Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   234 / 235
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 28, 2024 /
 
Ezt úgy gondoltad, hogy a gerenda aljától teljesen átmenőfuratot a tetőn kívülre?
(#) Ge Lee hozzászólása Máj 1, 2024 / 1
 
Csináltam egy képsort a Kona cellák bontásáról hátha valakinek segít. Napelemhez nem kell bontani mert még a 3p is majdnem kevés, de pl. rokkantkocsihoz bőven elég egy 60Ah-s cellasor, nem kell a 180Ah, meg nem is férne bele.
(#) Massawa válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
Nyilván. Persze függ a tetö konstrukciojátol. Nálunk a gerendák kivül le vannak deszkázva és arra jön a fedém. Egy 300 mm-hosszu 6-furoval megcsinálták a kezdölyukat a többit meg ki lehet mérni.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 1, 2024 /
 
Ma kora délután rápillantottam az inverterre. 2972 W-ot mutatott. Belenéztem a naplóba. Ma addig 3260 W volt a csúcsérték. Idén volt már 3290 W is. Az eltelt 10 év alatt nem vettem észre, hogy csökkent volna a napelemek hatékonysága. Azt se hinném, hogy az évek alatt az inverter mérése "elcsúszott" volna. A kimagasló értékek okai: nagyon tiszta levegő, jó beesési szög, a mérés időpontjában hideg panel (mostanában elég szeles az idő, jó a hűtés).
Megbízok az inverterben, hiszen a vásárlás idején a gyártója már 70 éve készített invertereket. Ma már 80...
Az is lehet, hogy a napelem gyártója, élve a lehetőséggel, a megengedhető %-os eltérésen belül az alsó értéket írta a táblára, míg az bőven fölé teljesít.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Ma már 11-kor elérte a 2960 W-ot. 1 perce néztem, a mai csúcs eddig 3174W. Elég rapszódikus a termelés, sok kiugró tűvel és majdnem nulláig süllyedő lyukkal.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Nekem máshogy működik az inverterem, soha nem megy 1kW fölé a bejövő, de most már tudom hogy azért nem, mert kizárólag akkut tölt, azt meg most nem kell mert tele van. Néztem, vannak már 160-170 körül is 6kW körüli inverterek, na de szinte mind hibrid, azt írja rá az eladó hogy "visszacsepegtet a hálózatba". Na olyat nem akarok venni. Na meg a panel téma sem változott semmit sem, az is csak akkor 28-30 ezer ha veszek több raklappal. Ha csak néhány db kell akkor közel 50 vagy még több.
(#) Régi motoros válasza Massawa hozzászólására (») Máj 2, 2024 / 1
 
A tetőszerkezetet korábban már vázoltam. De kezdem úgy érezni, hogy nálam is a kifúrás lesz a megoldás. Már csak a csavart várom hozzá.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 2, 2024 /
 
Nem feltétlen, csak meg kell találni. Én itt vettem. A 410W -os DAHSOLAR-t amit vettem ingyen hozták vidékre. Azt hiszem 8db vásárlástól van ingyenes szállítás erre amit linkeltem, meg valamelyik risenre.
Írj nekik mailt, és kérdezd meg.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2024
(#) Villanymozdony hozzászólása Kedd, 10:43 /
 
Sziasztok!
Felmerült egy kérdés. Adott egy easun inverter, ami úgy tűnik, rászonkronizál a hálózatra, így nem kötöm rá, nehogy visszatápláljon.
Mit szólna az inverter, ha egy másik inverterre kötném rá, azaz nem a hálózatra szinkronizálna, hanem az inverterre? Természetesen szinuszos, nem gagyi trapézjel.
Ha ilyenkor "megpróbál" visszatáplálni, mi történhet?
(#) erbe válasza Villanymozdony hozzászólására (») Kedd, 10:58 /
 
A kérdésedet már néhányszor megválaszoltuk.
1. Az Easun szigetüzemű inverter nem tud visszatáplálni a hálózatra. A hálózati bemenet és az inverter kimenete teljesen szét van választva.
2. Nem szinkronizál rá a hálózatra.
3. Vannak párhuzamosan köthető inverterek, de az az elképzelés, amit felvázolsz, általában füstjelek kiadására készteti az invertereket. Nincs is értelme, mert a szigetüzemű inverterek önálló üzemre készülnek.
(#) rectamas válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 11:02 / 1
 
Részben igaz, amit írtál, de rászinkronizál.
Relével le van választva, nem táplál vissza, de a kimenete szinkronban van a hálózattal.
(#) GPeti1977 válasza rectamas hozzászólására (») Kedd, 11:27 /
 
Igazad van rá kell hogy szinkronizáljon, mert ha nem a relé átkapcsolásakor 600Vpp különbség is lehet ami nagyon szép tranziens tüskéket tud okozni, ezért még a legegyszerűbb UPS áramkörében is van szinkronizáló áramkör.
(#) Villanymozdony válasza GPeti1977 hozzászólására (») Kedd, 11:41 /
 
Erre is gondoltam. Ilyenkor viszont ha jól gondolom, a hálózat felől jövő áramból DC lesz, majd abból megint AC, ami szinkronban van a hálózattal, de már az inverter által van előállítva?
Így tényleg nem tud visszaáramlani az energia. Ezt egyszerű eszközökkel hogyan tudnám lemérni? Úgy értem kétirányú fogyasztásmérő nélkül.
(#) GPeti1977 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Kedd, 11:48 /
 
Nem muszáj, nekem a legolcsóbb inverter van az biztos nem tud visszatáplálni mert a relé átkapcsol, persze ha nem ég be, viszont szabványosan ide speciális relé kell 2mm hézaggal abból is kettő sorba kötve és két független vezérlésre rákötve, de nem tudom minden kínai inverter megfelel-e ennek.
(#) Laca13 hozzászólása Csü, 9:10 /
 
Mivel úgy tűnik hogy a napelempark lobbi nálunk legyűrte a balkon napelemek engedélyezését, más rendszerben kell gondolkodnom. Ami egyébként szerintem egy teljesen korrekt eszköz, hiszen a szigetüzemű rendszerhez képest nem megy kárba a fogyasztó hiányában termelődő áram, még akkor sem, ha éppenséggel azért nem is fizet a szolgáltató.
Az utóbbi hónapokban azt az érdekességet vettem észre, hogy ha kisüt a nap, akkor a vezérelt árammal működő bojlerem azonnal bekapcsol. :rolleyes
Ami engem megfogott benne, hogy nem kell vacakolni vele, felszereled, bedugod a konnektorba és ha süt a nap akkor spórolsz.
Mivel meguntam a hosszabbítós fűnyírást és a benzinest sem szagolni, sem hallgatni nem szerettem volna, vettem egy önjáró akkus fűnyírót, amit valószínűleg akkus szegélynyíró és sövényvágó is követni fog. Arra gondoltam, hogy ezeknek az eszközöknek a töltésére, ki kellene építeni egy napelemes rendszert, de úgy, hogy ha nincs szükség a töltésre, akkor a keletkező áramot másra is el tudjam használni.
Nem akarok kilowattos rendszert, csak pár száz wattosat és olcsót.
Ha valakinek van hasonló működő rendszere, szívesen venném a tanácsait, segítségét.
Üdv
(#) Atis57 válasza Laca13 hozzászólására (») Csü, 9:54 /
 
Szia!
A legolcsóbb (relativ) + legegyszerűbb.

Solar Power Station + 1db 40-100W napelem . Ad 230V-t is, arról meg bármit tölthetsz.

Az ára már 30 000 től------a csillagos égig.
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Csü, 10:03 /
 
Veszel egy ilyet vagy egy ilyet, veszel mellé egy 400-500W körüli napelem panelt, teszel alá 12V-os akkut és ennyi. A házban ellátja a kisebb fogyasztókat (TV-k, laptop, töltők, stb), töltheted róla az akkus gépeidet, egyébként meg tölti a saját akkuját ha süt a nap. Nekem is ilyen rendszerem van csak nagyobb, az enyém 24V-os, 4 panel van rajta és 3kW-ig terhelhető.
Akkuból tehetsz alá bármit, nyilván a LiFePo4 a legjobb de egyben a legdrágább is, de tehetsz alá nem tökéletes autó akkuból is többet párhuzamosan ha éppen van belőle elfekvőben.
Ha itt laknál a közelben, tudnék adni olcsón összesen 7db 12V-os akkut, egyik sem tökéletes már, de még működnek, olyan 60-65%-os állapotban vannak, kettő az 36Ah-s munkaakku belőlük.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 14:48 /
 
Szia!

Ezek a savas akkuk ,nálad mennyit mentek?-s mennyire tudtad kihasználni őket? Köszönettel.
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Csü, 14:58 /
 
Semennyit, rokkantkocsiban volt az összes. A nagyok (40Ah) még garanciásak de nem bírták a kocsiban a kiképzést és eléggé ledegradálódtak néhány hónap alatt. Ilyen kisebb inverterhez lennének már csak jók, mert ott párhuzamosan lenne mind kötve, és úgy nem gond ha nem egyformák. Sorosan kötni már nem lehet őket.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 17:41 /
 
Idézet:
„Akkuból tehetsz alá bármit, nyilván a LiFePo4 a legjobb de egyben a legdrágább is, de tehetsz alá nem tökéletes autó akkuból is többet párhuzamosan ha éppen van belőle elfekvőben.”

Ha elfekvőben vannak akkuk, akkor igaz, amit írsz. Ha veszel, akkor a LiFePo-t ajánlanám inkább, mert:
-- a 100 Ah-s "munka akkumulátornak" mondott savas akkum kapacitása fél év után már csak 35 Ah körül lett
-- egy másik 100 Ah-s ugyanolyan akkum kb. egy év után lett 38-40Ah-s
-- az összesen 300Ah kapacitású akku néhány 10 ezer forint eltéréssel ugyanannyiba került, mint a 280 Ah-s LiFePo (Németországból szállítással, vámmal együtt 827 euro volt.)
A LiFePo még csak pár hónapja megy, nem tudom meddig bírja. De a több ezres töltési-kisütési ciklus ígérete jobban hangzik, mint a párszáz... És az látszik, hogy teljesen más jellegű az akku, nagyobb töltési, kisütési áramokkal sokkal kevesebbet változik a feszültsége, mint az ólom akkunak.
Mostanában a napos időkben a kb. 1300W napelem ezzel az akkuval egész napra ellátja a 2,5-3 kWh napi fogyasztású hűtőinket, meg a ház teljes világítását.
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Csü, 19:16 /
 
Én semmilyent sem akarok venni, van lion. Ennek az árának a háromszorosáért lett volna talán LiFePo4, ha igaz rá a 4000 ciklus akkor megéri, ha nem igaz akkor nem. Itthoni bolti árak esélytelenek, egyetlen LiFePo4 cella 100 ezer, és kellene belőle 16db...
Meg azért vannak még gondok ezekkel a korszerű akkukkal is, ha megnézed a mikrosilver egyik videóját ott el is van mondva. Vannak ugyan olcsó cellák, de azok nem egyformák, nem tudod kihasználni teljesen még BMS-sel sem mert akkora az eltérés hogy nem tudja kibalanszolni a folyamatos napi használat mellett a pakkot. Amik meg egyformák, azokat ha összeválogatják neked eg pakkba, akkor lesz egy kettes vagy hármas szorzó a pakk árában. Most szembesültem vele én is, vettem 7 lion cellát rokkantkocsiba, amiből 6 cella századra együtt van, a hetedik meg 2 tizedet eltér, bármit csinálok vele. És az az érdekes, hogy mérve meg ez nem látszik, mert mindnek nagyjából egyforma a belső ellenállása, ilyen 0,87mΩ körül vannak.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 8:20 /
 
Szia!
ehhez;
"amiből 6 cella századra együtt van, a hetedik meg 2 tizedet eltér, bármit csinálok vele."

vannak BMS-k nem csak 50-100mA kiegyenlitő árammal ,hanem több Amperig is. ill. van az "aktiv" BMS is, ilyenkor ezt kell alkalmazni --esetleg 1 cella külön töltése ?
A hozzászólás módosítva: Pé, 8:21
(#) Laca13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 9:25 /
 
Idézet:
„" A házban ellátja a kisebb fogyasztókat (TV-k, laptop, töltők, stb), töltheted róla az akkus gépeidet, egyébként meg"”


Oké, ne tessenek kinevetni... De nekem azért szimpatikus a balkon napelemes rendszer, mert nem kell hozzá akku na és nem kell szórakozni az átkapcsolással. Ha süt a nap és van fogyasztó, akkor arról megy, ha meg nem, akkor a hálózatról. És nincs plusz akku. Pont elég lesz az akkus gépeim megpusztult aksijait pótolni. Persze, tisztában vagyok vele, hogy a tárolós rendszer jobb, hiszen akkor használja el az ember az áramot, amikor akarja, csak nekem nagyon kérdéses a hogy nem hogy sosem térül meg az ára, de még plusz állandó költségként jelenik meg.
Erről a mikro inverterről mit tudtok?
Egyáltalán lehetséges olyan offgird rendszert csinálni, amiben egyáltalán nincs akku?
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Pé, 9:33 / 1
 
Közel 2A volt azon a cellán de úgysem egyenlítette ki a töltési idő alatt, többre meg nincs idő mert menni kell vele. Plusz mivel ez igazából munkagép, és az év nagy részében áll, ezért rajta hagyni sem lehet mert lemeríti a pakkot. Az egyforma cellák a megoldás...
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Pé, 9:37 /
 
Ha neked az a szimpatikus, akkor megvárod azt a néhány hónapot vagy évet amíg engedélyezik és ennyi. A linkelt invertered on grid, azaz engedély nélkül ugyanúgy nem használhatod.
Idézet:
„Egyáltalán lehetséges olyan offgird rendszert csinálni, amiben egyáltalán nincs akku?”
Igen, csak semmi értelme nincs, ugyanis akkor lesz csak áramod ha süt a nap. Tehát nézed a TV-t, és ha beúszik egy apró felhő akkor a TV-d kikapcsol, meg leáll a hűtőd, stb... Na meg éjszaka sem süt a nap, olyankor nulla energiád lesz. Az akku épp ezért kell, hogy akkor is menjen az inverter ha nem süt a nap, meg áthidalja az éjszakát.
(#) Laca13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 11:19 /
 
Idézet:
„"Igen, csak semmi értelme nincs, ugyanis akkor lesz csak áramod ha süt a nap. Tehát nézed a TV-t,..."”


Nem. Mint írtam, nekem főként az akkus kerti és műhely gépek töltésére kellene, meg ha sikerülne, akkor a napkollektorom szivattyújához, esetleg a kút szivattyújához. Ezeket meg nem igazán érdekli ha nem süt a nap, meg a felhő miatti leállás sem. Füvet nem nyírok esőben, szivattyúzni sem kell ha esik és a napkollektort se kell keringetni ha nem süt a nap.
Nem nagy rendszerben gondolkodok. Nemrég még volt ilyen szándékom, de amióta megváltoztak a hálózatra kötés lehetőségei, letettem róla.
A linkelt invertert nem lehet rábírni az off-gird működésre?
(#) antikzsolt válasza Laca13 hozzászólására (») Pé, 11:22 /
 
Mekkora rendszerben gondolkodsz? Lehet egy hibrid off grid inverter lehet a megoldás. Azaz hálózat is van rajta de napelem is. Az utóbbi az elsődleges.
(#) Laca13 válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 11:51 /
 
5-600W. Néztem a hibrid off-gird invertereket, de azokhoz is kell akku. Egyébként nem kizárt valami ilyen, ha találok egy elfogadható árú ilyen invertert.
Bocs, tudom hogy laikus kérdés, de ugye ezek a hibrid inverterek nem töltik hálózatról az akkut? Mert az nekem nem tetszene.
(#) antikzsolt válasza Laca13 hozzászólására (») Pé, 12:09 /
 
Nem mindegyikhez kell. Igaz amit én ismerek nem ilyen pici teljesitményű. De tölti ha úgy állítod be(amit én ismerek) De egyszerú a megoldás. Ac biztosíték az inverter és a hálózat közé. Vész esetén akár hálózatról is mehetnek a dolgok ha úgy kívánja meg a helyzet. Amúgy aksi nélkül a termelés elég gyéren alakul. Ezt már tapasztaltam. Lásd a képeket. 10 hó és egy januári közt a különbség látványos. Pedig csak aksi került rá. Nem rábeszélni akarlak csak én sem hittem hogy ekkora a különbség.
(#) Tomi20 hozzászólása Pé, 12:15 /
 
Sziasztok

Csak érdekel a téma, hogyan szabályozzák, hogy valami balkon napelem-e? Pl veszel egy engedélyezett olcsó kisteljesítményű invertert, pl Growatt ráakasztasz két napelemet, nem mindegy Nekik, hogy pl panelben lesz felszerelve erkélyre, vagy családi házon van? Van esetleg minimum teljesítmény küszöb, ami miatt kiszorulnak ezek a rendszerek?
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:16
Következő: »»   234 / 235
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem