Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   511 / 562
(#) boap válasza dara hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Szia !


Nekem ez még elmegy kategóriának néz ki. De mivel ez első gate trafóm , ráadásul ez amit először meg is tudok nézni, ezért kértem véleményt.
(#) dara válasza boap hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Ha a képek között néznél pár szkóp ábrát,láthatnád hogy jó.De ha a sajátodat nézed látsz valami anomáliát?Nem?Akkor ez is jó.
(#) boap válasza dara hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Csak az a ferde felfutás és lefutás (188ns) miatt vannak kétségeim, de magyarázható azzal hogy gate töltés/kisütés okozhatja és ezzel együtt tényleg jónak tünik. Ha levenném az IGBT-ről a gate trafót akkor tökéletes négszögjelet kellene látnom
Átnézem azért a képeket is(magamat is kalibrálnom kell ).
(#) Ge Lee válasza boap hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Teljesen kizártnak tartom, hogy egy gate jel így nézzen ki. Ha valóban így nézne ki akkor ott valami nagyon nagy baj van. Sokkal inkább valószínű hogy az a szkóp egy fabatkát sem ér, azért néz ki a gate jel egy szinte tökéletes, lassú fel és lefutású négyszögjelnek.
Nincs sem a trafó szórásából adódó túllövés, sem jelalaktorzulás, sem a gate kapacitás adott árammal történő töltéséből és kisütéséből adódó jelalakváltozás. Ha megnézed a hasonló képeket amiket feltettem akkor láthatod hogy azok a jelformák eléggé eltérnek ettől.
(#) boap válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Igen a szkóp az olcsó, szinte csak saccolásra való. De csak ez van.
(#) boap válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Lekötöttem a trafó mellől a vezetékeket és üresjáratban mértem.
Lecserélem a vezetékeimet, meglátom mi lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2018

gate4.jpg
    
(#) dara válasza boap hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Nincs ezzel semmi baj.Egy 20 megás szkóp csak csak mutatna valamit?
(#) Ge Lee válasza boap hozzászólására (») Jún 8, 2018 /
 
Ha a vezérlő kimenetén méred ezt a jelalakot az még csak csak jó, bár az sem teljesen így néz ki. Ha a gate-en akkor annak valahogy úgy kellene kinézni mint a képeken, függően a trafó mágnesezési áramától, bár nem tudjuk hogy konkrétan milyen kapcsolásról van szó, hogy néz ki a meghajtás, van-e aktív kisütés stb, stb.
Nem tudom hogy van-e azon a szkópon valami lehetőség a mérés módjának átkapcsolására (pl. average-peak detect), ha igen akkor meg kellene keresni. Ha nincs, és csak ennyit tud, akkor nem bánom hogy sosem akartam ilyet venni. Mert akkor ettől egy néhány ezer Ft-os analóg szkóp is többet ér. Olyan jelet kellene vele megnézni amin biztosan van valami túllövés, hogy azt megjeleníti-e vagy sem.
(#) boap válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 8, 2018 /
 
Lementettem az usb szkóp saját kimenetét, 1 kHz 2Vpp .
Ez is jellemző rá.
erdgab is mondta, hogy nincs két egyforma jel képeken, ez digitális mintavevés eredménye. Élőben nézve a képét állandóan változik. Nagyobb felbontásúval a változások kisebb nagyságrendüek lennének.
Van egy orosz C1-94 is ami egy ideig működött aztán elment a függőleges pozíciója. próbáltam beállítani, de nem ment.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2018
(#) boap válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 8, 2018 /
 
A kapcsolás: uc2808 teljes hidas bcp53/56 rángatja 15V / 0V -hoz kapcsolva a gatetrafó "primer" körét(3,7mH). A gate tekercsek 4.8mH-ek. Így a kimenet 15V felé kell menjen. Ezért gatenként 18V zener pár véd és 4,7Ohm sorosan. Az IGBT-k HGTG20N60A4D.
Csak a vezérlőpanel kap áramot.


Ujabb méréseket mentettem üresjaratban:
a meghajtás és a gatetrafó között 2 felbontásban
és a gatetrafó kimetén nagyobb felbontásban
(#) boap válasza boap hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
A szlópmomat sikerült zerokalibrációval kalibrálnom, és a mérőfejen 1/10 állásban 10x kijelzésben van egy állítási lehetősége a 1kHz-es kimentére, beállítottam.
Most ezeket a képeket mentettem az egyik 1/1-es a másik 1/10 10x és ez utóbbi mintha hasonlítna valamelyik itt levő gate képre
(#) otvenkilenc válasza boap hozzászólására (») Jún 9, 2018 / 1
 
"zerokalibrációval" Miért haragszanak a nulla szóra az emberek?
(#) boap válasza otvenkilenc hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Mert az hosszabb, nehezebb leírni és további jelentése is lehet ezért kevésbé egyértelmű.
(#) otvenkilenc válasza boap hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
A nulla? Egy betű a különbség. Nekem könnyen ment. csak az N az U az L L és az A betüt kellett beírnom. Ez nem ok. Inkább az ostoba szokás, hogy idegenszót használva többnek akarnak látszani. Ennyi nem több.

Egyébként ez a több jelentést elmagyarázhatnád a nulla és a zéró szóra is.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) boap válasza otvenkilenc hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
A nulla jelenthet semmit is és az biztosan nem zero.

A nulla vagy null kalibráció szó nekem tünne idegennek.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) otvenkilenc válasza boap hozzászólására (») Jún 9, 2018 / 1
 
Csak úgy megjegyzem, hogy a zéro angol szó és nullát jelent.

A nulla azért idegen neked mert a magyar nyelvet nem szereted csak az angol megfelelőit.
(#) boap válasza otvenkilenc hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Az elektronikában gyakran használunk angol szavakat, mert a dokumentációk is angol nyelvűek.
Minden angol szónak lenne megfelelője magyarban, de nem használjuk mert források angolul vannak.
(#) otvenkilenc válasza boap hozzászólására (») Jún 9, 2018 / 2
 
Ez igaz azokra a szavakra amelyeknek nincsenek magyar megfelelői. De a nulla az nem ilyen. Sokan magyarul sem tudnak írni beszélni. és azon a nyelven sem amely szót a magyar helyett használnak. Csak a látszat kedvéért s közben visszafejlődnek. helyettesítő magyar. Akkor ne beszéljünk magyarul csak angolul.
Az angol nagyon kényes arra ha nem az anyanyelvét használják. Itt azt tanítják, hogy ne beszélj magyarul mert úgyis angolt használnak.
Hmm Gyűlölik a saját nyelvüket, működik a média romboló hatása talán ez a célja?
(#) Ge Lee válasza boap hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Csak lett némi különbség az utolsó képen az elsőhöz képest. Ez már jól közelíti a valóságot, de még mindig látszik rajta hogy a szkóp lassú. A mérőfejjel mindig az 1:10-es állásban kell mérni, az 1:1-ben csak néhány MHz sávszélességű mérésed lesz, nem mintha ez a szkóp sokkal többet tudna. A 20 MHz-es reklámadat ne tévesszen meg, a mintavétel 48Ms/s, tehát inkább csak úgy 5 MHz-ig használható. Mondjuk ez ide kb. elég.
Ezért nem baj ha az ember tudja a mérés előtt hogy kb. mit kellene látnia, és akkor nem fogja becsapni a szkóp ha netán rosszul lenne beállítva.
(#) boap válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Sziasztok !

Csak továbbléptem egy kicsit. 96V váltófeszültséggel tápláltam fokozatosan emelve a feszültséget
Mértem a főtrafót és az áramváltót, ugyanis ezt szeretném beállítani.
(#) yamuga hozzászólása Jún 10, 2018 /
 
Sziasztok!
Átnyálaztam a fórumot és szeretném megépíteni a Ge Lee által tervezett készüléket, ami a képen látható. Inverterek készítésében csekély tapasztalattal rendelkezem sajnos.
Ezúton szeretném kérni a szerző Ge Lee, és más fórumtárs segítségét aki megépítette a készüléket, hogy segítsen egy jobb minőségű kapcsolási rajzzal(ez sajnos elmosódott) és egy panelrajzzal ami kipróbált működő. Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!
Üdv
(#) dara válasza yamuga hozzászólására (») Jún 10, 2018 1 /
 
Ha átnyálaztad a fórumot akkor biztos találtál volna tisztább rajzot,de én ezen mindent látok.Képszerkesztővel még javíthatod.Nyákrajz az nincs mert mindenki aki megépítette a saját igénye alkatrésze mérete szerint csinált magának.Egy kipróbált működő nyák még közel sem a siker garanciája,figyelembe véve csekély tapasztalatodat.Ezt a pár alkatrészt ami nyákon lenne te is megtudod rajzolni.Sok sikert.
(#) yamuga válasza dara hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Köszi a választ! Átnyálaztam, de lehet elkerülte a figyelmem. A bevált NYÁk rajzot, nem azért kértem, hogy tökhülye lennék a megtervezéséhez és az elektronikához, de a kapcsolóüzemű dolgokkal nem foglalkoztam. Ami elrendezés bevált valakinek és évek óta jól működik, gondolom az megbízhatóbban rekonstruálható. Azért köszi!
(#) fastaction válasza yamuga hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Van fent hozzá nyákrajz is valahol , ha jól emlékszem , akkor pont ehez a rajzhoz . Sok idő és pénz megépíteni egy ilyet . Szkóp nélkül mégdrágább . Nagyon elszántnak kell lenni . Van aki több éve készíti és , még nincsen kész . Venni sokkal ólcsóbb .
(#) Imi68 hozzászólása Jún 10, 2018 /
 
Sziasztok!! Segítséget szeretnék kérni.Gysim 160 inverter egy 14 lábú ic-je ledobta a kupaja közepét. Annyi látszik rajta hogy 386D alatta lévő sorban pedig 7739. Ha ismeri valaki kérem legyen szíves segitsen .Előre is köszönöm!!
(#) yamuga válasza fastaction hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Nem olyan sok pénz az, még ha üzletből veszi az IGBT-ket és ferritmagokat az ember sem. Oszcilloszkópom van több is. Mindössze azért kértem segítséget, mert nem építettem ilyet még, és hátha valaki megkímél a szívástól egy nyák rajzzal ami már bevált, és egy kapcsolási rajzzal ami éles.
(#) KissAttila válasza yamuga hozzászólására (») Jún 11, 2018 / 1
 
Szia,
bistvan fórumtárs terméke:
(#) fastaction válasza yamuga hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Jó munkát , akkor hozzá . Én is többször nekifogtam már és , azért mondtam . Komoly gépet megéri építeni , de a kábbel 6.000.- , az alkatrészek , dobozolás 25.000.- , posta és benzin 6.000.- stb. Viszont az élvezet , hogy működik felbecsülhetetlen !
(#) boap válasza yamuga hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Jó munkát kívánok !

Bevált NYÁK rajzot azért nem fogsz kapni mert az nálad nem lesz ugyanilyen. Neked más alkatrészeid lesznek, éppen ami beszerezhető főleg igaz ez trafó vasmagjaira és szinte mindenre, Ki mihez fér hozzá, és ettől függően újra kell tervezni az egészet. Maga trafó tervezés is több körös.
Ahogy mondtad nincs tapasztalatod (sokunknak nem volt mielött nekiáltunk) inverter építésben. Sokat kell tanulnod és ha megépíted fogsz is.
És egyetértek fastaction fórumtárssal, hogy "az élvezet , hogy működik felbecsülhetetlen ".
(#) gulyi88 válasza Imi68 hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Tehetnél fel néhány képet a kérdéses terültetről, hogy megállapíthassuk milyen funkcióban teljesíthetett szolgálatot az IC.
Nem ismerősek a feliratok.
Következő: »»   511 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem