Fórum témák
» Több friss téma |
Látom, 275V AC / 560 V DC vagy 300V AC / 630 V DC. Ez a közel kétszeres AC DC viszony miből adódik?
A feszültség effektív értékéből, de nem ez a lényeg, hanem az X2 besorolás biztonsági alkatrész, sima DC-re tervezett kondenzátor nem túl előnyös hálózati oldalra.
Köszönöm és kadarist köszönöm.
Az elektrolit kondenzátorok belső életeÉrdemes meghallgatni.Tápegységekben, hifiben érdemes tudnivalók a felhasználásra.
Jó, jó a youtube-os Kemet reklám, de ismerjük el, azért egész jó hifik és tápok készültek enélkül is. Fokozom! Még a Holdraszállás is megvalósítható volt. Mi kellett ehhez? Hogy az ipar jó minőségű kondikat gyártson és ne kelljen már a boltba is ESR mérővel menni. Ma már túl vannak kicsit lihegve a dolgok, különösen annak az ismeretében, hogy egy hobbistának a mottója, a "nem elég jó, ami nem a legjobb"! És hogy mi a legjobb? A jövő eldönti. Ahogy a harminc évvel ezelőtti dolgokat elavultnak tekintjük, ugyanúgy fognak az utódaink röhögni a mai legjobbakon 30 év múlva! Ez persze csak az én véleményem, ami nyilván téves.
Nem reklámnak tekintendő.
Én nem a KEMET-re hegyezném ki a dolgot, tévedés, ha így értetted. Ha nem úgy értetted volna, megtakarodik 5-8 sor. ![]() Remélem nem tévedek, hogy minden jónak tartható elkó gyártónak a termékére ráhúzható ez a felvilágosítás, hasznos lehet felhasználóként. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2025
Kilo piko farád ?Sziasztok !Egy régi áramkör rajzában "2,2kpF 50V Ceramic capacitor radial lead" jelőlést találtam. A beültetett alkatrész egy régi, pufi multilayer kondira hajaz és kiforrasztva a mért értéke 2,2nF. Létezik, hogy a 2,2kpF az 2,2nF lenne ? Ha igen, akkor miért nem rögtön azt írták ki ? Miért kell bonyolítani az életünket a "kp" -vel ? Várom szíves véleményeteket.
Az "ánitivilágban" még cifrábbak is voltak. Nem pF, nF etc. volt, hanem cm és a jelölések valahol ugrottak egyet. Pl. 10 nF-ig 10000 cm, a többi µF-ban. Ámerikában és egyéb nem patent helyeken pedig ilyen jelölések, mint ez is.
Mivek az a k betű nagy k, így lehet, hogy a tűrést jelöli, ±10 %.
Jó lett volna, ha a kérdéses kondiról egy képet is felraktál volna, hogy tudjunk viszonyítani..
Kis k vagy K, a tűrést nem szokták a mérőszám után rögtön, valamint a mértékegység előtt feltüntetni. Egy 50 voltos 2p2 valószínűleg nem lenne annyira pufi, stb... A mérésednek hiszek és lehet ez az írás egy elfajzott jelölés, ami egy 2200 pF értéket jelöl ( 2,2*1000 pF = 2,2 nF ).
Mindenkinek köszönöm a hozzászólást.
Teszek fel 1-2 képet. Látszik, hogy jóval nagyobb mint amire tervezték az áramkört.
Az Olaszoknál most is így jelölik
https://www.compel-elettronica.com/catalogo/19099-condensat-ceram-d....html# Mellesleg ami képet felraktál azon nem keramikus van..... A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2025
Idézet: A NYÁK lap több méretű kondenzátor fogadására elő van készítve. Eléggé szokványos eljárás volt régebben. „Látszik, hogy jóval nagyobb mint amire tervezték az áramkört.”
Ilyet sem láttam még, van egy hangulata.
Telitalálat, az áramkör Olasz !
Nem ez az egyetlen eltérés a rajzon ... A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2025
Persze, látom és nem is gond, de már léteztek kissebb pl. tantál cuccok is abban az időben ...
Az ellenállások jelölésével is vigyázz, azzal is a sírba tudnak vinni....
Például: 100.000 ohm az őnáluk 100K, nálunk meg 100 ohm, mert a számok közt ott a tizedespont.... de láttam már így is leírva 0.100 megaohm..... A kiloohmot nem használják általában, de nagy ritkán igen..... Érték meghatározásHali!Segítséget kérek. Milyen értékű lehet ez a kondenzátor? 2nF ot mérek rajta. Lehetséges? Sajnos ez a legjobb kép amit tudok róla csinálni. Alapból homályos a felirat. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2025
Hivatalosan 2,2
X2 kategóriában ritka Emiatt szerintem nem kell cserélni |
Bejelentkezés
Hirdetés |