Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Magnófelvételek minőségének feljavítása
Lapozás: OK   1 / 3
(#) forma3 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Van jópár kazettám amin pótolhatatlan hangfelvételek vannak, de mivel már vagy 15éve lettek felvéve ezért nem a legjobb a minőségük, sőt a legtöbb túlvezérelve lett felvéve ezért torz is. Annyi jó van a dologban hogy elég jó minőségű kazettékra lett felvéve. Nem lehet a technika jelenlegi állása szerint javítni ezeken a felvételek minőségén? Valami olyan magnóval kéne bedigitalizálnom ami automatice állogatja a fejet, és ezzel a felvétellel lehetne valamit kezdeni szoftverekkel, vagy létezik erre valami speciális analóg áramkor vagy direkt ilyen célra való magnódeck? Frekiátvitellel nincs is nagy baj, arra jól szól, csak a torzítás nagyon nagy (főleg cd-hez szokott füllel.) Lehet valamit kezdeni velük?

Köszi!
(#) Syn7h37ic válasza forma3 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Egy jó minőségű hangkártya és egy jó szoftver szinte csodákra képes. Szoftvernek pl. a Sound Forge-t javaslom.
(#) forma3 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Alaplapi integrált semmi esetben se jó? Tényleg sokat ront rajt? Gigabyte GA-MA770-UD3 alaplapról van szó, Realtek ALC888 codec High Definition Audio integrált cuccossal. Szoftveresen a torzítások hogy lehet javítni? A digitalizálás elvileg csak ront rajt, nem?
(#) Izeg. válasza forma3 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Egy programmal(Adobe audition) lehet zajszűrni, frekvenciavágni stb.(hasonló dolgokat az audacity is tud(ingyen letölthető))
Teljesen tiszta CD szerő hangot ne várj, mert azt(szinte)lehetetlen.(lehetséges de ahhoz már komoyl stúdió kellene)
A felvétel a következő: egy érzékeny magnódecket használva, azt lehetőleg külső zavarforrásoktól(mikró, rádióadók stb) távol tartva a hangerőt lejebb csavarva olyan 80%-ra bevitel a számítógépre(lehetőleg ne alaplapi hangkártyán keresztül. A felvétel sima audióba menjen, semmilyen tömörítést ne alkalmazz.
Ezt a felvett hangot a fentebb említett programokkal lehet vágni.
Meg lehet azt is csinálni, hogy az eredeti hangnak fogod a fázisfordítottját(programszinten lehet fázisfordítani) és ezt hozzákevered az eredetihez úgy, hogy a fázisfordított hangereje jóval kisebb legyen az eredetiénél. Ha hozzáadod a zajszűrőt, akkor viszonylag zajmentes hangot lehet produkálni.
A másik probléma a túlvezérlés.Erre egy ötletem van, de nem tudom be tudsz-e szerezni audio kompresszort,limitert. Ez az eszköz a túlvezérlést visszatudja úgy fogni, hogy a torzuláshoz közeli(négyszögjelbe átcsapó szinusz) hangnak lekerekíti a négyszögösszetevőjét színuszosra, mindezt úgy, hogy hangerőváltozás ne törtnénjen.
Elég speciális szerkezet, létezik belőle olcsó is, de itt fokozottan igaz az, hogy az olcsóval az ember nem sokra megy.
Remélem tudtam segíteni.
(#) forma3 válasza Izeg. hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Köszönöm, zajszűrést sikerült már nagyon jól megcsinálnom, a fő probléma a torzítás. Ilyen kompresszorból nincs szoftveres?
(#) Izeg. hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Lehet, hogy az említett programokban is van szoftveres kompresszor,én sosem használtam, csakis analógot. A probléma az hogy a szovtveres kompresszor olyannyiszor megy át a szűrökőn és egyéb áramkörökön, hogy hallható torzítást eredményez.De meg lehet próbálni.
(#) forma3 válasza Izeg. hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
És hogy kell beállítani a kompresszort hogy ezt a hatást csinálja? Mert a sima kopresszor arra való hogy a dinamikáját visszavegye, halkabb részek hangosabbak hangosabbak halkabbak legyenek. A limiter meg egy határérték felett vág. Hogy állítsam be hogy ezt a torzításmegszüntető hatást csinálja amit mondtál?
(#) Nagymoli válasza forma3 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Ha már egyszer torz, azon nem nagyon javít semmi. Sziszegést, súgást el lehet távolítani. Ha alapból nem jó a felvétel, akkor az alaplapi hangkártyával is lehet próbálkozni, de sok jóra nem érdemes számítani. Én is digiztem régen kazettát, nem túl jó hangkártyával, mára szerencsére van egy 24bit,96kHz mintavételre is képes Edirol kártyám, azzal egész kiváló minőségben lehet kazit digizni, Technics RS-BX701 deckkel lejátszva. De alapból eléggé jó felvételekből indultam el. Tuti, hogy sehonnan nem lehet pótolni?
(#) proba válasza forma3 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Nekem a magnókazetta bedigizésénél szintén a túlvezérlés volt a legnagyobb gondom.Ez jól látszik ha pl az AUDACITY -n Én a kábelbe (magnó-számítógép közé) egy potenciométert raktam.Felvétel közben annyira tekertem le ,hogy a jel teteje szép legyen a legnagyobb kivezérlés esetén is ( vagyis még 5-10%-al még ez alá) .A szoftveres megoldással nem mész semmire,mert a hangkártyád bemenő fokozatát vezérli túl.Az itt keletkezett vágás már korrigálhatatlan (a szoftveres hangerőszabályzó ez után van ,tehát az is hatástalan).
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
A fejet fülre kell beállítanod a kazetta elején. Ha nincs össze-vissza fejállással, más magnókkal felvéve, akkor majd csak a következőnél kell esetleg állítani. Azt nehéz lesz megmoondani az elején, hogy nem lesz-e valahol a szalagon egy nagyobb kivezérlésű szám, de ha anno elég jól dolgoztál, akkor nem lehet ilyen. Ha torzan szól, akkor az nem jó, a szalagos technikának a nyávogás, zaj, frekvenciamenet volt a gondja, hallható torzítás inkább csak silány szalagnál, vagy túlvezérelt felvételnél lehet...ott meg kár digizni...
Ha kommersz zenékről van szó, esetleg rá lehet keresni a neten, és levadászni őket...

Üdv
Inhouse
(#) appme válasza proba hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Üdv!
Örülök ennek a tanácsnak, van egy csomó (1/4 m3) 19-es sebességgel felvett zeném, amit vagy nem találok meg a hálón, vagy még rosszabb minőségben.
No, meg van pl. régen felvett hangjáték, amit a mai eszközökön szeretnék újra hallgatni és nem a 20 éve félretett szalagról...
Ami ígérvényben van:
xfi fatality extreme gamer 64mb
...és milyen programot ajánl a Hozzáértő?
(#) appme válasza appme hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Ez a darab lenne az:
(#) forma3 hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat, az én integrált hangkártyám 192000Hz 16bit ,imtavátelezés maximum. Ez szerintem elég jónak mondható, nem? Érdemes ilyenbe csinálni? Mert a CD ugye 44,1kHz éd hs erre irom ki akkor le kell konvertálnia és romlik a minőség nem? Főleg ha 48kHz-vak csinálom mert azt hogy konvertálja le? Meg az ipod se nagyon szereti az ilyen sok kHz-t, akkor milyenbe érdemes csinálni. A torzítást a túlvezérelt felvétel okozza 99%, de annyira túl lett vezérelve hogy még 15 év után a kimenet is az, győzöm halkítani, de ahogy olvasom ez nem elég mert a hangkarit is túlvezérli.
(#) proba válasza appme hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Nem vagyok hozzáértő,csak egy marék angol kazettám volt ,amit szerettem volna CD-re rakni.Fülileg nulla vagyok, de a torzulás már engem is zavart.Ekkor kezdtem az okot keresni.Az AUDACITY-n már látszott hogy a szinusz teteje köszönő viszonyban sem volt a valódi szinusz hullámmal , így jutottam a potméteres megoldáshoz.(Először én is a kazettát okoltam ,- jóval a pirosban volt a decken - ,de a gépről visszahallgatva sokkal rosszabb volt, mint direkt a magnóról erősítőn meghallgatva, ebből gondoltam hogy talán mégis az én készülékemben van a hiba.) Egyébként az AUDACITY-vel csináltam.De szerintem minden program jó amin a bemenő jelszintet be tudod állítani valamiféle oszcilloszkóp félén.Utána a rögzítés már ízlés szerint bármivel (gondolom a kiolvasott WAW file minősége nem a programon múlik. A későbbi feldolgozhatóság többet nyom a latba.
(#) forma3 válasza forma3 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Ja még annyi hogy tényleg teljesen pótolhatatlanok a felvételek, saját (nem az enyém) zenekar koncertfelvétele. (azért van túlvezérelve)
(#) Nagymoli válasza forma3 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Adobe Audioton kiváló progi, minta utáni zajszűrést tud, multiband kompresszor, és egyéb nyalánkság is megtalálható benne. Hangkarihoz: felvenni lehet, érdemes 88,2kHz-n, 24 biten, és azzal dolgozni végig, számolásigényesebb, az igaz, végén átkonvertálni 44,1kHz/16 bitre. De ha már nem túl jó alapból, akkor nyugodtan elég 44,1-en a felvétel, rontani már nem fog rajta. A kazettán lévő torzítást már nem fogod tudni csökkenteni, de legalább emlékbe megmarad a felvétel. Súgást, minta után nagyon szépen lehet csökkenteni, torz felvételen nem nagyon fog további romlást okozni hallhatóan, de jó minőségűnél óvatosan minden szűréssel! Azt hiszem, hamarosan én is szembenézek ezzel a problémával, párom már jelezte, hogy digizhetnék neki pár kazettát.
(#) forma3 válasza Nagymoli hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Frekvenciák teljesen átkonvertálhatóak egymásba? Nem lesz nagyobb a minőségvesztés ha ugy konvertálom le 44,1-re 192kHz-ról, mintha gyárilag csak 44,1-be vettem volna fel?
(#) abcdabcd válasza forma3 hozzászólására (») Feb 3, 2012 / 1
 
Igen érdemes a legnagyobb mintavételezéssel dolgozni amivel csak tudsz, mert a zaj elvileg ugyanakkora a teljes rögzített sávon, viszont az is igaz, hogy egyenletes az eloszlása, így minél nagyobb a mintavételezési freki, a hallható tartományra annál kevesebb zaj jut.
Viszont érdemes abba is belemenni, hogy az adott hangkártya pl esetleg hiába tud papíron magasabb mintavételezést, a gyakorlatban mégis gyatra eredményt produkál, pl én lejátszásnál nézegettem szkóppal különböző kártyákat, és volt amelyik tudott 44,1/48k tól magasabb mintavétet, de 20kHz fölött a jel eléggé nem hasonlított szinuszra pl... és elvileg az egyszerűbb hangkártyák felvételben gyengébbek mint lejátszásban...
Sőt én vettem nemrégiben használtan egy RME 96/8 kártyát és itt az átviteli sáv pontosságára nagyobb eltérés van megadva 96kHz felvétel esetén mint 48kHz-es esetében... szóval a legjobban lehet akkor jársz, hogyha kipróbálod és visszahallgatod, hogy a te hangkártyáddal melyik mód adja a neked legjobban tetsző eredményt...
Viszont a bitmélységnél is érdemes minél nagyobbat választani, és ha a végeredmény mégis mondjuk 16bites lesz, akkor dither-zajt hozzáadva csökkenteni az eredeti anyag bitmélységét, állítólag a jobb cd lemezeket is ilyen technikával csinálják... bár nem sokat foglalkoztam eddig ilyesmivel de mintha az Audacityben láttam volna ilyen lehetőséget...
(#) abcdabcd válasza forma3 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Ez nem biztos, hogy jó ötlet így konvertálni, ha 44,1kHz -es audió lenne a végeredmény akkor inkább 176,4kHz-t jobb elvileg választani(szerintem), mert akkor a gépnek nem kell köztes mintát kikalkulálnia, hanem csak minden 4-ből 3-at eldob...
(#) didyman hozzászólása Feb 3, 2012 / 1
 
Tanácsoljátok a szoftvereket, hangkártyákat, amiken igazándiból nagyon kevés fog már múlni, de a lényegről, a magnóról nem beszélünk szinte semmit. A digitalizálás lényege, hogy az alapanyagot a lehető legjobb módon tegyük elérhetővé a hangkártyának, mert semmilyen szoftveres hókuszpókusz, meg százakárhány dB-es jel-zajú (a nagyon maximum 80dB körüli dinamikájú kazettához..) hanghártya nem képes reprodukálni azt, amit egy jó magnóval elérhetünk!
Először is tisztázni kell, hogy a szalagon van-e valamilyen dolby, neadjisten dbx komprimálás: Ennek megfelelően a lejátszónak ezt tartalmaznia kell. A második dolog, ami nélkül NEM lehet digitalizálni, az a megfelelő azimut. A két sáv szöghelyes együttfutása nem csak azért fontos, hogy a magashangok a helyükön legyenek, hanem azért is, hogy bármiféle későbbi csatornák közötti utómunka során a szögeltérés miatt ne későn kelljen szívni, és felesleges köröket futni. Továbbá fontos a jó minőségű szalagpálya, egyenletes lejátszás, az azimut megfelelő tartása.
Fentiek folyománya, hogy a digizéshez nem a konrádelektronics USB-s walkmanjét kell előszedni, hanem egy normális minőségű, tökösebb régi magnót. Ha kell, ékszíjcsere, fej demagnetizálás, szalagpálya pucolás, műsorhoz azimutállítás, ezek egyszerű dolgok, össz költségvetésben még mindig feleakkora összegnél tarthatunk, mint a fent említett walkman, az elért nyers minőség átvitelben, dinamikában, jel-zaj viszonyban, csatornaszeparációban klasszissal jobb lesz még egy leharcolt, ósdi magnóval is. Ezek után következhet a hangkártya, meg a szoftver. Azt pedig (bocs, ha volt már említve) tessék elfelejteni, hogy bármelyik stádiumban mp3-mal tömörítünk. A közvélekedés azt hiszi, hogy a 128kbites mp3 betakarja a kazetta átviteli sávját (ami generálisan nem is igaz), de a dinamika és a műsor információtartalma megint nem kerül említésre, pedig az mp3 enkóder a szalagzajt is nekilát bőszen tömöríteni, ami a fix bitráta miatt a hasznos jel jelentős részletvesztésével fog járni. Tehát a végeredmény valóban minőségi letárolását is célszerű veszteségmentesen hagyni, vagy mindenképpen valami normális szintet megütő mp3 tömörítéssel intézni.
(#) didyman válasza appme hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Add el a hangkártyát és vegyél egy E-MU, vagy hasonló kategóriájú, feladatra való eszközt: Ha R2R szalagot digitalizálsz, sokkal komolyabb minőségnek kell megfelelnie, mert bizony a szalagban igen nagy kihívás van!
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Ja meg mégvalami a kivezérlést érdemes a lehető legnagyobbra beállítani mert digitális felvételnél ha kisebb a kivezérlés, akkor a korlátos felbontás miatt zaj adódik a felvett hanghoz(kvantálási zaj), szóval igen ezzel azt akarom mondani hogy a halk részek esetleg rosszabbul szólnak, mint a hangosabbak, de pl ezek a dolgon is tud javítani az előző hozzászólásomban említett dither-zaj hozzáadása...
Ha érdekel a miértje, akkor a neten lehet róla találni infót elvileg... nekem valahol papíron van róla valami, ha van...
(#) forma3 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Köszönöm a sok hasznos választ, utánaolvastam a dolgoknak, persze az empíhárom szóba se jött, mindent .wav-ba csinálok. A kazettadeckem nem csúcskategóriás, de azért egy walkmennél biztosan jobb. A potis dolog jó ötlet mert a magnó tényleg erősen túlvezérelt jelet ad ki, 20-30%-ra kell állítanom a gépen szoftveresen, de tudom attól még torz. Milyen potméterrel lehet ezt megoldani? Hogy kössem be? Esetleg valami olcsóbb (természetesen régebbi használt) digitalizálásra jó, spéci decket tudnátok ajánlani? Aiwa pultosdeck esetleg? jelenleg ilyen deckem van: http://www.radiomuseum.org/r/siemens_doppel_kassettendeck_rc20.html

Sajnos csak az alaplapi hangkártya jöhet szóba, de ez sztem viszonylog jobb fajtából való. (192kHz 16bit felvétel max., lejátszás meg 24bit is.)
(#) proba válasza forma3 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Egy sima 4,7K sztereó potival .A két széle a bejövő kábelre ,az alja közepe pedig mehet a gépbe.Síma hangerőszabályzóként kell bekötni ,csak a kábelre rászerelve gyorsabb volt számomra.(max valami árnyékoló lemezt/dobozt tehetsz rá ,ott se szedjen össze zavart.)
(#) didyman válasza forma3 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Hmm, hát egy pultos Aiwa finoman szólva más minőséget képvisel, mint ez a magnócska.. De kérdés, melyikről beszélünk, egy F220-ról, R450-ről, vagy esetleg a nagymedve F990-ről. Bármelyik jobb, vagy inkább alkalmasabb digizésre úgy általában, mint az RC200, ha megfelelő állapotban van. Az alaplapi hangkártyáról. A ráírt paraméterek csak egy dolog, hogy valójában mit produkál, az számos dolog függvénye. De hiába a magas mintavételezés, ha a felbontás középszerű, ha az analóg bemenetig eljutó jelfolyam egy rahedli zajt szed össze, ha az ADC éppen olyan minőséget képvisel, mint bármi más. Nem kizárt, hogy az eredmény akár jó is lehet vele, de ez ritka.
(#) forma3 válasza didyman hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Köszi, R450-re gondoltam. Olyanból van normális áron ami beállítja a fej dőlését automatice, mert az direkt ilyen régi kazikhoz jó, nem?
(#) didyman válasza forma3 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Nem állít automatikusan. Autoazimut nagyon kevés csúcsközeli kategóriás gépben van. De szükségtelen is, ha kevés műsorról van szó, és elfogadható géppel készült.
(#) forma3 válasza didyman hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
De azért minden kazettához lőjjem be fülre? Nem találomezen a csavarokat ahol állítani lehtne (a Siemensen)
(#) Nagymoli válasza forma3 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Kazettafészek előlapját levéve tudod a legtöbb magnón állítani a fejet. Maximális magashang-tartalomra állítsd, kazettánként max egyszer kell beállítanod, vagy ha ugyanezzel a magnóval vetted is fel, akkor egyszersem.
Ha dolbyztad felvételnél, akkor lejátszásnál is ugyanaz a Dolby legyen bekapcsolva. Ezt a magnót, ami neked van, nem ismerem, nekem a magnó tipusa, mint probléma, fel sem merült, mert torz kazettafelvételt feltételeztem. De ha csak a hangkártya-túlvezérlés miatt torz, akkor tényleg menthető. Nekem Technics RS-BX701 deck van, 3 motor, 3 fej. Nem probléma a Dolby B, vagy C lejátszás sem. Normál, króm, metál kazi sem gond neki. Hangkártyának Edirol UA25 van. Ha annyira értékes a felvétel neked, és el tudod hozzám juttatni, kazettánként egy doboz sörért be is digizem. De érdemes saját magadnak megcsinálni, sokat lehet belőle tanulni. Ha Linuxot használsz, az Audacity-progit tudom a felvételkészítéshez ajánlani. A keresett csavar pedig a kombináltfej egyik "rögzítőcsavarja", az alatta lévő rugóról könnyű felismerni. A fix csavart ne bántsd, csak a rugós oldalit! Ha ezzel vetted fel, amivel le is játszod, akkor ne is bántsd!
(#) didyman válasza forma3 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /
 
Igen, tekergesd be, lehet vagy öt másodperc az egész, ennyit igazán megér. Az azimut ellenőrzésének legjobb módja az, ha a kimenetet barkácsolással monóba kötöd: A két csatorna összegzésekor a fázisbeni eltérés remekül megjelenik (diszkóból talán ismerős az az effekt, mikor a hangot fokozatosan egy csőből hallod, aztán "visszajön"-na valami olyasmi lesz, a feladat egyszerű, magashang ahol normálisan szól, ott a jó). A simán, fülre magashangmaximum keresésénél sokkal pontosabb. Két dolog miatt mindenképpen ellenőrizd -kolléga állításával ellentétben- az azimutot akkor is, ha ez a gép vette fel:
-15 év alatt elég jelentősen el tud mászni.
-Minden egyes kazettafészekbe helyezéskor el fog térni kisebb, vagy nagyobb mértékben, attól függően, hogy milyen minőségű a kazetta maga és a helybentartása és mennyit kopott az évek során. Ezért célszerű oldalanként állítani, a monósítást kapcsolóval megoldani, így gyors és egyszerű lesz.Sok régi magnón az előlapot le sem kell szedni a beállításhoz, fúrt lyuk van hozzá.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem