Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 27
(#) WinZol válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2018 /
 
A nejem!!

Amúgy nekem sem tetszik.

Tehát marad az eredeti kérdés.

Köszi
(#) Cocos hozzászólása Máj 30, 2018 /
 
Tökéletesen működik a rendszer. Tegnap 31 fokos volt a víz a medencében.
Ami még vissza van a wifi-s termosztát-kapcsoló beszerelése. Pont az ilyen napokra lesz jó, mint a mai.Nálunk most nincs napsütés-jelenleg-de későbbre ígérik.Ilyenkor,majd távolról kapcsolom a szivattyút.
Köszi még egyszer a segítséget.
(#) Cocos hozzászólása Máj 31, 2018 /
 
Ma is tette a dolgát, de... Még mindíg talány,hogy a kikapcsolt szivattyú mellett,honnan kerül be levegő? Indításkor szépen kidolgozza, aztán utána levegő nélkül nyomja estig. Másnap indításkor újranlevegős,aztán semmi.Sehol nem ereszt,a szívóoldal ok.Ami még feltünt,olyan mintha a spirálok belső részén ahol már melegebb a víz könnyebben összenyomható a cső és könnyűnek is tűnik. De a meleg vizet szépen tolja.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2018
(#) Cocos hozzászólása Jún 2, 2018 /
 
Teljesen kédz vagyok.Tegnap beépítettem a termosztátot. Ha már ott voltam minden kört átnyomtam hálózatról,a csatlakozásojat újrahúztam,próbanyomást kapott. Teljes légtelenítés után gyönyörűen működött levegő nélkül. Minden spirál tele vízzel. Ma amikor újra indult olyan levegős volt,hogy a szivattyú a legnagyobb fokozaton sem tudta áttolbi. A spirálok belső része full levegősek voltak. Ilyen nincs! Nem értem!
(#) elektroncso válasza Cocos hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
Most lehet hülyeséget fogok mondani, de nem lehet, hogy maga a víz a gond? Túl sok levegőt tartalmaz, ami álláskor "kicsapódik" belőle és felgyűlik a legfelső ponton?
(#) Cocos hozzászólása Jún 2, 2018 /
 
Ha ez így van akkor ez egy működésképtelen renddzer lenne. De másnál nincs gond.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
A nyomáspróba mennyi ideig tartott?
A visszamenő véget ugye ledugóztad, a bemenetre meg ráengedted a hálózati nyomást?
(#) Cocos hozzászólása Jún 2, 2018 /
 
IIgen ledugóztam és a bemenetre ment a víz. Kb.15-20 másodperc. Az idomoknál használsz teflonszalagot?
(#) elektroncso válasza Cocos hozzászólására (») Jún 2, 2018 / 1
 
Viszont másnál lehet nem olyan levegős a víz mint nálad. A víz mindig tartalmaz oldott gázokat, kérdés az, hogy mennyit. Én megpróbálnám azt, hogy egy ásványvizes flakonba engednék olyan vizet mint amivel a rendszer feltöltötted és kitenném a napra. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi buborék keletkezik a lezárt flakonban. Ha sok akkor errefelé is lehet hiba.
De ez csak saját elmélet.
(#) Cocos hozzászólása Jún 2, 2018 /
 
Azért a jó dolgot id mutatom. Ilyen a termosztét alkalmazása. Ha jó a hőfok ibdíthatod a szivattyút.
(#) Cocos válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
Kipróbálom.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
Nem kell teflon. Teflonszalagot menetes tömítésekhez használunk, ilyen esetben Gumiám. Csak vulkanizálódás után szabad megszorítani a kötőelem csavarját.
Gondot jelenthet még, ha a csövön mikrorepedések, lyukak vannak.
Végső esetben elképzlhető, hogy az LPE cső méretileg eltérő. Ha erőltetés nélkül rátolható, akkor baj van, de ha rászorul az idomra akkor jó.
(#) tothtechnika2 hozzászólása Jún 3, 2018 /
 
Mi egészen eddíg sima szolár fóliát használtunk, és ez a 3,5x4m-es medence vizét simán fel tudta akár 38 fokosra is melegíteni. Nem egyszer kellett hűteni is, mert kibirhatatlanul meleg volt. Azzal (szolár fólia) milyen tapasztalatotok van?
(#) nedudgi válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Kétféle szolárfólia létezik. Egyik sem fűt, a hőveszteséget csökkenti. A fényátresztő alatt jobban melegedik a víz, de könnyebben elszabadulnak az algák. "Állandó" felügyeletet igényel, heti 2-3 alkalommal.
A fényzárónak nincs ilyen hátránya, de lassabban melegedik fel a víz.
A kibírhatatlan meleg lehet, hogy igaz a legfelső rétegre, de a víz összességére talán csak a Szaharában képzelhető el. Egyébként is a hőtűrő képességünk eltérő.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2018
(#) Kahosz hozzászólása Jún 4, 2018 /
 
Sziasztok,
a jelenlegi medence fűtésem a következő
2X100 méter 20-as LPE cső párhuzamosan kötve
Szívó és nyomóági gerinc 25-ös cső
A fűtés kb 15 méterre van a medencétől előremenő csőhéj szigeteléssel.
Grundfos UPS 25-60 keringtető szivattyú 50/70/100W teljesítménnyel
1-es fokozaton használom (50) a mért vízhozam kb 420 Liter / Óra

Elférne még egy 100 méteres tekercs.
Érdemes lenne egy 3. tekercset is bekötni ? A medence 15mˇ3 -es 80% árnyékos helyen van.
(#) nedudgi válasza Kahosz hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Igen.
(#) Kahosz válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Ok rendben TNX.
Különben érdemes lecserélni a szivattyút energiatakarékosra? Számításaim szerint nem, de lehet rosszul tudom.

Számításaim szerint a 44 év alatt térülne (éves 3 havi használat napi 10 órával)meg egy 40 000 FT-os szivattyú ami pl fele annyit eszik kb 25 wattot bár nem tudom milyen vízhozamra képes.
(#) pont válasza Kahosz hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Nekem is ilyen szivattyúm volt, de mivel a vízforgató után egy T elágból + szűrő ment a Grundfoss-ra, a vízforgató akkor is átnyomta, ha nem is ment a Grundfoss, úgyhogy ki is lett hagyva. Kb a vízforgató az 10x annyi litert tud... Mellesleg a modern szivattyú, nem csak a a felét eszi, egy Alpha 2, az 5W-os fogyasztással nyom annyi litert, mint az UPS 40w-ossal.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2018
(#) nedudgi válasza Kahosz hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Nm érdemes csak azért cserélni, mert valamivel kevesebbet fogyaszt. Az a plusz fogyasztás a vized hőfokának növelésére fordítódik.
A szakemberek által emlegetett vastagabb gerinc itt felesleges. A vékonyabb csövön nagyobb sebességgel halad át a víz, azaz kisebb a veszteség. Emlékeim szerint az LPE20 is elég óránként másfél köbméterig, a 25-ös túlzás. Mérni kellene a kimenő vízhőmérsékletet, hogy kiderüljön, mi a jobb, az első, vagy a második fokozat.
(#) nedudgi válasza pont hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Elhiszem, hogy átnyomta a forgató, de annak mindig kell járni, napsütéstől függetlenül. Fűteni meg csak napsütésben lehet. A legjobb a két teljesen külön vízkör.
(#) Mathyas hozzászólása Jún 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Adott egy 12 köbméteres (4,27x1.07) medence, amit dél magasságában kezd el érni először a nap.
A medence mellet 3 méterre van egy lapos tetős garázs, ami cirka 4 méter széles és 6 méter hosszú.
A garázst szinte egész nap éri a napsütés.
A tetőre LPE csövet tervezek.

Kérdésem az lenne, hogy mennyi cső lenne az ideális?

A medencéhez adott papírszűrős vízforgató (egyenlőre) elég lenne a keringetéshez?
(#) nedudgi válasza Mathyas hozzászólására (») Jún 6, 2018 / 1
 
Mivel a következő pár év időjárásáról nem árultál el semmit, azt nem lehet megmondani, mekkora fűtőfelület lehet elég.
Konkrét adat a méretezéshez (amit saját mérés alapján állítok):
egy 60m-80m hosszú cső, teljes napsütésben, 3-6 fokot melegít óránként átfolyó 300 liter vizen.
Egy 4m*4m felületre szoros tekercseléssel legfeljebb 431m LPE20 cső tekerhető fel. Az optimális elrendezés 66m hosszú ágakból áll, egy 200m tekercs 3 ágat ad ki. Egyes gyártók, boltok a 100m hosszt kedvelik, itt a toldás további költséget jelent - darabonként 100Ft körüli összeg.
Az általam javasolt hosszúság egy kompromisszum az értékelhető mérés és a szivattyú teljesítményével korlátozott áteresztőképesség alapján (az LPE cső ilyen hosszúságban már nyomásveszteséget okoz). Annak viszont nincs akadálya, hogy ilyen hosszú tekercseket párhuzamossan kössünk, jelentősen megkönnyítve a szivattyú dolgát. Optimálisan lehet kihasználni a helyet több, párhuzamosan, egyszerre tekert csődarab felhasználásával - koncentrikus spirálokkal. A téglalap alapterület miatt a spirálokat meg lehet nyújtani oldalanként 2-2 méteres egyenes szakaszokkal, így további, legfeljebb 2*57*2m odapasszírozható. A rendszer tervezésekor figyelembe kell venni azt, hogy párhuzamos kötéshez csak T idomok kaphatók, valamint azt, hogy az LPE20 csövek idomításakor a 40cm hajlítási sugár alá nem szabad menni (megroppanhat, csökken a keresztmetszet, a szivattyúnak is nagyobb ellenállás).
A tekerés időpontját gondosan meg kell választani. Legjobb a családi összefogás, a minimális személyzet egy ember plusz két nő, vagy gyerek. A hűtőt fel kell tölteni sörrel, az anyagot kitenni a napra, hogy könnyen alakítható legyen. Az alakításkor érdemes gondosan eljárni. Az LPE csöveket tekercsben árulják, gyártáskor kapnak egy ivelt formát, ami ki kell használni a magunk javára. Ördögi csapda lehet, hogy a meglágyult anyag könnyen alakíthatónak tűnik, de ez átverés. Amikor már feltekerted a felét, egyre inkább elkezd ragaszkodni a születéskori irányhoz, és létrejön a Laokoon-csoport élőképe.
A szivattyú megválasztása odafigyelést igényel. A medene vízszintje, és a spirálok legmagasabb pontja közötti magassság, plusz a csőkígyó ellenállását leküzdve kell produkálnia az ágankénti 300 liter/óra átfolyást. 3 méter távolság még nem befolyásolja a szükséges teljesítményt, Ha fűtési keringetőszivattyút használsz, szem előtt kell tartani, hogy nem önfelszívó, a bejövő ágnak mindig víz alatt kell lennie. A visszacsapó szelep fontos, a szivattyú előtt. A napi 12 órás folyamatos üzemet bírnia kell.
A csőrendszer légtelenítése, téli vízmentesítése nem elhagyható. A légteleníté megoldható hálózati vízzel, a leürítéshez kompresszor kell.
(#) kelkaresz válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Szia.
Azt hogy érted, hogy a forgatónak mindig járni kell?
Mi csak naponta kétszer vagy háromszor 2 órát járattuk a nappali órákban.
(#) nedudgi válasza kelkaresz hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
A mindig arra vontkozik, hogy időjárástól függetlenül, rendszeres időközökben, a szükséges ideig kell járatni a vízszűrőt, míg fűteni csak akkor lehet, ha süt a nap.
(#) kelkaresz válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Köszi, akkor elvileg jól csináltuk
(#) Cocos hozzászólása Jún 8, 2018 /
 
Megoldódott a dolog! Nedudgi írta,hogy az idomokat úgy kell ráerőltetni a csőre az a jó.Nálam nem kellett nagyon eröltetni.Mivel én hiszek a bilincsesben-bocs Nedudgi-ezért vettem bordás idomokat.Mellékesen mivel pécsen és környékén nem találtam rendeltem a netről.30-50 ft-os tételek,de 1300 ft-os posta. Na mindegy. Hát ezeket alíg tudtam beszorítani a csövekbe úgy passzolnak. Rá a bilincsek és onnantól egy pici levegő nincs sehol. Az újraindulás másnap simán jó áramlással.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Jún 8, 2018 /
 
Jó is az, de nem a tetőn. Mindenbe beleakadhat. Ráadásul drágább, mint egy LPE idom.
(#) Cocos hozzászólása Jún 8, 2018 /
 
Hát nálam nincs mibe elakadnia a tetőn sem. Mozgatva nincs tehát esélytelen.Az ára. Nekem most minden sokban van,főleg,hogy van egy pár fölösleges tokos idom, ami rossz volt, és a posta drága. Egyébként egy tokos T 360 Ft. Egy bordás T 33 ft+240 a 3 db bilincs. Tehát nem olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) novalusz hozzászólása Jún 8, 2018 /
 
Sziasztok!

Eredetileg medencefűtés miatt olvastam a topikot, majd annak is eljön az ideje, de most kicsit más jellegű kérdésem lenne ha nem gond - a közös pont a vízkeringetés.

Szóval vettünk egy Bestway 305 x 76 cm fémvázas medencét, amihez vízforgató is jár. Felfújható pereműt a macskák miatt nem mertem, a pancsoló méretet meg már kinőtte a két és fél éves kisfiam, plusz jönnek néha az unokatesók, illetve pár évre szántam, szóval nem akartam túl minit. Most viszont még túl mély lenne a víz ha teljesen feltöltöm a medencét, csak úszógumival tudná használni a fiam.

Van arra bevált módszer, hogy a medencébe kevesebb víz megy, és a vízforgató csatlakozási pontjait megkerüljük vagy megtoldjuk? Nem akarnám tönkre tenni a szivattyút valami béna barkácsolással. Esetleg belapátolok a medence aljára 1-2 köbméter kavicsot és akkor már leér a lába.

Apropó: kb. mekkora egy 66m-100m LPE-ből készült fűtőspirál átmérője, másfél-két méter?
(#) nedudgi válasza novalusz hozzászólására (») Jún 8, 2018 /
 
66m:2,1m; 100m:2,4m a minimális, 80cm belső sugárral. 80cm alá nem szabad menni. Ha négyzetes a szabad terület, minden további nélkül lehet párhuzamosan kötni több, koncenrikus tekercset - könnyebb dolga lesz a szivattyúnak.
A kavicsos feltöltést nem ajánlom, azt ki is kell valamikor szedni. Ekkora gyereket úgysem szabad egyedül hagyni. Létezik "belógatós" szkimmer, arra lehet közvetlenül a vízforgató bemenetét kötni. A faláttörésbe talán belemegy a 32-es cső is, akkor valamivel egyszerűbb a dolog.
Erősen javaslom ezt a fajta csövet a medencés boltokban kapható bordás csövek helyett. Olcsóbb, pontosn méretre vágható, örök darab. Merevebb, de valamit valamiért...
Következő: »»   16 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem