Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mindenki az alapoktól kezdi!
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Gab_Bee hozzászólása Feb 12, 2006 /
 
Halee mindenki! Ezt a kis fórumszerűséget azért hoztam létre, hogy mint én, van aki még az alapoktól kezdi az elektronikát! Továbbá itt a kérdéseim azok lennének hogy mire jook ezek az eszközök! PIC,EPROM,7szegmenses kijelző stb... Ez lehet hogy höűülyén fogalmaztam,dehát még csak most kezdtem el tanulni az elektronikát!


Szóval az első kérdésem az lenne hogy hol és miért alkalmazunk: IC-t,tranzisztor-t,kondit... stb...

A segítségeteket előre is köszönöm!
Remélem majd egyszer a nyomotokba léphetek!

Ui:
Ja és még azt tenném hozzá, hogy már sok helyen olvastam ezekről, de mind szakmai megfogalmazás volt! De ha egy kicsit egyszerűbben elmondanátok, akkor nagyon megköszönném!
(#) Norberto válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 12, 2006 / 1
 
Hali!

Üdvözlünk az oldalon!

Igen, a téma felvetése jogos, hiszen legtöbbször tényleg szinte csak szakmai gondolatok születnek az eszközökről. Namost, hogy érthető is legyen, megpróbálok néhány instrukciót adni, hogy mi miért is jött létre.

IC: integrált áramkör. Attól integrált, mert bele van egy csomó minden zsúfolva. És attól áramkör, mert ezek az összezsúfolt cuccok bent egy teljes egységet alkotnak, amik előírás szerint végzik a feladatkat. Az IC-k rengeteg mindenre jók; nagyon nagy csoportjaik vannak, de a 2 legfőbb az az analóg és a digitális csoport. Egy IC-vel lehet pl. LED-eket villogtatni, hangot feldolgozni, átalakítani analóg jeleket digitális jelekké, hangot felvenni, lejátszani, LCD kijelzőket vezérelni, számolni, analóg jeleket összehasonlítani. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Tranzisztor: elsősorban erősítésre hozták létre, tehát hogy egy úgynevezett vezérlőjel jel hatására a kimenetéről egy erősebb jel lépjen ki; ami egyébként ugyanaz, mint a bemeneti vezérlőjel, csak erősebb. Másrészt lehet kapcsolgatni is a tranzisztorokkal; ez a másik hasznos feladat, amit el tud végezni.

Kondenzátor: alapvetően energiatároló eszköz. Fel lehet energiával tölteni és ugyanúgy "ki lehet szívni" belőle ezt az erőt. A másik feladata, hogy leválasszon egy jelet. Ez azért lehetséges, mert a felépítéséből következően az egyik lábára kapcsolt jel nem érintkezik fizikailag a másik lábával.

7-szegmenses kijelző: azért 7 szegmenses, mert 7 db kis világítő vonalból áll, ha jól megnézel egyet. 3 vízszintes vonal és 4 függőleges. Ha összeadjuk, kivön a 7. És hogy mire jó? Számokat, betűket kijelezni a külvilág felé. Na persze nem túl sokféle alakzatot tud kiírni, mert ugye ahhoz kevés az a pár db vonalacska. (Az O betű és a 0 -nulla- egyformának látszik rajta...)

A PIC az egy olyan IC, ami nem csak egyetlen feladatra van feltalálva, hanem azt csinálja, amit te mondasz neki (persze átvitt értelemben, mert nem mondod neki, hanem programot írsz hozzá). Mspike írt egy leírást az oldalon a PIC-ekről általában. Én most írom itthon a programozási tudnivalókat.

EPROM: semmi mást nem tud, csak adatot tárolni. Van, amelyik kevesebb adatot tud tárolni, van, amelyik többet. Van olyan, aminél fény hatására kitörölhető az összes adat belőle. Ezt főleg régebben alkalmazták. Manapság olyan kapható főként, aminél elektromos feszültséggel működik a törlés. Hát röviden ennyi

Mire vagy még kíváncsi?
(#) Tomee válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
: Ide én akartam elsőnek irni... :

Pic oda ahova csak szeretnéd használni. Szinte bárhova alkalmazható.
Gondolom, azt tudod róla, hogy egy programozható cucc. Lehet vele jó kis csili vili dolgokat csinálni. EEPROM, EPROM hát ezek adat tárolásra alkalmasak. Mikrovezérlős, processzoros környezetben alkalmazzák hosszabb rövidebb időre adatok tárolásra. PL: kikapcsolás után ne vesszen el egy adott beállítás. Pl beállított hangerő. 7 szegmenses gondolom, láttál már ilyet. Pl.: Óra.
Kondi – több alkalmazás területe van pl. puffer kondi: a tápfesz szűrése az egyenetlenségek csillapítása. Csatoló kondi: két fokozat egymáshoz csatolására szolgál.
A kondi egyenáramú szempontból szakadás, váltakozó áramú szempontból rövidzár. Ez azt jelenti, hogy az egyent nem engedi át és a váltakozó jel meg áthalad rajta. Lásd a rajzjelét két párhuzamos vonal.
Ic – amilyen áramkörre szükségünk van olyan integrált áramkört, veszünk a boltban. Azt ic-ben nem lehet mindent megvalósítani pl.: nehéz benne nagyobb kondit vagy pontos ellenállás értéket beállítani.
Tranzisztor: áramvezérelt elem, ami azt jelenti, hogy ha a bázisára áramot kapcsolsz, akkor a C-E között nagyobb áram kezd el csordogálni, tehát vezetni fog. Kis árammal nagyobb áramot lehet kapcsolgatni. De akár erősítőkben is alkalmazható, mint erősítő elem.
Tranzisztorokból épülnek fel az integrált áramkörök is. Az integrált áramkörökben különleges tranzisztor kapcsolás technikákkal állítják elő az ellenállásokat és a kondenzátorokat is.
Az ellenállásokat általában munkapont beállítására vagy áramkorlátozó eszközként használják.
Röviden ennyi, de ezt tanulni kell. Első hallásra bonyolult, de ha az embert érdekli is egy kicsit ez az irány, akkor hamar rájön, hogy mi mire is jó.
(#) Gab_Bee válasza Tomee hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Köszi mindkettőtöknek a válaszát! Hát még lenne egy pár kérdésem... csa még ezek után olvasok(ha tudok) és akkor majd mondanám a többit

Ja és a PIC-et nehéz programozni? (mert én a PAscal programozáshoz naon értek) ez hasonlít rá? és ezt csak egy olyan módszerrel tudom tárolni benne, ami egy ilyen fórumba volt hogy:" PIC programozói környezet" vagy valami hasonló!!!

amugy mégegyszer köszi a segítséget!

ja és ha picit fejlődök akkor valaki betudna nekem programozni egy PIC-et??

köhi

(#) G-Lex válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Pascal nyelven is programozhatod a PICet.
egy mikorPASCAL nevü progival...
(#) Bukall válasza Norberto hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Hello! Norberto csak annyira egésziteném ki a válaszodat, hogy a hétszegmenses kijelzővel minden számot és betűt ki lehet iratni, na persze egyre csak egyet, és a 0 és az O betű nem egyforma nert az O betűnél csak az c,d,e,g szegmens "világit". Amugy még ami a 7 szegmenshez fontosabb az, hogy háttárvilégités sükséges-e vagy nem feltétlen. A háttérvilágitásosak 2-vel több kivezetéssel vannak ellátva.
A PIC-hez meg annyit, hogy hakomolyan akarsz vele foglalkozni és érdekel akkor a www.t-es-t.hu oldalon minden kérdésedre választ találsz mellesleg itt a hobbielektronikán is sokminden van róla!
(#) BrainDead válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
hali. én is elég friss vagyok a fórumon

ha tényleg naon értesz a pascalhoz, biztos összefutottál olyan problémákkal, amiket ott csak assemblyben tudtál megoldani. na a pic-eket ezen a nyelven tudod a legegyszerűbben programozni. kb 35 utasítás...
(#) BrainDead válasza Bukall hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
azért a "w"-t nehéz vele kiiratni...

a régebbi számítógépházak elején lehet vele egyébként találkozni...azokon amiken van turbó! gomb
(#) deguss válasza Bukall hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Kis mellékes megjegyzés:
Idézet:
„(#11634) Bukall válasza Norberto hozzászólására (#11593) Válasz | privát | 22:30 [Bukall jelenleg nincs az oldalon]
Hello! Norberto csak annyira egésziteném ki a válaszodat, hogy a hétszegmenses kijelzővel minden számot és betűt ki lehet iratni, na persze egyre csak egyet, és a 0 és az O betű nem egyforma nert az O betűnél csak az c,d,e,g szegmens "világit". Amugy még ami a 7 szegmenshez fontosabb az, hogy háttárvilégités sükséges-e vagy nem feltétlen. A háttérvilágitásosak 2-vel több kivezetéssel vannak ellátva.”


Fejedre estél? Bocsi, de hétszegmenses kijelzővel minden számot, betűt karaktert? Te a karakteres LCD kijelzőkről beszélsz. Azzal lehet MAJDNEM minden karaktert, ami nincs előre definiálva, azt összerahatod pixelekből. 7 szegmenses kijelzők csak számokra jók! Létezik 14 szegmenses kijelző, azzal lehet egyszerű betűket is. Illetve van mátrixos kijelző, kicsit gagyin, de azzal is lehet karaktereket.


Csak ennyit.

Javaslat a Gab_Bee-nek: Szerintem, a legjobb amit tudsz tenni, hogy átolvasol pár könyvet, így a legegyszerűbb, és legszórakoztatóbb tanulni. Ha valamit nem értesz, szívesen segítünk, de mindent nem tudunk elmagyarázni itt a fórumon. Remélem megértessz.

Minden esetre sok kitartást!

Üdv. deguss
(#) Norberto válasza deguss hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
deguss. Lehet, hogy létezik olyan ember, aki ki tud íratni egy 7-szegmensessel minden karaktert úgy, hogy egyszerűen felismerhető legyen...

...de az az ember nem én vagyok
(#) Gab_Bee válasza deguss hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Hi! Megértem! És eddig is segítséget is köszönok,de ha lessz egyébb problémám, akkor szívesen fordulnék hozzátok! De minden megpróbálok megtenni hogy okosabb legyek!
(#) Bukall válasza deguss hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Hello! Azért nem kell mingyárt az embernek esni , mert a hétszegmenses kijelzővel minden betűt ki lehet iratni, sőt még a W-is ha hiszed ha nem! Léteznek ezekre külon táblázatok, nekem van is egy itthon, nézz utánna a neten biztos megtalálod. Üdv: Bukall
(#) Norberto válasza Bukall hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Az lehetséges, de akkor se szép az eredmény. A 7-szegmenses kijelzőt az esetek nagy többségében akkoris számok kiírására használják, csak van néhány elvetemült, aki szépnek és jónak tartja a betűket is kiíratni vele. És most én EZ ELLEN buzdítom Gab_Bee-t, hogy ilyet ki ne találjon! Az csak számokra való, és arra tökéletes. Ha betűket akar kiíratni, azt tegye inkább LCD-vel, amivel szép kultúrált betűket lehet kinyomatni a külvilág felé. Sőt, még ékezetet is tud
(#) Gab_Bee válasza Norberto hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Hát ez a kérdés az nem ide vág,de megtudja mondani v.ki, hogy az EAGLE-be hogyan szerkesszek áramkör, ha nincs is olyan típusu IC ami kellene! DE MÉG CSAK HASONLÓ SINCS!
(#) Bukall válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Tegyél be foglalatot csak, ha tudod hogy hány lábas az IC.
(#) Placi84 válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
ŐŐŐ, az EAGLE-ben nem szimulálsz áramkört, ebből kifolyólag tök mind1, hogy milyen IC teszel be, pontosabban ilyen esetekben csak a tokot teszik be és azzal meg van oldva a probléma!
(#) Placi84 válasza Bukall hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Kérlek!

1: Mondd meg nekem, a W-t, hogy jelzed ki?
2: 7szegmenses kijelzőnél nem kell háttérvilágítás, mert nem LCD, hanem fénykibocsátó diódákból(LED) áll! Háttérvilágítás csak az LCD kijelzőkhöz kell, de ott muszály, avagy elegendő a természetes fény is...
Nem kritika, csak felvilágosítás!
Amúgy az én gyak oktatóm is ilyen elvetemült, azt adta ki feladatnak, hogy egy db 7 szegmenses kijelzővel irassuk ki, hogy "Ich liebe dich"! Kapukat, meg 7490es számlálót felhasználva...
(#) Gab_Bee válasza Bukall hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Azt tom hogy hány lábas! De hogy rakjak foglalatot?

Milyen menü pont alatt található?
(#) Norberto válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Az a W engem is érdekelne

Egyébként meg lehet, hogy bukall egy 7-szegmenses LCD-re gondolt először, azért írta, hogy kell hozzá háttérvilágítás. De egy sima hétköznapi 7-szegmenseshez nem kell semmi fény hátulról, se háttérvilágítás, mert valóban LED-ekből áll, és azok ugye világítanak mindenféle külső fényhatás nélkül is
(#) Gab_Bee válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Jó-Jó! De még mindig nem tom hogy hogyan lehet belerakni foglalatot!
(#) Frankye válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
- Kiválasztod az "Add" pontot, vagy ikonra klikklesz,
- IC-package csoportot kiválasztod
- A csoportból kikeresed a Neked kellő lábú foglalatot (DIL4, DIL8, DIL16, stb. alatt vannak a szabvány foglalatok)
- OK-ra kattintasz

Ennyi az egész!
(#) Gab_Bee válasza Frankye hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Köszi!!
(#) Bukall válasza Placi84 hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Hello! Igazatok van egy kicsit hozzkevertem azt a háttérvilágitásos dolgot, de a hétszegmenses kijelzővel akkor is minden betűt és számot ki lehet iratni az tuti. A W-t pontosan a b,c,d,e,f,g szegmensek világitásával lehet kiiratni. Magyarul csak az A nem "világit". Egyébkénet nekem is meg kellet terveznem hétszegmenses kijelzővel hogy kiiratni a nevemet sorbe betűk szerint and,nand,nor,or es invertorok segitségével.
(#) Frankye válasza Gab_Bee hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Nagyon szívesen, igazán nincs miért köszönetet mondanod!
(#) Frankye válasza Bukall hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Nem akartam beleszólni a magasröptű polémiába, de érdekelni kezdett a dolog.
Nevezetesen, hogy pl. a v és u betűket hogyan jeleníted meg, illetve hogy a h és k között hogyan teszel különbséget, ha a h így néz ki: "h", a k meg így: "H"
(Ez egy kicsit zavaró lehet... Nem? :eek2: )
(#) Bukall válasza Frankye hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Ahogy mondtam hogy van erre táblázat! Amúgy a külömbség a h k v u között hogy:
H:c,e,f,g
K:a,c,e,f,g
V:b,c,d,e,f
U:c,d,e
Ez igy van de még vannak definiálva més karakterek mint a q vagy az x,y,z. A megadott szegmensek világitanak.
(#) Frankye válasza Bukall hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
OK, köszi!
(#) Tomi20 válasza Bukall hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Sziasztok!
Látjátok, hogy megérte megnyitni ezt a témát!!!
Ki gondolta volna, hogy egy ilyen kis, egyszerű alkatrészen is ennyit lehet vitatkozni.
Egyébként szerintem sincs értelme 7szegmenses kijelzővel bajlódni betűk kiírásával, mert arra ott van a 16 szegmenses kijlző.
(#) Bukall válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Ez igy igaz. De vannak esetek ahol csak egy betűt kell kiiratni és ott olcsóbb ilyet hasznalni. Amugy mindenhol olyat használnak, ami a legcélszerűbb.
(#) dbase válasza Bukall hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Ajánlom mindenki feigyelmébe az alábbi linket!!
LINK klikk rá!!
Tranzisztorok szétbontva.És figyeljétek a belső mag méretét.Nme mindegy hogy az ember milyen drága tranyót vesz.
Pl SINI-nél bd249C 300FT-ért és 600Ft-ért is van.
Kinek meik jobb,és meddig??
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem