Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   544 / 562
(#) tomszojer válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Köszönöm nektek a segítséget.
Az elko 2000 Ft plusz 1500 a szállítás.
Meglátjuk mennyit érdemes beáldozni rá, mert egy ilyen gépet egy huszasért lehet kapni újat.
Üdv: Tom.
(#) erbe válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Több képen is látható a főtrafó( 1. 3. 4.). Jókora álló toroid vastag kétféle zománchuzallal.
(#) Phile80 válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Felejtsd már el azt a trafót! Életem során kb. 10-12000db inverteres hegesztőgépet javítottam már meg és összesen két esetben találkoztam főtrafó menetzárlattal, mindkét esetben milliós értékű 350A-es szinergikus gép volt, tehát ezek alapján meg sem fordulna a fejemben a trafóban keresni hibát első körben. Főleg abban a trafóban, ami a képen látható, nincsenek egymáson a menetek, rendkívül jó a hűtése.
A kondenzátorhiba az esetek kb. 50 százalékában IGBT zárlatot okoz, attól függően, hogyan hibásodik meg a kondenzátor. De jelenleg azt sem tudjuk, hogy van-e egyáltalán IGBT zárlat, mert a kondenzátor hibája miatt is leverheti a megszakítót, illetve a hálózati egyenirányító hibája is okozhatja. Ez utóbbit kizárnám, mert nem a semmiből jött a zárlat, hanem előjelei voltak a problémának, bár lehet hogy az átütött kondenzátor tönkretette.
A hálózati egyenirányítón lévő kondenzátoroknak nagy szerepe van a leadott teljesítményben, mert ezektől függ a tápfeszültség. Puffer nélkül nem fogsz hegeszteni vele...
Szerintem az történt, hogy az egyik kondenzátor elkezdett meghibásodni, jele púposodás, veszített a kapacitásából, emiatt gyengült a gép, aztán átütött és leverte a megszakítót.
Idézet:
„azt hogy értek-e hozzá, vagy nem, légyszíves NE TE döntsd el”
Én nem döntöttem el semmit, csak megállapítottam valamit, de ebből a hozzászólásodból is az derült ki...
(#) tomszojer hozzászólása Nov 4, 2021 /
 
Sziasztok.
Itt van a panel hátulja.
A pirossal jelzett részek a toroid lábai, a vonalak az átkötések.
A kondi helye a két lyuk, a másik kicsit jobbra fönn.
Két kisebb kondit találtam, de összeadva őket jó lehet.
Megpróbálom először kiszedett kondival indítani, hátha nem veri le az kismegszakítót.
Üdv: Tom.

panel.jpg
    
(#) dokidoki válasza tomszojer hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Indítási kísérletekhez használj sorbakötve egy 100W-os hagyományos izzót, megkíméled magad és valójában mindent a durva zárlattól. Zárlat esetén világít, bekapcsolgatási teszthez jó, de üzemihez természetesen nem.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) mpisti válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 2
 
Beszóltál egy olyan embernek, aki többet tud az inverteres hegesztőgépek lelkivilágáról, mint amennyit nem fogsz tudni még akkor sem, ha 20 gépet építesz. Miből gondolom? Abból hogy olyan butaságot állítasz, amivel kapcsolatosan -a hozzászólás lapján- nincs tapasztalatod. Konkrétan a hibás kondira tett megállapításod, miszerint egy kondi kiesése nem folyásolja be a gép teljesítményét. De, nem is kicsit, még pedig annak arányában hogy a gépbe mekkora pufferkapacitás van beépítve. A másik dolog az induktivitás mérés kérdése. Ennek akkor van értelme ha pontosan tudod hogy az adott trafónak eredetileg mekkora volt az induktivitása nyitott illetve zárt szekunder körrel. Miért gondolom hogy igy van? Mert az induktivitás megfelelőségének egzakt meghatározásához kellene ismerni a pontos vasmag adatokat illetve a pontos primer menetszámot. Induktivitás mérés csak összeégett menetnél ad némi tájékoztatást. Egy menetzárlatos főtrafó biztos kapcsolófokozat hibát okoz, ha ez a primer oldalon van. S végül: segítséget annak lehet nyújtani, aki pontosan érti hogy a segítségnyújtó mit is ír neki. A baj az hogy ott tartunk, hogy az is villamos szakembernek gondolja magát, akinek már sikerült egy izzót elsőre kicserélni, és ezen a sikeren felbuzdulva olyan gépek, berendezések javításába is belekezd, aminek a felépítéséről-működéséről halvány lila gőze sincs. De úgy gondolja hogy a HE és a többi szakmai alapon szerveződött fórum lakói minden kérdésére pontos, mindenki számára érthető választ adnak. Aztán az első szakkifejezésnél megáll a tudomány, és következő kérdés már a szakkifejezés magyarázatát követeli.
(#) mpisti válasza tomszojer hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
A kondi lábai közt az a barnulás a forrasztás következménye, vagy már ott volt akkor is, amikor a kondit kivetted? Ha már ott volt a kiforrasztás előtt, akkor az egy átégés lehet, az megmagyarázná a zárlatot. Ebben az esetben a kondi lábai közé kell marni egy kb. 1 mm széles 10mm hosszú rést, vagy a megbarnult részt ki kell kaparni teljesen, a helyét bedig szigetelőlakkal jól beitatni.
(#) kivancsi4 válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
A fórumot olvasva a véleményeddel ellenkező álláspontok is megfogalmazódtak, vagy csak egyes esetekben tartják jónak a sorba kötött izzót. A kapcsolóüzemű tápegységes topikban találhatod meg a bővebb magyarázatot.
(#) tomszojer válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 6, 2021 /
 
Szia.
Valószínűleg tényleg a kondi lett zárlatos és ez nyiffantott ki valamit. A hibás kondi nélküli indítási próbálkozáskor most nem veri le az automatát, de nem is indul. Tettem bele kondit. A helyzet ugyanaz. A képen a négyzettel jelölt rész a relé. A körrel jelölt részek a bejövő 230 Volt. Az IGBT jobb oldali lábáról is lejön a 230 Volt, ami a relénél is megvan. A nagy kondiknál semmilyen feszültség nincs.
Mi lehet a következő lépés?
Üdv: Tom.

panel2.jpg
    
(#) Ge Lee válasza tomszojer hozzászólására (») Nov 6, 2021 / 1
 
Ha a nagy kondikon a primer puffert érted és azokon nincs meg a 320V DC, akkor vagy a graetz halott, vagy a lágyindító ellenállás amin keresztül töltésnek indulnak a kondik, és amit aztán rövidre zár a relé. Ha a relé nem húz meg 2-3 másodperc után sem, akkor akkor a diódahidat és a lágyindító ellenállást (vagy NTC-t ha az van benne) kell megnézni.
(#) tomszojer válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Szia!
Kiszedtem a graetz-et, az jó. Mellette ugyanazon a bordán van egy IGBT. Visszatettem a graetz-et, de az IGBT-t nem. Voilá! Elindult! A primer pufferkondikon megvan a feszültég, megy a ventilátor, persze a relé is bekapcsolt.
Az IGBT típusa: 50T65FESC
Magyar shopokban nem találok sehol,marad ez:
Bővebben: Link

igbt.jpg
    
(#) tomszojer hozzászólása Nov 8, 2021 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az FGA60N65SMD
IGBT Transistors 650V, 60A Field Stop
helyettesítheti-e az MBQ50T65FESC IGBT-t?
Megrendeltem az Aliexpress-ről az IGBT-ket, de december lesz mire megjön. Addig jó lenne összerakni a gépet, csak nem tudom mi a helyettesítője az eredetinek.
Elöre is köszi.
Üdv: Tom
(#) mpisti válasza tomszojer hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Én FGA60N65SMD-t használtam az eredeti helyett egy Mastroweld MIG gépben, működött vele. Hogy hosszútávon mennyire lesz megbízható, az már más kérdés, mivel a Fairchild tranzisztorát elvileg jobban kell hűteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
(#) tomszojer válasza mpisti hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Nincs agyonhasználva a gép, mert van mellette egy 200 A-es AWI-elektródás inverter, csak az 10 kiló és nehéz magasra cipelni. Ez a kicsi csak 5 kiló. Az 5-ös elektródát is vitte szépen. Amíg megjönnek az eredetik, /rendeltem 10-et../ addig kéne valami. Ha bírja marad, ha nem akkor megy bele az eredeti kínai. A Hestore-n van FGA 1693 Ft + küldés. Az Aliexpress-en 10 db. eredeti 7824 Ft. Küldéssel. Ha szerinted jó helyette, akkor megrendelem. Köszi a segítséget.
Üdv: Tom.
(#) Phile80 válasza tomszojer hozzászólására (») Nov 9, 2021 /
 
Nekem van ilyen, ami a képen látható. Olyan gépben van, ami 120A-t 100%-os bekapcsolási idővel tudja. Aliexpress-el vigyázz, mert sok hamis cuccot árulnak ott. Keress privátban, ha érdekel

40T65.jpg
    
(#) korozsi hozzászólása Nov 12, 2021 /
 
Sziasztok.

Feltennek ket tervet amit az egyiket Tubi keszitett es van rajta fesz figyelö. / Gondolom a müködese ugy nez ki, hogy amikor leesit a vezerles aramellatasa 10 Volt ala akkor a piros led vilagit es a zöld led kialszik./ Gondolom igy müködik, vagyis szerintem igy lenne ertelme.

Probaltam atepiteni a masodik tervbe. Müködni müködik, mert erzekeli az alacsony feszültseget a piros led vilagitani kezd, de a zöld nem alszik ki. Ennek igy nem sok ertelme van szerintem.

Arra kernelek benneteket, hogy hogyan kellene megoldani ezt a problemat. Meg-e lehet egyaltalan oldani.

Üdv: Gabor
(#) korozsi hozzászólása Nov 14, 2021 /
 
Sziasztok

Felteszek egy komplett rajzot amin a bal oldalin NE556.-os IC van ez az uj - a masik rajzon 2db NE555.-s van, ez a regi.
Ha megtennetek akkor nezzetek mar at, hogy az uj terven mindent jöl-e rajzoltam be.

Üdv: Gabor
(#) cosgtsrex hozzászólása Nov 15, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy holly hetra 100-as inverteres hegesztőm, az r21 es ellenállásom égett ki benne. Nem tudom, hogy milyen értékűt tegyek a helyére. Kérnék fotót a lapról, akinek van ilyen hegesztője hogy hogyan is néz ki az áramkör épp állapotban illetve hogy milyen értékű cuccot kell vennem. Mellékelek pár képet, hogy hol is található a probléma. Köszönöm szépen előre is a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2021
(#) mpisti válasza cosgtsrex hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Keresd Phile80 fórumtársunkat, ebben a géptípusban ő kompetens.
(#) korozsi válasza erdgab hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Igen, tettem legrest a fötrafoba es nem bantam meg. Nagyon szepen dolgozik (lagyabb az iv fogas) es most mar mindig fogok is bele tenni ez nem kerdes.
(#) erdgab válasza korozsi hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Örülök,hogy megtetted és magad írtad le a tapasztalatot! Így lágyabb a csatolás a főtrafóban és azt lehet tapasztalni amit leírtál.
(#) mistar hozzászólása Nov 28, 2021 /
 
Sziasztok!
Stromo SW250 inverteres hegesztőgéphez keresek kapcsolási rajzot. Kérlek segítsetek, ha tudtok!
Köszönettel: Imre
(#) uniman válasza mistar hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
https://www.hobbielektronika.hu/forum/kapcsolasi-rajzot-keresek

Orosz fórumokon talán van...de több változata is létezik (fotó nélkül?!:flame
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2021
(#) mistar válasza uniman hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Köszönöm!
(lehet egy mások fórumon láttam általad feltett képeket, ahol azt írtad az SW300-ra hasonlít ... na ez is olyan. Csinálok képeket.)
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2021
(#) zoly15 hozzászólása Nov 28, 2021 /
 
Sziasztok!

Nem épp MMA (bevont elektródás) hegesztő géphez tartozó kérdésem lenne, de hegesztő gép lenne...
Szóval, valaki épített, vagy látott már inverteres ponthegesztő gépet?
Rajza van-e esetleg valakinek?
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2021
(#) GPeti1977 válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Olyan van gyárilag?
(#) zoly15 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Amikor még tanuló voltam, hegesztettem is ilyennel.
Nagyon könnyű, és erős gépezet volt
(#) hulala válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Persze, hogy létezik. Nekem egy vízhűtéses Bosch PSU 5100-as van. Ezek 1 kHz-en mennek és egyenáramú a szekunder oldal.
(#) GPeti1977 válasza hulala hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Nekem is ez volt az első gondolatom hogy egyenirányítva van-e a kimenet. Egy inverters hegesztőből is ki lehet indulni, kisebb kimenő feszültség de nagyobb áram, jó sok dióda ami elbírja, bár ide a schottky dióda is jó esetleg FET-es szinkron egyenirányítás
(#) hulala válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
"Medium-Frequency Inverter DC Welding Machine" kulcsszó alatt angol nyelvű leírásokat lehet találni a neten.
Következő: »»   544 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem