Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Akkor neked valószínű ez a kapcsolásod van.
De egyébként én betenném az 1K ellenállást. Sok esetben nem bonyolítják a kapcsolást a 3-as és a 4 pin közé kötött ellenállásokkal, kondival. A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2026
Szia !
Ne aggódj, egy bojler ritkán ürül ki magától (csak ha lyukas, vagy rossz a visszacsapó szelep)! Ha vízszünet van a visszacsapó szelep a bojlerben tartja vizet. A melegvíz csapon sem tudod leereszteni mivel a kifolyócső vége a bojler felső részén van. Tehát vízszünet esetén is tele van a bojler. ErősitőSziasztok!Keresem Jedia JPA 240DP service manualt. Nekem nem talál. VentilátorSziasztok!Szeretnék csinálni egy ventilátor fordulat szabályzót ami a hőmérséklet emelkedésével egyre gyorsaban forog. Ezek az alkatrészek adotak. SL431 D2092 495 ohm os termisztor amit ha melegitek csökken az ellenálása. köszönöm
Hello!
Kicsit kevés az adat.. Milyen a ventilátor (feszültség, áram és áram nem). Hőfoktartomány? Termisztor típusa, vagy ellenállás értéke, a min és max fokozaton.
24V pc tipusu 8080 venti 0,15A
20-50 Cfok termisztor tipusát nem tudom 495 ohm et mértem rajta most
Edig tudtam megrajzolni mert sajnos nincs tovább
Megpróbáltam a kiválasztott alkatrészekkel leszimulálni. Valami ilyesmit kell/lehet összehozni.
De 500 Ohm-os NTC-t nem találtam, egy 470 Ohm-os+R2-vel próbáltam helyettesíteni. Elvileg az R1 határozza meg az alsó hőfok küszöböt, a P2 a meredekséget. A ventit, egy 160 Ohm-al és egy Voltmérővel helyettesítettem. A TL431 2,5V-os referenciája miatt, az NTC-n fog áram folyni, ami melegíteni fogja (túl alacsony ellenállású a feszültséghez képest). Azt nem tudom megmondani, hogy mennyire fogja módosítani a karakterisztikát. Meg az sem mindegy milyen hőleadó felületre, vagy a levegőbe lesz-e szerelve. Meg hát az ellenállását sem 25 fokon mérted, amire értékét megadják, mert melegebb van. A ventilátor is vagy 8V-nál fog megindulni. Tehát elég sok a bizonytalanság. Néhány alkatrésszel, nem lehet korrekt és nagy tartományban állítható áramkört készíteni.
Helllo! Rajzoltam egy korrektebb kapcsolást is. Igaz, nem az NPN tranyó a végfok.
A TL431 a hídtápfeszültségét stabilizálja 5V-ra és egyben a beállító ellenállásai a híd egyik ágát is alkotja. A híd másik ága az R1 ás az NTC. Az R1-el állíthatod be az "indulási pontot. A két tranyó, egy differenciál erősítő. (Illik a két tranyó bétájának közel esniegymáshoz.) A PNP végtranyó meghajtja a ventilátort, 0..24V között. Az R2 határozza meg az erősítés meredekségét. A Led szinteltolást végez, hogy az indulási szakaszon meredeken induljon el a görbe. Így határozottabb hőfoknál fog a ventilátor elindilni. Ezzel a módszerrel jobban kézben tartható a beállítás. Hozzá tudod állítani a kívánalmaidat az NTC-hez. Az NTC 10..40mW fűtőteljesítményt kap. A végtranyó, maximális disszipációja kb. 1W, kis borda elég rá.
Ha még aktuális, akkor itt van proli007 egy régebbi terve. Igaz, ehhez 10kilos NTC kell, de ez egy kipróbált kapcsolás, én is megépítettem. Tökéletesen működik.
Amennyiben csak 1 db. NTC van, akkor a Q2 - NTC2 - R3 elhagyható...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |