Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   97 / 126
(#) KawaBazsy hozzászólása Jan 13, 2018 /
 
Sziasztok!
Le szeretném cserélni a Tescos multiméteremet, szimpla ház körüli használatra lenne. A kocsit méregettem többet mostanság (vmi szedi a kraftot az akkuból), meg az új lámpámat méregettem, ilyesmi.. Sz'al nézegetve a kínálatot a Maxwell m,árka szimpinek tűnik, elég széles a kínálata, s nem is tűnik drágának (10E-nél többet nem szánnék a dologra). No most kinéztem az MX-25303 típust, ez már tudja a true RMS-t (azt nem tudom, h átlag használatban van e ennek haszna), hőmérsékletet is mér, teljesen jónak tűnik. Viszont a kínálat eggyel alacsonyabb számozású tagja (25302) beépített fáziskeresőt is tud (viszont nem automatán választ méréshatárt), amit a 303 végűhöz nem írnak.. Ismeri vki ezeket a készülékeket, s tudja esetleg, h mi ez az extra? Esetleg adott tudással hasonló árban tudtok ajánlani olyat, amit érdemesebb megvenni?
(#) proba válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
A true RMS csak annyi, hogy pontosan méri a nem tökéletes szinuszt is. ( átlag embernek szerintem felesleges ) A hőmérsékletmérést minden műszeremen egyszer kipróbáltam, megállapítottam nem pontos, többet nem is használtam. Ami sokkal fontosabb, azokat a méréshatárokat, áramnemeket tudja amit mérni szeretnél.( az olcsók igencsak szoktak spórolni ezen is) Valamint nem árt egy jó szakadásvizsgáló. Attól függően mit szoktál meg, legyen automata/kézi méréshatár váltás. Ha autót akarsz vele mérni 10-20A méréshatár sem hátrány. A nagy bemenő ellenállás nem fontos inkább hátrány.
(#) tbarath válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
A Maxwell érdekes "márka", pár éve mindenki Maxwellt akart venni, aztán valahogy kikopott mostanára. Nekem is van egy régebbi (MX25202), mikor legutóbb a kezemben volt működött.

A True RMS-re keveseknek és ritkán van szüksége - ráadásul jellemzően csak pár kHz frekiig tudnak integrálni. A hőmérést szinte minden tudja, az automata méréshatár pedig jó ha van de nélkülözhető, és ha lassú az megkeseríti az életedet. Szakadásvizsgálónál szintén fontos a gyorsaság, bár egy ilyet könnyen meg lehet csinálni pár alaktrészből. Beépített fáziskereső alatt gondolom az NCV-t (No Contact Voltage) érted. Ez sájni, de nem nagyon fogod ezt se használni.

Olcsóból én a következőket venném:
- Aneng AN8008 nevű ebay/ali/stb. termék, olcsó és meglepően jó ahhoz képest, Dave is tesztelte
- Uni-T UT139C
- Conrad-ból Voltcraft VC150

Illetve az utóbbi kettő itt is van az asztalomon (néhány más mellett), az elsőt pedig majdnem rendeltem a héten, de igazából van elég multim - csak a 10k count és a négyezer-párszáz Ft-os ár csábító.
Olcsó kategóriában még a mérőzsinóron szoktak spórolni, abból érdemes jót venni.
(#) KawaBazsy válasza proba hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
A hőmérséklet mérés csak ilyen bohóckodás lenne, mérném a ledes lámpa fejénél, h mennyire melegszik max fokozaton, tehát nem oszt-szoroz, ha nem pontos.
Most, h említed, a szakadás vizsgálót is sokat használom, legutóbb a kocsi ülésfűtését javítottam meg a segítségével. Mi kell, h az a funkció jó legyen? Azt gondolnám, h a legegyszerűbb dolog, ha összeér, szól, s kész..
(#) KawaBazsy válasza tbarath hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Köszi. Mérőzsinórnál a kroki csipesz hiányzik, amikor a kocsit mérem, de ahogy láttam, lehet ilyet külön is venni, csomagban.
A három ajánlott készüléket meglestem. Az elsővel tán találkoztam visszaolvasva, de hivatalosan, szlával vásárolnék itthon, tehát kínai rendelés most nem játszik. A második az jóképű, de 5 számjegyű pénzt nem szánok rá (nem ezzel dolgozom, télleg csak hobby). A harmadiknál pedig hiányolom a háttérvilágítást (kell), meg azt írja, h váltó áramot nem mér.. Amúgy a Conradra kicsit morgok, mert vettem náluk anno egy AA akku töltőt 4 db akkuval, s nagyon gagyi. A töltőben semmi elektronika nincs, fix árammal tölt, s neked kell kikapcsolni, ha úgy érzed. Az akkuk meg nem tudják villanásra bírni a vakumat.. ilyen sz.rral én nem égetném magam egy márkás üzlet helyében.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2018
(#) tbarath válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Krokicsipeszest csinálni is lehet, veszel 2 banándugót és 2 csipeszt, és közéjük kell vezeték. De vannak 2 mm-es csipeszek is, azok lehet, hogy jók egy adott mérőcsúcsra. És vannak olyan készletek is, ahol a mérőcsúcs cserélhető krokodilcsipeszre.

A számláról eddig nem volt szó, így eléggé beszűkülnek a lehetőségek. Háttérvilágítást nem használok, az AC árammérés pedig baromi ritka nálam.
A Conrad meg, hát olyan amilyen. Van jó cucc is náluk, kevésbé jó is, bár az árak jellemzően magasak.
(#) erzsé hozzászólása Jan 14, 2018 /
 
Sziasztok! https://m.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m4084.l1313&...303400 Úton van hozzám egy ilyen multiméter. A véleményeteket szeretném kérni róla. Csak hobbi szinten fogom használni. Köszi!
(#) Kovidivi válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Van olyan szakadásvizsgáló, aminek a kábel végeinek mondjuk 0.5-1mp-ig folyamatosan összs kell érnie, és csak ezután sípol. Tehát ha egy ilyen műszerrel csak össze-össze érintgeted a csúcsokat, nem fog sípolni!
(#) proba válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
És az a legrosszabb, csak próba után derül ki. Sehol le nem írják.
(#) tbarath válasza erzsé hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Majd mi kérnénk a véleményed
És kérlek használd a link gombot, és akkor nem lesz ilyen törött link.
(#) erzsé válasza tbarath hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Ok, megkeresem. Csak mobilon nem tudtam használni.
(#) sargarigo hozzászólása Jan 19, 2018 /
 
Most hozta meg a postás a AN8000-emet! Ha valakit érdekel akkor lehet próbamérni
(#) KawaBazsy válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Megvettem a Maxwell MX 25302-est, figyeltem arra is, hogy az aktuális modellt kapjam, sok helyen még a korábbit árulják (3.5 digit, nuku háttérvilágítás). Így elsőre hibátlan, aztán majd kiderül.. azt néztem, hogy frekvenciát is lehet mérni vele, de ilyet még nem csináltam.. Mire lehet ezt használni? Így elsőre a hálózati freki ugrik be, de azt meg tudom, hogy 50 Hz..
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) tbarath válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Ha nem tudod mire használni a frekvenciamérést, akkor nincs rá szükséged. Legalábbis jelenleg.
(#) RoliNyh válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
De még mielőtt próbaképp bedugnád a konektorba, hogy ellenőrizd valóban annyi -e,
nézd meg a kézikönyvben, mennyi a max feszültségszint értéke frekvenciamérés módban...
(#) KawaBazsy válasza tbarath hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Persze, hogy nincs, de kipróbálnám..
(#) tbarath válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Csinálj valami frekigenerátort 555-tel, vagy egy uC pwm kimenetét mérd meg.
(#) KawaBazsy válasza tbarath hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Ennyire nem értek az elektronikához, úgyhogy akkor kihagyom.
Felfedeztem egy örvendetes feature-t viszont a készüléken. A használati azt írja, hogy a nagyobb 20A-es árammérő slot nincs biztosítva, de a gépben ott a másik bizti, meg a készülékházon is jelzi, hogy "fused". Ez fontos, mert a korábbi multimat már sikerült rövidre zárnom a kocsi áramfelvétel mérésénél véletlen.

Mod: Ne lihegj kérlek, minden egyes hozzászólásodban.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) proba válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Szerintem az akkumulátor árammérésben szinte minden műszert "meggyógyít" örökre.
(#) szapcsika válasza proba hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Mondjuk azért léteznek műszerek, amikben van biztosíték és ráadásul úgy is vannak megcsinálva, hogy a biztosíték (és egyéb védelmi eszközök) védik meg a műszer többi részét és nem fordítva.
Tény és való, hogy ezek ezért nincsenek felülreprezentálva az 5 dolláros Aliexpresses műszerek között, de azért vannak.
(#) nagym6 válasza proba hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Nekem még minden multim túlélte a többszöri biztosítékcserét akkuról is.
(#) teddysnow hozzászólása Jan 21, 2018 / 1
 
Sziasztok
csináltam egy videót egy kalibrált DT9205-ről.
(#) vision61 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Szia!
A kalibrálás az azért kicsit mást jelent.
(#) szapcsika válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Ez érdekesebb lesz, ha most majd havonta összehasonlítod a két eszközt és megnézed milyen eltérés várható. Mert az még a legvacakabb multimétertől is elvárható, hogy miután hozzáállítottad valamihez, akkor ugyanazt mutassa, legalább rövid ideig. Az érdekes dolgok akkor kezdődnek, amikor a hosszú- és rövidtávú eltérésről kell adatokat szerezni, meg megállapítani, hogy milyen pontossággal mondhatod az, amit a műszer mutat.
Ehhez persze kell valami, amihez hasonlíthatsz, hiszen a másik multiméter ugyanúgy változhat. Egy labortáp vagy egy mezei ellenállás pedig ritkán tekinthető megfelelő etalonnak, még egy 3,5 digites multihoz sem.
Mellesleg, ez nem kalibrálás, mert kalibrálás hivatalosan egy hitelesnek tekinthető etalonhoz való hasonlítás.
Ettől függetlenül van értelme kezdetben azonosra állítani a műszereket, későbbiekben azonban célszerű egyszerűen az eltérést feljegyezni és csak akkor állítani, amikor specifikáción kívül esik. Lévén egyrészt azon belül nincs értelme változtatni, másrészt egy utánállítás után rendszerint sokkal többet fog változni a műszer pontossága, mint ha hagynánk békén ülepedni. Pláne az ilyen potméterekkel állítható szerkezetek.
De megfelelő pontosságú referencia hiányában úgysem fogod tudni megmondani hogy az egyik vagy a másik műszer mászott el, netán mindkettő, és mindketten ugyanazt a hibás értéket mutatják. De hirtelen megjelenő durva eltéréseket azért általában ki lehet szűrni.
(#) teddysnow hozzászólása Jan 21, 2018 /
 
Tyű, tényleg igazatok van. Mindegy, azért nem adom fel.
(#) nagym6 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 21, 2018 /
 
Azért valamit ér az összehasonlításod, egy nagyságrenddel pontosabb multihoz hasonlítottad.
(#) KawaBazsy válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Észrevettem a multi (Maxwell MX25302) dobozán, h aktív ciklusidőt is tud mérni (ezt nem írtáka specben, a honlpon sem láttam). Van ennek haszna a köznapi életben, vagy mire szokták ezt használni?
(#) Gafly válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Idézet:
„h aktív ciklusidőt is tud mérni”

Ogino–Knaus, bár a módszer elég nehézkesen alkalmazható, és viszonylag megbízhatatlan
(#) nagym6 válasza KawaBazsy hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Nem tudom, esetleg négyszögjel periódusnál a pozitív szakasz hossza.
(#) teglascs válasza Gafly hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Következő: »»   97 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem