet régi piaci autórádió,digitális led/kijelzős frekimérője 200MHz-ig pontosan mér.
Ha vevő oszcit akarsz mérni vele kell az oszci kollektorára 1,5pf-en kicsatolva Bfr91 tranyóval leválasztó fokozat.9V/1mA.Kimenetére megy a frekimérő bemenete 470pf.kondival.
Hogy a frekvenciamérő panel ne terhelje a kimenetet,és ne hangolja el.
Amennyiben adót mérsz be,pl.milyen frekin ad,elegendő 1-2m.re közel tenni az adóhoz és máris kiírja az értéket.
Ekkor csak 1db.40cm.drót szükséges a frekimérő bemenetére.
(#) doktor hozzászólása Dec 18, 2009
A témához kapcsolodoan,nekem van használaton kivül Siemens SO42 P készült OIRT-CCIR konverterem.
Következő: »»   92 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem