Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Junoszt-406B
 
Témaindító: Thowra, idő: Máj 17, 2007
Lapozás: OK   3 / 10
(#) Ricsi89 válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Elvileg a BU508 jó helyette. Adataiban többet tud mint az eredeti.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Közben megtaláltam, hogy hol is lehet ez a tranyó. A soreltérítésnél van csak ilyen nagyteljesítményű, oda meg jó a BU.
(#) Kiss Gábor hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Találtam valamit még a kt lábkiosztására, itt a link tuti hogy jó? (mást nem találtam)
(#) Ricsi89 válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Tuti hogy jó lesz.
(#) Kiss Gábor hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Amúgy lehet hogy totál elrontottam a tv-t levettem a tranzisztort egy ellenállást cseréltem alatta és amikor visszaraktam egy kis múanyag alátétet nem raktam be és égy testre zártam a tranyót, ahogy bekapcsoltam a biztosítékot kiütötte. Utána gondoltamhogy a tranyóval van gond levettem biztosítékot kicseréltem utána bekapcsoltam hang volt de kép semmi még a kép zúgása se volt a tranyó meg gyorsan melegedett az ampermérő meg gyorsan szaladt fefelé úgyhogy gyorsan kikapcsoltam......
Nem tudom mi lesz vele ha tranyó csere után se működik akkor hagyom a fenébe. (Van egy másik tv-is azt is meg kellene csinálni egy ITT, a zöld szín valamiért eltünt belőle)
(#) Kiss Gábor válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Na valami ötlet? Folytassam vagy totálkáros lett?
(#) Ricsi89 válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Egy tranyócserét még megér és ha utánna se megy akkor valami mást is kivágott ott. Akkor viszont már rosszab a helyzet.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 27, 2008 / 1
 
Na megtaláltam a 402-es kapcsolási rajzát is. Felteszem hátha kell majd valakinek.
(#) Tom025 válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Van egy KT805AM tranyóm, amit ha kell, felajánlok karitatív célokra, úgy sem tudom mire használni. Érdekelne?
(#) Ricsi89 hozzászólása Jan 28, 2008 /
 
Most megtaláltam a KT805-ös helyettesítőjét ami tuti hogy jó. A tipusa:KSD362, de olyat nem biztos hogy lehet kapni. De van annak is helyettesítője. Ha olyan nics akkor jó még az MJE15030.
(#) Mriya hozzászólása Feb 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Van itt egy 402BC, amit úgy kaptam, hogy már eleve nem működött. Ahogy vizsgálgattam, kicseréltem néhány száradt elkót, meg egy szénné égett induktivitást (DP4, a sortrafó mellett). Ezek után sem akart működni, csak az induktivitást füstölte. Ha ezt kivettem, úgy megjött a hangja, és sípol is, de nagyfesz nincs. Kicseréltem a GT906A-t, de a helyzeten semmit nem változtatott. Merre keressem a hibát?
Egyébként a sokszorozó sincs benne, színes Orion tévéé megteszi esetleg?

Köszi, üdv:
Mriya
(#) Imi65 válasza Mriya hozzászólására (») Feb 29, 2008 /
 
A DR4 a sorvégtranyó miatt ég le 99%-ban. Az 500 mikrós elkót (a dróttal berögzítettet) feltétlen cseréld ki, ill. a 100 n-st a trafó alatt. A sorvégtranyód lehet, hogy ezek miatt azonnal elszállt. Azért nincs így hangod, mert megszívja a tápot. Az Orioné nem jó bele, mert az több fokozatú sokszorozó, mint a Junosztyé.
(#) Mriya válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Köszi, nekiültem és kicseréltem gyakorlatilag az összes elkót a lapon (már amit tudtam pótolni, pl a 22n-s helyett semmit sem tudtam tenni, hasonló értékűm nincs itthon, de az végülis mérve jónak tűnt), ill. a füstölő folytótekercset és a zárlatos sorvégtranyót is.
Most már van fény és hang is, csatornát is fogtam be vele. Viszont a hang zúg, pattog, a kép is olyan zavaros, hogy nem lehet belőle kivenni semmit, és ugrál. Gondolom a tápnál lesz a bibi, azt még nem néztem, talán holnap kipróbálom másik táppal, vagy akksiról.
(#) Mriya válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Változott a helyzet: egy jó antennát rádugva, bejött rendesen, tisztán a kép, és a hang is teljesen tiszta lett. Ami probléma maradt, az csak annyi, hogy a képet függőleges irányban nem lehet teljesen széthúzni, a felső pár sor egymáson van, ugyanakkor a kép alsó része nem látszik. Tehát feljebb is kellene húzni a képet, de hirtelen nem találtam olyan potit, amivel ezt meg tudtam volna oldani. Talán holnap reggel majd ez is megoldódik.
Mindenesetre köszi még egyszer a segítséget!

Ja, végülis szereztem egy másik rossz junosztot is, annak a sorvégtranzisztora és sokszorozója került bele ebbe, és mivel az kétnormásítva van, valószínűleg annak az utólag beépített (Orion?) kétnormás hangpaneljét is áteszerelem ebbe, ha majd teljesen jó lesz a kép.
(#) masi1 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Sajna a sokszoróban valami átüt feszültség alatt.Kondi,szelén,müanyag-ház is hasonló hibátt okoz.Sajna tipushibályuk ezeknek a készülékeknek.(nem szeretik a párás-fütetlen helyen való tárolást)Szelén helyett jó viszont a TV18-as már ha lehet még kapni valahol.Általában a nagyfesz áthuzása nyomot szokott hagyni szemmel láthatóan.
(#) Imi65 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
A hangfrekis rész 4 tranzisztorból, és 1 IC-ből áll, a régebbiekben volt egy kis panel 4 forrponton befogatva, amin pár ellenállás, elkó, és 1 db KT315 tranyó. Ezt a panelt lelkiismeretfurdalás nélkül szedd ki. Két pontot össze kell kötni, és 1 10 mikrót be kell rakni a panel egyik pontja, és a test közé. Hálózati üzemben a hang magasabb tápról járt. Van a táp panelen egy 24 Ohm 2W-os ellenállás, ami 1 teljesítmény-zénerre dolgozik (15V-os), ami a táp fém alaplemezébe van csavarozva (egymagában a trafó felől). A TV hálózatról stabilizált feszről megy. A sündisznó bordán van az áteresztő, ezt 3 tranyó vezérli. A kis panelon van egy fémtokos zéner, ezt kiválthatod ZPD9,1-essel (ez is tönkre szokott menni). Egyébként 12V-ot állíts a sündisznón. A 4 nagy kondi is ki szokott száradni. Az gondolom nem kerülte el a figyelmedet, hogy a készülék eredetileg OIRT adók vételére lett tervezve. Ma már ilyen nem nagyon van. Ezért valamilyen hangmodult (Orion, Videoton) szoktam beépíteni, hogy tudja venni a CCIR hangot.
(#) oregtamas0202 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Üdv.A legelső dolog az orosz TV-k javításánál,hordozhatókról beszélek ,a táp ellenőrzése.JUNOSTY: A 12V-ot soha ne lépje át , mert azonnal kifűti magát a képcső .11,8-11,9,mert amugy is könnyen elszalad.A tápot először ,csak magába,majd ha szabályozható terhelve, és 1/2 óra után ismét megnézve.Nézd meg a D17 -et.BA 159.C122/C124 álltalába elég 100-120nf 630V, mert külömben a képméret széles lesz . ezzel tudod beállitani.A KT603B és MP40A KÖRÉT KELL átnézned. komplett TV -t és paneleket és tunert is tudok adni . Öreg Tom.
(#) Imi65 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Ez képlinearitás probléma. A potisor végén (a sokszorozó felöli végén van egy olyan poti, amelyik kívülről már csak csavarhúzóval állítható. Ha ez nem szabályozza ki, akkor a vele sorbakötött elkó lehet a szakadt. Ezt nézd meg. Ez egy 20 mikrós elkó.
(#) Mriya válasza masi1 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Megnézem holnap, mit tudok tenni ezzel a sokszorozóval. Sajnos másik nincs itthon belőle, csak színes Orioné, de az tehát egyáltalán nem jó bele. Van bontott Tünde tévém is, de abban csak egy sima szelénrúd van, az gondolom kevés egymagában ide.
TV18 úgy látom már nem nagyon kapható Gondolkodtam, hogy egy ilyen Orion sokszorozót szétszedek, de ki van öntve műgyantával, és eddig még nem bírtam vele
(#) Mriya válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Tekergettem, de nem változtatott semmit, csodálkoztam is. Lehet hogy ott kimaradt a szórásból az az elkó, bár úgy emlékszem azon a környéken mindegyiket kicseréltem, holnap akkor azt is lecsekkolom.
(#) Imi65 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Van sokszorozóm, ha kell. Csak nem tudom, hogy jut el hozzád.
(#) Imi65 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
TV11-et próbálj szerezni, a TV18 hosszú, és drót sincs a végén, mint a TV11-nek.
(#) Mriya válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Igen, erről hallottam, hogy a képcső fűtése nagyon érzékeny a túlfeszültségre, ezért nem is mertem egy-másfél percnél tovább bekapcsolva hagyni, mivel a tápot magát még nem néztem át. Az egyetlen amit ott cseréltem, egy a fényerő szabályzó poti mellett eldurrant 22n-s kondi (egyébként mind a kettő tévében ki volt pukkanva). Az egyik nagy elkó úgy látom már cserélt darab, mindenesetre azokat is lemérem holnap, a többi általad említett alkatrésszel együtt.
Hmm, ez a hangpanel, amit mondasz, van nekem is benne a másikban, akkor ezek szerint ez nem típusidegen, bár így ránézésre házilag bebarkácsolnak tűnt.
Az m1-et veszi hanggal, azt tudom, hogy ez még megy ezeknél a régi tévéknél is, tv2, rtl már viszont nem, bár ezeket nem próbáltam ki. Nagyon végülis ez utóbbi probléma nem gond, mert van valahol itthon videoton hangpanel, vagy ha mégse, akkor megpróbálom egy videóval összeházasítani.
(#) Mriya válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Meglátjuk, mire jutok majd ezzel ami van nekem, ha nem sikerül javítanom rajta, lehet igényt tartanék rá, gondolom postán utánvétellel vagy valahogy meg lehetne oldani, de ez ráér majd ha kiderül, mi lesz ennek a mostaninak a sorsa.
(#) Imi65 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
Aha, a gumidugós kondik. Csípd ki egyszerűen, sok szükség nincs rá.
A hangpanel szükségmegoldás, de ez a legegyszerűbb. A hangpanelon a végfok IC (TBA800) mehet a 15V-ról, a TBA120U meg a 12V stabról. Veheted a hangszívóról a jelet max 10pF-dal, csak a hangolókondiját vedd ki, mert az 6,5MHz-re van eredetileg hangolva.
(#) oregtamas0202 válasza Mriya hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /
 
A fényerő melett az hálózati zavarszűrő.A rieknél fémház az újabb. már korszerűbb mert , addig nálunk nemengedték forgalomba hozni míg a kondikat és a hálózati vezetéket magyar szabványra nem cserélte annó a RAMOVILL. Mind 630V. A hang meg keleti normás ,az említett modul vagy ORION70/ STB. Még amit kapásból cserélhetsz az a C123/C59 20mF.100V. Fakó élettelen kép.
(#) Mriya válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
A sokszorozó jónak bizonyult, végül nem kellett bántanom. A képméretet sikerült beszabályozni (kontaktos potik), és egy kis bütyköléssel teljesen jónak mondható cseretáppal most már tökéletesen működik.
Már csak a kétnormásítás van hátra, de azt egyelőre hagyom, majd talán egyszer szükség lesz rá.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
(#) sermonis hozzászólása Jún 16, 2008 /
 
A segítségeteket szeretném kérni.

Van egy Junoszt 402B típusú tv-m. Rég volt használva, próbára bekapcsoltam, durrant is egy nagyot! C138-as durrant el, kép itt van róla ( a legalján 0584 van írva, az nem látszik). Ez 22nF, +-10% 630V? Ha igen mivel lehetne helyettesíteni?

Úgy tűnik nem volt még javítva, tehát át kell kondiznom! Tud esetleg valaki küldeni egy listát pontosan mit kéne cserélnem és mire (elkón kívűl is), ill mire kell nagyon odafigyelnem?

Kapcsolási rajzaim vannak, pl: előző oldalról junost402sch1b.gif, itt pl C23 (rajz tetején) az 4700, de mi a mértékegysége, ill fesz?

Előre is köszönöm, Sermonis.

IMG_0237.jpg
    
(#) sermonis válasza sermonis hozzászólására (») Jún 16, 2008 /
 
Bocsánat, az nem C138, hanem C133!
(#) Mriya válasza sermonis hozzászólására (») Aug 7, 2008 /
 
Üdv! (látom kicsit elkéstem, de sebaj

C133 nekem is durrant, meg a cseredarab is, aztán inkább kiszedtem véglegesen, mert a tv enélkül is műxik, meg több helyettesítőm sem volt a fiókban. Mint itt a fórumon megtudtam (pár hsz. feljebb), nem igazán fontos alkatrész.
Átkondizás nagyon jó ötlet, ezen felül ami nekem előjött, az a T29, T27-T28 tranyók.

Most küzdök olyan problémával, hogy a kép vízszintes irányban fut, potikkal megállítani nem lehet, maximum a futás irányát tudom választani
Következő: »»   3 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem