Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kimenő transzformátor méretezése
 
Témaindító: 021, idő: Júl 28, 2008
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   26 / 41
(#) jani1987 válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 6, 2018
Ha otthon leszek megírom. Nem kicsit feledkeztem meg róla.
(#) tdi75 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 6, 2018
Oké.
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 7, 2018
Lassan elkészül a kis nyavalyás

1.jpg

2.jpg
   
(#) Orbán József válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 7, 2018
A sorszigetelő papírt 1.5-1.5mm-rel szélesebbre és becakkozni lenne jó, akkor a szélső menetek nem tudnak lemenni az alsó sorokhoz. Ha több darabot összefogsz, akkor akár körömcsipesszel is egyszerre többet tudnál cakkozni. Nézz vissza pár oldalt, van ilyenről kép.
Remélem, sikerrel jársz!
(#) jani1987 válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 7, 2018
Itt van.
(#) Orbán József hozzászólása Nov 8, 2018
Üdv!
Elérkezett az idő, amikor életem első osztott kimenőjét fogom készíteni.
Egy barátomnak lesz, ha jó lesz neki, akkor kap ajándékba párat...
A rajz szerint és már másutt is láttam szakfolyóiratokban, ha az igazi szimmetriára törekszünk, akkor az egymás melletti kamrákba fordított tekercselési iránnyal készül a darab.
A középen elválasztó rekeszt résnyire kimarom, hogy a szekunderek folytatólagosan tekerhetők legyenek. Egyébként teli lennék kötéssel a szekundereket illetően.
A méret, jellemzők:
P: 50-60W
Va: 470-480V
Ra-a ~ 4k Rsec: 8 Ohm
KT88 csőhöz, vas ca. 18 cm2 M102 Rétegezés pr/sec 4:3
Ha jól saccolom, "csak" 5x kell a csévét megforgatnom.
Majd utólag pontosan megszámolom...
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 8, 2018
Idézet:
„Egyébként teli lennék kötéssel a szekundereket illetően.”

Ki, hogy csinálta, csinálja?
(#) tdi75 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 8, 2018
És ezekből a lemezekből hány darab van? Mert azt nem írtad. Így nem fogjuk tudni a vas keresztmetszetét. Az a másik dolog hogy mindegyik E lemezhez megvan az I lemez is?
(#) jani1987 válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 8, 2018
Nyílván igen. A hiányzó adatokat hamarosan pótolom. Még a buszon vagyok.
(#) Cinema válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 8, 2018
Nekem kézi tekercselő-gépem van, vagyis Én hajtom. Nem kell forgatni a csévét, ha a forgásirányt meg tudod változtatni. Balról-kívülről kezdve, tőlem elfelé tekercselek, majd jobbról-kívülről kezdve magam felé tekercselek, így tökéletesen szimmetrikus lesz a primer.

Üdv!
(#) Orbán József válasza Cinema hozzászólására (») Nov 8, 2018
Köszönöm a választ!
A géppel képtelen vagyok a másik irányban jól vezetni a huzalt.
Én se látom olyankor a helyes vezetést, de a gép sem működik sorvezetéssel fordított forgásiránynál.
A pozitív az, hogy ugyanígy fogok eljárni és a szimmetria is meglesz, csak a sablonon fordítgatnom kell a csévét. Szerencsére csak pár mozdulat.
A szekundert hogyan oldod meg? Kamránként, vagy átvíve résen egyikből a másikba?
(#) CHZ válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 8, 2018
Ha kíváncsiságból próbálod ki, tesztelésre, megértem.
Én is kipróbáltam, rájöttem, több hátránya van mint előnye, átviteli minőség szempontjából.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 8, 2018
Kis kiegészítéssel.
(#) Orbán József válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2018
Megkértek, hogy ilyen legyen, próbálom tudásom szerint.
A pr/sz közti szigetelést a jobb csatolás miatt a lehetséges legvékonyabbal csinálom majd.
Az A1 A2 tekercs DCR szimmetria miatt nem is volna erre szükség, de majd meglátjuk a többit is.
Érdekes a szórt kapacitás kérdése. Egy fórumtársunk - régebben még voltak hsz-ei e témában és többek szerint kiválóak a kimenői - nagyon jó induktív és riasztóan nagy mértékű szórt kapacitással készíti a műveit. Valamelyik szakíró könyvében szó esik arról, hogy minél vékonyabb a komplett tekercselés, közelebb az oszlophoz, annál jobb lesz hf szempontból a csatolás...
Más, külföldi szaklap kifejtése meg arról szól, PP-k primer lehetséges áramsűrűsége:
Under 30W 3,5-4 A/mm2
30-50W 3-3,5 A/mm2
Over 50W 2,5-3 A/mm2
(#) CHZ válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 9, 2018
Egyik hátránya a rosszabb csatolási tényező, mivel ezzel a módszerrel két szekunder tekercs közé több sor primer kerül (általában). Tapasztalatom szerint, jobb a kimenő osztása, ha 1-1sor szekunder közé, max. 3 sor primer kerül, már így is van egy meddő sor.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 9, 2018
Megnéztem a sémát, a következő a vastól kifelé:
2 sor szek //
2x primer 5 sorban
2 sor szek //
2x primer 5 sorban
2 sor szek //
2x primer 5 sorban
2 sor szek //

A séma, menetszámok, huzalvastagságok sok évvel ezelőtt Rózsa mérnök úr terve, egyéni kérésre.
Nem tudhatom, mennyire válik be, amíg el nem készül.
(#) CHZ válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 9, 2018
Öt sor primer, két szekunder között, erre próbáltam utalni. Csatolási tényező gyengül.
(#) Orbán József válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2018
Köszönöm, nekem is kicsit gyanús, de teljesítem a kérést és az szerint megcsinálok egyet.
(#) Cinema válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 9, 2018
"Gyári gépen" forgatni kell a csévét, mert annak csak egy irányban működik a tekercselése, előtolása, egyebek.
Nekem ez a kézi-gépem a régi Bognár-féle (vagy Bodnár-féle) tekercselő, lehet rá motort is szerelni, de eddig nem találtam jó motort hozzá. Mindegy, a huzalvezetés, előtolás, feszítés, sorvezetés megoldott, az irányt és a menetszámot kell kézzel "betáplálni".
Az osztott tekercseknél középen ki van vágva a cséve-középlapból kb, 1,2cm-es rész, itt tudom átvezetni a szekunder vastagabb vezetékét. A szekunder csak a két végén van kivezetve, középen nem szabad.
Kimenőtranszformátornál nagyon fontos, hogy a huzalmennyiséget kiszámoljuk, a szigetelésekkel együtt, hogy beleférjen az ablakba, méghozzá úgy, hogy ha lehet, akkor a lehető legvékonyabb huzallal dolgozzunk, ami arra a teljesítményre, adott J-áramsűrűség mellett még éppen elég.
Több idő megy el a számolásokkal, mint magával a tekercseléssel, de megéri. Igen, a vékonyabb tekercs kevésbé szór, jobb a csatolás, de magasabb a huzal-ellenállása, vagyis az Ohm-os veszteség magasabb. Valamit-valamiért, persze, ez nem olyan egyszerű, méretezni, számolni kell igen sok mindent.
Gyári transzformátoroknál is így vannak a méretezések, mert minden centivel több huzal, szigetelés és egyéb dolog drágítja a transzformátort, ami nem olcsó amúgy sem.
-
Kimenőtranszformátor 2xEL34-es végcsőhöz 55W-primer bemenő teljesítményre, 50W garantált kimenőteljesítmény 8Ohm-ra, következően alakult: (Hatásfoka, elektromosan kb. 91-92%-os)
Vasmag: SE 170c-pár, két darab cséve a két-oldalán. Keskeny, de hosszú tekercselési tér. (nem ideális, de ez van.) 4db teljesen azonos tekercset kellett így készítenem, a sztereóhoz.
Primer:2x1600menet 0,4mm-es kétszeres zománcszigetelésű huzallal a két fél-részen. 4x400menetes részek, ezek között a kétszer-három darab szekunder tekercs, 0,8mm-es kétszeres zománcszigetelésű huzallal tekercselve, egy sorban 160menettel. Egy csévén tehát van 4db primer-rész 400menetes, sorosan kötve és három darab szekunder, párhuzamosan kötve. A párhuzamosan kapcsolt szekunderek (a végén 6db!) nagyon pontosak legyenek, nálam rendben vannak(!) mert egy menet eltérés már óriási veszteséget okoz, előbb-utóbb leégéshez, menetzárlathoz vezethet. A 400 menet három sor, a szekunder pont egy sort ad ki, így viszonylag alacsony a szórt induktivitás és a lapos tekercsnek kisebb a szórt kapacitása is.
A primerek közé kerültek a szekunderek, így a (terhelt) szekunderek kevésbé szórnak, nem fújják ki az erővonalakat. A sorok között szigetelő-kondenzátorfólia, a primer-szekunder között még ezen kívül varnis-vászon, 0,35mm-es egy rétegben. Kívülről kétszeres kondi-fólia plusz varnis-vászon egy rétegben.
Nagy munka volt, sok-sok számolással, előkészülettel (szigetelések leszabása, cakkozás, szigetelőcsövek méretre vágása, stb.), huzalvásárlással, cipeléssel, stb. A jó kimenőtranszformátor ezért is drága, sok, pontos munkafázisból áll, amit szigorúan be kell tartani a jó minőség eléréséhez.

Üdv!
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Nov 9, 2018
Ez abszolút így van. Kimenő trafó méretezése optimumok keresése, amit rengeteg (de legalábbis sok) oda - vissza számolást igényel, és utána gondos kivitelezést.
(#) Orbán József válasza Cinema hozzászólására (») Nov 9, 2018
Köszönöm! Már "ráfanyalodtam" a kondenzátor papírra, ami 0.04mm-es, volt egy századdal vastagabb prespán, annak nagyon jó tartása volt, de ezzel is jó lesz.
Annyi szerencsém van, hogy az a 3-4 féle kimenő már komplett gyártási infóval van, amiket csinálni fogok, igazából nem kell számolnom sokat.
A szekunderekről: 3 kimenőt bontottam vissza régebben, amikor csak 1 jeladós számlálóm volt, voltak is eltérések, pontosan ezért is bontottam vissza, vagy annyi mind, vagy nincs értelme.
Aztán kedves Fórumtárs segítségével enkóderes, programozható előre-hátra számláló került a gépre és már nincs mitől tartani.
Én is úgy gondoltam, a cséve középső osztását átvágom, réselem és így folytatólagosan mehetnek a szekunderek.
Még lehet, hogy CHZ fórumtárs tanácsait, tapasztalatát megszívlelve a jobb csatolás miatt módosítom a tekercsek felosztását, plusz 2 réteg szekunderrel, illetve 1 réteges legyen csak a szekunder és vékonyabbak legyenek a primerek, kevesebb sorból álljanak, stb. Majd ezután eltörpölök, hogy legyen.
(#) tdi75 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 10, 2018
Nos Jó hírem van. Egyben van a trafó.
Mértem primer induktivitást, 5,73 Henry
Így lelkifurdi nélkül felcsattintottam a hálózati delejre. Gobdoltam ameddig nem tudom kimenőként elindítani, addig jó lesz a hálózati tesztüzem is. Legalább így hosszú tesztelést tudok csinálni. Szinte semmit sem melegszik. Egy 3 wattos izzót tettem rá terhelésnek. Reggel óta csacsog gagyog
(#) Orbán József válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 10, 2018
Jók az előjelek!
(#) tdi75 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 10, 2018
Gyakorlatilag reggel nyolctól fél háromig folyamatosan ment, aztán amikor hazaértem fél négytől majdnem hétig.
(#) Orbán József válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 11, 2018
Géppel sem megy ám ripsz-ropsz. Egy kimenő elvisz egy napot. Főleg, ha jól szeretném csinálni. Vagy hozzá se fogok.
(#) tdi75 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 11, 2018
Őőő... nem a tekercselés hanem a test üzem
A tekercselés gyakorlatilag kilenc nap volt. Igaz géppel, de nem motoros. kézi huzalvezetés, és kézi tekerés egy kurbli segedelmével. A menetek számolására egy elektromechanikus számláló volt a segítségemre.
Látszólag jónak tűnik. Sajna még nem tudom erősítőre kötni. Jelenleg csak egy PP van kéznél, ez meg SE végfokba való.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2018
(#) tdi75 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 27, 2018
Szia! Szép tiszta lemezek, de nekem egy kicsit kicsik a keresztmetszetek. Ezek szerintem max 3-5 wattos kimenőtrafónak lennének jójk, de úgy hogy nem akarok lemenni 80 hertz alá. Tápnak még jó lehet 15-30 wattig. Legalábbis szerintem, de majd a tapasztaltabbak megmondják.
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 13, 2019
Nnno! Jelentkezem. Megvoltak az első tesztek az újratekert Orion trafón. Eddig minden patent. Összeállt az SE végfok is. Most minden nap nyüstölöm szerencsétlent, de eddig jól vizsgázik.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 16, 2019
Kicsit elakadtam a kimenő adatait illetően mert se-hez képest több tekercs is van. Mondom a mérési adatokat.
Szürke-rózsaszín: 6,83H
Piros-sárga: 29uH
Piros-fekete: 1,98mH
Sárga-fekete: 3,78mH
Fehér-kék: 4,95mH
A primert és a hangszóró felőli oldalt már kiszúrtam. A kék-fehér tippem szerint visszacsatoló tekercs. Javítsatok ki ha tévedek.
(#) mohinger válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 17, 2019
Szia Jani!

Szerintem ez egy Videoton rádióból bontott kimenő lesz, az alábbi kapcsolás szerint lehetett bekötve:

Janinak.jpg
    
Következő: »»   26 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem