Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   373 / 841
(#) imix77 válasza magneto hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Sziasztok! Megszeretném építeni Pioneer tápját Alkotó verziójába és e mellé Alkotó panelmérőjét is. Mivel ez lesz az első labortápegységem amit építek arra szeretnélek benneteket kérni, hogy kapcsolási rajzot , nyáktervet meg nem tudom hogy ehhez létezik-e valami fajta leírás amit betudnátok linkelni ide vagy egy csomagba elküldeni nekem a tagora@citromail.hu-email címre. Lehet hogy ez így egy kicsit túl nagy kérés , de annyi kapcsolási rajzal találkoztam a fórumon meg változattal, hogy nem is tudom mi micsoda. Azt észre vettem , hogy töb verzióba is elkészült már a táp. Nekem a legújabb tervezet kéne. Szóval röviden kéne minden a tápról és a panelmérőről . Előre is nagyon köszönöm.
(#) magneto válasza imix77 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Szia!
Mellékletben a Pioneer által (át)tervezett labortáp kapcsolási-, beültetési- és nyákrajza 0-50V 0-5A, valamint 0-30V 0-3A változata, valamint Alkotó 200mV-os panelműszere. Annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy Pioneer verziója jelenleg 2.7.2. Ehhez a változathoz Alkotó nyákrajzot nem tett fel, csak beültetésit. A 2.7.1-es és 2.7.2-es változat között az a különbség, hogy az R22-es ellenállás nem a sönt után van, hanem előtte. Alkotó legutóbbi teljes rajzai a 2.7.1-es táphoz vannak. Teljes leírás a működésről nincs (legalábbis én nem tudok róla), de ha valami nem világos akkor kérdezz.
(#) morzsa15 hozzászólása Szept 2, 2011 /
 
Üdv!
Meg csináltam ezt Bővebben: Link a labortápegység és valamiért nem működik az 1k-s ellenállás melegszik meg az az egyik ic is 0,20volt tól 0,90-ig birom csak állítani mi lehet a baj ?
(#) imix77 válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Köszi magneto !
(#) emmzolee válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Én is megcsináltam, de szét szívtam magam vele.
A fetek nem olyan lábkiosztásúak, mint kellett volna. Ráadásul keveset is tudnak a stabil működéshez. Beszéltem itt a fórumon valakivel, bocs, hogy nem emlékszek a nevére, de mondott egy-két jó ötletet. Megcsináltam, és szuper jó lett.

Beteszem a rajzát.

Lett benne olyan védelemis, hogy ne kerülhessen ki a kimenetre a teljes tápfesz amikor meghal valamelyik 317-es.

kapcsrajz.jpg
    
(#) morzsa15 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Értem köszi menetközbe jó lett ám rosszul láttam az ellenálás szineit és össze csertéltem a 10k-st az 1k-ssal szvl szuperul üzemel már csak dobozolás kell neki
(#) proli007 válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 2, 2011 /
 
Hello!
Itt az a gond, hogy az optonak van egy CTR paramétere. Mely megmutatja, hogy 10mA meghajtóáram esetén, mekkora kollektor-emitter áramra számolhatunk. Az adatlap szerint ez 80..600% között mozoghat típustól (és jelzéstől) függően. Ha a CTR=80%, akkor 6mA optoáram mellett, 4,8mA kollektor áramra lehet számtani. A kimeneten A Led és a tranyó meghajtásához, kb. 15mA szükséges. Hogy ez 6mA Led-áram esetén is teljesüljön, a CTR értékének 250% felettinek kell lenni.
(Amúgy a tanyó bázis-emittere közé is illik ellenállást tenni, a ICB0 viszáram miatt. De a 70mA-es buzzerhez, nem kell 5mA bázisáram sem..)
üdv! proli007
(#) morzsa15 hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Most az lenne a gond hogy amit említettem feljebb labortápegységet le terhelem egy kis villany motorral le esik a feszültség 22 voltról 9-re 12 volt-os a villany motor mi lehet a baj??
(#) Ghoost válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Igy elso korben, erdeklodnek, hogy a trafo terhelhetosege megfelelo?
Mert az szokott ilyet okozni. Ha leterheled leesik az addig leadottnak tuno feszultseg
(#) morzsa15 válasza Ghoost hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Hát szerintem igen mert 5 amper kijön belöle mert akkora a dióda hid..
(#) Alkotó válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Attól hogy a híd ilyen, még nem biztos, hogy ki is jön. Csak annyi fog kijönni, ami rendelkezésre áll. Illetve több is csak nagyon esik a feszültség, és gyorsan leég a trafó.
(#) emmzolee válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Értem. Köszönöm. Megint tanultam valamit (optó CTR).
Akkor beteszek az optó után egy tranyót, és utána lesz a led. Így 3 tranyó lesz benne.

És mi a véleményed az első rajzomról? Bővebben: Link

Ebben a hozzászólásomban van 2 file melléklet. Az első a táp, a másodikat én követtem el. Itt az volt a koncepció, hogy a visszajelző leddel sorban teszem be az optót. Gondoltam úgy is a műveleti erősítő kimenete egy komparátor, és hirtelen lesz a nagy fesz különbség, tehát minden ok lehet. Vagy nem jó így?
(#) morzsa15 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Na újra csináltam a nyákot mindent be forrasztotam szerintem jól .. És most 12.20volt-ot add le és nem változik hiába tekergeetem a potikat az áram meg van a 2 mi lehet a baj kérlek segítsetek fontos lenne
(#) karesz01 hozzászólása Szept 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Elkezdtem kb. egy fél éve építeni Alkotó egyik tápját csak még azóta sem találtam hozzá trafót mostmár lassan alakot ölt a szerkezet ha kész lesz felteszem.
A kapcsolási rajzot mellékeltem.
Ha valakinek van trafója hozzá vevő vagyok a dologra.
Üdv :karesz01
(#) TAKLACO válasza Tonybacsi hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Koszonom a kimeritto valaszt hivatalos vagy hozzam 3-4 sorre.
(#) karesz01 válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Szia Alkotó!
Kérdezek!
Nem lehet e úgy megoldani ezt a dolgot, hogy teszek be 2 db trafót.
Egyszer a 42Vna 250VA-eset, a másiknak pedig meg egy 2x15V-osat az is 250VA-es ha jól néztem a rajzból.
üdv:karesz01
(#) _JANI_ válasza karesz01 hozzászólására (») Szept 5, 2011 /
 
Igaz nem tőlem kérdezted...
Elvileg nincs akadálya annak, hogy a tápfeszültségeket külön transzformátorral biztosítsd. A szekunder feszültségek és áramok ismeretében a transzformátorok teljesítményei is könnyen kiszámíthatók. ( P = U*I )

42V~ = 210VA
2*15V~ (30V~) = 15VA
8V~ = 4VA
8V~ = 4VA

A kis teljesítményű transzformátorokat megéri kicsit túlméretezni...
(#) Alkotó válasza karesz01 hozzászólására (») Szept 5, 2011 / 1
 
Ha jól jön át a szándékod, akkor tőlem kérdezel.
Akár minden tekercs lehet külön trafó, csak ennek nem lenne racionális értelme. A 42V az egyedüli "nagy" trafó, annak van komolyabb terhelhetősége.
Az összes többi tercs (2x15V és 2x8V) pár-száz mA terhelést kell elviseljen, ezért írtam azokra 0,5A-t.Ez összesen is 25VA alatt van.
De akár még ezeket is tovább darabolhatod, mondjuk 2x15V-os és 2x8V-os trafóra, amik pl 10VA-esek lehetnek darabonként.
Csak az a lényeg, hogy a galvanikus elválasztás biztosítható legyen.
Na de -mint írtam privátban-, ha csináltatod a trafót, akkor semmi sem indokolja a szétválasztásokat. Fleta mindent rá fog tenni egyetlen toroidra. Nekem eddig a legspeciálisabb kitalálmányaimat is megoldotta.
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Helló.
Egy kérdésem lenne a témához. Én is lassan befejezem a 2db 2.7.1-es tápot. Van összesen 2db fesz és 2 árammérő panel. Ehhez összesen 4x9V ac kell. Csináltam egy trafót kb 25-30VA-es egy olyan kérdésem lenne hogy sokszor tesznek a tekercsek köré egy rézlemezt árnyékolás miatt? Lenne értelme ha én is tennék a trafó köré? Ha szükséges akkor minden tekercsre vagy az egész köré is elég? (Külön van kettébontva a szekunder és a primer, remélem látszik valami a képen hát sajnos nem túl jó.)
(#) qvasz2 válasza c27 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Az egész trafót szokás leárnyékolni, de nem rézzel, hanem vas, vagy horgany lemezzel (konzervdoboz), mivel csak ezek árnyékolják a mágneses teret.
(#) magneto válasza c27 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia!
Közönséges vassal árnyékold le, mert a vasnak elég nagy a "permeabilitása", és elég olcsó is. A vastól van jobb is, de az többe kerülne, mint a teljes táp összesen.

Szerintem igazából tápegységnél nincs is annyira nagy jelentősége. Inkább hangfrekvenciás erősítőket, előerősítőket szoktak (pontosabban a trafójukat) leárnyékolni.
(#) qvasz2 válasza magneto hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Idézet:
„Van összesen 2db fesz és 2 árammérő panel”

Ha ezekhez közel teszi a trafót, akkor az nem túl egészséges! Ezért ha van lehetősége nyugodtan árnyékoljon!
(#) c27 válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
A kérdés mivel is akkor és hogyan? A teljes trafót kéne vassal? Én láttam olyan trafót amelyiknek a tekercseit rézlemezzel vették körül és azon kívül volt egy fémburkolat. Akkor a rézlemez mire kell, az is árnyékol nem?
Egy kisebb burkolat már lesz a trafó körül a felfogatás miatt. Vegyem még körül egy vékonyabb lemezzel? (Talán úgy nem is nézne még ki hülyén mintha egy konzerves dobozt tennék rá. )

06.jpg
    
(#) _JANI_ válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
( Rézzel is lehet árnyékolni! Elsősorban nagyfrekvenciánál alkalmazzák. )
(#) karesz01 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Neked mekkora a táp dobozának befoglaló mérete?
Kb ez elég neki!?
(#) _JANI_ válasza c27 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia! Réz árnyékolás ( ha kell ) akkor lehet a primer és szekunder közé tenni. Arra kell ügyelni hogy a réz árnyékolás kezdete és vége nem érintkezhet egymással mert az egy, egymenetes rövidrezárt menetként fog viselkedni. Ez pedig a primer halála.
Külső árnyékolásnál a tekercseket és a magot is körbe kell fogja az árnyékoló szalag. Itt egy egymenetes "gyűrűt" kell képezni a transzformátor körül. PL: _Kép1._ _Kép2._
Ahogy előttem is javasolták, a horganyzott lemez is tökéletesen meg fog felelni a célodnak.
Annyira szerintem nem indokolt a tökéletes árnyékolás ennél a készüléknél.
(#) Alkotó válasza karesz01 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Melyik tápomra gondolsz?
Véleményem szerint akkora doboz kell, amiben minden elfér normálisan, és az előlapja is elég nagy a szükséges kezelőszervek és kijelzők elhelyezéséhez.
(#) Tonybacsi válasza c27 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Szia!

Nem írtad miből lenne a dobozod. Ha mindenképpen árnyékolni akarsz, csináld meg azt vaslemezből amit utána lakkozol, vagy elviszed színtereztetni. Így az egész egység -kifelé- mágnesesen árnyékolt lesz (befelé nem).
Bár szerintem egy hipersil trafót nem muszáj egy tápegységben árnyékolni. 1mm-es aludoboz, cucc belerak, és kész.

(nálam is :árnyékolatlanul-egy hipersil, két E-I lemezes kis trafó aludoboz, és a monitor széle kb 5cm-re van a táptól, de még nyoma sincs mágnesességnek a képcsövön...persze mind bekapcsolt állapotban )
(#) Alkotó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Szept 7, 2011 /
 
Egyetértek, itt nincs szükség árnyékolásra (nem biztos, de nagyon valószínű).
(#) kissmorgo hozzászólása Szept 8, 2011 /
 
Sziasztok! Nekem a ventilátoros hővédelemhez kellene egy kapcs.rajz! Help légyszives

A képenlátható kapcsoláshoz kellene egy nyák terv :help:
Következő: »»   373 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem