Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   171 / 181
(#) scooby_ hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
Sziasztok,
Van egy Akai CS-M02-es magnó deckem. Nagyjából 3 évig csak állt, mert nem volt benne szíj.
Most kapott új szíjat, viszont kazetta nélkül is, ha lejátszásra állítom, zajos, fura dübörgő hangot hallat magából, meg mellette fura zizegő interverenciára hajazó hangokat. Mindez néha kicsit elhalkul, néha felerősödik. Főleg, ha a panelen megérintem a fej csatlakozási pontjainál található L alakú árnyékoló lemezeket.
Esetleg valakinek van ötlete, hogy mi lehet ez?
Mérni még nem volt időm.
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Szia!
Mechanika testpontja nincs összekötve a dobozzal, leszakadhatott vagy nem raktad vissza.
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Az okozhat ilyen gondot?
Csak két helyen láttm ilyet. Egyik a motoron a csavar alatt, a mások pedig hátul a tengelyt rögzító lapot földeli elvileg. Átnézem a kábelezést. Viszont a motor egyik vezetéke leszakadt. Lehet, hogy rossz helyre sikerült visszaforrasztani?
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Ha rossz helyre forrasztottad volna a motor kivezetéseit, sebessége nem lenne megfelelő, vagy nem is forogna. Fejkábel árnyékolását is ellenőrizd testhez képest.
(#) Tylla1 hozzászólása Márc 13, 2022 /
 
Sziasztok!

Segítséget kérek egy Aiwa AD-R460 javításában. Szíjakat cseréltem, de valami elállítódott a mechanikában és nem tudok rájönni, hogyan kellene a fogaskerekeknek alaphelyzetben állniuk. Az első összerakás után a lejátszás elindult, de mikor a kazetta végére ért, nem fordult a fej és befeszült az egész mechanika, a kazettaajtót sem lehetett kinyitni. Nincsenek jelölések - én nem találok - a fogaskerekeken, ami alapján "kiindulási pozícióba" lehetne állítani őket? Csak azért kérdezem, mert pár hete összeraktam egy SONY videomagnót és ott pici nyilakkal/háromszögekkel jelölve volt az illesztés pozíciója. Sajnos a neten nem találtam semmilyen infót a problémámra.

Előre is köszönöm az építőjellegű tanácsokat!
(#) Tomi94 válasza Tylla1 hozzászólására (») Márc 13, 2022 /
 
A szíjcsere előtt működött, vagy egyáltalán nem volt mozgóképes?

Ha az utóbbi, akkor sajnos rossz megérzésem van, mert ezek a fejfordító szerkezetek a fogaskoszorú, vagy a fej alján levő fogaskerék repedésekor szoktak így beakadni. Azt meg boltból nem kapsz másikat, és legyártatni is igen nehézkes..
(#) Tylla1 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 13, 2022 /
 
Szia!

A szíjcsere előtt rendben működött minden funkciója! Valószínűleg a csere során a programtárcsa - talán így hívják - elmozdulhatott és rossz pozícióba került... Alapvetően ott akadtam el, hogy nem találok semmilyen támpontot, amihez igazodnom kellene a programtárcsa alapállását illetően. Az általad említett fogaskeréken repedés nem látható. Illetve a kisebb fehér színű programkerék pozíciója is kérdéses
(#) VJ72 válasza Tylla1 hozzászólására (») Márc 13, 2022 /
 
Szia!
Talán ez segít valamit minek hogy kell állnia.
Bővebben: Link
(#) Tylla1 válasza VJ72 hozzászólására (») Márc 13, 2022 /
 
Szia!

Köszönöm szépen a linket, megpróbálom beállítani a látottak alapján...talán összejön.
(#) Tylla1 válasza VJ72 hozzászólására (») Márc 13, 2022 /
 
Mindent beállítottam a képek szerint, majd összerakva elindítottam...és nem működik elindul a motor a lendkerék és valami istentelen visítás hallható kb. 5-6 másodpercig, majd minden leáll. Olyan, mint amikor két fogaskerék csak felületesen kapcsolódik és a fogak egymáson érintőlegesen futnak. Valamelyik fogaskerék nem kerül a pontos helyére...de melyik? Megint gödörben a projekt
(#) Tylla1 válasza Tylla1 hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Mondjuk ezt most nem hiszem el...mivel a motor tápkábelének a forrasztása előtt - mert nem voltam biztos, hogy melyik ág a pozitív és melyik a negatív - megnéztem a service manuálban. Ott a pirosat negatívnak, a fehéret pozitívnak írta! Ennek megfelelően forrasztottam vissza a vezetéket...és a motor ellentétes irányban kezdett forogni!! ez adta a korábban írt visító hangot a fogaskerekek érintkezésénél. Megcseréltem a forrasztást és ekkor rendben elindult minden! Funkciók működnek, viszont annyi bibi van, hogy az A oldal végén nem fordítja meg a fejet és kezdi el játszani a szalagot, csak ha kézzel rásegítek az egyébként lassan forgó nagy lendkerékre. Ez a hiba viszont akkor nem jelentkezik, mikor a B oldal végére ér a lejátszás, mert akkor ott simán fordít és kezdi el játszani ismét az A oldalt. Mi lehet ennek a jelenségnek az oka? Új szíjak vannak felrakva, mégis elképzelhető, hogy a lapos szíj nem elég "erős" és nem tud megfelelő nyomatékot kifejteni? De akkor a másik irányba miért? Illetve még annyit figyeltem meg, hogy az A oldal gond nélkül végigmegy (90 perces kazetta), de a B oldal lejátszásánál irányváltás után többször megáll...ez ismét a nyomaték hiányát jelentheti?
(#) PeachMan hozzászólása Márc 24, 2022 /
 
A Technics RS-BX707 magnóm az utóbbi időben (bár lehet előtte is csak nem figyeltem fel rá) furán vezeti a szalagot.
Jellemzően a kazetta elején bekapcsoláskor egy pillanatra vannak magashangok és megfelelő jelszint is. Aztán 1mp után eltűnnek a magashangok és csökken a jelszint. Ezután lassan jönnek vissza.
Stop-Play hatására újra 1mp-ig rendben, majd kevesebb magashang, alacsonyabb jelszint.
A szalag közepe-vége között nincs ilyen probléma vagy nagyon gyengén érzékelhető.
Van egy kazettám, amiben kivágtam a fejrésznél a burkolatot, hogy tükör kazetta hiányában azzal figyeljem a szalagvezetést. Nem gyűri a szalag szélét és nem tűnik fel, hogy a szalag a capstan tengelyen/görgőn félremenne.
Próbából a leengedő orsót kicsit lefogtam és akkor a szalag elején is jobb lett a helyzet.
Mi okozhatja ezt a szalag ingadozást? Létezik, hogy nem elég feszes a szalag a kazetta elején?

Update:
Elfelejtettem megemlíteni, hogy a probléma miatt kicseréltem a görgőt is egy gyári darabra, de nem változott semmi. Ugyanúgy megmaradt ez a jelenség.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2022
(#) kistee válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
Létezik. A jelenség leírása alapján én is a szalagfeszítésre gyanakodnék első körben. Látom, kétmotoros magnó (a kazettaajtó nem számít), külön motor van a csévélésre. Nem tudom, ebben hogyan van megoldva, de általában valami enyhe fékezéssel szokták, esetleg elektronikusan (bár ahhoz kellene még egy motor).

Első körben mechanikai hibát keresnék, azt a féket nézném meg, hogy nem csúszik-e túlságosan.
(#) PeachMan válasza kistee hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
Próbálom a szervizköny alapján megérteni a leengedő orsó mechanizmusát, de nekem elsőre úgy tűnik, hogy nincsen fékezés lejátszás közben.
Persze lehet tévedek, de mintha csak egy rugó surlódása lenne a teljes fékezőerő, ami a a tengelyen van a fogastárcsa és a mechanika között. Mintha ilyenkor szabadonfutó lenne a baloldali tengely.
Hamarosan szétszedem a mechanikát és pontosabb infóim lesznek, de egy video-t néztem nemrég róla és abban az orsó leszerelése például elég félelmetesen barbár módon történt. Nem tűnik egyszerű módszernek.
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Szétszedve a mechanikát már egyértelműen látszik, hogy nincsen fékezve az orsó. Valószínűleg ez akkor normális dolog. Akkor van csak fékezés, amikor lent van a fej teljesen. Ekkor mindkét orsóra a kuplung ereje hat.
Megpróbáltam az azimuth-ot korrigálni megfelelő szalaggal, de hullámzást érzékeltem a sípjel hallgatása közben.
Megmértem, nem nyávogott a lejátszáskor, hanem gyorsan ide-oda "mászott" az azimuth. Nagyon enyhén, de hallható volt.
Mikor elkezdtem próbából pucolni a görgőt és nedves állapotában csillogott a fény a futófelületen, akkor tűnt fel, hogy a belső, mechanikához közelebbi fele hullámzik. Más szóval üt kicsit. A külső, jól látható fele viszont nem és ezért nem vettem észre eddig.
Elképzelhető, hogy ez okozza a fura szalagvezetést.
Hamarosan megérkezik a másik görgő hozzá.
Remélem az megoldja a problémát, mert semmit nem lehet a szalagvezetésben ennél a mechanikánál állítani.
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Nem azt irtad a minap, hogy uj gumigörgöt tettél bele? Egy kicsit értelmetlen amit irtál.
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Nem értelmetlen. Igen, új görgőt tettem bele. Gyári, panasonic gyártmány.
Egészen pontosan egy új Panasonic RXPN0001 görgőjét raktam át és használom most.
Ennek ellenére ehhez és még pár készülékhez rendeltem az ékszíjkirálytól görgőket. Hamarosan várhatóak azok is.
Gondolom a panasonic eredeti, de régi és talán ezért nem egyenletes már a gumi anyaga. Talán nem egyenletesen, de kezd felkeményedni, amilyen az eredetileg magnóban lévő darab volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) mapi65 hozzászólása Márc 27, 2022 /
 
Üdv! Kérdezni szeretném hogy hogyan lehet a Pioneer CT676-on a "demo" módot elővarázsolni?
(#) megott válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Nyomatékmérő kazetta hiányában ez egy katyvasz lesz, bevett szokás volt egy időben a törlőfej megemelése a szalagfeszesség biztosítására. Egyébként az egész miskulanciát görgőstül, szalagpályástul egy értelmes sablonnal vagy tükörkazettával végig lehetne nézni, ott látszik mikor sodorja ki a görgő a szalagvezetők között a szalagot. Először mindig mechanikusan rakjuk rendbe a magnót, csak utána jöhet az elektronika tekergetése. Az ékszíjkirálytól én már nem vennék semmit, nem egyenletes a minőség, már ha lehet erről egyáltalán beszélni, az alapanyagjai siralmasok, de ez sajnos ma már természetesen (néhány gyártó kivételével, ott meg is kell ezt fizetni) mivel egyre nagyobb arányban kell újrahasznosítaniuk az alapanyagokat.
(#) Udvari Zsombor válasza megott hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Nekem még onnan is jó lenne ha tudnék szíjakat szerezni, csak nem tudom a méreteket és a helyes méretvételt. Nem vagyok én "vájtfülű", az elvárásaim elég alacsonyan vannak, lehet, hogy undorral menekülnétek a fülre betekergetett sebességű magnóimtól.
(#) PeachMan válasza megott hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
A nyomatékmérő kazetta nem a felcsévélő orsó és capstan közötti feszességet méri?
Annak a feszessége amúgy hogyan állítható? Illetve bármi állítható egyáltalán ezen a magnón, mert nekem nem sikerül rájönnöm.
Te látsz beállítási lehetőséget amit nem veszek észre?

Van egy "házibarkács" kazettám, ami afféle tükörkazetta szerepet tölt be. Vagy legalábbis olyasmire használom. Azzal figyelve nem tűnik fel félresodrás. Persze valami van biztosan csak nem látszik, annyira apró. A sípjel esetében is nagyon apró ide-oda sodrás lehet csak. A lényeg, hogy a szalagvezetőket nem érinti a szalag, nem látok ilyet és erre utaló nyomok sincsenek a szalagon. Gyanítom a görgő szélén lévő deformitás miatt hallok a 10kHz sípjel esetében 2mp hullámzásokat.

Az eredeti problémát, a bekapcsoláskor elgyengülő, majd visszatérő hangot valami más okozza.
Ott egyértelműen félresodrás lehet (de nem értem miért nem látom). Azért lehetett amúgy hallani, mert kicsit félre volt állítva az azimuth. Beállítva a mérőszalaghoz most nem hallani, de csak azért szerintem, mert a szalagvezetés kilengése éppen nem fut ki annyira, hogy hallható legyen az azimuth eltérés. De sajnos ott van az, mert félreállítva kicsit az fej merőlegességét hallható lesz újra.

Nézegetve a mechanikát, nekem nagyon fapadosnak tűnik és nem látom, hol lehetne bármit állítani rajta.
A görgők nem tudom milyenek lesznek, de eddig bárhonnét rendeltem, azzal voltak kissebb-nagyobb gondok. Most ebben a magnóban gyári van, de ahogy fentebb írtam, ezen is látni valami kis deformitást.

Ha eredetit veszek, az bárhogy is volt tárolva, öreg gumi már. Aztán vagy jó vagy olyan, mint amit most produkál. Ha újat veszek akkor pedig elég lottó-szerű, hogy éppen jó lesz vagy nem. Vacak minőség vagy éppen használható. (valameddig)
Bizonyos költségeken belül persze bevállalom, hogy vagy jó vagy nem, de azért jó lenne már valami minőséget kapni. Egyelőre nem volt szerencsém az eredetivel, majd meglátjuk milyen lesz a hazai gyártású.
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Nincs kinyirva a szalagod. ( sajnos nagyon gyakori eset volt bizonyos márkáknál, föleg akkor ha dual capstan gépekben is elöfordultak.) amennyiben a szalag meg van nyulva akkor kuka.

De lehet, hogy már a fej is beteg, hiszen azon van a szalagvezetö kulissza.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Tény, hogy ez a szalag már nem a legújabb. Ez egy kombinált frekis szalag. Alapvetően rendben van más magnókban, de ebben valamiért jobban hullámzott a 10kHz része. Viszont a wow&flutter mérés rendben van. Így nem megnyúlásra gondolnék első körben. Van egy új szalagom is, de azzal is hallani a hullámzást. Azon külön van 10kHz rész. Azzal pedig biztosan nincs gond.
Fejről nem tudok nyilatkozni, nem tudom mit kéne néznem a szalagvezetőn. Ránézésre nem tűnik fel semmi.

De visszatérve az eredeti problémára, úgy tűnik kettős a gond.

- Egyrészt van az 1 másodpercenként ismétlődő hullámzás, ami kizárólag sípjelnél tűnik fel, zene közben nem hallani és biztosan nem sebességigadozás okozza (sanszos a görgő, kb annak egy fordulata a tempo)

- Másrészt van a kiinduló probléma, miszerint bekapcsoláskor egy pillanatra van magas hang, aztán elmegy és lassacskán jön újra vissza. Szalag elején jobban hallani, mint a végén.
Kis azimuth trükk javított az érzékelhetőségen, de a jelenség valós és a legtöbb szalagnál előjön.

Az új görgők még mindig nem érkeztek meg... Pedig "teljesítve" a megrendelés státusz.
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Számold ki hány fordulatonként a gumigörgön jelenik meg a hiba. Abbol már meg lehet becsülni a hiba okát. Ha szerinte másodpercenként történik valami, akkor annak a görgön is valami jele kell hogy legyen. De szerintem valami nagyon nem stimmel. A görgö átméröje 11 vagy 12 mm azaz a kerülete 34,54 ill 37,68 mm a szalag sebessége viszin 47,625 mm/s, azaz 1 másodperces ingadozást igy nem lehet összehozni. Ami még elképzelhetö, hogy a capstant hajto gumi van valami ragasztás, vagy keményebb rész, ami másodpercenként kerül a lendkerékre).
A fej oldalán ott egy villa ami a szalag magasságát határozza meg.
Ha a bekapcsolás pillanatában változik a frenkvencia menet, annak többnyire a kapcsolo az oka, ami a magnot Play/Record modus között választ.
Ha elektronikus az átkapcsolás, akkor valamelyik átkocsolo elem rossz. Nagyon ugy néz ki, hogy valaminek változik a munkapontja. Kondik is lehetnek betegek.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) mohinger válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Lehet, hogy te sem úszod meg a capstan vezérlőpanel újrakondizását, mint, ahogy én sem az RS-BX626-nál. Az ékszíjkirályt sajnos nem tudom ajánlani. Borzalmas a minőség.

011.jpg
    
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Kicsivel fentebb írtam, hogy a görgő mechanika felöli részén van egy kis deformitás. Alig észrevehető, én is csak akkor láttam meg, mikor tisztítás közben nedvesen forgott és megcsillant a fény rajta. Nem magán a futófelületen van, hanem az oldalán egy kis hullámzás.
Ez egy új, eredeti panasonic görgő. A tippem szerint talán ez okozza a sipjelben a hullámzást. Az 1mp hasraütés volt, csak arra utaltam vele, hogy gyorsan hullámzik. A görgő átmérője 13mm (valahol 13.5-öt írnak) A 13.5mm-el számolva a kerület ~42.41mm. Az már majdnem 1mp körbefordulási idő.
Ha érkezik másik görgő, akkor kicserélem és megnézem megszűnik-e.

A capstan direkt hajtású (rs-bx707), nincsen gumi szíj. Már szétszedtem azt is, tisztítottam, a tengely azon részét, ami a "csőben" forog és megkentem az alacsonyabb surlódás érdekében. Nem szorul, szabadon hagyva sokáig forog, ha megperdítem, de nem változtatott a dolgon.

A bekapcsoláskor eltűnő magas hang nem elektronikai gond, hanem azimuth probléma egyértelműen. Szóval ott valami komolyabb szalagvezetési gond van, de egyszerűen ezt sem látom a preparált kazettámmal.
Nem látom, hogy félrehúzná a szalagot. Pedig megteszi és ráadásul a kazetta elején jobban, mint a végén. A szalag nem gyűrődik meg a szalagvezetők között. Szóval kicsi lehet az eltérés, de van. Ha kicsit elállítom az azimuth-ot, akkor van olyan beállítás, amikor szinte nem hallani az "elmászást", mert gondolom visszahúzza a jó irányba.
Szóval emiatt állok értetlenül a dolog előtt, mert semmit nem lehet állítani a szalagvezetésen.
Egyedül a PB/REC fej merőlegességét.

Nem látok más megoldást hirtelen, mint másik görgőt szerezni és kipróbálni azzal.

Megjegyzem a legtőbb magnónál azt látom, hogy nem lehet semmit állítani a szalagvezetésen. Ezeket akkor összerakták csak és a kazettára van bízva minden? Csak a dual capstan amivel normális szalagvezetést lehet elérni?

Mohinger:
Lehet nem ártana újrakondizni, de nem motorikus gond van nálam ez biztos. Sebességet remekül tartja és a nyávogás is kellően alacsony értéken van.
(#) PeachMan válasza mohinger hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Most vettem észre, hogy a törlőfejen mindkét szalagvezető kicsit megdőlve áll.
Teljesen egyformán döntve, de ilyet eddig nem láttam még.
Megnéznéd esetleg, hogy nálad is ilyen?
Nem csak nálam ilyen és esetleg ez kavar be a szalagvezetésbe?

Update: Közben láttam képet a neten a mechanikáról és azokon is ilyen a törlő fej.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022

heads.jpg
    
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Alapvetöen a kazetta garantálja a szalag vezetést meg, az a 2 (3 ) villa a fejeken. A kezattatarto gombák állitásával lehet optimalizálni a szalagvezetést, de ahhoz komoly fémkazetta kell. Ocska müanyagkazettákkal reménytelen a dolog, ráadásul fontos a kazetta belsö szerkezete. Sokbol sok minden kisporoltak.
De ezt már innen a rávolbol nem lehet tovább tárgyalni annyia sok ismeretlent adsz.
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Igen, tudom. Igazából látni és hallani kéne a magnót ahhoz, hogy teljesen érthető legyen a hibajelenség.
Azért pár dolgot sikerült kizárni. Jópár infóhoz is jutottam, köszönöm ezeket.
Egyelőre akkor hagyom ezt a projectet és várok egy másik görgőre. Aztán belepróbálom és talán lesz változás. Ilyen vagy olyan.
(#) Laci66 hozzászólása Ápr 1, 2022 /
 
Sziasztok!
Régen jártam már itt. Akkor írtam hogy van pár deck-em amit rendbe szeretnék hozni.
Alap hiba, hogy a gumik szétmálltak, görgők megkeményedtek, ezek pótlása nélkül az esetleges egyéb hibák nem derülnek ki. Most szeretném a Pioneer CT-506-ost (legalább) rendbe hozni. Néztem a "király"
árait és elkeserít, hogy egy idler+ 3db szíj 10000+szállítás. Ha ezek után kiderül, hogy más baja is van a kütyünek, tokonszúrhatom magamat. Nincs valami olcsóbb beszerzési lehetőség, amit egy kis pénzből élő földi halandó is meg tud fizetni? Még egy másik kérdésem is lenne, a CT-3A és a CT-301 mechanikája egyforma?
Következő: »»   171 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem