Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keringető szivattyú
 
Témaindító: csatur, idő: Nov 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 18
(#) Norbus81 hozzászólása Dec 4, 2017 /
 
Sziasztok!

Grundfos Alpha+ szivattyút javított már valaki? Működik csak néha megáll, olyan mintha megszorulna egy ponton. A szerviz megnézte, vezérlőpanel hiba, alkatrész nincs hozzá. Elképzelhető, hogy javítható?

Köszi N
(#) pont válasza Norbus81 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Egészen biztos javítható, csak az a kérdés nem olcsóbb-e egy új. Másrészt olyan nincs, hogy egy Grundfos-hoz nincs alkatrész, ha a panelon képtelenek megkeresni a hibát, cseréljék ki az egész panelt.
(#) Norbus81 válasza pont hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Már vettem helyére másikat. Gondoltam egy próbát megér ha valami kis hibája van, tartaléknak jó lesz. Állítólag megszűnt már a szivattyú és semmi sincs hozzá. Hivatalos grundfos szervizről beszélünk, akik szerintem a max tömítést tudnak cserélni.
(#) VIM válasza Norbus81 hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Szia! Ebben a hozzászólásban van egy részletes leírás a javíthatóságról. A pdf-ben vannak linkes utalások amik szintén hasznosak lehetnek számodra.
(#) VIM válasza Norbus81 hozzászólására (») Dec 5, 2017 /
 
Elnézést, én már a továbbfejlesztett változatot véltem annak. A doksija említi, hogy az éjszakai állásban van amikor le is áll illetve alacsony fogyasztáson üzemel.
(#) Norbus81 válasza VIM hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1
 
Semmi baj, köszönöm a segítséget. Átolvasom hátha lesz belőle valami.
(#) liderces hozzászólása Dec 10, 2017 /
 
Szép estét! Kérdeznék illetve hangosan gondolkodom!
Ugye régebben alap esetben csőtermosztát keringető szivattyú fixen bekötve, esetleg még a fali dugalj is elmarad és valami kismegszakító alá fixen bekötve.
Na most jött a grundfos alpha2, elektronikus, mindeféle okossággal.
Kérdésem ezeket a szivattyúkat is fixen bekötik? Idáig ok és ha mondjuk a nyári üzem módot szeretném használni? Mert ugye ha nem meleg a víz a csőtermosz nem kapcsolja be.
Vagyis nem úgy lenne értelmesebb hogy a szivattyú állandó fesz alatt és mondjuk lenne egy szondája, hőérzékelője ami meg kapcsolgatja. Vagy ilyen hőérzékelőhöz kimenet?
Vélemények? Csak úgy szabadon. üdv
(#) VIM válasza liderces hozzászólására (») Dec 11, 2017 /
 
Szia! A legegyszerűbb megoldást mint általános bekötési mód megtalálható a leírásban. Nekem például kapcsolós dugvilla van használva és a dugajzatba sorosan van bekötve a csőtermosztát de a dugvillába is elköthető ez a megoldás. Ebből a dugajzatból kizárólag csak ezt a szivattyút használom. A szivattyú nem igényel külön védelmet, áramtalanítani meg a dugvilla kapcsolójával lehet a nyári időszakban.
(#) sandortakacs hozzászólása Jan 20, 2018 /
 
Sziasztok!

Lehet a fix fordulatszámú keringtető szivattyú fordulatszámát növelni, nagyobb kapacitású és névleges feszültségű kondenzátorral?

Laikus vagyok -gondolom ez szó már a könyökötökön jön ki - ezért kiméljetek
(#) borvendeg válasza sandortakacs hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
NEM! Az csak indító kondi semmi szerepe a fordulatszámban. Más megoldás sincs a fordulatszám növelésre, mielőtt feltennéd...
(#) fecameca válasza sandortakacs hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Nem lehet, csak frekvenciaváltóval. Felgyorsítani a hálózati 50 Hz frekvenciát úgy 75 Hz re. Kérdés, hogy a motor tekercselése hogyan bírja? Mert bizonyos teljesítmény felett az is megéghet. De annál egyszerűbb, ha veszel egy nagyobb teljesítményű szivattyút.
(#) sandortakacs válasza fecameca hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
#fecameca köszönöm a gyors választ, a kazán egy BS24FF turbós kombi és integrálva van, talán akkor külsőben kell gondolkodnom.
(#) Gafly válasza sandortakacs hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
A miértjét esetleg megvilágítanád?
(#) Prometheus01 hozzászólása Máj 2, 2018 /
 
Sziasztok!
Adott egy Wilo Stratos 40 szivattyú panel. A kisfesz kapcstáp IC eldurrant, kicseréltem, de így sem kap tápot a trafó. Visszakövettem a sávokat, és találtam egy hiányzó alkatreszt. Az egyik oldalt megvan az egyenirányított középérték, a másikon lóg a fent említett kapcsolóüzemű táp. Nem merem rövidzárra tenni, amig nem sejtem legalább, mi lehetett ott. Találkozott már valaki ezzel a szivattyúval, vagy hasonló fura elrendezéssel?
(#) pipi válasza Prometheus01 hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Hali!
Szerintem lehetett akár soros ellenállás, kisértékű soros ellenállás biztositék gyanánt, vagy rendes olvadó biztosíték.
Meg kellene húzni a fülét annak aki kivágta, de az is lehet hogy lerobbant.
Esetleg próbálhatsz egy a fogyasztásnak megfelelően választott teljesítményű izzólámpát betenni a próba idejére, esetleg a tny-t vedd ki.
(#) Prometheus01 válasza pipi hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Köszi! Nem hiszem, hogy lerobbant, elég szabályos a vágás. Biztosítót kizárnám, nem elég nagy, ráadásul lenne alatta pár SMD alkatrész, nem szokás így tervezni. Legalábbis így én még nem láttam. Lövésem nincs mekkora teljesítményt vesz ki, úgy nézem a logikai rész megy a tny ról, meg a kijelző. Illetve az már nem fog, úgy tűnik a kijelző mikrovezérlője felmondott, és átment zárlatba. Megpróbálom a hidalást. Esetleg v nem tudod, a szivattyúnak egyen v váltóáram kell e, mert akkor időlegesen megpróbálnám fixre kötni. 3 kivezetése van a motornak, bámelyik kivezetés közt ugyanazt az ellenállásértéket mérem, kb 10ohm. (de egy kijelző modul is megoldaná a problémám, bár gyanítom azt nem kapni minden sarki drogériában)
(#) erbe válasza Prometheus01 hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
A motor három fázisú. A meghajtást a narancs jelölésed melletti I.R emblémás IC végzi, jól látható a 3 kimenet. BLDC meghajtásnak is mondják, igazából egy frekvenciaváltó. A vezérlést az az IC végzi, ami a kijelzőét is. Annak a cseréjéhez már komolyabb felkészültség kell, olcsóbb egy új panel, de lehet, hogy az új szivattyú még olcsóbb.
Visszavonom. Negyed-félmillióért keringető szivattyút?
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
(#) Prometheus01 válasza erbe hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Nem vagyok szivattyú mester (látszik a kerdésből is ) de! Ez a fő panel, van egy másik is. A másikon kaptak helyet a kezelőszervek, és a kijelző. Van rajta még egy jóképességű mikrovezérlő, ami konkrétan zárlatos (H8/3867 Hitachi gyátmány). Feltételezem az hivatott kezelni a kijelzőt és a multi gombot, amivel kezelhető a szivattyú. A főpanelon a rejtélyes alkatrészen és a tny n kívül minden jónak tűnik. Külföldről tudnék rendelni fejegységet, de soká tart míg ideér, és lenne dolga a szivattyúnak. Ezért keresek alternatív megoldásokat... lehetséges ezt az izét külsőleg meghajtani, legalábbis átmenetileg, míg megjön a fejegység?
(#) erbe válasza Prometheus01 hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
1. Nem.
2. Egy kisebb 230 V-ról működő frekvenciaváltóval meg lehet próbálni. A szivattyúból nem maradhat semmi más, csak a három kijövő szál. Ezt kell a frekvenciaváltó kimenetére kötni. A komfortot persze el kell felejteni. A frekvenciaváltót egy termosztát érintkezőjével lehet vezérelni On-Off módban. Potméterrel lehet szabályozni a fordulatszámot és vele együtt a teljesítményt. Be kell állítani a kívánt (közepes?) értékre. A frekvenciaváltót célszerű lassú felfutásra beállítani.
Mekkora változatról van szó? Többet néztem, és a Wilo Stratos 40 egy elég nagy csoportot takar nagy teljesítménytartománnyal. 550-750 W-os frekiváltók 30-70 ezerért már kaphatók.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
(#) Prometheus01 válasza erbe hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Holnap megnézem a teljesítményt, olyan 300W-ra emlékszem. Egy medence vizét cirkulálja ez az izé, sok dolga nem volna, csak forgassa a vizet, a többi funkciója eddig se volt kihasználva. Olvasgatok a BLDC vezérlésről, hátha meg tudnám csinálni a IR2136-ossal a panelon, meg egy PIC-el, de zavaros még (pláne fél 12-kor ). A motor felől jön vissza 2 szál, ez lehet a hall ic-k visszacsatolása, de ebből nem 3-nak kellene lenni?
(#) Prometheus01 válasza Prometheus01 hozzászólására (») Máj 4, 2018 /
 
Oké, a HALL -os kérdés tárgytalan... rátaláltam a válaszra.
(#) erbe válasza Prometheus01 hozzászólására (») Máj 4, 2018 /
 
Tachogenerátor 2 szálas. Általában sima AC jelet ad vissza. De ha csak ennyi a funkciója, egyszerűbb venni egy olcsó "hagyományos" keringetőszivattyút és adni mellé egy a követelményeknek megfelelő vezérlést. Ha ennyire egyszerű, akkor egy kézikapcsolót.
(#) Prometheus01 válasza erbe hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Igaz. De nem akaródzik szétszedni a csőrendszert, csak a legvégső esetben És őszintén szólva "szakmailag" is érdekel.
(#) Mekkmester hozzászólása Júl 13, 2018 /
 
Sziasztok!
Tudja valaki, hogyan kell leszerelni Grundfoss UPS 25-50 járókerekét? Középen van egy kb 12-es (Torx?) csavar, de nem tudom, hogy jobb, vagy bal menetű.
Ha egyéb turpisság is kell a leszereléshez, kérlek okítsatok ki.
(Ez a régi szivattyú, kicseréltem és szét akarom szedni, hogy sok év használat után mi, hogyan használódott el, illetve esetleg lehet-e felújítani?)
Köszönettel
(#) Router hozzászólása Nov 7, 2018 /
 
Sziasztok!

A problémám a következő: Vegyes tüzelésű kazánnal fűtök amin egy BRH 25/60 típusú keringető szivattyú van. A tavalyi fűtésszezont problémamentesen végigvitte de most elkezdett nyikorogni. Pontosabban kb 50 fokos víznél elkezd "nyiknyiknyik"-elni. (szebben nem tudom leírni bocsánat ) A vas csöveken eljutva a radiátorig elképesztően zavaró. Amint visszahűl a víz kb. 40 fokosra ez a hang abbamarad. Elképzelhető, hogy csapágyas lenne? A szivattyú 2.5 éves.
(#) Bakman válasza Router hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Szinte biztos, Csere.
(#) goreny válasza Router hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Próbáld meg a középen levő nagy csavart teljesen kicsavarni, ekkor egy kicsit folyni fog, hátha kihoz valami szennyeződést. Vagy lazíthatnál is próbaképpen rajta, lehet, hogy valamiért szorul.
(#) Router válasza goreny hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Megpróbáltam lazítani rajta, szinte azonnal elkezdett csöpögni úgyhogy ez nem opció. Közben átgondoltam, így nem merek belemenni a télbe, inkább veszek egy újat ezt pedig elteszem tartalékba. Fáj a kiadás de januárban mégjobban fájna. Köszönöm a segítséget!
(#) higinsvondenim hozzászólása Nov 12, 2018 /
 
Sziasztok!

A képeken jól látszik remélem, hogy egy szivattyúról van szó.
A probléma következő, ez a szivattyú volt be építve a kazánomba, de a probléma az hogy nem működik valamiért. Reggel mikor a fütést akartam bekapcsolni akkor nem indult be egyáltalán, gondoltam hogy áramtalanítok mindent hogy szépen meg tudjam nézni hát ha ki szált belőle a füst. De semmi szagot nem érzek így hát, elő vettem a multi métert amivel rögvest neki álltam méregetni, egészen a termosztától kezdve. Termosztát oké volt müködöt, akkor jött a kazán ott is minden rendben volt az áram szépen végig ment egészen a szivattyúig, de a szivattyúban nem látni külsőleg hibát. Így abban szeretnék segítséget kérni hogy, hogyan is álljak neki a hiba keresésnek? Mire érdemes egy szivattyúban rá mérnéni vagy hogyan kell? Hogy tudnám úgy letesztelni a működését hogy nincs bekötve a fütés rendszerbe?
Bármilyen tapasztalat vagy segítséget is kapok, azt nagyon szépen meg köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
(#) vision61 válasza higinsvondenim hozzászólására (») Nov 12, 2018 / 1
 
Szia!
Mióta nem volt elindítva? Ha hónapok óta most indítanád, akkor a végén középen lévő fényes csavart vedd ki, és a tengelyt forgasd meg egy csavarhúzóval. Lehet, csak letapadt, ezért nem indul el.
A másik lehetséges hiba, a segédfázis kondenzátorának a hibája, kapacitás vesztése.
Következő: »»   10 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem