Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   146 / 195
(#) DannyTorrence hozzászólása Ápr 28, 2020 / 2
 
A másik témában feltett kérdéshez kapcsolódóan ígértem mérési eredményeket, íme (plusz egy távolságmérőé is, mert nem tudtam ellenállni egy újabb kütyünek).
Azért az Uni-T-t választottam, mert a minőségibb kínai márkák közé tartozik, amit meg is lehet fizetni. Vannak ennél messze jobb márkák is, de hobbi szinten nekem ez is bőven elég.
A távolságmérő igazából nem igényel különösebb magyarázatot. Beltéren könnyű vele mérni, de kültéren maximum felhős időben/árnyékban érdemes, mert verőfényes napsütésben reménytelen megcélozni bármit is, legalábbis nekem nem sikerült 15 méterről se egy kukát, se egy nagy kartondobozt bemérni. Árnyékban nincs ilyen gond, a 29 méterre lévő szomszéd falat könnyedén bemérte (csak nincs referenciám a pontosság meghatározosához, ezért értelmetlen).
A pontosság magáért beszél, hozza a +/- 2mm értéket.
A hőmérőt a szokásos módon mértem, 10 centi mély lobogva forró vízbe félig merített szondák. Az értékek 99,8 és 100,1 között ugráltak, bőven a +/- 2 C° hibahatáron belül.
Mindkét műszer kezelése könnyű és magától értetődő, bátran ajánlom hobbi célokra annak, aki kevesebb pénzből gazdálkodik, de nem akar lemondani a pontosságról.
(#) elektronika95 hozzászólása Máj 12, 2020 /
 
Sziasztok!

Kinek milyen fajta érvéghüvely fogó vált be a legjobban?
Gondolok itt most üzemi használatra és hobbira is.
Amit alin illetve ebay-en lehet venni azok mennyire megbízhatóak?
(#) Massawa válasza elektronika95 hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
Szerintem hatszögletü a legjobb, az szépen összenyomja a hüvelyt. Azzal csak az a baj, ha drot tul kevés a hüvelyhez. ( azt majd összenyomja a csavar.... )
(#) Bakman válasza elektronika95 hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
Lásd melléklet.

Knipex.jpg
    
(#) yulo5310 válasza elektronika95 hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Olyan nincs,hogy üzemi,meg hobbi,az két katerógia!
(#) pistyu hozzászólása Jún 11, 2020 /
 
Sziasztok. Újból segítséget kérek ,kis esztergám javításához. Egy éve kb ,közösen már egyszer megjavítottuk . Tudom kínai ,de idáig szuperált. Alaphelyzet : megnyomom a bekapcsoló gombot / zöld / kivágja a biztosítékot . Az elektronikát szét szedtem ,akkor látom a pörkölés helyét ,a két dióda megsült . Kérem a segítséget . Köszi előre is .
(#) Gafly válasza pistyu hozzászólására (») Jún 11, 2020 / 1
 
Ugye nem haragszol meg, ha az mondom, hogy a fénykép alapján olyan érzésem van, mintha valaki bekapcsolt állapotban matatott volna benne, csavarhúzóval.
(#) pistyu hozzászólása Jún 11, 2020 /
 
Szia . Biztos hogy nem ,de gyanúm hogy fém forgács csinálhatta ,pedig a csavaroknak elméletileg zárnia kellett volna. Erős nagyítóval látszanak a réz fogácsok.
(#) Gafly válasza pistyu hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Akkor most jön az aprólékos/munkás rész (megtisztellek azzal, hogy nem mondom hogy cseréld ki az összes kondenzátort, és nem kérdezem meg hogy ebbe a zárt dobozba hogy a bánatba került réz forgács? ).
Feladat:
- Kellene megint az eszterga/vezérlés tipusa, hátha azóta valaki feltette a netre a rajzát.
- Kellene a hűtőfelülere szerelt 5 nagy "háromlábú" felirata (fénykép is jó, amiről le tudjuk olvasni, ámbár még jobb lenne ha már úgyis Te vagy ott, akkor leirnád pontosan abban a formában ahogyan látod).
- Érdemes lenne nagyitóval átnézni a teljes dobozt, hátha van még a forgács miatt másutt is égés. Ahogy látom, belül kicsit megviselt már a doboz.
- Az már macerás, hogy miután lehúztad (nem elfelejteni hogy mit honnan!) a sarukat panelről (elsősorban A-, A+, L1 és L2), akkor multiméterrel szakadás/dióda vizsgáló állásban végig mérni mind az öt "háromlábút" minden láb között, mindkét irányban. Na ezzel el leszel egy darabig.
- Ha esetleg a jobb alsó sarokban lévő "soklábú" IC felirata is meglenne, az is segithet...
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2020
(#) pistyu hozzászólása Jún 12, 2020 /
 
Szia. Küldöm a képeket ,nem látszik máshol az égés / csak nálam / .
(#) TAttila77 válasza pistyu hozzászólására (») Jún 12, 2020 / 1
 
Helló! Nem is olyan rév javitottam egy ilyen “mèdin csájna” eszterga vezérlést. Az is jó nagyot szólt és pont így szállt el mint a tiéd.
Sokat nem kell vele tökölni, minden félvezetőt ki kell cserélni. SMD diódákat is szépen ki kell forrasztani, egyesével lemérni, ugyanígy az SMD tranzisztorokat is. LM324 szintén csere. SMD ellenállasokat is a zárlat környékén illetve oda kapcsolódókat nagyon tüzetesen nagyító alatt megnézni lemérni, ha megnyúlt kicserélni. Eléggé macera aki nem sokat forraszt SMD-ket. Nekem hamar meggyógyúlt. Túlterhelés teszi tönkre, semmi más nem. Eléggé vigyázni kell vele. Kolégám is azt hitte mindent megesztergál vele, míg így nem járt. Mostmár észnél van. Diódákat én Farnellnél vettem. Remélem kiindulásként segítettem.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2020
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jún 12, 2020 /
 
Lemaradt, a MUR duál diódákra értettem az utolsó mondatom.
(#) Gafly válasza pistyu hozzászólására (») Jún 13, 2020 / 1
 
Akkor (ez itt a reklám helye), TAttila77 már javitott sikerrel hasonlót.
De ha saját magad állsz neki, akkor ránézésre a főáramkörben/környékén van:
- Három MUR(F)1660 kettős gyors gyors dióda, közös katóddal, 600V/16A (beszédes tipusjelzés). Viszonylag nehezen beszerezhető, éerdemes megfontolni TAttila77 javaslatát. Középső lábhoz képest mérednő diódavizsgáló állásban, mindkét polaritással.
- Kettő S8025L tirisztor, 800V/25A. Könnyebben beszerezhető, például itt, és nem is drága. Bekötésre figyelni kell, bár nagy eltérések nem szoktak lenni...
- Még megmérném a két nagy ellenállást, a multiméter legkisebb méréshatárában (mindkét polaritással).
Mielőtt bármit elkezdesz forrasztgatni, ezeket mindnképpen mérd meg.
Ami azt illeti, én nem mondtam, hogy egyből szedd szét...
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Igen és ha rám halgat akkor kicseréli amiket írtam, nem nagy vagyon, nem kell spórólni mert később a kicsit is megnyúlt sokkot kapott alkatrész ki nem cserélése mégnagyobb kárt okoz. Elfogadható normális minőség TME, Farnell, RET-nél van. Jó minőség kell ide.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) Gafly válasza TAttila77 hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Még az jutott az eszembe, hogy:
- MUR1660-ból ugyanezen a néven árulnak kettő és kettő_és_fél lábút is. Szóval netes rendelésnél figyelj oda, hogy annyi lába legyen, vagy ha esetleg helyettesitőt kapsz, akkor az is.
- ATila77 sem mondta, meg nekem sem jutott eszembe eddig, hogy vegyél a TO220 tokhoz való jó minőségű szigetelő cuccokat (paszta is!), mert ha már megbontottad, akkor én azt már jó szivvel nem tenném vissza...

Várjuk az eredményeket.
(#) pistyu hozzászólása Jún 13, 2020 /
 
Sziasztok. Köszönöm a segítségeteket ,de én nem értek nagyon az elektronikai alkatrészekhez ,főleg a ki és beforrasztáshoz ,de most egy kis szünet ,mert az unokákkal elutazunk. Ha haza értünk ,jelentkezem ,addig tanulok. Még egyszer köszi. pistyu .
(#) Gafly hozzászólása Jún 20, 2020 / 1
 
Akciós a krokodil csipesz. Nem egy nagy durranás, de 80-at adnak ennyiért...
Meg össze is lehet fogni, bár az felénk ugye nem járja.
(#) erik001 hozzászólása Jún 20, 2020 /
 
Sziasztok
Fúrószár élezéshez milyen élezőt ajánlotok ? ami jól meg is élezi.
Köszörű van itthon azzal nem tudom megélezni hogy jó legyen,próbáltam sokat néztem videókat is rólla de nem megy.
(#) TAttila77 válasza erik001 hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Én például finom köszörű korong oldalához tartva élezem, de nem mindegy hogy fordítom és milyen szögben. De van, hogy a kicsi akkus flexhez tartom. Bár a Lidlben szokott lenni fúró élező. A Conradnál is volt már.
(#) erik001 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Valami normális kéne nem olyan ami semmire való mert már haveri körbe van pár élező de semmire se valók . Hiába élezzük meg vele semmit se visz.
(#) Massawa válasza erik001 hozzászólására (») Jún 20, 2020 / 1
 
Normális nincs csak jo szem meg gyakorlat. Érdemes egy vezetö szerkezetet szerezni, amit fel lehet csavarni a köszörügépre. Azon beállitod a szögeket. Abba beleteszed a furot és ovatosan kézzel a köszörügéphez nyomva köszörülöd. Azokban a kész gépekben pontosan azt nem látod, mi történik. Szoval ha egy ilyen szerkezeten kitanulod a fogásokat késöbb már kézzel és szemre is meg tudod köszörülni a furokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
(#) TAttila77 válasza erik001 hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Na látod? Ezért élezem én magam a kis akkus flezhez tartva. Még az 1-es 2-es fúrót is kiélezem vele.
(#) erik001 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Neten keresek valami sablont jó legyen a fok és megpróbálom. Köszönöm a segitséget mindenkitől.
(#) bbatka válasza TAttila77 hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Én is kézből szoktam még a 0,7-est is élezni. Nekem az a bajom, hogy nem találok olyan követ vagy akár gyémántszemcsés élezőt amivel szépen lehetne élezni. Túl durva a szemcsézetűk.
CNC-hez keményfémből készült marókat is éleznék, de így reménytelen.
(#) TAttila77 válasza bbatka hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Sík felület és rajta kifeszített finom ezer valahanyas, vagy kétezres csiszolópapír és kézzel nekiesel.
(#) bbatka válasza erik001 hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
3D-s nyomtatással is lehet készíteni sablont, de akár némi leleményes barkácsolással is. A hátszög köszörülést, azt nem tudom a fúró élező kütyük hogy oldják meg. Aláköszörülés nélkül a fúró nem visz rendesen, nem harap.
(#) Alkotó válasza erik001 hozzászólására (») Jún 20, 2020 / 1
 
Ha egy apró humort is elbír a dolog, akkor olyan élezőt keress, aki meg tudja élezni (pl. Feri bácsi a TMK műhelyből).
Ha olyan eszközt keresel, ami próbálja áthidalni a kívánt cél elérése és a gyakorlatlan szakember közti űrt, akkor ott ingoványos területre tévedhetsz. Ezek az eszközök általában bizonyos mérettartományban ígérnek megoldást és nem garantált a jó eredmény.
(#) Alkotó válasza bbatka hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Ha elmondható a titok, akkor én szívesen olvasnám hogyan élezel 0,7-es fúrót. Én amikor még jól láttam is kb. 1,5 mm-nél megállt a tudomány. Attól kisebb méretnél csak odaérintéssel próbáltam sík lapot létrehozni a két vágóél mögött.
Köszörűkőből változatos szemcseszerkezeteket lehet vásárolni, de a vékony fúrók akkor is "belekaphatnak" ha finomabb a szemcseméret.
Nem tudom a kő színének van-e hozzá köze, de nekem 2 db fehér színű kövem is van, amiket én finomnak gondolok. De utálom őket, mert nagyon intenzíven kopnak, ezért a lilás színűt használom ami közepesen durva. Illetve a nekem itthon lévő szürkék egyáltalán nem jók acélfúró élezéshez, mert csak nyomnak és égetnek. Ezeket a keményfémlapkás fúrókhoz tudom jól használni.
(#) Bakman válasza erik001 hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Én egyszer láttam normális élezőt de annak az ára hét számjegyből állt. Amiket kapni hobbistának elérhető áran, azokról, legalábbis a netes videók alapján, kb. egyből látszik, hogy nem az igaziak. Ha a fúrószárbefogó patron (már ha van egyáltalán) lötyög a helyén, mit lehet várni?
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Pedig semmi gond ( igaz nem keményfém furot, mert az törik) de sima spirálfurot addig tudok élezni ami van olyan vékony csiszolo korongom ami befér a furo menetvájatába. Elég régen sikerült 0,3 mm gyémántkorongot szereznem. Ez fontos, mert ezzel élesre tudom csiszolni, természetesen nagyito alatt, a furo két vertikális felületét ( a menet belsö oldalát). Ezután már csak a szöget kell eltalálni. Itt megvan az a hatalmas elöny, hogy egy plexi vagy pertinax lapba azonnal kézzel kiprobálom, hogy mennyire "kap" az anyagba. Ha nem, akkor még egy kis csiszolás kell. Közben a furo egy jol kézben tarthato szerszámba van fogva, ahol meg van jelölve a 180 fok. A furot simán kézben tartva nyomon hozzá a kis rögzitett Proxxon furogépbe fogott forgo koronghoz. Ha jol sikerül a munka, akkor általában a méret is stimmel, ha nem akkor egy kicsivel nagyobb lesz a lyuk.
Ezt még akkor tanultam meg amikor kis szerencsével sikerült ilyen vékony furot egyáltalán szerezni ( a boltban ritkábban volt, mint akkoriban a banán) és sok száz lyukat kellett egy furoval kifurni a NYÁKba - ami ugy köztudottan eszi a furokat.
Következő: »»   146 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem