Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   71 / 139
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 24, 2014 /
 
A trafót átmértem minden irányba, minden jónak tűnik. A magnetront, mikor kiszedtem, akkor körbe néztem, a csúcsa nincs elégve, nem látszik sehol sem sérülés rajta. Bár úgy nem szedtem szét mint ahogy linkelted, de holnap szét fogom. Viszont ha az a része is jó, és össze rakom, attól a magnetron még biztonságosan használható?
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Nos, szétszedtem a magnetront. Kívülről nem találtam rajta sérülést. Viszont mikor leszedtem a burkolatot, akkor találtam az egyik tekercsen fekete foltot. Lehet hogy égés nyom? Vagy áthúzott? Csak épp azt nem találtam meg hogy hová. Ez okozhatja a hibát?

100_2744.JPG
    
(#) steelbird válasza Remci hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Nem a magnetron fűtéskivezetéséhez húzott oda (képen felette jobbra)?
Mintha az lenne megolvadva a bal sarkánál. Lehet, hogy ott nem érintkezik a tekercs ponthegesztése?
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) Remci válasza steelbird hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Előfordulhat. Nagyítóval megnézve, az a kivezetés el van színeződve, a másik oldali meg fényes. Közben találtam a műanyag bevezető peremén is pörkölődés nyomokat, azt előtte nem is vettem észre.
(#) mraulajos válasza Remci hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Nálam ez volt a dond.
(#) Remci válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 25, 2014 /
 
Na, akkor még ezt megsasolom.
(#) lacek29 válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Kicseréltem a magnetront,de még mindíg melegszik eléggé.Nagyfesz trafót is mértem,müszer szerint jó.Primer 2.6 ohm,szekunder 196 ohm,diódát is cseréltem.Már csak a kondi maradt.ha az haldoklik,azmiatt melegedhet?
(#) Kalo hozzászólása Ápr 9, 2014 /
 
Sziasztok,

egy kis segítséget szeretnék kérni Samsung CE2733 mikrosütővel kapcsolatban.
Hibajelenség: Elindítom, megy 1 másodpercet és kikapcsol, és ez ismétlődik míg megunom. De van olyan is, hogy minden okés vele, majd megint előjön.
Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet vele, vagy egyáltalán javítható-e ?

Köszönök előre is minden segítő hozzászólást! Kalo
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
(#) _ampervadasz_ válasza Kalo hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /
 
Heló.

Sajnos, a meghibásodás mennyisége elég sok lehet.

Először: vannak a nagyáramú relék, ezek meghúzatva, műszerrel hibátlannak tünhetnek, de ezek az "állatkák" terhelésre, már bizonytalan működéssel fognak válaszolni. Erre elég egyszer megfröccsenie úgy az érintkező pogásácsáknak, hogy ezt a hibajelenséget produkálja ráadásul véletlenszerűen.
Erre a jelenségre jó esély van mert közvetlenül a transzformátort kapcsolják ami pillanatnyilag több kA áramfelvételt eredményez, ami önmagában nem is lenne gond, de a megszakításnál már ívmfennmaradás idővel elhegeszti az érintkező pogásácskat.
Az ajtóban van 1 (vagy több) biztonsági kapcsoló, ami az ajtó reteszelését ellenörzi, ez időről időre meg tud hibásodni/kikopni/elszennyeződni.
Másik ami az elektronikus vezérlésű mikróknál elő tud fordulni, tápágban szeretnek kiszáradni az elkók továbbá, egy (vagy több, ha pl VFD kijelzős a példány) teljesítmény zénerdiódával szeretik "megfogni" a feszültséget. Itt a Zéner diódát közvetlenül a PCB -be forrasztják, amit általában mindig megéget/megbarnít egy hoszabb idő után, kilágyul a forrasztás és a vezérlés bizonytalanul működik vagy megdöglik.
(#) _ampervadasz_ válasza Kalo hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /
 
Most nézem nem vette bele az utolsó módosítást...

Végezetül kontaktok: rengeteg vezeték van egy ilyen jószágban, lehetséges, hogy ez is okozhatja a hibát (kombinálva ha nincsen szerencséd).

A kipróbálásra a vezérlésről válaszd le a mikró trafóját és a helyére 1kW -os halogént, vagy 0,5kW -os vagy annál nagyobb villamos motort köss rá.
Ha ki be kapcsolgat, különböző teljesítményeken egyenlő ütemben, akkor a vezérlés jó, így azt legalább nem kell hámozgatni.
Maranak a vezetékek, és a nagyfeszültségű részek. Ha vezetékek jók, akkor már nem sok maradt hátra, csak a mikró trafó, ami általában nem szokott meghibásodni, ugyan így a kondenzátor, meg a diódánál is mert erre mindig kiégett biztosíték a válasz, a te esetedben ez viszont esélytelen, mert véletlenszerű működésről van szó.

Mégvalami. A Magnetron dobozában nagyon nagy ritkasággal a hőterhelésből eredő mechanikai feszültségek miatt anyagfáradásos jelenség miatt el szokott fáradni az induktivitás hegesztése ami általában mindig a magnetron felöl szokott keletkezni.
Szerencsétlen kontakthiba miatt, nem mindig szokott kiégni a biztosíték (pl. ha melegszik a hibás kontakt de még nem vált el) viszont idővel elválik és a kipattanó ív miatt biztosan kinyomja a biztosítékot. Ez nagyon ritkn fordul elő.
A te esetedben erre nagyon kicsi az esély, csak legvégső esetben javaslom!
Ha belevágsz, akkor mindenféle bevonat égést és műanyag részek a vezeték körüli kormosodása normális, mert a bevonat égése a kontaktok hegesztése miatt keletkezik általában gondot nem szokott okozni, ív itt kipattanni nemgien tud kialakulni mert zárt áramkörről beszélünk, a műanyag részek körüli korom, konkrétan olajgőz, ételgőz ami lerakódik ezekre a felületekre ami mint köztudott nagyon forró üzem közben, ami így le is ég róla, majd lehullik így lerakódik koncentráltan csatlakozóknál, műanyag szigetelőknél, átvezetéseknél egyaránt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
(#) steelbird válasza Kalo hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /
 
Volt ezek között egy hibás széria, a magnetron annyira megszórta mikrohullámmal a vezérlőpanelen a mikroprocit, hogy az meghülyült tőle.
A jelenség az volt, hogy bekapcsolás után többnyire egy-két percen belül néhány apró, alig észrevehető kijelző-villódzás után kikapcsolt a készülék.
A Samsung másik szériaszámű magnetront küldött ezekbe a hibás készülékekbe és az megoldotta a problémát.
Ha már minden más ok ki van zárva (kontakt hiba, forr. hiba, ajtókapcsolók, relék, stb...), akkor valószínűleg ez lesz a hiba oka, vagyis magnetron probléma.

Jav:
Sokszor ez azonnal, megvétel után már jelentkezett, de volt olyan, hogy csak hónapok műlva...
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
(#) Kalo válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /
 
Hello Ampervadasz,

köszönöm a részletes hibaelemzést!
Az biztos, hogy nem lesz könnyü a hibát megtalálnom!
Majdvisszajelzek, hogy mire jutottam!
(#) Kalo válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /
 
Szia Steelbird,

kösz, ha nem találok semmit akkor egy másik samsung mikronk magnetronjával majd letesztelem ezt a lehetöséget is (, márha passzol a két magnetron).
(#) sedil hozzászólása Ápr 24, 2014 /
 
Sziasztok!
Légyszi segítsetek!Samsung mikróm néha melegít, néha nem.Mostanában egyre gyakrabban nem.Többszöri indításra elkezd melegíteni, akkor tökéletes.Ilyenkor hallom, hogy a trafó felrezeg.Amikor nem melegít, akkor nem hallom a trafó rezgését.A magnetron hibás lehet?Esetleg relé hiba?Gondolom a kondi és a dióda jó lehet, mert akkor sohasem működne.Remélem a magnetron jó, mert nem szeretném kidobni.Találkoztatok már hasonló hibával?Előre is köszi a segítséget!
(#) Dinoka hozzászólása Ápr 27, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék tőletek! Van egy Whirlpool M350 Vip27 6.érzék mikróm ami egyik pillanatról a másikra bekrepált. Az első adag kaját megmelegítette a másodiknál eldurrant és égett elektromos szagot lehetett érezni.
Először szétszedtem és a 8A-es bizti teljesen szétégve felgőzölődött az üvegre. Gondoltam elfáradt a cucc megesik az ilyesmi, kicseréltem. Bedugtam minden világít megy. Beraktam egy pohár vizet, hogy élesbe is kipróbáljam 3-4 másodperc után megint eldurrant ugyan úgy ahogy az előbb.
Másodszor lekötöttem a magnetront (mert már egyszer volt benne cserélve kb. 8-9 éve), bizti csere bekapcsolás és megint megismétlődik az előző procedúra.

Több ötletem nem volt mitől ment így tönkre. Lehet szimplán már öreg 15-18 éves volt.
Ha lehet szeretném megjavítani mert nem szívesen dobnám a szemétbe.

A segítségeket előre is köszönöm.

Üdv: Dinoka
(#) uniman válasza Dinoka hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Hello!
Az a (fekete) nagyfeszültségű dióda nem lett zárlatos? Így néz ki a belseje?
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
(#) Dinoka válasza uniman hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia!

Nem! Egyik sem zárlatos. Egyéb ötlet?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) uniman válasza Dinoka hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Hello!
Az "ötlet" ebből a lengyel topicból származik...
Ha csak a két vezetéket húzod le a magnetronról, a kondi meg a dióda bekötve maradnak...e kettő utóbbi helyett nem ártana másik kondit és másik diódát bepróbálni (bár gondolom, ha lenne a "polcodon" már rég megtetted volna).
(#) Dinoka válasza uniman hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Hi!

A topik linkjét köszönöm.Hasznos oldal. Igen, ha lenne már rég kicseréltem volna. De nincsen sajna. És ráadásként a tányérforgató moci is megadta magát. Akárhogy is számolom a javítási költség kezdi meghaladni a megéri még kategóriát.

Üdv.
(#) palko0125 hozzászólása Máj 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Belekaptam egy jó hibába. Samsung GE82Y típusú mikrósütő.
A fokozatválasztó gomb valamiféle encoder, és eltört a nyaka. Nincs rajta semmilyen írás szám vagy akármi amivel tudnám azonosítani. Valaki nem találkozott még ilyennel vagy lenne ötlete, hogy mivel váltsam ki. Dobtam képet róla.
Előre is köszi.
Üdv, Palkó.
(#) palko0125 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Hát ez pontosan az. Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv, Palkó.
(#) Rusnyaboby hozzászólása Máj 5, 2014 /
 
Sziasztok!

Mielőtt kidobnám, ma szétkaptam 2 Samsung mikrót, mert nem működik.(se kép,se hang) Ami TUTI az az, hogy az izzó kiégett mind a kettőben... Égett szagot nem érzek, a biztosítékokba meg nem látok bele, mert nem az az átlátszó fajta, hogylátnám el van- e szakadva vagy sem

Az a kérdésem, hogy megjavulhat- e attól a mikró, hogy csak egyszerűen veszek bele 1-1 izzót?
Illetve, hogy hogyan tudom kideríteni, hogy mit kellene cserélni, vagy javítani?

Fázisceruzával azért bele-bele nyulkáltam és látszólag van is áram a kritikus helyeken(de ugye melyikek azok?)

Röhögni nem ér! ez az első mikró amit szétkaptam...

Nagyon köszönöm előre is a hozzászólásaitokat, reakciókat vagy bármi infót!
(#) kadarist válasza Rusnyaboby hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Szia!
Izzócserétől biztosan nem javul meg. Valamilyen műszered van?
(#) Rusnyaboby válasza kadarist hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Szia!

Köszönöm ezt a gyors reakciót!
...hát fázisceruzám van-ha az számít valamit-,de ilyen mindenféle mérő műszerek nincsenek...
(#) kadarist válasza Rusnyaboby hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Mindenféle mérőműszer nem is kell, de egy multiméter jól jönne a biztosítékok ellenőrzéséhez. Próbalámpád sincs?
(#) Rusnyaboby válasza kadarist hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Sajnos nincs, de próbálok beszerezni (ahogy nézem 1-2000Ft, úgyhogy veszek a héten).Akkor kezdem a biztosítékok ellenörzésével. De ha mondjuk rossz, akkor a fázis ceruza ugyan úgy világított volna?
(#) kadarist válasza Rusnyaboby hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
A fázisceruza nem megbízható eszköz, ráadásul ha a fázist nem a biztosítékot tartalmazó vezetéken kapja meg a készülék, akkor akárhol is világíthat a cerka.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
(#) Rusnyaboby válasza kadarist hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Anemjóját...
Köszönöm! Akkor addig nincs mit tenni,amíg nincs műszer...
(#) aramis hozzászólása Máj 12, 2014 /
 
Sziasztok!Azt szeretném megtudni tőletek egy Samsung microban a demagnetron nem jó de van egy másik ami ugyanúgy néz ki csak a neve Galanz M24FG-210A a Samsung OM75S /31
Lehetséges ki próbálni mi a véleményetek?
(#) aramis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Köszönöm! Nem baj ,ha nem ugyanaz a márka?
Következő: »»   71 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem