Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyák készítése fényérzékeny fóliával
Lapozás: OK   2 / 7
(#) waterbear válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 26, 2010 /
 
Nagyon jó!

Csak tedd hozzá, hogy 7$+30€

Ezzel kezdtük mi is anno, de vajon végigolvastad-e a leírást?

Főleg ezt a sort: Buyers – Please Note:

Buyers - Figyelem: Buyers - Figyelem: Buyers - Figyelem: Buyers - Figyelem: A behozatali vámok, adók és díjak nem tartalmazzák a tétel árát vagy szállítási díjat. Ezeket a díjakat a vevő feladata, itt van néhány információ gyűjtöttünk össze az Ön részére csak a hivatkozás valljuk értéke tételek alapján a teljes eladási ár a piacon, Kérjen segítséget ország vámhivatal meghatározni, hogy mi ezeket a többletköltségeket fog előtt licitálás / vásárlás.

Ha rerre a linkre kattintasz a hirdetésben:
here is some information we collected for you for reference only, mindjárt kiderül, hogy az EU-ba "csak" 30€ a minimum adó.

treshold for tax and import duty = legkisebb adó és import vám
Adó ha Ő ad el külföldre, vám ha Ő vásárol külföldről...

Ennek tudatában licitálj!
(#) MaSTeRFoXX válasza waterbear hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Hmm... Csak egy bizonyos összeg felett kell vámot fizetni ahogy én tudom. Párszor rendeltem már kínából, eddig egyszer sem kellett megvámolni, de nem is nagy összegben rendeltem, meg ez függ hogy magyarországon a dobozra ránézve milyen értékesnek találják, meg hogy milyen érték van a dobozra írva...

Idézet:
„treshold for tax and import duty = legkisebb adó és import vám”

Nem! Inkább, az a határ ami fölött kell vámot fizetni.
(#) waterbear válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Treshold - küszöb szerintem, de egy szót sem szóltam volna, ha ez nem egy cég vagy vállalkozás.
Azok nemigen kerülik meg a vámot, míg egy magánszemély nem foglalkozik ezzel borítékos értékesítés esetén.
Azonban azt gondolom, nem lehet véletlen, hogy az eladó ennyire felkészült a vámból, biztosan van rá alapja is.
Ettől persze bárki rendelhet tőlük, csak gondoltam nem árt ezt is tudni, ha már így, ennyire figyelemfelkeltően kiemelték.
Legfeljebb rossz esetben ~1000Ft-ra jön ki egy A5-ös darab fólia.
(#) MaSTeRFoXX válasza waterbear hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Idézet:
„Treshold - küszöb szerintem”
Pontosan. De a jpgben is benne van, "Az ingyenes import küszöbösszege" Ami alatt a vevőnek nem kell fizetnie vámot, de ez az összeg kb rendben is van nagyságrendre.

Idézet:
„de egy szót sem szóltam volna, ha ez nem egy cég vagy vállalkozás. Azok nemigen kerülik meg a vámot, míg egy magánszemély nem foglalkozik ezzel borítékos értékesítés esetén.”

Nem teljesen értettem a mondat elejét, de nem az eladók foglalkoznak a vámmal, hanem a kedves vevőnek kell kifizetnie akkor amikor kap egy levelet a vámhivatalból hogy legyen szíves befáradni a számlával.
Most az meg teljesen lényegtelen hogy egy vállalkozás vagy magánember árulja a cuccot az ebayen.

Ezen ebayes oldalon található hirdetésben semmilyen különbséget nem látok az általam eddig látott bármely másik ebayes hirdetéshez képest...

Csak A5ben van nekik, de átszámolva A4-esre 400Ftra jön ki egy lap.... Annyira nem is drága...
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Bővebben: Link
Én ezennel részemről lezárom az ebayes parát, erre van másik topic...:yes:
(#) Vandor76 hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
Több cég is van külföldön (nem ilyen fólia témában, hanem mondjuk túrafelszerelés témában) akik még azt is megteszik, hogy feladóként egy magánszemélynek látszó nevet írnak a csomagra, hogy a becsületes magyar postai dolgozók meg a vámosok ne érdeklődjenek túlságosan.

Persze amilyen összegekről itt szó van, az simán bejön vámmentesen egyébként is : a 30 euro-s duma a "The treshold value of free import duties/tax importing items from China" című táblázatban található, az meg azt jelenti, hogy a kínából vámmentesen importálható termékek értékhatára.
A postaköltség meg 3$, ami nem sok. Ellenben 3-4 hét mire ideér a cucc, és ugye nehezebb az illetőn leverni, ha mégsem ér ide
Akinek havonta csak néhány A4-es lapra van szüksége, annak nem éri meg szórakozni a külföldről rendeléssel, aki meg ipari mennyiségben használná, az úgyis megtalálja amit keres.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 1, 2010
 
Témából töröltem minden nem idevalót. A fórumban "gyere, itt vedd meg nálunk", "nézz be az oldalunkra", stb hozzászólásra azonnali kitiltást ajándékozok.

Téma újra aktív.
(#) waterbear válasza (») Feb 1, 2010 /
 
Ez eddig sem erről szólt a téma, és az előzetes levelezés alapján feleslegesnek tartom azt a nyilvános figyelmeztetést... a témában erről egy szó sem fog erről esni a részünkről.
De tbence3 nevében is köszönöm ezt a nem mindennapi megkülönböztetést!
(#) gulasoft hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Azért kicsit furcsa, hogy 2 hónapja leírtam egy másik topic-ban hogyan kell ezzel dolgozni, és most viszontlátom, még az ecsetelést is sikerül átvenni.
Az egyetemen egyébként pár bárral nyomják rá az előhívót miközben lassan halad alatta a nyák, ennek kiváltására találtam ki anno az ecsetelést.
Mondjuk ha valaki ki akarja próbálni szívesen adok neki egy fél a4-es fóliát ingyen, mert ezt jóval olcsóbban be lehet szerezni tekercsben.

Ezeket a vizes laminálásokat életveszélyesnek tartom, ilyenről még nem is halottam, el nem tudom képzelni, hogy a lakk és a melegvíz mit tesz egymással, de ha ti kipróbáltátok és működött, akkor biztos jó, csak pont a gyorsaságot veszti el a technika, amit egy lamináló beszerzésével meg lehet oldani. Persze ha valakinek nincs pénze akkor remek alternatívát találtatok a laminálásra.
A cikkhez még annyit, hogy a fóliának két takarófóliája van, és a mattabat kell lehúzni a lamináláshoz, és nem az egyiket ami éppen lejön.
Az hogy szobában lehet csinálni szintén fura ötlet annak fényében, hogy levilágítást 1 perc körülire írják, és a napfényben ott az a csúf uv, tehát én sima szobában nem csinálnám, max sötétítőket behúzva.

Egyébként a cikk jó, hiszen Én is így csinálom már több mint fél éve, mint ahogy írtam is és amit át is vettetek, és nem is baj, ezért tettem anno közzé, ennek fényében viszont azt hogy a beszerzési forrásokat nem teszed közé csúnyán üzleti jellegűvé teszi a dolog, ami viszont nem tetszik.

Szóval ha valaki ki szeretné próbálni írjon bátran.
(#) waterbear válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Idézet:
„Azért kicsit furcsa, hogy 2 hónapja leírtam egy másik topic-ban hogyan kell ezzel dolgozni, és most viszontlátom, még az ecsetelést is sikerül átvenni.”


Ezek szerint régebb óta ismered ezt a technológiát, mint mi, de mégsem vetted a fáradtságot, hogy ezt dokumentáld és elérhetővé tedd mindenki számára.
De pl az ecsetelést nem Te találtad fel, ez alkalmazásban van a P20 előhívásánál is.

Idézet:
Mondjuk ha valaki ki akarja próbálni szívesen adok neki egy fél a4-es fóliát ingyen, mert ezt jóval olcsóbban be lehet szerezni tekercsben.


Akkor itt a lehetőség, az ingyenes beszerzési forrás gulasoft és ingyen a rendelkezésére bocsát mindenkinek aki kéri, egy A5-ös darab fóliát Tessék kihasználni, meglátjuk mennyire állja a szavát, én máris kérnék egy mintadarabot, mert nem tudom milyen fóliáról van szó, és ezt a típust is szeretném kipróbálni, tesztelni.

Idézet:
„Ezeket a vizes laminálásokat életveszélyesnek tartom, ilyenről még nem is halottam, el nem tudom képzelni, hogy a lakk és a melegvíz mit tesz egymással”

Ez a Te véleményed csak, ha otthon vagy a témában, akkor tudnod kellene, hogy létezik ipari, vizes laminálási technológia is. Ezt ajánlják az egy-két éven túl tárolt fóliák laminálására.
Egyébként meg nem lakk, hanem polymer, és óriási a különbség a kettő között.

Idézet:
„a fóliának két takarófóliája van, és a mattabat kell lehúzni a lamináláshoz”

Ez is egy tévedés, mindegy melyik oldalról szeded le a védőfóliát, ugyanis a polymer homogén anyag, épp úgy ahogyan a fotólakk is az, a két fólia között teljes vastagságában (38 mikron) azonos, másképpen nem is lehetne levilágítani, innentől teljesen mindegy, melyik oldala kerül a nyákra.
Idézet:
„Az hogy szobában lehet csinálni szintén fura ötlet annak fényében, hogy levilágítást 1 perc körülire írják, és a napfényben ott az a csúf uv, tehát én sima szobában nem csinálnám”


Az tény, hogy a jelenlegi időjárásban nem sok napfény van, és a belső világításunk egyenlőre halogén, így nem nagy a veszélye annak, hogy 10-20 perc alatt levilágítódik, de aki foto eljárással dolgozik, annak elméletileg magától értetődőnek kell lennie, hogy egy fényérzékeny panellal nem sétálok a napfényben...
A fénycsöves világításban és a szórt napfényben kb 24 óra alatt levilágítódik a fólia és használhatatlanná válik, de ez is benne a van a cikkben: mégpedig itt, az oldal alján.

Idézet:
„Én is így csinálom már több mint fél éve, mint ahogy írtam is és amit át is vettetek”

Nem Tőled vettük át, igazából azt sem tudom, hol írtál erről, szakmai segítséget az egyik magyar nyák gyártó cégtől kaptunk a cikkhez.
Idézet:
„a beszerzési forrásokat nem teszed közé csúnyán üzleti jellegűvé teszi a dolog”

A beszerzési források Topi kifejezett kérésére ott vannak a cikkben, csak el kell olvasnod. Azonban Te csak beszélsz az olcsó beszerzési forrásról, hát itt a lehetőség, add közre, ha igaz amit írtál, hadd lehessen olcsón hozzájutni!
Ezt őszintén szólva meg is köszönném Neked, mert alapjaiban megváltoztatná az "üzleti jellegű" cikk eddig oly sokszor hangoztatott gyanúját!
De az octamexes beszerzési forrás is egy alternatíva, előtted a lehetőség, hogy lekörözd ezt, ha nem csak vetítesz a kijelentéseddel az olcsó beszerzési forrásról.
(#) sprofan válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Nem tudom miért nem elehet már ezzel leállni. Ennyi erővel én is mondhattam volna hogy megírtam a fotós cikkeket rá pár hónappal ManGroove meg a videót róla, és sok olyan dolgot is csinál a videóban amit én leírtam, akkor most ő ellopta az ötleteim? Vagy csak egyszerűen ez az egy értelmes járható út van... Ha pedig a beszerzéssel van a gondod látható minden forrás, nem tetszik nem kell venni waterbear-től. lemegyek a boltba és kiverem a balhét mert ők 250Ft-ért veszik az olajat és hogy merészelik 290Ft/l áron eladni?

Nem akarok senki pártjára állni, és nem is áll szándékomban vitázni, de ez már engem is szúr hogy állandóan van valaki aki beleköt.
Nem tetszik, nem kell megvenni.
Ennyi és nem több.
(#) sprofan válasza (») Feb 3, 2010 /
 
Alapjában véve nincs vele semmi gond, de ami most itt folyik az tényleg elég gáz..
(#) waterbear válasza sprofan hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Én is unom már, de valamiért ez a topic vonzza a bárdolatlan exhibicionistákat :pardon1:
(#) gulasoft válasza waterbear hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Aki privátban kért fóliát annak küldtem is.
Ha privátban küldesz egy címet neked is küldök egy darabot, postaköltséget fizesd ki.
Továbbra is Él az ajánlatom aki ki akarja próbálni, annak küldök fóliát.
Ami fólia nálam van annak a mattabb fele nem olyan átlátszó mint a másik oldal, és vastagabb is. Lehet hogy neked nem ilyen fóliád van, bár ránézésre ugyan olyan. A közvetlen gyártó alatt a Hitachit érted és lehet tőlük rendelni?
Vizes megoldás több éve tárolt fóliák esetén bevett eljárás egy nyákgyártó cégnél?
Egy nyákgyártó cég nem tárol évekig fóliát, vagy ha igen az nem valami nagy forgalmú cég lehet.
Ez a vizes módszer továbbra is nagyon fura számomra, de hát Ti kipróbáltátok, biztos megy. Nyákot is csináltatok belőle, elő is hívtátok, és ugyan azt az eredményt és tapadást biztosította mint a laminált fólia? (erre privátban is válaszolhatsz bár akinek küldtem fóliát ezt a módszert ki fogja próbálni lamináló hiányában)
Egy párszor leírtam már a nyákgyártás topicban hogyan kell használni, nem tartottam titokban, raktam fel képet a levilágított fóliáról, nem csináltam egy cikket arra hogy reklámozzam az általam árult terméket.
Pontról pontra le van írva, esetleg keress rá, vagy ne csak ne mond hogy nem tettem közzé.
Kipróbáltam uv szűrős fóliával az uv 99%-át szűri, nem kellett neki max. 4-5 óra dél körüli időpont és teljesen levilágítódott. Pedig elég felhős idő volt, ez nyáron egy nem uv szűrt ablak mögött 10 perc alatt megtörténhet, és mehet a kukába a fólia, éjjel meg a bekapcsolt neonnál maratás közben teljesen belilult (20 perc alatt, és nem 24 óra alatt), alig lehet leoldani, tehát ezt a neonnál is lehet csinálni részt ne nagyon hirdesd, mert az egyetemen is speckó neonok vannak, UW szűrős ablakokkal, pedig ott nem játszanak a nyákokkal, és a befóliázott nyákok nem állnak órákig az asztalon.
A beszerzésről meg annyit, hogy mint ott is írtam, össze kell állni pár embernek és megrendelni egy nagyobb tételt, és a szállítási költség rögtön oszlik, és máris nem olyan drága. Nekem tekercsben sikerült szerezni, ezért tudom osztogatni OLYANOKNAK akik ki szeretnék próbálni.
(#) szabi83 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Nem csak a Hitachi gyártja.

Például az octamex.de, Dynamask 5000 szériából (használati útmutatója is van) forrasztásgátlós és fényérzékeny fóliát árul.

Egy másik gyártó, aki küld mintát is: http://www.rohmhaas.com

Rendeltem mintát, kíváncsi vagyok, mikor érkezik meg.

Szabi
(#) gulasoft válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Köszi.
Azt oktamex-től van a lötstop fólia, azon is van egy matt meg egy fényes réteg, gondolom ilyen minden maratálló is, de lehet hogy nem.
Ezt a másikat megsasolom.
(#) zsimon hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
Hali!

Én már 6 éve ebay-ezek, a jézuskától a géppuskáig vettem én már mindent, br nagyrészt elektronika, és Honda a profilom. Egyszer fogtak meg a vámon (1000% hogy szúrópróba szerűen csinálják), és tuti hogy méretfóbiások, ugyanis egy 50$-os számítógép házzal "kaptak" el, ami ugye becsomagolva nagy. Az eladóval egyszerűen meg kell beszélni hogy írja jár hogy Gift (ajándék) illetve ha a cucc drága (és gondolom Paypal-al fizetsz), akkor utalj neki 90$ puszira, 10$ meg a cuccért. Ha mégis megfognak akkor a 10$-os "paypal - számlát" lehet lobogtatni.

Ezt csak azért mondtam el, mert találtam ezt:
Photoresistive Dry Film

10 darab 200x150mm-es lap, 8$, a postázás meg ingyenes. A tekercs a képen ne tévesszen meg senkit, végig kell olvasni a leírást.

Kérdés: ha akármelyik fólia nem elég széles, hogy viseli a technológia azt hogy két fóliát pl. 2mm szélességben átfedéssel vasalok egymásra?
(#) gulasoft válasza zsimon hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Nem viseli el szerintem.
A fólián van egy alsó és egy felső takaróréteg. Ha azt lehúzod egy ragadós anyag van alatta, (legalábbis az enyém alatt, waterbear lehet hogy másikat ismer) ami simán ráragad a vasalód/laminálód talpára/hengereire.
Ha nem húzod le a felső védőréteget az első darabról, akkor meg az azon lévő celofánszerű anyagra laminálsz, amit később nem tudsz leszedni, vagy ha igen akkor téped a felette lévő lakkréteget is. Ha laminálás közben meggyűrődik már az tud szakadást csinálni, pedig az ember azt gondolná, hogy üsse kavics ott duplán lesz a fényérzékeny réteg, de sajnos nem.
Az ebay-ről én is vásároltam már tücsköt bogarat, volt amire ráírták hogy 40 dollár (nxt2-es kocka), vámosok fülük botját nem mozgatják. Egy ismerősöm aki napi szinten (de tényleg) ad vesz ebayen retro gépeket azt mondta, hogy 20.000Ft-os tételét vámolták meg egyszer (EGYSZER 5 év alatt) az alatt nem foglalkoznak vele, mert van ez a küszöb, talán valami közlönyben benne is lehet.
A 20*15-ös az egy fél a4-es, ha ennél nagyobb kell, akkor is lehet beszerzési forrást találni (lásd octamex).
A 8 dollár az most nincs 1600Ft azaz darabja 160 forint. Egy a4-es az 320. A topicot indítók ezzel szemben információim szerint 600 forint közeli áron árulják az a4-es fóliát. (lehet hogy tévedek ezt biztos meg is fogják mondani ha igen)
Ez már bizony kemény üzlet és kemény haszon (100%) pedig Ők egy jól kitaposott helyről szerzik amit nem osztanak meg velünk, és ott lehet hogy még olcsóbb.
Már írtam a hitachi-nak kérdés válaszolnak e, kíváncsi lennék egy olyan 35 centis teljes tekercs árára, abból lehetne kis haszonnal is (10-20%) annyit keresni, hogy az eladónak is megérje a macera, és a vevőknek is megérje itthonról venni, tetszőleges mennyiséget. Pl. 100Ft a4-es laponként nem lenne drága.
(#) waterbear válasza zsimon hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Ha próbálkozol vele, semmiképpen ne legyen átfedésben, az nem lesz jó, inkább párhuzamosra vágd a széleket és told egészen egymáshoz őket. Nekem már egyszer sikerült így laminálnom, és a maratásnál semmi sem látszott, jó lett, ugyanis hajszárítóval jól átmelegítettem és összeragadtak a szélek.
Hogy ez sorozatban működhet-e, nem tudom, egyszer kipróbáltam és sikerült.

Kissebb, hulladék darabokkal próbálkozz és akár kiforrhat a technológiád erre.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 14, 2010
 
Kigyomláltam a nem idevaló hozzászólásokat!
Kéretik a továbbiakban nem egymást marcangolni, hanem lehetőleg segíteni. Ha ez nem fog sikerülni, a téma egy időre fagyasztva lesz.
Köszönöm.
(#) troby hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Helló!
Arra gondoltam, hogy valyon milyen eredménye lenne annak ha egy ugye nagatív dry filmezett nyákra pozitiv filmet világitanánk le igy pont a vezető sávoknál nem lenne fedés. Majd ezt a nyákot kémiailag ónoznánk és a fólia eltávolitása után menne a marató anyagba.
Szerintetek? Láttam egy cégec videót ahol igy álitották elő a nyákokat.

Üdv
(#) t-dani válasza troby hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Idézet:
„Majd ezt a nyákot kémiailag ónoznánk és a fólia eltávolitása után”


A fólia eltávolítása előtt hogyan lehet kémiai ónozni?
(#) troby válasza t-dani hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szerintem egyszerűen.
Leirtam hogy nagativ dry filmel laminált nyákra olyan filmet raksz ami a vezetősávokat fedi---> tehát a vezető sávokról az előhivás során a film leoldódik igy ott réz fog látszódani. A többi részen meg ott marad a film, amit ért az uv fény. Szerintem nem lép reakcióba a dry film a kémiai ónozóval ha mégis akkor tényleg nem lehet.


Amikor azt irtam hogy igy pont a vezető sávoknál nem lenne fedés én már az előhivott nyákra gondoltam bocs..
(#) t-dani válasza troby hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Ja, így már értem. Szerintem nem lép reakcióba egymással a kémiai ónozó és a film. De én úgy érzem, hogy a kialakult kémiai ónréteg nem szokott túl vastag, illetve erős védelmet adó lenni. Így viszont félő, hogy maratáskor mégsem védené meg megfelelően a takart rézréteget.
(#) troby válasza t-dani hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Madj valamikor kipróbálom ha lesz fólián meg időm
(#) tbence3 válasza troby hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Holnap ha lesz egy kis időm akkor kipróbálom márcsak azért is, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés
De abban igazat adok t-daninak, hogy nem szokott túl vastag lenne az a bizonyos ón réteg sőt, elég vékony. Már csak ha abból indulok ki, hogy ha nincs kellő képen előkészítve, zsírtalanítva a panel akkor nem sok ón tapad rá.
Ha sikerülne szerezni valami jó minőségű ónozót akkor elképzelhető, hogy működik a dolog.
Ez már csak azért is lenne jó, mert így nem kellene a negatív fólia miatt át állni a negatív maszkolásra.
(#) troby hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Van jó minőségű ónozó a HQ nál de drága (6e) és sok SENO 3211
(#) tbence3 válasza troby hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Most megnéztem. Valóban elég drága de minőségben messze jobb lehet a TN160-hoz képest.
(#) gulasoft válasza troby hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Ezt most nem vágom. Kell egy film, amin a vezetősávok a feketék (pozitív film) és azzal levilágítani a negatív fóliát. Így ott jön le a fólia ahol a vezetősávok vannak.
A kémiai ónozó savas. A fólia leoldója lugos. Mivel eleve savval marjuk nem jöhet le a kémiai ónozóban.
Utána le lehet mosni a fóliát a lúgos leoldóba és lesz egy kémiailag ónozott vezetőréteged és egy nem ónozott rezes rész.
Szerintem valamit benéztél. A furatgalvánt állítják így elő, nem a nyákot. De ott előbb fúrják, utána galvanizálják, ott lehet hogy előtte kap egy ilyen filmet, mert a galván is savas, és csak oda rakódik ón ahol vezetősávok lesznek, talán így kevesebb ónt használnak el. Majd leoldják a fóliát és kimarják valamivel ami az ónt nem viszi, de a rezet igen.
(#) troby válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Lehet. De a furatgalvanizálás az nem csak réz réteget képez a furatok belsejében?
Igaz a filmen is igy csinálják furás-> furatgalván-> negativ filmre pozitiv maszk-> ónozás-> film lemosása-> maratás-> lötstopp.

És a film amiről beszéltem: http://www.elekterv.hu/index.php?page=menu2&id=1
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem