Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jelgenerátor - függvénygenerátor
Lapozás: OK   2 / 10
(#) motoros1991 hozzászólása Aug 19, 2011 /
 
hahó tud nekem valaki segiteni?
(#) Medve válasza motoros1991 hozzászólására (») Aug 19, 2011 / 1
 
Ötlet...A 4-eset és a 8-asat én összekötöttem...

555.JPG
    
(#) motoros1991 hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Köszi szépen a tervet. És még esetleg annyit tudnál nekem segiteni hogy azt hogy valósitsam meg hogy ezeket a kis feszültségü impulzusokat hogy tudnám fel erőssíteni kb 8 V ra? mert csak ezzel a feszültséggel birja meghajtani az órát nekem.
(#) Medve válasza motoros1991 hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Ezek közel tápfeszültségszintű impulzusok. Tápláld az IC-t a kívánt tápfesszel (max15V)
(#) motoros1991 hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Tehát akkor azt mondod hogy ez nekem akkora feszültséget fog szaggatni amennyit táplálok neki? 15v ig? tarnzisztort meg egyéb dolgot nem kell beiktatni?
(#) Medve válasza motoros1991 hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Nagyjából. Az alacsony szintű feszültség pl 50mA áram és 15V-os táp esetén 0,3-0,75V-ig mehet le, a magas szintű kimenet 100mA esetén max 12.7-13.3V-ot vehet fel. Hogy szükséged van-e tranzisztorra, abba a terhelőáram is beleszól. (Használd a válasz gombot)
(#) mágus18 hozzászólása Aug 23, 2011 /
 
Hello! Az lenne a kérdésem ,hogy a maximtól lehet ingyen rendelni de amit rendelni szeretnék a max038 as ic pont nincs belőle termék minta valaki tudna mondani helyettesítőjét amit a maximtol meg lehetne rendelni? (jel generátort szeretnék építeni)! Előre is köszi!
(#) ivicz hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Szevasztok,

jelgenerátor kapcsolást keresek. Tudom, hogy léteznek példa kapcsolások, de eléggé kezdő vagyok a témában (és lehet, hogy már az is maradok ), így jobban szeretnék biztosra menni.

Jelalak: szinusz, freki: 1Hz, 100-800mV közötti feszültség. Minél egyszerűbben megépíthető és minél biztosabban működő kapcsolásra lenne szükségem, autós felhasználáshoz (lambda jel generátor).

Előre is köszi.
(#) h.igor hozzászólása Szept 14, 2012 /
 
Egészen pontosan mire jó a jelgenerátor? Azt tudom, hogy Sinus, háromszög és satöbbi jeleket generál, és, hogy erősítők és rádiók, TV-k javításához használják. De egészen pontosan ezzel milyen hibát szervizelnek?
(#) Cavalier válasza h.igor hozzászólására (») Szept 14, 2012 /
 
Pl. ráadsz a bemenetre egy szinuszt, és ha a kimeneten nem szinusz van, akkor gáz. Mondjuk erősítőnél. Vagy az áramkör különböző részeire adsz jelet, és meg lehet keresni, honnantól működik, ha pl. egy fokozatban egy alkatrész van elhalva.
Schmitt-triggernél meg pont előnyös, ha négyszög lesz a kimeneten.

Lehet pl. négypólusokat is mérni, a bemeneten állítod a frekvenciát, a kimeneten méred, hogy mekkora frekin mennyit változik, fel lehet rajzolni az átviteli görbéjét.
(#) pucuka válasza Cavalier hozzászólására (») Szept 14, 2012 /
 
Az átvitel technikában jelek átvitele történik, melyek valamilyen információt hordoznak. Ezen jeleket előállító generátorokat az átvitel vevőinek vizsgálatára használjuk. Olyan jeleket állítanak elő, ami egy berendezés bemenetére kapcsolva annak megfelelő tulajdonságai vizsgálhatóvá, egyértelműen mérhetővé válnak.
Pl. erősítő bemenetére kapcsolva az erősíteni kívánt beszéd, vagy zene helyett egy jellemzőiben hasonló, de állandó jelet kapcsolunk, mérhetővé válik az erősítés, torzítás, frekvencia átvitel stb. Vagy egy TV vizsgálatánál olyan jel generátort kapcsolunk a bemenetre, amely műadóként szolgál, megint csak az eredeti jelhez hasonló, de állandó paraméterekkel. Ezeket a jeleket aztán a vevőberendezésben nyomon lehet követni, különféle műszerekkel, multiméterekkel, oszciloszkóppal, frekvencia, és egyéb a feldolgozott jelek vizsgálatára alkalmas műszerrel, és az eltéréseket korrigálni, javítani lehet.
Bocs, h.igornak szólt, és nem tudtam javítani
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
(#) h.igor hozzászólása Szept 14, 2012 /
 
Köszönöm, hogy megtiszteltetek a válaszotokkal.
(#) soos csaba hozzászólása Szept 14, 2012 /
 
Sziasztok, valakinek nincs véletlen egy jelgenerátor rajza panel tervekkel együtt, ami be vált!, és tudja a szinusz jelet a négyszöget, és a háromszöget?. nekem van itthon egy régi jel generátorom, csak az a szinusz jelet tudja, és a kimeneten csak max 2V-ot tud, azt is torzítva. Nekem legalább egy olyan kellene, ami tudja mondjuk az 5V-kimeneteli jel szintet biztosítani. Ha valakinek van egy ilyen rajza ami tudja ezeket a feltételeket, azt nagyon meg köszönném!. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
(#) soos csaba hozzászólása Szept 15, 2012 /
 
Senkinek nincs akkor egy ilyen rajza? Nagyon fontos lenne!
(#) peterpan válasza soos csaba hozzászólására (») Szept 15, 2012 /
 
(#) soos csaba válasza peterpan hozzászólására (») Szept 15, 2012 /
 
Köszi, mar leltem is egy nekem valót.
(#) vipera1997 hozzászólása Okt 13, 2012 /
 
Hello!Szeretnék építeni egy jelgenerátort erősítők tesztelésére de nekem csak olyan kellene ha van ilyen hogy szinuszt adjon ki .10-es vagyok és még nem csináltam sok olyannagyon bonyolult dolgot csak erősítőt.Mindig be kell vinni az iskolába és belefáradtam szeretnék én is itthonra 1-et.Tudna valaki segíteni?Köszönöm.
(#) soos csaba válasza vipera1997 hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Szevasz, építsd meg ezt, ez tökéletesen működik!.
(#) vipera1997 válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Lenne egy kérdésem még milyen poti kellene bele?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) pucuka válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Az alkatrész listát elolvastad? pontosan le van írva. De miért nem töltesz le a netről egy generátor programot, vagy ami még jobb egy oszcilloszkóp programot, amiben van generátor is. Bővebben: Link
(#) szbjoe hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Üdvözletem Uraim!
Adott egy HP 8904A Multifunction Synthesizer DC-600KHz függvénygenerátor, amelyik csak a szokásos egyszerű jelformákat adja (standard mód). A sajnos angol nyelvű leírás alapján "sejtéseim" szerint további módusai vannak, amelyekben pl. lépcsős jeleket is elő lehetne vele állítani.
Kérdésem az lenne, hogy valaki esetleg foglalkozott már ilyesmivel, mennyire bonyolult, drága stb. lenne egy ilyen átalakítás? ...a válaszokért köszönettel ....
(#) jdoe hozzászólása Márc 23, 2013 /
 
Egy kísérlet során sikerült tönkretennem egy jelgenerátort, mikor a 4 ohmos kimenetre egy tekercset kapcsoltam. A biztosítékja kiment, enyhén füstölt és büdös lett. Hol, vegy hol lehetne javítani? Mi lehet a baja? Sajnos nem vagyok szakember a témában.
(#) pucuka válasza jdoe hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Érdekes hozzászólás.
Kb annyit mondtál, hogy van egy autóm, kigyulladt egy sárga lámpa, és büdösen füstölt. Mi baja lehet?
Erre mit válaszolnál?
Honnan kellene tudnunk, hogy milyen generátor, milyen 4 ohmos kimenetére tettél milyen tekercset, honnan jött a büdös füst, és milyen volt az a büdös?
(#) jdoe válasza pucuka hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Jogos az észrevétel. Ebből is látszik, hogy nem értek hozzá. Csatolok egy angol nyelvű leírást. Ez egy Frederiksen gyártású jelgenerátor(2500.50 típus), az ábrán a 13-as számú kimenetre kb 60 menetű vastag rézdrót tekercset kötöttem és az 5;10 erősítők a maximumon voltak a frakvenciára nem emlékszem, de néhány 100 lehetett. A biztosítékok benne kimentek (ezeket már kicseréltem), a fedőlapon lévő szellőző nyílásokon enyhe fehéres füst szállt ki (nem a pápaválasztáskor csináltam). Hát a szag olyan amikor valami műanyag szigetelés olvad..Én valamilyen tekercsre gyanakszom ...Sajnos még nem bírtam szétszedni, mert nincs hozzá imbusz kulcsom...
Ha lenne valami használható ötlet, nagyon örülnék neki. Akár egy címnek, telefonszámnak is, hogy hol foglakoznak ilyesmivel, mert sürgős lenne a dolog. Kísérletekhez kell.
(#) proli007 válasza jdoe hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Hello!
Azt írtad 4ohm a kimenete. Te mekkora terhelést tettél rá szerinted? Mert szerintem fogalmad sincs. Egyébként sem akasztgatunk tekercseket, ismeretlen terheléseket teljesítmény generátorra. Elég nyilvánvalóan kinyomtad a generátor végfokát. Ott nem csak a bizti lesz halott, hanem egy marék alkatrész is..
Gondolom valami kísérlet volt. Nos, a műtét sikerült, csak a beteg halt meg. De javaslom inkább keress valakit, aki megjavítja, mert szerintem több kárt fogsz okozni benne, lehet így sem lesz olcsó mulatság. A következőkben meg ha kísérletezel, készíts hozzá erősítőt amiről járatod az akármit, mert legfeljebb az fog megpusztulni. Ha valamit építesz is, akkor meg gondolom üzemszerűen nem a generátorról fog üzemelni.
üdv!
(#) peterpan válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Banana terminals for output from the power amplifier. The output is short circuit
protected
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) kadarist válasza peterpan hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
De az induktív terhelés feszültség-visszahatását nem biztos, hogy tolerálja, pláne ha négyszögfeszültséget küldünk a kimenetre.
(#) jdoe válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Úgy gondolom, hogy annak a tekercsnek nem olyan nagyon különbözött az (ohmos) ellenállása 4 ohmtól. Tekintve, hogy elég hosszú volt és ugye ró*hossz/keresztmetszet. tehát nem volt rövidzár. De igazad van , meggondolatlanul terheltem túl. De egyébként a generátor pont erre készült: kísérletekre. Csak azt nem nagyon értem, a biztosíték miért nem tudja levédeni.....
Na most pont azért írtam, hogy kiderítsem, ki foglalkozik ilyesmivel(mármint a javítással), mert elképzelhető hogy magam nem tudom megjavítani. Tehát, elismerem, hogy hibáztam, de megoldás azért kellene...A hamuszórás a fejre nem elég hatékony...
(#) granpa válasza jdoe hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ahogy 'kadarist' mester írta: Lenz bácsi 'beleverte', ez ellen nincs felkészítve a rövidzár-védelem!
Szedd szét, kis szerencsével csak a kimenete szállt el a túlfesztől.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) proli007 válasza jdoe hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Hello!
Én javasolni nem tudok semmit, csak "felvilágosító munkát végzek" (itt leginkább a "jövőre nézve").. Egy bizti majdnem biztos, hogy nem védi meg a félvezetőket. De nem is arra szokták alkalmazni, hanem hogy fatális hiba esetén nagyobb kár-tűz ne keletkezhessen.
Vannak speciális (méreg drága) gyors biztik, de azok általában teljesítmény elektronikákban szokták alkalmazni. De azok a félvezetők "türelme", méretezése általában sokszorosa a hagyományos eszközökhöz mérten.
üdv!
Következő: »»   2 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem