Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mobiltelefonhoz antenna erősítő
Lapozás: OK   6 / 6
(#) kutyagumi hozzászólása Feb 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Viszonylag sokat szoktam tartózkodni egy nem EU-s országban. Légvonalban kb 25 - 35 kilométerre lehetek. A Roaming díjak elég borsosak. Hívás indítás 393, fogadás 144 Ft/perc. Tetőantennával, erősítővel lenne rá lehetőség, hogy kint is hazai hálózatban maradhassak? Vagy ezen ezközök mekkora távolságot tudnak áthidalni? mMekkora költséggel kellene számolnom? A hely szerintem elég jó fekvésű, tető antennával a földi sugárzású tv adók elég jól nézhetőek és a magyar rádiók is tisztán bejönnek. Válaszaitokat előre is köszönöm. Üdv: kutyagumi
(#) pucuka válasza kutyagumi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Nem túl nagy befektetéssel veszel egy zseb hot spotot, aminek van antenna bemenete. ehhez veszel még egy többsávos irányított antennát, és mehet is a buli. (már ha megy)
Az erősítős játék sokkal drágább is, általában csak egy sávra jó, szóval nehéz kenyér.
(#) kutyagumi válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Köszönöm. Antennából mit érdemes venni? Hol nézzek körül? Kb milyen összegből tudnám kihozni? Elkézelhető, hogy az itteni szolgáltatókat is erősítené, ők meg a hálózatomat elnyomnák? Van valami olyan alkalmazás amivel a cella koordinátákat lehetne mérni, és be lehetne mérni, hogy a legközelebbi torony hogy helyezkedik el hozzám képst, hogy arra tudnám az antennát fordítani? Bocsánat, kissé tudatlan vagyok ebben a témában
(#) pucuka válasza kutyagumi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Sajnos, arra van esély, hogy azokat a csatornákat amiket használnod kellene, zavarás éri a helyi szolgáltatótól. Ezért kell az irányított antenna. Egy ilyesmire gondoltam.
Hozzá egy ilyesmi antennát
Bővebben: Link
Általában elegendő, ha megkeresed a legerősebb vett jelet, a szerkezetben van szép nagy térerősség mutató.
(#) Bakman válasza kutyagumi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
pucuka valószínűleg félreértette a kérdést. A témát többszörösen is kitárgyaltuk itt: GSM tetőtéri antenna építése. Sok reményt ne fűzz a dologhoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) kutyagumi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Szóval, ha jól értelmezem, akkor nincs sok remény arra, hogy a határon túlról is el fogom tudni bármilyen kütyüvel, antennával érni a magyar hálózatot kb 25 - 35 km távolságról?b
(#) Bakman válasza kutyagumi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Van ilyen szerkezet (repeater), de itthon hivatalos forrásból nem lehet beszerezni. Az egyéb forrást sem ajánlom, büntetnek érte, mivel a szerkezet nem csak vevő hanem adó is.

Igazság szerint nincs mit tenni, esetleg az IP alapú telefonálás, már ha van internet ott, ahol tartózkodsz.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Nem beletiporva senkinek a lelkivilága, és hozzátéve, hogy "nem értek hozzá".
Idézet:
„Tetőantennával, erősítővel lenne rá lehetőség, hogy kint is hazai hálózatban maradhassak? Vagy ezen ezközök mekkora távolságot tudnak áthidalni?”

A GSM az elvileg 35 km, a többi technológia meg nem erre a célra fókuszál. Bár van egy rakás műholdas mobil szolgáltató is. Az többet
Idézet:
„Viszonylag sokat szoktam tartózkodni egy nem EU-s országban. Légvonalban kb 25 - 35 kilométerre lehetek. A Roaming díjak elég borsosak. Hívás indítás 393, fogadás 144 Ft/perc.”

Akkor ez nem műszaki, hanem pénzügyi probléma.
Keress más szolgáltatót/csomagot/előfizetést...

Térerő (majdnem) mindenütt van.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Idézet:
„A GSM az elvileg 35 km”
Ez nem ilyen egyszerű. Antennából kb. kismillió létezik, mind különböző szórási karakterisztikával. Ezt a karakterisztikát, a kívánt szórási terület függvényében, mechanikus külső és elektronikus (motoros) belső döntéssel lehet torzítani. Mindezt még fokozzák azzal, hogy a kimenő telejsítményt szabályozzák. Városi környezetben, a kapacitás végessége miatt, sok, kis telejsítményű antenna van. A pusztában kevesebb, de nagyobb. Volt "szerencsém" beltéri antennarendszert is telepíteni. Egy oda való antenna kb. 1 kg, sugárzási területe pár m2. Amit holnap kell felszerelnünk, ahhoz pedig darut kelett hívni (hat-nyolc fős ebédlőasztalt képzelj el).

A határon átnyúló szolgáltatás pedig már nemzetközi "probléma". Nincs olyan, hogy a senki földjére telepítek bázisállomást és a határon túli falut terítik vele.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Idézet:
„Nincs olyan, hogy a senki földjére telepítek bázisállomást és a határon túli falut terítik vele.”

De nincs ám. A határmenti frekvencia használatot két(több)oldalú nemzetközi egyeztetések, egyezmények szabályozzák. Persze előfordulnak anomáliák, különösen tagolt vidékeken, de ezeket is kezelik.
A Gafly által írt távolság egy elméleti határ, ami az időzítésekből, és futásidőkből áll össze, de nem egy stabil kerítés.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Szerintem használhatsz bármilyen szuper antennát és teljesítményt, (hogy a közelében leég a hajad,) GSM esetében 35 km tényleg elvi limit (bár nem értek hozzá).
Idézet:
„This limited the original range of a GSM cell site to 35km as mandated by the duration of the standard timeslots defined in the GSM specification. The maximum distance is given by the maximum time that the signal from the mobile/BTS needs to reach the receiver of the mobile/BTS on time to be successfully heard. At the air interface the delay between the transmission of the downlink (BTS) and the uplink (mobile) has an offset of 3 timeslots. Until now the mobile station has used a timing advance to compensate for the propagation delay as the distance to the BTS changes. The timing advance values are coded by 6 bits, which gives the theoretical maximum BTS/mobile separation as 35km”

Bővebben: Link
Ugyan ez csak egy wiki link, de a 3PP szabványok ingyenesen hozzáférhertetőek (lásd external link, legfelül).
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Idézet:
„gy elméleti határ, ami az időzítésekből, és futásidőkből áll össze, de nem egy stabil kerítés.”

Mármint ugye, hogy azon belül lehet mozogni
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Ha telefonálni is akarsz. Ezért van az, hogy a GSM antennákat nem szabad túl magasra tenni, mert nagy lesz az ellátott terület, van vétel is, de az adó jele nem ér vissza időben a saját slotjába.
Ez a GSM -nél így van, de más modulációnál (hozzáférésnél) már nem.
(#) mucden hozzászólása Dec 10, 2018 /
 
Üdv!

3G router mobiljelét (adás/vétel?) szeretném erősíteni, mert lassú az internet.
A router típusa Huawei B683 van rajta sma csatlakozó külső antennához.
Vettem is egy botantennát hozzá (lásd a képet), de kb, mint ...-nak a pofon, annyit ér, semmit nem javult a sebesség (speedtest.net-el nézve).
Ezért készítettem magam egy kis dipólt rézdrótból, 900MHz-re, lambda/4-re méretezve (300/900/4=8,3cm).
A dipól vertikálisan semmit sem ér.
Horizontálisan már van értékelhető javulás. Légvonalban látok egy átjátszót az emeleti ablakból pár száz méter távolságra, de hogy az pont Telenoros-e nem tudom. Rá merőlegesen irányítva a dipólt, majd ellenőrizve 90°-ban elforgatva nem tudtam bizonyítani (magamnak), hogy Telenoros-e a torony.
Ezért kinyomtattam egy iránytű skálát és elkezdtem 10°-onként lemérni a sebességet. Kiderült, hogy északtól keletre 10-20 fok között ugrásszerű a javulás, 2,5Mbps helyett 15Mbps körüli. Ennek nagyon megörültem, a 15 megával már lezártnak tekinteném az antenna elhelyezést és irányítását.
De sajnos nem stabil a 15 mega, sokszor visszaesik a két és feles sávba. Mintha ott maximalizálva lenne a sebesség. Nem tudom, hogy azért, mert a szolgáltató korlátozza vagy azért, mert adott szabványon (HSPA+ helyett valami lassabbal) pont ennyi jön ki maximumra.

Ezért arra gondoltam, hogy jobb antennát kellene használni. Esetleg más frekvenciára is méretezni.
Anyagi oldalról nem szabad a költségnek elszállni, mivel akkor inkább veszek egy LTE-s routert és azzal le van tudva a dolog (egyébként vettem is egy használtat, de az hibás, így elment a kedvem a további Jófogásos zsákbamacskáktól).

Tehát a kérdés, hogy 8,3cm-es dipól helyett mivel próbálkozzak?
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2018

s-l400.jpg
    
(#) pucuka válasza mucden hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
900 MHz -en GPRS (EGPRS, EDGE) van. Az igaz, hogy ez mindenütt elérhető. 3G (HSDPA) 2100 MHz -en van.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2018
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Van már UMTS 900 MHz-en is.
(#) Bakman válasza mucden hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
Én nem szenvednék, vennék egy LTE képes Router-t és kész. A tapasztalatokból kiindulva újat...
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Dec 10, 2018 /
 
A sebességekből úgy tűnik, mégse. Az LTE router meg amúgyis "mindenevő".
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2018
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Folyamatosan telepítünk ilyeneket is, a teszteken nem tűnik lassabnak, mint a 2100 MHz-es 3G. PErsze ez erősen szolgáltatófüggő is...
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Nem kétlem, bár a 4G korában (ráadásul nyakunkon az 5G) nem tűnik ésszerűnek egy régebbi technológia telepítgetése. Dehát mindenki magának csinálja.
Az adatátviteli sebesség nem a vivőfrekvencia, hanem a használt technológia függvénye. A 700 MHz -en is LTE lesz, sőt épül 450 MHz -en is LTE hálózat.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Nekem teljesen mindegy. Ha a szolgáltató azt kéri, legyen lila az állomás, két kérdést teszünk fel: hányszor kenjük le és pontosan milyen RAL kódú festékkel.

Valószínűnek tartom, hogy az U900-nak elsősorban a terhelés elosztásában van jelentősége, ráadásul a 900 MHz kicsit jobban terjed, mint a 2100 MHz. A szolgáltató, amelyiknek perpillanat dolgozunk, kb. minden állomásán aktiválja a 900 MHz-es UMTS-t. A cellatervezés nem hozzánk tartozik, mi csak a végrehajtó kezek vagyunk.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Jogos a felvetésed. Hogy hogy oldja meg a hálózattervező, az legyen az ő dolga. Azért már láttam furcsaságokat, vissza is kellett csinálni a jónak tűnő ötletet.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem