Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető tojásforgató
 
Témaindító: anyadat, idő: Feb 22, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) anyadat hozzászólása Feb 22, 2011 1 /
 
hello!
Keltetőbe szeretnék csinálni 1 forgató rendszert 220 as kis motor segitségével Egy olyan időkapcsolóra lenne szükségem ami 2 óránkét kapcsol egyszer jobbra forgva egyszer balra forogva (napi 12 kapcsolás)
Ez megoldható? Ebbe szeretném kérni segitségeteket , véleményeteket

janos
(#) mrobi válasza anyadat hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szerintem egy 8 lábú pic-el meglehetne oldani. Ekkora időzítőt máshogy nem tudok elképzelni. De azért várd meg az okosak véleményét is.
(#) Syn7h37ic válasza anyadat hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
A bekapcsolt állapot milyen hosszú? Meddig megy a motor? És a motor aszinkron, vagy kommutátoros. A forgásirány váltás miatt.
Bővebben: Link
Ez egy kétcsatornás időkapcsoló, két külön kimenete van, így megoldható a forgásirány váltás.
Vagy 1 csatorna, 100 programhely: Bővebben: Link

harmadik:Bővebben: Link
(#) Cavalier válasza anyadat hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Én inkább ablaktörlő motorral csinálnám, abban eleve benne van a végálláskapcsoló, akár relékkel is megoldható az irányváltás. Ha kicsit részletesebben leírod, mit szeretnél csinálni, könnyebben tudunk segíteni.
(#) BEMcorp válasza anyadat hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Ahogy Cavalier is írta, én is inkább egy törpefeszültségű DC motorral készíteném el a helyedben.
Ha jól sejtem, akkor neked kb az kell, hogy 2 óránként a motor pillanatra (1-5másodperc, áttételezéstől függően) beinduljon, váltott forgásiránnyal.
Magamból kiindulva tuti nem mikrovezérlővel csinálnám (mert nem vagyok hozzá 'kiépülve'), hanem egyszerű, filléres logikai áramkörből építeném meg.
Mivel a tojásforgatásnál nincs kőbe vésve a 2órás intervallum, tehát nem kell másodpercre betartani.
Egy 555-sel csinálnék egy lassú (0,01 ~ 1Hz) es multivibrátort, majd azt leosztva kapcsolgatnám a motort
(#) Matt válasza anyadat hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Szia. Azt irod 1x jobbra 1x balra forgasson. Forgatas alatt mit ertesz? Csak mertt amit leirtal, nekem abbol az jon le, hogy 2 tojas van a rebdszerben es 1x az egyik 1x a masik van melrgitve (vagywmit kell vele csinalni). Hogy kell erteni a forgatast? En tuti vmi picel csinalnama kesobbi igenyek miatt. Mennyire kell halalpontos idozites? Envmi leptetomotort alkalmaz nek errea celra, konnyu vle megoldani az iranyvaltast, + egy fordulat erzekelesere 2 optokaput es igy mindig tudnank melyik iranyba kell forogni, bar nem rudjuk, hogy helyezkednek el a tojasok. El tudjuke helyezni megfeleloen eltolva az erzekeloket. Nem beszelve uC s negoldasnal a vegtelen fejlesztesi leheetosegrol. Pl. Hocokszabalyzas, hofokmeres, ha nem megfelelo a hofok akkor pl smsben lehet jelezni, vagy ha elakad a mechanika akkor is jelezni illetvele is lehetne tiltani a vezerleet, amig valaki meg nem igazitja, nehogy osszetorjenek a tojazok. Egygombal lehdtne ujrainditani.

Rengeteg lehegoseg van, at kell gondollni mi a cel esetlegkesobb milyen fejlesztesi igenyek lesznek, es annak fejeben ttervezni mar most celtudatosan.

Reneldm tudtam valamit segiteni. Kerdezzbatran ha valahol elakadsz.

Udv, Matt
(#) bodgabo válasza Matt hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Mindegyik tojást folyamatosan melegen kell tartani, a forgatás azért szükséges, hogy ne mindig ugyan azon az oldalukon nyomódjanak (mármint bennük a fejlődő jószágok), mert elpusztulnak. Gondolom te sem szeretsz mozdulatlanul maradni napokon keresztül
(#) Inhouse válasza anyadat hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Szia!

Nem túl jól sikerült a nicked...
Az áttétel is lényeges, szép lassan és finoman kell forgatni. Kell rakni 2 végállást és a kettő között fog váltani hosszú percek alatt. Kell még egy kapcsolóóra, egy sima 500Ft-os "Tescos", elég a félórás felbontás.

Üdv
Inhouse
(#) BEMcorp válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Azért nem kell annyira finomkodni (a hosszú percek alatt való fordításra értem), persze nem kell felrázni se, de ha kézzel forgatják se percek alatt fordítanak meg egy-egy tojást.
Kell egy 180°-os fordítás, és kész (persze utánna vissza is kell egy). Szerintem, ha 2-3 másodperc alatt fordítja meg, már épp elég lassú.
Ami viszont most eszembe jutott, hogy muszáj oda-vissza forgatni? A természetben is oda vissza forgatja a tojó? Nehezen tudom elképzelni (persze nem lehetetlen, csak én nem hiszem).
Így pedig még egyszerűbb lenne a dolog, mert csak áttételt a motorra, aztán lemérni stopperrel, hogy mennyi idő alatt fordítja át a tojást, majd kb ezzel az idővel lehetne is számolni. Nem kellene végálláskapcsoló, meg pic/avr, hanem egy tescós 220-as időzítő (ahogy írtad is), ami 2 óránként áramot ad az motornak, amit a lemért időre bekapcsol egy kisebb időzítő (astabil multivibrátor 555-tel és egy relé).
(#) zamatőr válasza anyadat hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1
 
Üdv mindenkinek!
Évek óta használom a képen lévő kapcsolást .
Nekem együtt van a hőfok és a pára automatikával.
12-15v -ról működik így áramszünet esetén 8-12 óra áthidalható.
(#) anyadat hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a gyors válaszokat
néhányan egész jó megoldásokat irtatok le
nos ha valaki pontosan leirná nekem hogyan tudnám ezt megvalósitani : 1 időzitőzitő kapcsoló ami 2 óránként kapcsol , egyszer egyik irányba forogva egyszer másik irányba forogva és valameddig megy (pl 2másdperc vagy 1 perc ) a feszültség mindegy lehet 1.5 V volttol a 220 voltig
minden megoldás érdekel
A lehető legolcsóbb módon szeretném megvásárolni , megcsinálni a szerkezetet
segitségeteket előre is köszönöm

üdv janos

Inhouse te milyen kapcsolórára gondoltál? amit a tescoba lehet kapni ?
(#) kovacssz válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1
 
sztem sem kell oda vissza forgatni ua. mint 2x egy irányba. így már sokkal egyszerűbben megoldható!Két időzítő, az egyikkel beállítod a2órát a másikkal a forgatás idejét (pár mp)
(#) Inhouse válasza anyadat hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 6
 
Láttam egyet működés közben, úgy rémlik, hogy kb. 45fokban dőlnek a tojások mindkét irányban. Az átmenet lassú, szabad szemmel szinte nem is követhető...

így fordulnak

A levegő keringetve van, tizedfok pontosság kell, a keltetési időnek megfelelően változtatva.
Ja és a páratartalmat is tartani kell...

Ha 2 óránként akarod forgatni, akkor lehet jó a Tescós 500Ft-os időkapcsoló, némi elektronika és mikrokapcsolós végállások a mechanikán.

időkapcsoló óra

Üdv
Inhose
(#) anyadat hozzászólása Feb 24, 2011 /
 
inhouse nekem már van 1 ilyen időkapcsolóm de ez nem felelt meg a célnak mert be lehetett álitani hogy 2 óránként kapcsoljon de 15 perc volt a legkisebb időtartam
nekem kb 8-10 másodpercre lenne szükségem
ezt a fajta órát meglehet oldani valahogy ugy hogy 2 óránkét menjen de csak 5-10 másodpercig? ha esetleg tudnatok segiteni azt nagyon megköszönném
amugy mi az a végálás kapocsló?

üdv janos
(#) placika válasza anyadat hozzászólására (») Feb 24, 2011 / 1
 
Hello!
Az én megoldásom a multifunkciós időrelé. Széles fesz.tartományban működik, váltóérintkezős kimenete van. Olyan funkciót kell választani, ahol a kimenetet beállított időközönként "átbillenti". 1-1 végálláskapcsoló, ami leállítja a motort, és kész. Nekem minden van itthon, ha gondolod küldök.
(#) zolee1209 válasza Matt hozzászólására (») Feb 24, 2011 / 1
 
Hova bonyolítod ennyire a léptetőmotoros vezérlést érzékelőkkel? Ha nincs leterhelve a motor, akkor a kiadott impulzusok alapján pontosan tudni lehet, milyen pozícióban van a motor!

Egyébként én is az ablaktörlőmotor/léptetőmotor variáció mellett döntenék.
(#) harald válasza placika hozzászólására (») Feb 24, 2011 / 1
 
Szia
Én azt mondom hogy az Inhouse által javasolt időkapcsolót bővítsd ki egy 555-el gyártott időzittésel (monostabil multivibrátor ) Bővebben: Link vagy old meg kettő mikrokapcsolóval hogy a motor miután megcsinálta a dolgát leáljon és várja a következő impulzust
Az időkapcsolón 2 óránként beállítasz egy negyed órát
de ebből csak anyit megy amennyit az időzítő enged
lehet kapni méregdrága programkapcsolók is se általában azokon is perces osztás van
(#) laccika77 hozzászólása Feb 25, 2011 / 1
 
Ötlet: Az említett tescos időkapcsoló amivel 1 váltó érintkezős relét vetérelsz. Az időkacsolót úgy állítod be hogy a relé 2órán keresztül meghúzva, két órán keresztűl elejtve van. A relé másik két relét kapcsol ami a polaritást váltja az ablaktörlő motor számára. így 2óráig jobbra, 2 óráig balra akar forogni. már csak két végállás kapcsoló kell amivel korlátozod (mechanikusan ehejezve) meddig forduljon el a végállás kapcsolókat sorba kell kötni a relék tekercsével így mikor elérte a kívánt hejzetet elejt a relé és kb 2 óráik nem történik semmi. A motort lassitó áttétellel kell a mechanikához kapcsolni, hogy lassan menjen végbe a művelet, és hogy holtidőben meg tudja tartani ,hogy esetleg magától ne billenjen vissza (ha a sújponja nem megfelelő). Végállás kapcsolónak jó lehet rossz mikrosütőből kiszerelt mikrokapcsoló is ( mindegyikben van legalább kettő)
(#) Inhouse válasza anyadat hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1
 
laccika77 és harald leírta a lehetőségeket...

Mit gondoltok, mi történt tegnap...felhívott unokabátyám, hogy kellene neki elektronika, mert épít egy tojáskeltetőt rossz hűtőgépből...

Üdv
Inhouse
(#) laccika77 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1
 
Az enyém is abból van működik vagy hat éve már, legnagyobb problémám a különböző magasságokon különböző hőfok. 2-3tized eltérés is van , pedig a ventillátor napi 24órán át megy.
(#) Inhouse válasza laccika77 hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1
 
Egymás feletti tálcákkal van szerelve?
Raknál fel róla infót?

Üdv
Inhouse
(#) anyadat hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
köszönöm mindenkinek a segitéset!
sokkat jutottam előre az épitésbe!
ha még valami problémámba ütközök akkkor még elkelne segitség
(#) laccika77 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1
 
Igen 5 szinten mire vagy kíváncsi? Bár jól működik, nem tuti konstrukció. Házi tojással max 70% kelési arányt tudtam elérni.
(#) Inhouse válasza laccika77 hozzászólására (») Feb 26, 2011 / 1
 
Mint írtam unokabátyám akar csinálni...gyűjtöm az infót, de lehet, hogy inkább rábeszélem valami kisiparira...ez nagy falat, nem lehet úgy, hogy megépítem és kész...kismillió idő, mire beállítgatja az ember...közben meg keletkezik veszteség...

Az 5 tálca már szép nagy lehet...

Üdv
Inhouse
(#) laccika77 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 26, 2011 / 1
 
Igen! Ez nem az első gépem mindig kicsit nagyobbat és kicsit jobbat csináltam. Ha normálisat akar az ember az qrva sokba kerül, akinek annyi pénze van, jobb ha vesz (sült)csirkét. Pláne mikor az utolsó napokban adja be a kulcsot, aztán oda a tojás, az áram, az idő, meg a kedv is.
(#) otto54 hozzászólása Ápr 29, 2011 / 1
 
Sziasztok!
Azoktól kérdezem akik ablaktörlő motorral csinálták a tojásforgatót,hogy a négy - öt keretes tartó esetén mekkora áramot vett fel a motor.
Előre is köszi a választ.
Üdv. Ottó
(#) dörmi válasza otto54 hozzászólására (») Máj 2, 2011 / 1
 
Szia! Nem mértem még soha, de könnyedén viszi nálam. Nekem 5 tálcás a gépem,tálcánként 48-50db tyúktojással. Egy 8mm-es menetes szárat egy kicsi ékszíj tárcsán keresztül hajt a motor. Ezt akár két ujjammal is át tudom tekerni a másik oldalra.
A nyolcas anya a tetején csak kontroll hogy fordított-e már. Itt még az elektronika része, csak próba járatáson volt.

DSC00033.jpg
    
(#) otto54 válasza dörmi hozzászólására (») Máj 3, 2011 / 1
 
Szia!
Köszönöm az információkat!
Végül is úgy gondoltam,hogy 8A-es jelfogó biztosan elbírja a terhelést,ezért ilyet terveztem be.

Újabb kérdés:
A két óránkénti forgatás általános-e,vagy célszerű az elektronikában az időzítést állíthatóra kivitelezni?
Ottó
(#) laccika77 válasza otto54 hozzászólására (») Máj 3, 2011 / 1
 
Én már tavaly is 3 óránként forgattam, ugyan olyan jó, legalábbis nem rosszabb.
(#) dörmi válasza otto54 hozzászólására (») Máj 3, 2011 / 1
 
Szia! Nekem egy 5A van benne, és semmi gond vele. Állítható az én elektronikám is, 15 perctől 4 óráig. A 2 óra az egy általános idő, de nekem is volt már három órás időzítéssel és nem volt különösebb eltérés a kelésnél a két órás forgatáshoz képest. A két óránkénti forgatás inkább a nagyobb tojásoknál számít mint a liba,mert hamarabb letapad a csira korong.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem