Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   498 / 580
(#) mdav88 hozzászólása Júl 31, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy Gorenje w605-ös mosógépem, ami nem fűti fel a vizet. Hibamentesen végigmeg minden, ezért nem is nagyon tűnt fel a dolog. Fűtőszál jó, termisztor jó, nyomáskapcsoló kapcsol, valami a panelen lehet, de szemrevételezéssel nem láttam semmit, azon felül, hogy az egyik kondi lába hátulról fekete fémporos volt.

Esetleg ötlet?

Előre is köszönöm!
(#) palko0125 válasza mdav88 hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Szia!
Végig kellene követni, hogy a vízszint szabályzó benne van e direktben a fűtéskörben. Ha igen azt lecsekkolni, továbbá a panelen egy relé kapcsolja a fűtést, azt kellene megnézni nincs e kiégve, kitörve a lába, valamint, hogy működik e. Én szoktam olyat legvégső esetben, hogy a relével párhuzamosan rakok egy ledet, hogy lássam jön e egyáltalán a relére vezérlés. Ha nem lehet menni az NTC és vízszint kapcsoló irányába, de megesik, hogy egyszerűen nem ad a processzor fűtés jelet. (1-szer találkoztam életemben ilyennel)
Üdv, Palkó.
(#) mdav88 válasza palko0125 hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Szia!

Nagyon koszonom a gyors valaszt. A vizszint szabalyzo benne van a futes korben, de a nyomaskapcsolo zarja az aramkort, igy azt gondolom, ez mukodik(belefujva, de uzem kozben is). A futoszal direktbe kotve mukodik, az ntc szenzor ellenallasa es annak valtozasa rendben van.

A panelen nincs egesnyom, a relek direkt feszultsegnek kiteve kapcsolnak. Sajnos nem vagyok gyakorlott az elektronikaban, de nekem ugy tunik, hogy a programkapcsolonak is aktiv szerepe van abban hogy zarja az aramkort, lehrt ez a ludas?
(#) mdav88 hozzászólása Júl 31, 2018 /
 
Proci jelet es kapcsolasat meg nem tudtam ellenorizni.
(#) mdav88 válasza mdav88 hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Na, most hogy visszatettem a panelt, már az életjelek halovány örömét is elvette tőlem a gép.

Akármit csinálok már csak villog, kikapcsolás után még hármat.

Megpróbálom még a kondikat kicserélni, más ötletem nincs.
(#) palko0125 válasza mdav88 hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
A programkapcsolónak van mechanikus része? mert ha jól emlékszem nincs. (sőt biztos) Tehát a fűtés a panelon lévő relé és vízszintkapcsolón keresztül kerül működésbe. Ha a vízszintkapcsoló rendben van, a relé külső feszültségről üzemel, akkor csak az lehet, hogy az elektronika nem kapcsolja a relét. Ellenőrizd, hogy a relé honnan kap vezérlést (a processzorból egy tranzisztorral, vagy másfajta meghajtó áramkörrel) és azt megkapja e. De mindenek előtt az elektronika tápegység kondenzátorait cseréld ki.
(#) weresgyufa hozzászólása Aug 1, 2018 /
 
Sziasztok Egy kis segítségre lenne szükségem.

Bauknecht WA7978 W Silent gépem van és minden alkalommal PF vagy FP hibára leáll, ami elvileg a pumpa lenne, node... ez csak akkor csinálja, azaz csakis akkor áll le mikor már végzett a mosással, öblítéssel és a centrifugálás előtt elkezdené leengedni a vizet. A motor kivéve működik, de miért is ne működe, hisz mosásnál meg le engedi a tankot, szóval nem értem hol a bibi.
MA ripityára bontottam és minden egyes elemét aminek a vízhez köze van kitakarítottam, volt benne egy kevés trutyi, de volt vészes, levegő tudott közlekedni mindenhol.
Összeraktam és a helyzet változatlan. Ezt kb. 1-2 hete kezdte el csinálni, előtte semmi baja nem volt, nem produkált ilyen anomáliákat.
Gyakorlatilag a mai állapot az, hogy bármilyen programot is akarok használni a végén az utolsó 10 perc környékén megszakad ezzel a hibaüzenettel. Átváltok ezután öblítés és centrifugálásra és ha épp olyanja van, akkor nem fut ott is ugyan erre a hibára hanem kiöblít és kicentrifugál ahogy kell, de mostanság itt elkezdi produkálni ezt a hibát, azaz hiba után is hibázik másik programban, ahol nem az a leürítés; centrifugálás.
Azt nem értem, ez miért nem megy neki egyben egy program végén.

Esetleg valakinek ötlet, mit nézzek meg még mihez nyúljak, ha kell teszek fel képeket, miket takarítottam meg, de mindent amiben víz van, vagy lesz.

Köszönöm előre is a tippeket.
(#) tibec válasza weresgyufa hozzászólására (») Aug 3, 2018 / 2
 
Szia!
Pontosan nem tudom hogy kefés motor van-e benne, de amennyiben igen, akkor ellenőrizd a kefe hosszát! Ha a kefe rövidebb mint 2 cm, akkor lehet az a gond! Ugyanis akkor a kefenyomás már nem biztos, hogy elegendő a motornak a centrifugáláshoz szükséges teljesítmény leadásához! Nem tud akkora áramerősséget átadni, amekkorát kellene, ezért nem centrifugál! Üresen, terhelés nélkül megy a motor, ezért becsapós!
(#) weresgyufa válasza tibec hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Szia, köszönöm, de valamit félreérthettél vagy én nem írtam le jól...
A leállás, avagy a PF hibakód azt jelenti, hogy dugulás van a szivattyú körében. De nincs, mert kitakarítottam mindent mi a gépben van. Leeresztő járat, szivattyú előtt és után, a dobból kijövő csövet is, mosószer túlfolyókat, mindent amiben víz folyhat vagy levegő van, mert van egy ilyen is.
Szárazan raktam össze mindent, előtte is ezt csinálta, miután összeraktam tegnap az első 3 mosásnál leállt ismét az öblítési fázis és a centrifugálás közt.

Centrifugálni tudok külön és a vizet is ki tudom szivattyúztatni külön, csak akkor van baj, ha mosok program szerint, mivel ilyenkor ezek a funkciók kerülnek a program végére és valamiért nem tetszik neki.
Szóval bármilyen mosási program azzal végződik, hogy az öblítés és a centrifugálás közt megáll PF-el. Tökmindegy, hogy pamut vagy kézi mosás vagy erősen szennyezett mosást csinálok, akkor is itt áll meg. Majd manuálisan programot váltok hogy eressze le a vizet, majd ezután manuálisan centrifugálást választok és kész, csak jó lenne ha ezt nem nekem kéne tekergetnem .

Közben annyi változás van, hogy ma mostunk vele megint viszont most nem állt le, két különböző programmal sem, úgyhogy most keresztben vannak az újaim hátha megmakacsolta magét és működik megint.
(#) tibibalogh520 válasza weresgyufa hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Öblítő stop (vasalás könnyítő funkció) nincs véletlenül bekapcsolva?
Mert akkor szokták a mosógépek a ruhát az utolsó öblítőlében benne hagyni.
Hogy ne gyűrődjön a már ki centrifugált ruha...
(#) weresgyufa válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Nincs rajta ilyen funkció, 2001-ben nem volt jellemző, igaz a mai napig is megállja a helyét, mivel a beltartalma az elég minőségi, szerintem...

Közben csatolok pár képet is.
- Az elsőn az üst van felülről és a kifolyó ág pici tartálya a túlfolyó csövecskével ami vékonyabb, abban is volt egy kevés trütyi, ahogy írtam, most tiszta, ahogy a műanyag tartály is, abban is volt piszok, már nincs..
- A második képen a barna az a levegővel működő kapcsoló vagy mi lehet ez, ez figyeli, gondolom én, hogy sikerült leengedni a tartályt vagy sem, mert összeköttetésben van egy tartlyocskával ami az üstre van kapcsolva. Alatta a leeresztőcső ez nem volt koszos, pici vízkő volt rajta megtakarítottam ezt is.
- A harmadik képen felül a kis tartáylocska a mire a levegős kapcsoló van kötve, gondolom a működése annyi, hogy ha van a tartályban víz, akkor a kapcsolóban ellenállás változás vagy valami hasonló történik, amikor kiürül, akkor pedig vissza áll az értéke. Gondolom én ebből tudja a vezérlés, hogy az üst le lett engedve, jöhet a következő fázis a folyamatban.
Alatta az üstház alulról, a fűtőszállal, szerintem rendben van, nem bántottam.
- A negyedik képen pedig maga a hibaüzenet, ez a két kép váltogatja egymást felváltva sípolással karöltve.

Annyi történt, hogy ki tudtunk mosni a takarítást követően 3X hibával, majd egymás után 6x hibamentesen, majd ma ismét hiba.

Arra tudok gondolni, hogy a leeresztő pumpa vagy motor, mégsem működik jól, vagy gyenge, vagy a dugulás máshol van, azaz a mosógépen kívül, de nem akarok az udvaron mosni hónapokig hogy erre 100% választ kapjak.
Amire gondolok az az, hogy mivel ez egy mágneses indukciós pumpa, amiben van egy rotor amin mágnes van és ez forgatja egy tengely+lapátok kombóval a vizet.

Mi van, ha az van, hogy néha, és tényleg csak néha, nem forog a mágneses tengely a pumpában, hanem csak remeg két pólus közt. Akváriumszűrőknél láttam már ilyet, azt nem tudom ebben a motorban mit lehet szétbontani, de majd ránézek erre is de nem ma, az is biztos, mert mosni kell addig is hogy valahogyan bebizonyosodjon mi is a hiba oka, addig is ezt agyaltam ki, 0 hozzáértéssel persze

Valakinek ötlet esetleg, mit mérjek ki stb.

Köszi előre is.
(#) tibec válasza weresgyufa hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Ahogy a példád is mutatja, a jelzett hibakód nem mindig azonos a hibával! Ezért írtam, hogy a szénkefét ellenőrizd! Hidd el, nem véletlenül mondtam! Már több típusnál jártam úgy, hogy a hibajelenség az volt, amit Te leírtál, és a szénkefe volt a hiba oka! Természetesen, nem ez az egyetlen lehetséges ok, de mivel a takarítást és a szivattyú ellenőrzést már elvégezted, a hiba pedig csak nem szűnt meg, ezért javasoltam a kefe ellenőrzést!! Az még nem kerül semmibe, ha kiszereled és megnézed! Ha rövidebb, mint 2 cm, akkor cseréld ki, ha megfelelő hosszú, még akkor is előfordulhat, hogy meg-meg szorul, ezért nem működik rendesen a gép! Ki kell fújatni kompresszorral a kefeport a motorból, megmozgatni a keféket , úgy vissza rakni! Ha ezek után sem javul, csak akkor kezdj el más, esetleg nagyobb hibára gyanakodni. Amit leírtál, a "levegővel működő kapcsoló" (vízszintszabályzó) is lehet hibás! Fújj bele abba a csőbe, ami a szintszabályzóhoz megy, de nem kell nagy erővel! Ha kattan, akkor feltehetően jó! Akár egy elemmel és egy izzóval tudod ellenőrizni, hogy amikor belefújsz, kapcsol-e, vagy sem! Nem ellenállás változik, hanem zár, vagy megszakít áramköröket! Azért először mégis inkább a keféket ellenőrizd! )))))
(#) tibec válasza tibec hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Még annyit, hogy a szivattyú egy egyszerű motor, aminek annyi hibája lehet, hogy ha nagyon ki van kopva, akkor a forgórész nekifeszül az állórész vasmagjának és csak zúg, de nem forog! Mire ez megtörténik, akkorra már nem csak a centrifuga program előtt áll meg a gép, hanem rögtön az első mosólé kiszivattyúzást sem végzi el! Ráadásul, igen hangos lesz a szivattyú!
(#) tibibalogh520 válasza weresgyufa hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Van rajta ilyen gomb. Leánykori nevén: "Spül stop".
A mágnes forgórészű szivattyúk valóban produkálnak ilyet ha megkopnak, de ha ez okozná, akkor nem csak következetesen az utolsó öblítő levet hagyná benne, hanem időnként a mosó vizet, és a közbenső öblítő levet is.... De azért megnézheted...
(#) RavaiA hozzászólása Aug 5, 2018 /
 
Vissza-vissza tèrő jelensègkènt tapasztalom a fenti típusú mosógèpnèl, hogy a kiválasztott program nem indul el, legyen az egyszerű mosó vagy centrifuga program.
Mi lehet a megoldás, figyelemmel arra is, hogy már nem tekinthető újnak a gèp, viszont eddig megbízhatóan ès kiválóan működött, működik.
Előre is köszönöm!
Rávai Attila
(#) Witl 106 hozzászólása Aug 5, 2018 /
 
Adott egy AEG Electrolux Lavamat m4g 46010L mosógép. Program lemegy, de az ajtózár nem old ki. Áramtalanítás után sem. Szerintetek merre induljak: panel vagy ajtózár?
(#) zolika60 válasza Witl 106 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
A zárral lehet csak gond, mert a panel áramtalanítás után nem sok mindenbe szól bele. Szerintem.
(#) Janibacsi23 hozzászólása Aug 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Egyszer már segítettetek itt, hát most megint lenne egy kérdésem és megint az átok Panasonic mosógép. Elkezdte azt csinálni, mint múltkor, hogy csak a rövid programok mentek végig, hosszú programnál egy idő után leállt. Gondoltam ismét szénkefe. Nekiugrottam, kiszedtem és el is voltak kopva elég rendesen. Ma vettem kettőt, kicseréltem őket és most már a rövid programoknál sem megy a gép. Az asszony épp megölni készül engem Valakinek van valami ötlete? Mikor el kellene indulni dobnak (gondolom én), akkor end és leáll. A csatinál mértem ellenállást (a motor mellett), ahogy valami service manual írja ott teljesen rendben lévőnek tűnik 1,2 ohm és 179 ohm. Mi a túró baja lehet ennek? Köszi a segítséget
(#) palko0125 válasza Janibacsi23 hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
Szia!
Ajtót bezárja? egy pontosabb típus is jó lenne, hogy be tudjuk azonosítani.
Üdv, Palkó.
(#) Janibacsi23 válasza palko0125 hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Bocs. Tegnap kapkodtam, ez egy Panasonic NA127VB3
Ajtó bezár, mert el is kezd szivattyúzni, ha pl. centrifugálásra állítom, de a dobot nem mozdítja meg. Az az érdekes, hogy mielőtt kicseréltem a szénkeféket ment a centrifuga, meg a rövid 15 perces program is. Ha jól emlékszem relé kapcsolja a motort (kattant, mikor még működött), most meg néma a vezérlő. Ma már nem, de holnap még lebontom azt is. Az a bosszantó, hogy kb fél órás munkára számítottam
(#) zolika60 válasza Janibacsi23 hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1
 
A kommutátor közöket kitakarítottad És a lemezeket felcsiszoltad?
(#) bole hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Sziasztok!Nagyon megköszönném ha tudna valaki segíteni !Van egy INDEZIT Modell:IWSC51051 mosógépünk ami tegnap óta nem szabályozza a víz hőmérsékletét hanem nem kapcsol ki a hőfokszabályzó. valószínű és tök felforrósodik akkor is ha csak 20 fokra tesszük!A program kapcsoló maga rendesen működik!Ki szedtem a fűtőszál között lévő érzékelőt de mérésre ahogy a forróvizet engedem rá változik az ellenállása tehát jó lehet!Ha valaki javított kérem írjon nekem!Nagyon köszi előre is!
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) weresgyufa válasza tibec hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Köszönöm szépen a tanácsot, ilyen volt a motor mikor szétszedtem, kifújattam flakonos sűrített levegővel, pici por volt rajta csak, de ha legközelebb is leáll csekkolom a keféket.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) Janibacsi23 hozzászólása Aug 8, 2018 / 1
 
Köszönöm a hozzászólásokat Panasonic ügyben. Megmozgattam a panelra menő csatit jó erősen rányomtam, összeraktam és azóta működik. de lehet az is, hogy meghallotta, amint a nejemmel beszéljük, hogy veszünk helyette egy LG-t
(#) mátraitibor hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Kedves Bütykölők!
Kezem alá került egy Progress tipusú keskeny mosógép. Játramban-keltemben kiderült, hogy ez Elektrolux, és IKEA is lehet. A bolond nem füt!! Fűtőszál OK, áramot nem kap; a relé tekercse nem szakadt. ?? Kuka, vagy javítható?
(#) zaza99 hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy Indesit lb2006trf mosógép javításához. Bekapcsolás után elindul a szivattyú ami nyomja ki a vizet és nem áll meg. A programokat lehet rajta váltogatni de nem reagál rá.

Minden segítséget köszönettel veszek.
(#) zolika60 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Vízszint érzékelőt vizsgáld meg.
(#) zaza99 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Ami a felső sarokban van? Egy gumicső megy rá meg kettő vezeték jön le róla? Lehúztam a csatit úgy ugyan az. Zárjam össze a vezetéket?
(#) zolika60 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 9, 2018 / 1
 
Igen azt. Először fújj bele a gumicsőbe, hogy átjárható-e. Ha ez rendben akkor egy csövön keresztül fújd meg a kapcsolót kattan-e. Ha igen mérd meg egy multiméterrel kapcsol-e.
(#) mlaci989 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Egy gumicső meg kettő vezeték az szerintem a víz beeresztő szelep..
Következő: »»   498 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem