Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1522 / 1672
(#) janigel válasza frissadam hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Akkor meg kell tartani a mechanikust, még egyszerűbb és biztosabb is.
Még a PLC sem kell.
Majdcsak kialakul.
Én is gondoltam már hogy csinálok, de egyszerűbbet.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
(#) don_peter válasza Kovabe hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Én meg ligeti. Csupa meglepetés ez az Érd.
(#) Elektro.on válasza don_peter hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Lehet kéne egy topik, "Hobbielektronika - Érd" címmel.
(#) pinyó39 válasza don_peter hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
[/off]Én is ligetben mókolok.[off]
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
(#) don_peter válasza Elektro.on hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Hobbielektronika - Érd
Támogatom az ötletet. Csak az oldal gazdái is támogassák.
(#) TAttila77 hozzászólása Júl 27, 2019 / 19
 
Elkészűlt egy újabb különleges végfokom, felteszem ide is. A csövesen mindent leírtam róla, Tim De Paravicini EAR859 a típusa általam más fazonra szabva.
Íme a képek:
(#) adapter válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Kellemes színfolt a varrott kábelek látványa a divatos kötegelések mellett.....
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
(#) adapter hozzászólása Júl 27, 2019 /
 
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy épített-e már valaki faesztergát otthon?
Van tapasztalat arról milyen motort szerencsés használni? (..fordulatszám, teljesítmény ilyesmik..)
Esetleg mit érdemes bontani hozzá...
(Egy-egy szerszám nyelet legyártani, ilyesmi elképzelésem lenne a felhasználásról.)
Köszi!
(#) TAttila77 válasza adapter hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Én még tanúltam eme nemes kábelkorbács készítését és még szakmunkás vizsgán is műveletek között szerepelt. Kifelyezetten szeretem csinélni és tetszik pláne ilyen retró stílusú dolgokban.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2019
(#) kalmi.kalmi válasza adapter hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
Szerintem nyiss egy " Faeszterga " topikot !
(#) ktamas66 válasza adapter hozzászólására (») Júl 28, 2019 / 4
 
Egyszer használatos faeszterga, klopfolónyél gyártásra.

DSC05770.JPG
    
(#) sonajkniz válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 28, 2019 / 1
 
Nem lett az a klopfolónyél kicsit drága?
Legalábbis eszmeileg.

Apropó!
Ha már "Ki mit épített" téma.
Èpített már valaki tücsök elhárítót?
Vagy legalább tücsökre hangtompítót?
Napok óta az ablakom alatt koncerteznek éjelente.
(#) adapter válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
Gondolom fúrógép hajtotta, és valami hasonlóban gondolkodtam.
(Nagyapám hagyatékában van néhány szerszám aminek nyelet szeretnék csinálni, több közülük kopottas, de működnek, arról nem beszélve, hogy néhány még apámnál is öregebb, jó lenne megőrizni őket....)
(#) sonajkniz válasza samtron77 hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
Ennál egyszerűbbet nem tudok.
Ha esetleg inkább PIC-el szeretnéd, ugyanez egy PIC10F322-esel is megvalósítható.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2019
(#) orcika70 válasza samtron77 hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
(#) (Felhasználó 116638) válasza adapter hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
Pár száz forintért bármilyen szerszámnyelet lehet venni.
Persze építhetsz gépet, de azok a nyelek lesznek a legdrágábbak, azt megmondom...
A gombhoz a kabátot projektek mindig ráfizetősek, kőkeményen.
Egyébként meg nem igazán hobbielektronika téma, nézz szét itt, itt biztos többet lőnek hozzá:

CNC Forum
(#) Alkotó válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
Az építés öröme sok mindenért kárpótolja a készítőt. Gratulálok a kitartáshoz.
Egyébiránt viszont a klopfoló kalapács nyele -mint általában egyéb kalapácsoké is- nem kör keresztmetszetű. Ha csak egy nyél kell, azt szó szerint (pl. akác tűzifából) fejszével/szekercével, vésővel és reszelővel is meg lehet csinálni, ráadásul ezek a nyelek nagyon jól szoktak sikerülni. Én ha fejszét nyelezek, akkor eleve így fogok hozzá, csak még használok egy úgynevezett "kétkéz-vonót", mert erre már jól rááll a kezem.
(#) mnyugger válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 28, 2019 /
 
"kétkéz-vonó" -> vonókés
(#) Moderátor hozzászólása samtron77 hozzászólására (») Júl 29, 2019
 
Minden hozzászólásnak megvan a helye. Ennek nem ez volt, ezért töröltük. Tedd fel a megfelelő topicban!
(#) Andralin hozzászólása Júl 30, 2019 / 38
 
Sziasztok!

Nemrég készültem el az eddigi legnagyobb hobbi projektemmel, melyen egy teljes éven át dolgoztam. Ennek a részleteit szeretném megosztani veletek.

Régi autóm van, egy 1996-os Renault Laguna egy igen ritka gyári, 2 DIN-es CD-s, kazettás Phillips fejegységgel. A CD része már nagyon régóta haldoklott, elvétve ismerte csak fel a lemezeket, fejtisztítás nem segített. Zenehallgatás céljára egy MP3-as FM transzmittert használtam már régóta, amit utáltam is nagyon a rengeteg hátránya miatt. Már terveztem egy ideje, hogy kellene csinálni bele valami használható zenelejátszó rendszert, amin könnyen lehet zenéket váltogatni akár különböző alkönyvtárak között is és minőségre sem olyan vacak, mint a transzmitter.

Tavaly neki is láttam, egy teljes évig dolgoztam a harver és a szoftver fejlesztésén. Igen sok területet felölelt a fejlesztés, rengeteg új dolgot is tanultam közben.

Az új rendszer legfőbb paraméterei:

- A fejegységben a CD modul kidobásra került, annak a helyére került be az új média modulom.

- Teljes integráltság a fejegységgel: az új modul a rádión a CD mód kiválasztásával kapcsol be, a kezelőszerve - amivel a zenéket lehet böngészni, kiválasztani, illetve a menüelemeket elérni - a fejegység eredeti, gyári multikormány kapcsoló karja, amit CD módban az új zenei modulom kezel, míg rádió/kazettás módban továbbra is a fejegység.

- Egy új 5 colos LCD kijelző került beépítésre, ami a lejátszó kezelőfelületet jeleníti meg.

- Az új rendszer Bluetooth képes, lehet vele zenét kihangosítani okoseszközről illetve BT-s telefonos kihangosítóként is nagyszerűen használható.

- Beszereltem egy tolatókamerát is, aminek a képét az új média modulom dolgozza fel és jeleníti meg az új kijelzőn tolatáskor.

Az új modul lelke egy Orange Pi PC Plus kártya számítógép. Ez egy Raspberry Pi klón, azért ezt választottam, mert ennek - az RPi-al szemben - van hardveres felfüggesztés / suspend üzemmódja, amiből másodpercek alatt felébred és folytatja a működést (a kocsi indulásakor). Suspend módban alváskor pedig a 12 V-os tápról mindössze 18 mA-t fogyaszt, így több hetes állás esetén sem meríti le vészesen az akksit.

A teljes zenelejátszó szoftver fejlesztése igényelte a legtöbb időt. Csak emiatt tanultam meg Python nyelven programozni, abban írtam meg. A grafikus megjelenítést és a zenelejátszást a PyGame keretrendszer segítségével oldottam meg. A teljes grafikai kinézetet, ikonokat, mindent én terveztem meg hozzá. A gyári hangkimenet jack helyett sokkal jobb minőségű, külső hangkártyát használtam PCM5102 DAC alapon. A négymagos 1,3 GHz-es CPU is ki van használva: lejátszás közben a kijelzőn valós időben frissülő, igen mutatós spektrum analizátor igényelte a gyors számolási sebességet az FFT számításokhoz.
Nem volt még könnyű feladat a tolatókamera kompozit videójelét fogadó USB-s videó grabber feltelepítése a Linux alá, valamint a valós idejű mozgókép lekezelése és megjelenítése a nem szabványos, 800x480 felbontású kijelzőn.

Két komoly hardveres kihívással nézem még szembe a fejlesztés során.

Az első az eltávolított CD modul leszimulálása volt a fejegység CPU-ja felé. Hiányzó CD modullal le is fagyott az egész fejegység, használhatatlan volt, másrészt vissza kellett igazolnom a fejegységnek, hogy elindult a CD lejátszása, mert anélkül központilag némítva tartotta a végfok kimenetet.

A fejegység CPU és az eredeti CD modul között egy 5 vezetékes soros kommunikáció folyt. Volt még olyan szerencsém, hogy sikerült pár alkalommal lejátszásra bírni a régi CD modult és közben logikai analizátorral rögzítettem a kommunikációt. Hosszas kísérletezéssel megfejtettem az egész alapját és Arduino-n megírtam az eltávolított CD modult teljesen leszimuláló programot. Először nagyon instabil volt, sokszor szétesett a kommunikáció, mert a fejegység által adott 10-15 µs-os éltávolságú CLK jelre gyakran csak csúszással tudott az Arduino rászinkronizálni. Végül a soros adatküldő és fogadó rutinokat az Arduino keretprogramba beépített AVR assembler rutinként írtam meg, így már elég gyors volt a dolog és stabil lett a kommunikáció is.

A másik nagy kihívás a multikormány kapcsoló jelének kezelése volt. Ezt úgy kellett megoldanom, hogy CD módban az Orange Pi kapja meg a vezérlő jeleket, egyéb üzemmódban pedig a fejegység CPU-ja, viszont a hangerő le/fel jeleket mindig tovább kellett engedni a fejegység felé. A kormánykapcsoló gombjai harveresen mátrixba vannak rendezve és a fejegységben egy PCF 8574 IC dolgozza fel a kapott jelet majd küldi tovább I2C-vel. Így muszáj volt beleásnom magam az I2C kommunikáció mélyebb bugyraiba, úgy, hogy korábban nem is foglalkoztam még ezzel a protokollal.
A megoldást egy második Arduino jelentette, egy harvderes és egy szoftveres I2C porttal. A fejegység NYÁK-on átkaparással megszakítottam az I2C buszt és beiktattam az Arduino két portját a PCF 8574 és a fő CPU közé. Az egyiken folyamatosan kérdezgeti le a kapcsoló állapotát a PCF 8574-ről, a programom megszűri, hogy mikor milyen infó mehet tovább a másik porton a fejegység felé. Illetve CD aktív állapot esetén a CD-nek szóló kapcsolójeleket RS-232 soros kommunikációval küldi tovább az Orange Pi felé. Így az Arduino segítségével közbeékelődéses támadással (man-in-the-middle attack) meghekkeltem az I2C buszon a kommunikációt. Sok buktató volt ennél a fázisnál is, de végül sikerült úgy összehozni a dolgot, ahogy szerettem volna.

Amikor végre próbapanelon működött szépen minden, most először úgy döntöttem, hogy nem magam szenvedek a NYÁK gyártással, hanem kipróbálok egy kínai gyártót. Így profi NYÁK is készült hozzá.

A fejlesztés elmúlt egy évében sok segítséget kértem és kaptam is itt a Hobbi Elektronika fórum különböző topikjaiban. Ezt a segítséget ezúton is hálásan köszönöm mindenkinek!

Részletes fotóalbumok több fotóval:

Eredeti CD modul analizálása

Fejegység hackelése, I2C hack

Kijelző tartó konzol elkészítése

Működik minden! - egyenlőre próbapanelon szerelve

NYÁK-ba ültetés és élesztés

Tolató kamera beszerelés és tesztelés

Programkódok - egy pár példa

Végeredmény
(#) JZoli válasza Andralin hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Ez egy monumentális munka volt! Le a kalappal a tudásod, és kitartásod előtt!!! Csak gratulálni tudok hozzá!
(#) don_peter válasza Andralin hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
jJó sokat vesződtél vele, mindenféle képenmidenféleképpen elismerésre méltó.
Ügyesen hidaltad át a gondokat, kevesen csinálnák utánad..
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) teglascs válasza Andralin hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Nagy grat!
Nekem ez a szakmád, a munkahelyeden is ilyesmivel foglalkozol?
(#) zenetom válasza Andralin hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Abszolút le a kalappal!
Jó látni, hogy vannak még ilyen elvetemültek!
(#) adapter válasza Andralin hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 1
 
Elismerésre méltó! (Cikkek közé való!)
(#) Andralin válasza teglascs hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Köszönöm mindenkinek a véleményeket.

teglascs: Munkahelyemen nem ilyesmivel foglalkozok, hanem egy bizonyos típusú PLC-vel csak.

Ennek a projektnek több eleme teljesen új volt számomra is, különösen a "bitvadászat", az ismeretlen kommunikáció elemezgetése, értelmezése. Tényleg sokat tanultam közben és végig élveztem a fejlesztés mindegyik fázisát, néha szinte megszállottként ezzel keltem és feküdtem napokon át.
(#) sany válasza Andralin hozzászólására (») Júl 30, 2019 /
 
Szuper lett!
(#) Kékróka válasza Andralin hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Elismerésem. Nagyon szépen felépített rendszer.
Azon gondolkozom szabad e belekötni. (a szakmai részébe semmiképp)
Az a kijelző, nagyon sok. Egy spektrumanalizátor a látómező sarkában egy szép későesti sötétben...

J.
(#) Andralin válasza Kékróka hozzászólására (») Aug 1, 2019 / 1
 
Köszönöm!

Gondoltam erre is. A kijelző dobozának alján egy potival le lehet csökkenteni a háttérvilágítás fényerejét szinte teljesen sötétre, így éjszaka sem zavaró a fénye. Illetve a spektrumanalizátor menüből kikapcsolható, eltüntethető ha zavaró lenne.
(#) deebo hozzászólása Aug 2, 2019 /
 
Nem semmi produkció az biztos, de kicsit hiányolom az elektronikát belőle. Mondjuk eléggé gyakori már a gyári nyákok összekábelezése, de gondoltam itt azért több egyedi áramkört lát az ember.
Következő: »»   1522 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem